Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

jakich zasad?
Że krytyke nazywa sie hejtem?
Że wypowiedzi nie popierające ewidentych czasami oszust sprzedarzowych są usuwane?
Że "słyszącym" pozwala się na wszystko-ataki personalne,wulgarne wypowiedzi-a drugiej stronie nie?

Myślę, że Twoje zarzuty stosują się do obu stron konfliktu, tak więc jest 1:1 

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

jeżeli kogoś razi to,że na forum publicznym mozna się wypowiedzieć-wystarczy załozyć kółko wzajemnej adoracji-i wpuszczać tylko swoich.

Myślę, że nikogo to nie razi ale jeżeli ktoś jest ustawicznie upominany, nie tylko przez moderację to chyba o czymś świadczy. Jest różnica między wolnością wypowiedzi a zwykłym trolingiem.

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

te wątki sa zakładane często po to,aby komentujacy potwierdzili i poparli zdanie zakładającego

Tak, dopóki nie trafi się dwóch-trzech "słyszących", którzy na temat "grania" tego samego kabelka mają dwa-trzy diametralnie różne zdania 🤣

4 minuty temu, iro III napisał:

Tak, dopóki nie trafi się dwóch-trzech "słyszących", którzy na temat "grania" tego samego kabelka mają dwa-trzy diametralnie różne zdania 🤣

Jest to jak najbardziej możliwe.

3 minuty temu, szpakowski napisał:

To oczywiste w świecie audio, wiadomo z czego wynika 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Teraz, szpakowski napisał:

Tak, tak wiem.

W tym wypadku istnieje takie "alibi" - a to, że różne systemy - w każdym "zagra inaczej", wygrzany-niewygrzany, podróba-oryginał...

Następnie przychodzi bardziej obyty i napisze, że to tylko "dopieszczenie ostateczny szlif", inny się zdziwi, że ten obyty za "dopieszczenie" uważa "opad szczęki, niebo a ziemia, szok, ewidentny przeskok jakościowy" itp. itd...

Znam to, znam. 😉

29 minut temu, Pseudodrummer napisał:

jeżeli kogoś razi to,że na forum publicznym mozna się wypowiedzieć-wystarczy załozyć kółko wzajemnej adoracji-i wpuszczać tylko swoich.
Taki klub audiofilski - miejsce wzajemnej adoracji i popierania się.

Już to było i chyba się nie sprawdziło, z klubów wzajemnej adoracji wieje nudą 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

23 minuty temu, szpakowski napisał:

Myślę,że nie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, iro III napisał:

Znam to, znam. 😉

Był więc czas przywyknąć ... 😉

Trolli nie brakuje po obu stronach konfliktu, należy ich stawiać do pionu gdy przeginają ... 

7 minut temu, iro III napisał:

W tym wypadku istnieje takie "alibi" - a to, że różne systemy

Ależ to szczera prawda a nie żadne "alibi" ...

Nie ma jakichś kabli zasilających poprawiających obraz w TV lub dźwięk przestrzenny w filmach puszczanych przez Tv?

😂

Skoro są takie magiczne poprawiające dźwięk do Audio to może i znajdą się do Tv? A może do routera wifi bo mam słaby sygnał przy kompie, może jak kupie taki zasilający do komputera za parę stów to w końcu zaczną wygrywać w gry online? 

😂

A propos kabli zasilających do audio

W autach, gdzie są zakłócenia z każdej strony, są zwykłe cienkie kabelki miedziane a dźwięk jest czysty, bas mocny, głośno i bez zakłóceń... Jakim cudem? Aaa i jeszcze wszystko drga na maksa i jakoś jakość jest bardzo fajna bez podstawek antywibracyjnych...

Edytowane przez raiwan
2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Myślę,że nie.

Różne rzeczy widziałem przez te parę lat bytności na forum. Czasami jedni bardziej przeginają, czasami drudzy ... W sumie z grubsza wychodzi 1:1 

A na zadane pytanie o kabel wystarczyłoby napisać jedno słowo - KAŻDY 😉 

Ale to ubliża wielu myślącym inaczej ... bo gdzieżby - tak .. po prostu ...

Muszą się wymądrzać, popierać wątkami rodem z forum dla elektryków itp.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, szpakowski napisał:

Był więc czas przywyknąć ... 😉

Trolli nie brakuje po obu stronach konfliktu, należy ich stawiać do pionu gdy przeginają ... 

Ależ to szczera prawda a nie żadne "alibi" ...

