Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Już po temacie koledzy. Są ciekawsze do komentowania, jak np. ekranowana wtyczka. Są dużo bardziej egzotyczne wynalazki, ale ekranowana wtyczka rozłożyła mnie najbardziej 😁

6 godzin temu, telesma napisał:

O tych falach oraz innych ciekawostkach to raczej w osobnym wątku

Ten jest najlepszy, tu najliczniejsze i najbardziej urozmaicone grono zagląda. Trzeba tylko na wybryki kilku przymknąć oko.

6 godzin temu, telesma napisał:

Co mi z tej wiedzy przyjdzie.

Świadomość przynosi satysfakcję, a czasem chroni przed szukaniem tam, gdzie nie ma szansy znaleźć.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, malikali napisał:

Będzie to wypadkowa tego co wyjdzie z tych głośników w danym miejscu i chwili - to ważny warunek. Jak masz np 2 kolumny lub zestaw wielokanałowy, to też nie będziesz w stanie zmierzyć ich charakterystyk osobno jeśli grają razem w danej chwili, bo zawsze wyjdzie Ci jakaś wypadkowa złożona, a nie dwie osobne z tych zestawów.

Aby był możliwy pomiar musisz robić osobno dla każdego źródła tj kolumny.

Warto zauważyć, że o ile fale w pomieszczeniu są zjawiskiem złożonym i trójwymiarowym, to pomiar dokonany jest w jednym punkcie i w jednym czasie. Tak sobie myślę, że gdyby z całego pomieszczenia zaobserwować jedną cząsteczkę powietrza, i 44,1razy sekundę opisać zmianę jej położenia w jednej płaszczyźnie z dokładnością do 16bit, to otrzymalibyśmy plik wav, a odtwarzając go usłyszeli byśmy muzykę z pełną jej złożonością, a nie jakąś melodyjkę. 

Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, barmanekm napisał:

Mniej więcej, tak działa mikrofon, podłączony do przetwornika AD...

Wiem... tzn ja nie wiem, ja improwizuję. Oczywiście mikrofon nie ma porzchni jednej cząsteczki i uśrednia ruch milionów cząsteczek, ale de facto całą złożoność muzyki i fal dźwiękowych redukuje do jednej liczby, której wartość zmienia się w czasie.

2 godziny temu, barmanekm napisał:

To są po prostu 123 złote, nie ważne w jakich banknotach (nawet takich nominałach co nie zostały wyemitowane). Podobnie z sygnałem. Czy rozpatrzymy to jako jeden sygnał, czy jako suma składowych różnicy żadnej nie ma.

Z perspektywy płatniczej z grubsza bez znaczenia, ale na poły filozoficzna dyskusja tutaj obraca się wokół formy, a ta jakoś dla tych 123 zł jest określona.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Układ: źródło dźwięku - medium transmisyjne - odbiornik, w kontekście niniejszej dyskusji stanowi system liniowy. A więc rozpatrywanie tematu czy jest to jedna falą, czy zbiór fal jest z punktu widzenia matematyki i fizyki bezzasadne. Wynika to z samej definicji układu liniowego.

Oczywiście systemy w pełni liniowe w rzeczywistości nie istnieją, jednak ogromna większość systemów nieliniowych, w tym wspomniany, doskonale się linearyzuje, zapewniając wystarczające do większości potrzeb przybliżenie.

System gra dobrze, albo nie....

Takie cząsteczki wytrącone ze stanu równowagi przekazują sobie energię jak „kulki Newtona? U mnie trochę słabo chyba przekazują. Może powietrze jest u mnie zbyt mocno rozrzedzone🙂
Żartuję. Chyba mam kiepskie głośniki wysokotonowe. Pałeczki hi-hatu nie słyszę tak dobrze jak na słuchawkach prosto w ucho. A może wynika to z mojego słabszego słuchu, bo słyszę dopiero od 14kHz w dół.

2 minuty temu, telesma napisał:

Chyba mam kiepskie głośniki wysokotonowe. Pałeczki hi-hatu nie słyszę tak dobrze jak na słuchawkach prosto w ucho. A może wynika to z mojego słabszego słuchu, bo słyszę dopiero od 14kHz w dół.

The fundamental frequency "clang" generated by most types of cymbals is actually in the midrange (under 6 kHz, sometimes as low as 500 Hz).

Te nietoperzowe częstotliwości to tylko "Air" 😄

6 minut temu, telesma napisał:

Pałeczki hi-hatu nie słyszę tak dobrze jak na słuchawkach prosto w ucho

Dużo zjawisk ma na to wpływ, np. akustyka pomieszczenia, gdzie fale odbite mogą maskować fale bezpośrednie, do tego sama charakterystyka przetworników a także różna tłumienność ośrodka, dla różnych częstotliwości. Chociaż co do ostatniego, to nie wiem jakie to różnice i czy będą słyszalne dla odległości, jakie mamy w przeciętnych pokojach. Jak ktoś chce, to może sprawdzić i napisać.

System gra dobrze, albo nie....

5 minut temu, Ajothe napisał:

The fundamental frequency "clang" generated by most types of cymbals is actually in the midrange (under 6 kHz, sometimes as low as 500 Hz).

Te nietoperzowe częstotliwości to tylko "Air" 😄

Żartowałam, ale skoro już przy tym. 
Z tej tabelki wynika, że do 16kHz niewiele instrumentów jest w stanie zagrać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, telesma napisał:

Żartowałam, ale skoro już przy tym. 
Z tej tabelki wynika, że do 16kHz niewiele instrumentów jest w stanie zagrać.

Ukryta Zawartość

Nawet jak coś zagra te 16khz to jest to dźwięk mało istotny muzycznie, a wręcz irytujący, dlatego bawią mnie te zawody 😁

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Nawet jak coś zagra te 16khz to jest to dźwięk mało istotny muzycznie, a wręcz irytujący, dlatego bawią mnie te zawody 😁

Tak, po co ma piszczeć w uszach. Mi zawsze zależało na wysokich bez kaleczenie uszu, czyli dobrej jakości dźwięku. Tego znieść nie potrafię. Wyostrzone sybilanty również drażnią. Lepiej się postarać o niższy bas. Można bez niego przeżyć i wielu osobom wystarczają kolumny podstawkowe bez niższego basu lub podłogowe, również kończące na 40~50Hz. Nie zaszkodzi jednak posiadać niższy prawilny basik.

11 godzin temu, paww napisał:

W tym wydawało by się idiotycznym komentarzu, jest zawarta pewna głębsza myśl - dla niektórych audiofili samo słuchanie muzyki staje się źródłem stresu i niepokoju. Można nawet powiedzieć, że spora część wpisów na forum jest pochodną tego stresu i niepokoju. 

Stres powstaje u audio hobbysty od byle czego, np. od kupionych za jakąś ciężką kasę ZG, które nie sprawdziły się w pomieszczeniu użytkownika itp. Zagrożeń jest mnóstwo tak że audio hobbysta w zasadzie żyje w ciągłym stresie zwłaszcza wtedy jak nie potrafi ogarnąć swoją głową pewnych zjawisk fizycznych które nie sprzyjają powstaniu w pomieszczeniu warunków do uzyskania zadowalającego brzmienia. Zaczyna kombinować z jakimiś gadżetami, wymieniać kable, zmieniać sprzęty itd. a radykalnej poprawy brak, wtedy stres się nasila.   

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dlatego fala będzie jedna... oczywiście moim zdaniem.

Obwiednia będzie jedna, fale dalej będą dwie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

48 minutes ago, barmanekm said:

różna tłumienność ośrodka, dla różnych częstotliwości. Chociaż co do ostatniego, to nie wiem jakie to różnice i czy będą słyszalne dla odległości, jakie mamy w przeciętnych pokojach. Jak ktoś chce, to może sprawdzić i napisać.

Z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale tylko od 20 kHz w górę:

ultrasonic_attenuation_grid.thumb.png.f902d4408636878135711132472f72ee.png

Tu jest kalkulator:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Obwiednia będzie jedna, fale dalej będą dwie.

Żadna cząsteczka powietrza nie ruszy się w dwóch kierunkach jednocześnie, dltego w którym punkcie nie postawiłbyś ucha czy mikrofonu, to zawsze odbierzesz jedną falę będącą "sumą" tych dwóch.

BTW ja tu dwóch fal nie widzę, tylko jeden ich miks.

Two_sources_interference.gif

-----

2 godziny temu, barmanekm napisał:

Mniej więcej, tak działa mikrofon, podłączony do przetwornika AD...

Dzięki, że okiem fachowca spojrzałeś na gdybania amatora.

Edytowane przez szymon1977

Stres powstaje u audio hobbysty od byle czego

Najczęściej obserwowanym, jest stres po przeczytaniu wpisu "kablosceptyka" na forum audio. 😁

Może wróćmy jeszcze do tej hiperfali na moment. Poprosiłbym o krótki komentarz pod tym obrazem, jeśli ktoś będzie miał ochotę? Tu również mamy do czynienia z jedną falą, tylko nie zawsze w tej samej fazie, czy z dwiema? Oczywiście mam na myśli to, co dociera do ucha.

Ukryta Zawartość

Należy spojrzeć inaczej. Każdy z dwóch głośników stanowi źródło zaburzenia ośrodka. W strefie bliskiej następuje formowanie się fali wypadkowej czyli superpozycji fal. Do słuchacza w strefie dalekiej dociera jedna fala.

Można sobie wyobrazić wrzucenie obok siebie do wody małego kamienia i dużego a potem to, jak formuje się fala. W powietrzu jest podobnie, tylko ośrodek jest bardziej sprężysty, no i niewidoczny.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, iro III napisał:

Najczęściej obserwowanym, jest stres po przeczytaniu wpisu "kablosceptyka" na forum audio. 😁

Tak.
I od razu pojawia sie dysonans poznawczy,oraz mesjanizm.
Potrzeba niesienia wiedzy i nawracania za każdą cenę.
A jakie nerwy przy tym.

🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Czy głośnik z membraną papierową/celulozową jest lepszy od tych z membrana kevlarową/alu/plastikową ???
Mówimy o nisko/nisko-średniotonowym.

Mit czy prawda?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

58 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy głośnik z membraną papierową/celulozową jest lepszy od tych z membrana kevlarową/alu/plastikową ???
Mówimy o nisko/nisko-średniotonowym.

Mit czy prawda?

Membrana o ile wiem powinna jak najbardziej zbliżyć się do idealnego modelu czyli tłoka sztywnego, tak przedstawiają ten temat w literaturze fachowej, ale teorie hobbystyczne mogą nie uznawać zasad teoretycznych 😉. Papier nie jest dobrym materiałem bo jeżeli chcemy uzyskać duża sztywność musi być gruby a jak jest gruby to jest ciężki a ciężki to niezbyt fortunne rozwiązanie dla układu drgającego. Wszystkie inne materiały pod tym względem są korzystniejsze. Najkorzystniejszy jest Kevlar w formie przekładkowej (stare modele Focala), ale jest drogi i trudny w obróbce dlatego w Europie rzadko stosowany a na wschodzie jest stosowany tylko jako warstwa wierzchnia pokrywająca np. papier. To rozwiązanie częściowe. 
Czyli w/w test może być zaliczony do mitów, ale jak zwykle nie zawsze. 

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

5 godzin temu, barmanekm napisał:

A więc rozpatrywanie tematu czy jest to jedna falą, czy zbiór fal jest z punktu widzenia matematyki i fizyki bezzasadne.

