Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Kąt odchylenia od osi 15 stopni przy tej odległości to ponad 50 cm., przy 30 stopniach - ponad metr

naprawde chcesz mi powiedzieć że podczas odsłuchów nie obrócisz głową w żadnym kierunku ?

przeciez to czy rurszysz kolumna o 15 st czy głowa - da taki sam efekt - żródło dzwieku zmieni sie w stosunku do narządu słucho o 15 st

dal zobrazowania jak mało to jest 15 st dla ruchu głowa - grafika

pochylenie_kolektorow.jpg

Nie słuchamy prostych sekwencyjnych sinusoid o zwiększającej się częstotliwości a bardzo złożonych dźwięków.

ale każdy z nich ma swoja czestotliwosc

ruszysz głowa w prawo - masz spadek 15 DB - ruszysz w lewo - masz przyrost o 3 db

akurat po wymianie bezpiecznika ruszyles glowa w lewo = brawoooo ! bezpiecznik zmienił dzwięk ! wczesniej tego nie słyszałem.

Edytowane przez billy idol

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Gość

(Konto usunięte)

naprawde chcesz mi powiedzieć że podczas odsłuchów nie obrócisz głową w żadnym kierunku ?

Chcę powiedzieć, że zdrowy człowiek nie ma drgawek z amplitudą 0,5-1 metr. Chcę też przypomnieć, że zdrowy człowiek ma nie jeden a dwa "mikrofony" oraz ma wbudowany "procesor dźwięku" ze wszystkimi wyciekającymi z tego skutkami. Które na dodatek jak na razie nie do końca są znane nauce - w psychoakustyce jest bardzo dużo hipotez.

Przez takie podejście do tematu tracisz bezproduktywnie dużo energii a czasem też i kasę.

Na szczęście nic nie tracę.

Przede wszystkim nie tracę czasu na pomiary które i tak nawet gdybym wiedział jak wykonać i tak nic by mi nie powiedziały.

Nie konstruuję wzmacniaczy i taka wiedza jest mi zbędna, ba nawet nie znam zasady ich działania.

Dziwi mnie natomiast to, że nasi forumowi mierniczy do tej pory nie zrobili super wzmacniacza, który kasuje wszystkie hiendy.

Mając taką wiedzę nie potrafią jej wykorzystać? Może nie potrafią? Może potrafią tylko marudzić i krytykować?

Chyba, że nie czują takiej potrzeby ponieważ wszystko gra tak samo ;-)

Edytowane przez szpakowski

Chcę powiedzieć, że zdrowy człowiek nie ma drgawek z amplitudą 0,5-1 metr. Chcę też przypomnieć, że zdrowy człowiek ma nie jeden a dwa "mikrofony" oraz ma wbudowany "procesor dźwięku" ze wszystkimi wyciekającymi z tego skutkami. Które na dodatek jak na razie nie do końca są znane nauce - w psychoakustyce jest bardzo dużo hipotez.

Sprawa jest bardziej prosta. Człowiek nie słucha jednym uchem w komorze bezechowej z odległości 1m na osi głośnika i dlatego nie potrzebuje żadnego przyspawanego do podłogi fotela ani podpórki pod głowę:)

wzmacniacz który zmienił barwe dostarczonego sygnału , to nieudany wzmacniacz

To może napiszesz które wzmacniacze nie zmieniają barwy...jakieś modele?

Jaka barwa jest ustalona jako wzorzec, podług którego możemy sprawdzić

czy testowane wzmacniacze nam tej wzorcowej barwy nie zmieniają?

Czy taką zmianę barwy wyłapie pomiar i jego wykres?

Bardzo mnie to zagadnienie interesuje.

Proszę o ewentualne odpowiedzi również innych znawców tematu posiadających tego typu wiedzę.

Edytowane przez soundchaser

Jedną? Nie słyszałeś o harmonicznych?

Jezusie , czy spadki na wykresie obejmują jedną czestotliwośc ?