Prawda bardzo wygodna, trzeba dodać, nieprawdaż? 😉

2 minuty temu, audioburak napisał:

Muszą się wymądrzać, popierać wątkami rodem z forum dla elektryków itp.

Tu racja! Jak dobrze wiemy, sprzęt Hajend to raczej dziedzina dizajnerska, nie elektryczna...🙂

1 minutę temu, iro III napisał:

Prawda bardzo wygodna, trzeba dodać, nieprawdaż? 😉

Jeden wzmacniacz rzęzi, drugi muli ... podłączasz tym samym kablem do różnych par kolumn które mają różne charakterystki, jeden wzmacniacz sobie lepiej z nimi poradzi drugi gorzej ... o jakości źródła już nawet nie ma co pisać ... stąd biorą się pewnie różnice ...

Nieprawdaż? 😉

Jeżeli wzmacniacz i kolumny są wrażliwe na kable to chyba są do wymiany urządzenia a nie kable

Edytowane przez raiwan
55 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Taki klub audiofilski - miejsce wzajemnej adoracji i popierania się.

Nie ,chodzi o nie pisanie takich idiotyzmów. Poczytaj brednie o mierzeniu A klasy...

16 minut temu, iro III napisał:

sprzęt Hajend to raczej dziedzina dizajnerska, nie elektryczna...🙂

Widać że nie słyszałeś... nawet nie masz pojęcia jak bardzo sie mylisz...

23 minuty temu, raiwan napisał:

jakoś jakość jest bardzo fajna bez podstawek antywibracyjnych

Jeżeli dźwięk z auta do dla Ciebie wyznacznik 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Już nie raz spotkałem się w audio z określeniem "wszystkie te pomiary można sobie o kant d*py rozbić"

Dźwięk z auta też potrafi zaskoczyć. Nie zapomnij, że w średniej i wyższej klasie aut na pokładzie masz głośniki Dynaudio, Focal, Nokia i inne cuda

Edytowane przez raiwan
5 minut temu, raiwan napisał:

Jeżeli wzmacniacz i kolumny są wrażliwe na kable to chyba są do wymiany urządzenia a nie kable

Powiem tak, jeżeli są niewrażliwe, znaczy że graja tak dennie że im nawet to nie szkodzi... niestety wielokrotnie zweryfikowane. Kabla Rca nie słychać jak system gra na levelu basic,  choć dobrze zestawiony tani system i tak potrafi różnicować.

Godzinę temu, telesma napisał:

A czy Ciebie ktoś pyta o zdanie w wątkach o przewodach?

Wypowiadając się publicznie dajesz KAŻDEMU prawo przeczytać, KAŻDEMU zacytować, KAŻDEMU skomentować.

Godzinę temu, telesma napisał:

wątek jest kierowany do grupy osób

Do zamkniętej grupy osób to sobie można skierować blog albo klub.

-----

47 minut temu, szpakowski napisał:

Jeżeli ktoś pyta o kabel to wypada zaproponować mu kabel a nie młotek. 

Jeśli ktoś oczekuje poprawy basu, to należy mu pomóc w poprawie basu, a nie w wyborze młotka.

Ty również nie dostajesz bana za rzeczowe wypowiedzi

🙂

Na forum jest kilkuset aktywnych użytkowników a zauważ, że problemy zawsze są z tobą ...

Zauważyłam, że spośród tych kilkuset mam kilku gruppies, którzy rozwalają każdą dyskusję uwagami na mój temat.

Fanatycy są po obu stronach barykady

Nie, fanatycy budują barykadę, stają po jednej stronie, a resztę usiłują przepchać na drugą.

37 minut temu, szpakowski napisał:

Drogi kolego, poza stronami Waszego konfliktu i tymi, co ich w ten konflikt wyciągnęliście, dla reszty forumowiczów nie istniejecie, więc raczej jest 1:1:998

-----

40 minut temu, Lech36 napisał:

Obwiednia jest złożona, fale ją tworzącą nie są złożone.

Nie pytałeś o fale tworzące, a o falę utworzoną 🙂 BTW z punktowej perspektywy ucha czy mikrofonu, cala ta złożoność trójwymiarowych fal dźwiękowych, redukowana jest do ruchu jednej cząsteczki powietrza w jednym kierunku.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Powiem tak, jeżeli są niewrażliwe, znaczy że graja tak dennie że im nawet to nie szkodzi... niestety wielokrotnie zweryfikowane. Kabla Rca nie słychać jak system gra na levelu basic,  choć dobrze zestawiony tani system i tak potrafi różnicować.

Albo tak słaby sprzęt, że nie daje rady z kilkoma ohmami więcej. Największą różnice słychać przy zmianie cienkich kabli na grubszą średnicę. Zawsze musi być odpowiednia grubość pod moc, czyli ilość prądu, nawet tego chwilowego.

Rzeczywiście, jeżeli kable są słabej jakości wykonane ze słabego materiału stawiające duży opór to wtedy nawet super grubość nie pomoże. Tu ma znaczenie jakość materiału. Jednak jeżeli jest to czysta miedź wysokiej jakości to nie będzie większego znaczenia, czy to będzie 2 mm2 czy 20 mm2 🙂

Edytowane przez raiwan
6 minut temu, bum1234 napisał:

A co to za brednie?

Możesz zacytować?

Wątek o wiim ampie

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie pytałeś o fale tworzące, a o falę utworzoną

"Fala utworzona" jest obwiednią złożoną z fal prostych.

3 minuty temu, raiwan napisał:

Albo tak słaby sprzęt, że nie daje rady z kilkoma ohmami więcej

Każdy dobrze grający system jaki słyszałem jest wrażliwy na kable.

Jest wrażliwy na opór stawiające te kable, czyli izolacja i czystość (klasa) materiału drutu. Dla mocnego wzmacniacza nie powinno to mieć dużego znaczenia.

Czyli powstaje takie koło Macieja bo taka prawda, że nikt nie da drogiej czystej miedzi i drogiej izolacji w tanim kablu. Dlatego porównując różne kable można zauważyć delikatną różnicę

Edytowane przez raiwan
16 minut temu, bum1234 napisał:

A co to za brednie?

Opiszę w skrócie: W to W, ale w tych W koledzy zmierzyli jednemu wzmacniaczowi moc z wymaganiami kasy A, a drugiemu pozwalając pracować w klasie AB, porównali i z dumą obwieszczają, że im porównanie nie wyszło, bo ten co ma mniej W, gra jakby miał więcej W. Ale gdy tłumaczę, że aby porównywać wartości liczbowe, to trzeba porównywanym przedmiotom zmierzyć to samo, czyli w przypadku wzmacniaczy ilość W w klasie A, to zbyt trudne.

-----

16 minut temu, raiwan napisał:

Już nie raz spotkałem się w audio z określeniem "wszystkie te pomiary można sobie o kant d*py rozbić"

Jeśli ktoś pomiarów nie rozumie, to faktycznie lepiej zrobi, jak zignoruje ich istnienie.

-----

8 minut temu, Lech36 napisał:

"Fala utworzona" jest obwiednią złożoną z fal prostych.

Lechu, skup się: pytałeś o częstotliwość utworzonej fali złożonej, a nie tworzących ją fal prostych 🙂

Edytowane przez szymon1977

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Drogi kolego, poza stronami Waszego konfliktu i tymi, co ich w ten konflikt wyciągnęliście, dla reszty forumowiczów nie istniejecie, więc raczej jest 1:1:998

Nie mieszaj mnie w ten konflikt, ... drogi kolego. 

W nosie mam czy ktoś słyszy czy nie wpływ kabli.

4 minuty temu, przemak napisał:

Nie obwiednia!

Możesz dokończyć/rozszerzyć? 

Edytowane przez Lech36

18 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wątek o wiim ampie

Miałeś tam szansę się zrehabilitować - przeniosłeś problem tutaj, to tutaj się wykaż.

-----

9 minut temu, szpakowski napisał:

Nie mieszaj mnie w ten konflikt, ... drogi kolego. 

W nosie mam czy ktoś słyszy czy nie wpływ kabli.

Ale jak ktoś lisze, że nie słyszy, to na barykadzie jesteś pierwszy. Więc jak możesz mieć w nosie konflikt, który sam tworzysz, w który wszystkich dookoła wciągasz?

-----

17 minut temu, marcinmarcin napisał:

Każdy dobrze grający system jaki słyszałem jest wrażliwy na kable.

A w dziale Start początkujący "słyszą" kable nawet na złomie wyciągniętym za kabel z niemieckiej wystawki/angielskiego charity/darów dla powodzian, więc przestań proszę wprowadzać w błąd łączeniem "słyszenia" kabli z wyższą jakością systemu czy jego użytkownika.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi