Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, xajas napisał:

A czy ty wiesz na czym polega roznica miedzy przytoczonymi przez ciebie pomiarami charakterystyk zestawow glosnikowych od "in room measurements" czyli pomiarow w miejscu odsluchu? 

Tyle na temat (pseudo)"expertow" 😉

Pokazując lub czytając wykresy np Kisiela znam ich metodologię i warunki pomiaru

czyli odległość mikrofonu , pomiar mls łączony ok 250hz z nearfield

wlejając "jakieś "pomiary bez uwzlędnienia i podania ich warunków wykonania wykazujesz się brakiem podstawowej wiedzy w temacie stąd moje określenie "pseudopomiary"

żegnam

2 minuty temu, przemak napisał:

Ok, czyli może być neutralnie, ale nie może. No można i tak 😉

Nie może i nigdy nie będzie i szkoda czasu i zdrowia 🙂

2 minuty temu, expert napisał:
4 minuty temu, przemak napisał:

Ok, czyli może być neutralnie, ale nie może. No można i tak 😉

Nie może i nigdy nie będzie i szkoda czasu i zdrowia 🙂

To się zdecyduj:

1 godzinę temu, expert napisał:

jak ktoś szuka neutralności to powinien słuchać każdego utworu na systemie, który był używany do jego nagrywania

nagrywamy.com

Tak, jeśli masz pomieszczenie adaptację akustyczną i system dokładnie taki jak w studiu, w którym robiono dane nagrania i nie słuchasz żadnych innych to zbliżyłeś się do neutralności , jeśli którykolwiek warunek jest niespełniony jesteś od tej neutralności tak samo daleko jak np Szymon ze swoimi monitorami B@W 🙂

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

na moje oko zaskakujące podobieństwo 606s1 np do 803D3, choć poważne różnice też są 🙂

Bo krzywa to niewielki ułamek informacji o graniu kolumny...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Masz dużo racji bo np Gravesen pisze:

"

A few comments on MEASUREMENTS before you start interpreting the readings.
First of all, if we think measurements will tell us how a speaker sounds, we're wrong. The perception of sound is way too subjective to be reflected in any measurements we can perform. A loudspeaker system is meant to give us a satisfying idea of an acoustic event and for some people a pair of 5 USD ear-plugs are enough, others spend 200 kUSD on a truly full-range pair of speakers - and the latter may not be happier than the former.
Measurements may give us an idea of tonal balance of a system, i.e. too much or too little energy in certain areas, although dispersion characteristics play a vital role here. A two-way 7+1 and a three-way 7+4+1 may display similar horizontal dispersion, yet sound very different. Measurements may tell us about bass extension if far-field measurements are merged with near-field measurements. In addition to this, ports may contribute to bass extension. Most of we diy'ers do not have access to an anechoic room for full-range measurements from 20-20000 Hz.  
What cannot be seen is what kind of bass performance we get in a given room. Bass performance is highly dependent on in-room placement of your speaker and the same speaker can be boomy in one place and lean in another. Actual SPL level at 1 meter distance and 2.8V input is useful for en estimate of system sensitivity and combined with the impedance profile may give an idea of how powerful an amplifier is needed to drive the speaker to adequate levels.
What measurements do not tell is the very sound of the speaker unless displaying serious linear distortion. The level of transparency, the ability to resolve micro-details, the "speed" of the bass, etc., cannot be derived from these data. Distortion measurements rarely tell much unless seriously bad, and most modern drivers display low distortion within their specified operating range. 
Many people put way too much into these graphs and my comments here are only meant as warning against over-interpretation. There are more to good sound than what can be extracted from a few graphs. Every graph needs interpretation in terms of what it means sonically and how it impacts our choice of mating drivers, cabinet and crossover design.
What measurements certainly do not tell is the sonic signature of the speaker, because speaker cones made from polypropylene, aluminum, Kevlar, paper, glass fiber, carbon fiber, magnesium, ceramics or even diamonds all have their way of adding spices to the stew. Nor do measurements tell what impact the quality of the crossover components add to the sound, from state of the art components to the cheapest of coils and caps, they all measure the same if values are correct, yet sound very different."

Jedak na forum nie mamy wielu możliwości wymiary poglądów tym bardziej , że wielu z nas słyszy różnie.

10 minut temu, expert napisał:

Tak, jeśli masz pomieszczenie adaptację akustyczną i system dokładnie taki jak w studiu

Po jaką cholerę to już wiedzą tylko pomiarofile 😄

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Po jaką cholerę to już wiedzą tylko pomiarofile 😄

Profesor przemak musi mieć wytłumaczone detalicznie bo inaczej czuje niedosyt lub jego interpretacje są bliższe konfabulacjom 🙂

wykazujesz sie brakiem pdstawowej wiedzy…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, Topolowi i Barnettowi tez bakuje podstawowej wiedzy, bo tez wylewaja i powoluja sie na jakies pseudopomiary bez uwzglednienia i podania ich warunkow wykonania

IMG_9204.thumb.jpg.d15cdb4ca90de9a4961332fa4bcc8e16.jpg

Tak, ty to jestes prawdziwy expert

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, expert napisał:

Profesor przemak musi mieć wytłumaczone detalicznie bo inaczej czuje niedosyt lub jego interpretacje są bliższe konfabulacjom 🙂

Proszę o wskazanie, gdzie dokładnie moje interpretacje są bliższe konfabulacjom.

nagrywamy.com

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

dobrze jest posłuchac eksperta

eee....
to było z porucznika Columbo....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, przemak napisał:

Proszę o wskazanie, gdzie dokładnie moje interpretacje są bliższe konfabulacjom.

To, np , że próbowałeś mi wmówić iż pisałem, że neutralność jest możliwa.

Ze wszystkich moich wpisów wynika , że nie jest, jedno zdanie wyrwane z kontekstu nie zmienia sensu moich wypowiedzi

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

eee....
to było z porucznika Columbo....

Mam usunąć reakcję?

12 minut temu, expert napisał:

Ze wszystkich moich wpisów wynika , że nie jest, jedno zdanie wyrwane z kontekstu nie zmienia sensu moich wypowiedzi

Mam usunąć reakcję?

Czemu?
Podtrzymuje swoje zdanie!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

30 minut temu, expert napisał:

I uważasz, że konfabulacja jest tu właściwym słowem? Poważnie pytam, na przyszłość.

nagrywamy.com

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

No i co z tego? Inną krzywą od tej na wykresie nie zagrają, co najwyżej tę krzywą nieco inaczej zaprezentują.

-----

Godzinę temu, expert napisał:

Tak, jeśli masz pomieszczenie adaptację akustyczną i system dokładnie taki jak w studiu

Jak dodałeś pomieszczenie i adaptację akustyczną identyczną jak w studio... ale nikt takiej nie ma.

1 godzinę temu, expert napisał:

przedstawiłem swoje zdanie na temat zaprezentowanych przez Ciebie kolumn i chyba mam do tego prawo, co nie? 🙂

Oczywiście. A zauważyłeś, że wszystko to, za co skrytykowałeś moje 606, posiadają także 8xx?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, przemak napisał:

I uważasz, że konfabulacja jest tu właściwym słowem? Poważnie pytam, na przyszłość.

Jeśli próbujesz wmówić mi tezę , której nie stawiam to jak mam to nazwać ? 🙂

41 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak dodałeś pomieszczenie i adaptację akustyczną identyczną jak w studio... ale nikt takiej nie ma.

No właśnie , więc jak można mówić o neutralności ?

41 minut temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście. A zauważyłeś, że wszystko to, za co skrytykowałeś moje 606, posiadają także 8xx?

Te nowe 802 D4 jak słuchałem mimo jasnego grania nie są już tak jazgotliwe jak stare np 801

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez expert
7 minut temu, expert napisał:

Jeśli próbujesz wmówić mi tezę , której nie stawiam to jak mam to nazwać ? 🙂

Po pierwsze możesz nie stawiać spacji przed przecinkami. Po drugie możesz nazywać jak chcesz. Szansa była. 

nagrywamy.com

24 minuty temu, expert napisał:

No właśnie , więc jak można mówić o neutralności ?

Tak... tzn tak powiedziałeś, choć jest to nissan:

4 godziny temu, expert napisał:

jak ktoś szuka neutralności to powinien słuchać każdego utworu na systemie, który był używany do jego nagrywania.

24 minuty temu, expert napisał:

Te nowe 802 D4 jak słuchałem mimo jasnego grania nie są już tak jazgotliwe jak stare np 801

Nie pisałem, że są identyczne.

W dniu 20.11.2024 o 00:51, partick napisał:

ile dB w domu trzeba dać?

Ustaw poziom wokalu typowy dla mowy.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

3 godziny temu, expert napisał:

speaker cones made from polypropylene, aluminum, Kevlar, paper, glass fiber, carbon fiber, magnesium, ceramics or even diamonds all have their way of adding spices to the stew. 

W pomiarach brak materiału i kształtu membrany a ten ma dla transjentów kluczowe znaczenie. 

Przykład oczywisty:

Choćby inny kształt talerza perkusyjnego brzmi inaczej.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

krzywą nieco inaczej zaprezentują.

Zupełnie inaczej (zwłaszcza ze względu na wokale wziąłem właśnie MordauntShortMS30).

W dniu 18.11.2024 o 08:49, xajas napisał:

W moim przypadku, ze wzgledu na wysoka pozycje wzmacniacza ta galka byla punktem referencyjnym, wzorcowym do oceny poprawnosci / precyzji odtwarzania sceny stereo i zrodel pozornych!

Ukryta Zawartość

Wszystkie (moim zdaniem) poprawnie nagrane i odtworzone nagrania z perfekcyjnymi wokalami byly tak odtwarzane, jak by ta galka byla ustami wokalisty!
Caly czas musisz sie gapic na ta galke, jak bys patrzyl na zywego wokalisty. Jesli lokalizacja odbiegala od tej galki, od razu wiedziales, ze cos jest rozmyte, tonalnie asymetryczne, ze cos nie pasuje.
Naprawde ciekawy efekt.

Dla kazdego salonu Audio absolutnie przymusowe urzadzenie umozliwiajace zademonstrowanie i porownanie brzmienia roznych komponentow, polaczen i setupow

E tam.

Słucham przy wygaszonym świetle.

Taki styl.

(Dominanty wzrokowe przeszkadzają)

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, xetras napisał:

W pomiarach brak materiału i kształtu membrany

A materiał i kształt membrany pozostaje bez wpływu na wykres?

5 godzin temu, xetras napisał:

Zupełnie inaczej (zwłaszcza ze względu na wokale wziąłem właśnie MordauntShortMS30).

To MS30 miały identyczny wykres jak jakieś inne kolumny, które grały inaczej?

11 godzin temu, expert napisał:

11 godzin temu, expert napisał:

Pokazując lub czytając wykresy np Kisiela znam ich metodologię i warunki pomiaru, czyli odległość mikrofonu , pomiar mls łączony ok 250hz z nearfield. Wklejając "jakieś "pomiary bez uwzlędnienia i podania ich warunków wykonania wykazujesz się brakiem podstawowej wiedzy w temacie stąd moje określenie "pseudopomiary"

Czasami wystarczy zamienic tylko jedno slowko i juz cala wypowiedz nabiera sensu:

Profesor expert musi mieć wytłumaczone detalicznie bo inaczej czuje niedosyt lub jego interpretacje są bliższe konfabulacjom 🙂 

Wystarczy popatrzec na wlasne wypowiedzi i zlapac sie za wlasny nos 🙂

Edytowane przez xajas
16 godzin temu, Ajothe napisał:

Czyli pomiarofile stali się audiofilami 🤭 ślepo dążą do płaskiej charakterystyki,  bo tak mają realizatorzy dźwięku w swoich studiach. 

Płaska charakterystyka to punkt wyjścia świadczący czy sprzęt jest neutralny czy nie, potem możesz robić wszystko żeby się Tobie podobało, również możesz zostawić płasko i dobierać odpowiednio zrealizowane rejestracje. Na ślepo to powinieneś robić porównania 😉.

7 godzin temu, xetras napisał:

(Dominanty wzrokowe przeszkadzają)

Audiofilom pomagają 😉.

16 godzin temu, Ajothe napisał:

Warto poczytać dlaczego sprzęt studyjny ma płaską charakterystykę dużo detali. 

Jeżeli chodzi o monitory studyjne to często nie mają idealnie płaskiej charakterystyki, kiedyś zamieszczałem dokładne pomiary zrobione w jednej firmie kilkunastu monitorów studyjnych. Wcale nie było tak bezwzględnie płasko.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

18 minut temu, Lech36 napisał:

Płaska charakterystyka to punkt wyjścia świadczący czy sprzęt jest neutralny czy nie, potem możesz robić wszystko żeby się Tobie podobało, również możesz zostawić płasko i dobierać odpowiednio zrealizowane rejestracje. Na ślepo to powinieneś robić porównania 😉.

Płaska charakterystyka jest beznadziejnie nudna i służy do realizacji dźwięku, a nie do przyjemnego słuchania muzyki.

8 minut temu, Ajothe napisał:

Płaska charakterystyka jest beznadziejnie nudna i służy do realizacji dźwięku, a nie do przyjemnego słuchania muzyki.

To już chyba zależy od sprzętu. Ja mam płaska i jest przyjemnie 

25 minut temu, Lech36 napisał:

Płaska charakterystyka to punkt wyjścia świadczący czy sprzęt jest neutralny czy nie,

Tu bym troszkę polemizował: dla CD, DAC, przedwzmacniacza czy końcówki mocy, płaska charakterystyka faktycznie jest pewnym wyznacznikiem minimum jakości. Ale dla kolumn?

W zasadzie nie da się zbudować kolumn, które miałyby płaską charakterystykę. Dlatego wyznacznikiem minimum jakości jest zakres częstotliwości, w jakim odchyłka mieści się w zakresie +/-3dB Mieszczące się w tym zakresie dołki i górki są nieuniknione, i stanowią charakter brzmienia kolumn, a nie ich wadę w sensie obiektywnym... oczywiście subiektywnie ten charakter brzmienia może się komuś nie podobać.

• Pokaż nowe odpowiedzi