Chcę powiedzieć, że zdrowy człowiek nie ma drgawek z amplitudą 0,5-1 metr.

do tego nawet nie mam jak sie odniesc. serio. mówimy o ruchu głowy w bok o 15 stopni - wg ciebie wykonuje ona droge o długosci 0,5 metra ? :/

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Gość

(Konto usunięte)

wzmacniacz który zmienił barwe dostarczonego sygnału

Jaki przyrząd służy do mierzenia barwy sygnału?

do tego nawet nie mam jak sie odniesc. serio. mówimy o rucho głowy w bok o 15 stopni - wg ciebie wykonuje ona droge o długosci 0,5 metra ? :/

))) Nie mówimy o kierunkowości słuchu słuchającego a o kierunkowości głosnika. Jak Twoim zdaniem jest mierzona charakterystyka kierunkowa głośnika?

Nie mówimy o kierunkowości słuchu słuchającego a o kierunkowości głosnika. Jak Twoim zdaniem jest mierzona charakterystyka kierunkowa głośnika?

jesli głośnik odchylimy w prawo w stosunku do głowy , to jest to taki sam efekt jakbyśmy odchylili głowe w lewo w stosunku do głośnika

paniemał ?

prościej nie potrafie

wiec jesli odchylono głosnik w stosunku do mikrofonu o 15 stopni i to spowodowało spadek - to taki sam spadek spowoduje odchylenie głowy w stosunku do nieruchomego głośnika

Dziwi mnie natomiast to, że nasi forumowi mierniczy do tej pory nie zrobili super wzmacniacza, który kasuje wszystkie hiendy.

Może użyj logiki? Jeżeli wszystkie normalne wzmacniacze grają tak samo, to konstrukcja nie jest wyznacznikiem Hi-End, prawda? Marketing na którym bazuje Hi-End może być fascynujący, ale to nie to samo co zainteresowanie techniką.

A w szczególności, znajomość techniki audio prowadzi to wyborów sprzętowych, które nie są koszerne w marketingu Hi-End :)

Używam logiki tylko wychodzę z innego punktu ...

Wzmacniacze nie grają tak samo.

W takim przypadku całe Twoje rozumowanie nie ma podstaw.

Marketing na którym bazuje Hi-End może być fascynujący, ale to nie to samo co zainteresowanie techniką.

A w szczególności, znajomość techniki audio prowadzi to wyborów sprzętowych, które nie są koszerne w marketingu Hi-End :)

Mylisz się również w tym przypadku. Nie jestem zafascynowany hiendem a wręcz przeciwnie parę lat temu przeżyłem silne rozczarowanie hiendem i całym światkiem Audio.

Używam logiki tylko wychodzę z innego punktu ...

Twój punkt nie ma potwierdzenia w obiektywnych testach, jest jedynie subiektywnym odczuciem.

Edytowane przez popej

Twój punkt nie ma potwierdzenia w obiektywnych testach, jest jedynie subiektywnym odczuciem.

Obiektywnych testach czy sztuczkach z zakresu psychologii, psychologii społecznej oraz socjotechniki?

Gość

(Konto usunięte)

paniemał ?

Jest gorzej niż myślałem. ))) UWAGA: kręcenie głowa w miejscu przez słuchającego - kierunkowość słuchowego aparatu - to zagadnienie kompletnie inne od kierunkowości głośnika.

Żeby uzyskać efekt skręcenia głośnika od osi o 15 stopni słuchający siedzący w odległości ok. 2 m. od linii głośników (tak zwykle słuchamy) musiałby przesunąć głowę ok. pół metra od osi środkowej wprawo czy w lewo. Słyszałeś coś o bokach i katach w trójkącie? Dla uproszczenia policz trójkąt prostokątny.

Umiejętność wklejania obrazków jest obecnie powszechna. W odróżnieniu od ich rozumienia.

To sobie mierz wzmacniacze ja wolę słuchać muzyki na takim który gra lepiej.