Matematyka matematyką, fizyka fizyką, tu są spory ontyczne raczej.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Tak.
I od razu pojawia sie dysonans poznawczy,oraz mesjanizm.
Potrzeba niesienia wiedzy i nawracania za każdą cenę.
A jakie nerwy przy tym.

🙂

Ja mam wrażenie że ta misja to właśnie u kablosceptycznych. Ktoś zapyta czy zagra lepiej taki kabelek, to od razu kilka stron o psychoakustyce i że druty nie grajo... 😆

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

47 minut temu, Lech36 napisał:

Membrana o ile wiem powinna jak najbardziej zbliżyć się do idealnego modelu czyli tłoka sztywnego, tak przedstawiają ten temat w literaturze fachowej, ale teorie hobbystyczne mogą nie uznawać zasad teoretycznych 😉. Papier nie jest dobrym materiałem bo jeżeli chcemy uzyskać duża sztywność musi być gruby a jak jest gruby to jest ciężki a ciężki to niezbyt fortunne rozwiązanie dla układu drgającego. Wszystkie inne materiały pod tym względem są korzystniejsze. Najkorzystniejszy jest Kevlar w formie przekładkowej (stare modele Focala), ale jest drogi i trudny w obróbce dlatego w Europie rzadko stosowany a na wschodzie jest stosowany tylko jako warstwa wierzchnia pokrywająca np. papier. To rozwiązanie częściowe. 
Czyli w/w test może być zaliczony do mitów, ale jak zwykle nie zawsze. 

dziękuję.
A jak to wygląda dzwiękowo?
które lepiej brzmią?

12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ja mam wrażenie że ta misja to właśnie u kablosceptycznych. Ktoś zapyta czy zagra lepiej taki kabelek, to od razu kilka stron o psychoakustyce i że druty nie grajo... 😆

Ale Ty nie kasujesz postów.
A wymuszanie zdania siłą-cóż,tez o czyms świadczy.

32 minutes ago, marcinmarcin said:

Ja mam wrażenie że ta misja to właśnie u kablosceptycznych.

A ja mam wrażenie odwrotne.

Dodatkowo zwolennicy kablosłyszenia mają wsparcie producentów i sprzedawców.

Kablosceptycy mogą liczyć tylko na siebie.

26 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A jak to wygląda dzwiękowo?

Bosko, ale to tylko moje subiektywne wrażenie, od dawna używam na niskich i średnich tonach polikevlarów Focala, ale nie twierdzę że w pewnych zakresach SPL inne konstrukcje membrany też nie dadzą dobrych wyników.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Żadna cząsteczka powietrza nie ruszy się w dwóch kierunkach jednocześnie,

Nikt jej nie każe tak się ruszać, ma się ruszać tyko po wypadkowej.

52 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Ja mam wrażenie że ta misja to właśnie u kablosceptycznych.

"Kablosceptyczni" nie tworzą kilometrowych wątków o brzmieniu kabli, wiedzą co mogą kable.

16 minut temu, Lech36 napisał:

Bosko, ale to tylko moje subiektywne wrażenie, od dawna używam na niskich i średnich tonach polikevlarów Focala

jakie to kolumny?

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

jakie to kolumny?

DIY, trzydrożne, aktywne. 

P.S. Dwa typy konstrukcji (dwa komplety), w tym drugim głośniki na dole f-my Isophon z membraną na dole "papierową" pokrytą w celu usztywnienia jakimś tworzywem sztucznym, ale to nie to co w przypadku tych Polikevlarów z drugiego zestawu, ale średnie w obu przypadkach to Polikevlary.  

Nikt jej nie każe tak się ruszać, ma się ruszać tyko po wypadkowej.

I właśnie dlatego, że rusza się po wypadkowej, to suma wszystkich dźwięków odbierana jest jako jedna fala (przez mikrofon przez ucho).

• Pokaż nowe odpowiedzi