Przecież to będzie wynikać właśnie z mierzalnych elementów - moc, wydajność prądowa itd...Wyżej kolega pisał o różnicy CA względem NADa i tym "uderzeniu dźwięku" - sam doskonale wiem o czym on pisał, właśnie ze względu na wydajność prądową NAD'ów, która przy metalu i hard rocku daje o sobie znać...nie, tego nie da się zmierzyć, prawda?

Na szczęście nic nie tracę.

Przede wszystkim nie tracę czasu na pomiary które i tak nawet gdybym wiedział jak wykonać i tak nic by mi nie powiedziały.

Nie konstruuję wzmacniaczy i taka wiedza jest mi zbędna, ba nawet nie znam zasady ich działania.

Mając taką wiedzę nie potrafią jej wykorzystać? Może nie potrafią? Może potrafią tylko marudzić i krytykować?

Chyba, że nie czują takiej potrzeby ponieważ wszystko gra tak samo ;-)

To można odwrócić...zdajesz sobie sprawę z tego? Marketing nie idzie w parze z rozwiązaniami technicznymi, a laikowi wciśniesz deskę...która poprawi mu dźwięk, bo jak to sam napisałeś, nie masz pojęcia o tym, jak coś tam działa...więc jesteś ew. targetem dla ściemniaczy.

Ps - to zaiste ciekawe, jak wiele audiogadżetów audiovodoo bierze się z...walki z wiatrakami...ot, "noise canceller caps", audiofilskie, do portów LAN...

Obiektywnych testach czy sztuczkach z zakresu psychologii, psychologii społecznej oraz socjotechniki?

Wystarczy prosty test - niech ktoś Ci zza kotary przepina kolumny, kable, listwy zasilające...wzmacniacze...

Edytowane przez firekage

A jakie to te testy obiektywne?

Ze słownika mam nadzieję potrafisz skorzystać? ;)

W tym przypadku sprawa jest bardziej skomplikowana, bo mówimy o obiektywnych wynikach opartych na subiektywnych ocenach. Generalnie to byłyby testy typu ABX czy np. oparte na normach przemysłowych ABC/HR, MUSHRA.

Edytowane przez popej

Przecież to będzie wynikać właśnie z mierzalnych elementów - moc, wydajność prądowa itd...Wyżej kolega pisał o różnicy CA względem NADa i tym "uderzeniu dźwięku" - sam doskonale wiem o czym on pisał, właśnie ze względu na wydajność prądową NAD'ów, która przy metalu i hard rocku daje o sobie znać...nie, tego nie da się zmierzyć, prawda?

Hmmmm ...

Widzę kolega światły jest, więc skorzystam i zapytam.

Co to jest wydajność prądowa, jak kolega chce to zjawisko mierzyć i jakie z tego wnioski wyciągnie?

Hmmmm ...

Widzę kolega światły jest, więc skorzystam i zapytam.

Co to jest wydajność prądowa, jak kolega chce to zjawisko mierzyć i jakie z tego wnioski wyciągnie?

Odpowiem na to w ten sposób: podepnij sobie na testy, o ile masz możliwość, wzmacniacz dający 40W/8 a wzmacniacz dający 150W/8 do kolumn, które mają niską efektywność, do tego duże, ciężkie membrany - zrozumiesz.

Ps - trochę zabawne pytanie, skoro sam mówiłeś, że jesteś laikiem. Mógłbym przecież wymyślać, tak jak robią to audionaganiacze, magicy, czarodzieje, a i tak pewnie przytaknąłbyś...

Edytowane przez firekage

Odpowiem na to w ten sposób: podepnij sobie na testy, o ile masz możliwość, wzmacniacz dający 40W/8 a wzmacniacz dający 150W/8 do kolumn, które mają niską efektywność, do tego duże, ciężkie membrany - zrozumiesz.

ale słuchać , to on właśnie słucha

chodziło o to jak zmierzyc - urządzeniem - nie uchem :]

Ze słownika mam nadzieję potrafisz skorzystać? ;)

[...]

Nie wiem po co pytasz o ten słownik, ale odpowiem Tobie. Na tym poziomie słownictwa słownik jest mi zbędny.

Edytowane przez Zwykły Drut

Dla uproszczenia policz trójkąt prostokątny.

Boziu Boziu Boziu

kat miedzy głośnikem a uchem to ten zaznaczony na czerwono , a nie na niebiesko

jesli odchylisz kolumne w prawo - ten kat zmniejszy sie

jesli odwrócisz głowe w leo - ten kat zmniejszy sie o ta sama wartosc

rysunek zrobiony naprędce

55178307061517106899.jpg

Ale tracisz bezproduktywnie czas na przerzucanie klocków. Zwłaszcza jak nie stosujesz przy tym przerzucaniu procedur technicznych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ale tracisz bezproduktywnie czas na przerzucanie klocków. Zwłaszcza jak nie stosujesz przy tym przerzucaniu procedur technicznych.

Nic nie przerzucam, od lat mam ten sam system.

Chcę powiedzieć, że zdrowy człowiek nie ma drgawek z amplitudą 0,5-1 metr.

Żeby dwie fale z dwóch różnych źródeł (np. dwie kolumny stereo) spotkały się w przeciwnej fazie dla częstotliwości np. 8 kHz musi zaistnieć różnica odległości mikrofonu/uszu od tych dwóch źródeł dla np. 8 kHz ca. 2,15 cm. Myślisz że to dużo ?

Podaj na swój system na obie kolumny sygnał z generatora np. te 8 kHz. Poruszaj głową na wszystkie strony i zobacz jak zmienia się poziom tego pojedynczego dźwięku na skutek gry fazowej pomiędzy tymi dwoma sygnałami. Oczywiście całe to zjawisko jest bardziej skomplikowane ale głębokie peaki wynikające z niego widać było na prezentowanych wcześniej pomiarach.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Boziu Boziu Boziu

kat miedzy głośnikem a uchem to ten zaznaczony na czerwono , a nie na niebiesko

jesli odchylisz kolumne w prawo - ten kat zmniejszy sie

jesli odwrócisz głowe w leo - ten kat zmniejszy sie o ta sama wartosc

rysunek zrobiony naprędce

Chyba coś pomyliłeś.

Na tym rysunku ja widzę osie głośników (boki trójkąta). To względem tych osi ustala się spadki natężenia dźwięku w zależności miod kąta zawartego miedzy oś głośnika a prosta między centrum głośnika a mikrofonem (czy też uchem).

Im dalej od głośnika tym większe tolerancja (można bardziej głową kręcić i dalej jesteśmy w optymalnym kącie).

Edytowane przez Przemysław_51508

Nic nie przerzucam, od lat mam ten sam system.

To tak samo jak ja, choć od tego najstarszego w mojej opinii najlepszego u mnie w domu przybyły mi jeszcze dwa w tym jeden oparty o kolumny pomierzone w różnych instytucjach więc dobrze przetestowane. Wszystkie trzy egzystują równolegle choć w innych warunkach akustycznych.

Chcę też przypomnieć, że zdrowy człowiek ma nie jeden a dwa "mikrofony" oraz ma wbudowany "procesor dźwięku" ze wszystkimi wyciekającymi z tego skutkami.

Zdrowy człowiek ma też wyobraźnię które pozwala mu słyszeć to czego w rzeczywistości nie ma.

Gość

(Konto usunięte)

Boziu Boziu Boziu

Dalej brniesz w coś czego kompletnie nie rozumiesz?

Charakterystyka kierunkowości jest to zależność wytwarzanego przez głośnik ciśnienia akustycznego (w dB), mierzonego w stałej od niego odległości (najczęściej 1 m), od kąta zawartego między osią głośnika a prostą poprowadzoną od głośnika do miejsca pomiaru.

Jeżeli przesuniemy oś głośnika o 15 stopni to ta oś odsunie się od słuchacza siedzącego w odległości ok. 2 m. na ok. 50 cm.

Wiem, to widać z tego co Ty i inni piszą na forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi