Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt zaczyna grać dopiero od ca. 70 tysięcy peelenów ;-). Oczywiście 70 tyś za jeden klocek ;-).

Chyba, ze słyszysz bezpieczniki, przewody cyfrowe i różnice między flac i wav- wtedy cena nie gra roli i możesz słuchać na byleczym.

<p>

Chyba, ze słyszysz bezpieczniki, przewody cyfrowe i różnice między flac i wav- wtedy cena nie gra roli i możesz słuchać na byleczym.

A przewody zasilające zaliczają się do analogowych czy cyfrowych ? :) :)

Jeszcze z tego linku co kolega teskoł tu podał to najlepszy jest ten co mu funkcja w C++ służąca do przenoszenia zadanego fragmentu pamięci dźwięk wyostrzała. Bosz... programistę też to może dopaść. Straszne.

Podobno, na innym forum słyszących bezbłędnie, przeprowadzono testy porównawcze różnych plików wśród znamienitych audiofilów dysponujących wypasionym sprzętem; odróżniających nawet wtyczki i luty w kablach, o bezpiecznikach i innych bzdetach nie wspominając .

Dziwnym trafem w statystyce wygrało obiektywnie najgorsze mp3, pomijając, że większość odpowiedzi była jednak... - całkowicie randomowa. ;)

Edytowane przez globtroter1

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Podobno, na innym forum słyszących bezbłędnie, przeprowadzono testy porównawcze różnych plików wśród znamienitych audiofilów dysponujących wypasionym sprzętem; odróżniających nawet wtyczki i luty w kablach, o bezpiecznikach i innych bzdetach nie wspominając .

Dziwnym trafem w statystyce wygrało obiektywnie najgorsze mp3, pomijając, że większość odpowiedzi była jednak... - całkowicie randomowa. ;)

Podaj linka to tego testu. Ciekawe. Edytowane przez nozkiwrozki

Tamto forum jest niestety zamknięte. :(

Ale wielu jego użytkowników (pewnie nawet większość) udziela się w tym wątku jako zagorzali obrońcy tytułowych mitów i wyznawcy nieomylnego narządu słuchu.

Może się i tu trochę wypowiedzą na ten/ tamten temat, bo wstępnie byli podobno i jak zwykle, wyjątkowo pewni swego, jedynego - subiektywnego. ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Tamto forum jest niestety zamknięte. :(

Ale wielu jego użytkowników (pewnie nawet większość) udziela się w tym wątku jako zagorzali obrońcy tytułowych mitów i wyznawcy nieomylnego narządu słuchu.

Może się i tu trochę wypowiedzą na ten/ tamten temat, bo wstępnie byli podobno i jak zwykle, wyjątkowo pewni swego, jedynego - subiektywnego. ;)

Robili sobie testy sami dla siebie na forum audiofilskim ? Po co ? :) Edytowane przez nozkiwrozki

Test był podobno w tamtym przypadku wyjątkowo... w ciemno.

Ktoś zgrał kawałki z płyt CD w różnych kodekach, a słuchający mieli je rozróżnić oraz dodatkowo wybrać najlepiej brzmiący. :)

Test był podobno w tamtym przypadku wyjątkowo... w ciemno.

Ktoś zgrał kawałki z płyt CD w różnych kodekach, a słuchający mieli je rozróżnić oraz dodatkowo wybrać najlepiej brzmiący. :)

I wszyscy wybrali MP3 ? Nie do wiary. No to podziwiam w słuchaniu kabelków.

Dla przeciwwagi. Z innego, zamkniętego forum znam przypadek próby w ciemno, gdzie rozróżniono, chyba praktycznie bezbłędnie, nie tylko kodeki, ale i rozdzielczości bitowe i chyba nawet częstotliwościowe zapisanych plików. ;)

Do sprawdzenia w wolnej chwili. :)

I wszyscy wybrali MP3 ? Nie do wiary. No to podziwiam w słuchaniu kabelków.

Nie wiem, czy wszyscy, ale zdecydowana większość....

Nie znam szczegółów. Może tamtejsi koledzy nam je trochę (dla dobra ogólnie pojętej audiofilii) zdradzą?!

Ale to raczej byłoby wątkowe i poglądowe seppuku, więc chyba marne nadzieje.... :)

Gdzie są te zamknięte fora ? Jak się tam dostać ?

To zależy na które...

Na jednym warunkiem niezbędnym formalnej kwalifikacji i pobytu jest słyszenie kabli, bezpieczników, podkładek itp.... i głośne tego wygłaszanie, w tym na AS.

Na drugim wręcz przeciwnie. Warunkiem jest ogólna inteligencja, ciekawa osobowość, zainteresowania muzyczne, a niesłyszenie sprzętowych różnic jest raczej w tym kontekście początkową zaletą. :)

Tak się w tej audiofilii, niestety, porobiło... :)))

A jest jeszcze kilka innych, czasem jeszcze bardziej skrajnych poglądowo forów audio....

Może czas się opamiętać i zintegrować to środowisko dla wspólnego dobra... ???

Sam nie wiem ...

Gość

(Konto usunięte)

I myślisz, że to się może udać...eee...onanizm sprzętowy i ekshibicjomizm zawsze będzie górą...co byś nie napisał o dźwięku musisz się obnażyć co by być "wiarygodnym"...

Edytowane przez Gość

I myślisz, że to się może udać...eee...onanizm sprzętowy i ekshibicjomizm zawsze będzie górą...co byś nie napisał o dźwięku musisz się obnażyć co by być "wiarygodnym"...

No ale ty też w stopce chwalisz się wzmacniaczem. Chyba wypadało by zacząć od siebie.

To zależy na które...

Na jednym warunkiem niezbędnym formalnej kwalifikacji i pobytu jest słyszenie kabli, bezpieczników, podkładek itp.... i głośne tego wygłaszanie, w tym na AS.

Na drugim wręcz przeciwnie. Warunkiem jest ogólna inteligencja, ciekawa osobowość, zainteresowania muzyczne, a niesłyszenie sprzętowych różnic jest raczej w tym kontekście początkową zaletą. :)

Tak się w tej audiofilii, niestety, porobiło... :)))

A jest jeszcze kilka innych, czasem jeszcze bardziej skrajnych poglądowo forów audio....

Sam nie wiem ...

Obojętnie które. Opowieść o ślepych testach audiofilli brzmi tak niewiarygodnie, że sam chcę to zweryfikować. Podaj adres forum, poproszę o przyjęcie do grupy i sprawdzę czy piszesz prawdę.

Czy normą na forum hobbistycznym audiostereo jest nieposiadanie sprzętu grającego?

Ja na przykład nie widzę potrzeby by pisać w stopce czy też w o mnie o posiadanym sprzęcie.

Czy posiadany sprzęt ma w jakiś sposób uwiarygodnić użytkownika?

Czy ma to wprawić innych w kompleksy?

A może to kryptoreklama?

Nie rozumiem tego.

Na forum o profilu audio, siłą rzeczy rozmawia się o sprzęcie i w wielu przypadkach chwali się posiadanym. Tylko czy trzeba robić to w ten sposób?

Co do tego mam wątpliwości.

Bo nie odbiegam za daleko od normy... ;-)...

Jak my wszyszcy :)

Ja na przykład nie widzę potrzeby by pisać w stopce czy też w o mnie o posiadanym sprzęcie.

Czy ma to wprawić innych w kompleksy?

A może to kryptoreklama?

Nie rozumiem tego.

Na forum o profilu audio, siłą rzeczy rozmawia się o sprzęcie i w wielu przypadkach chwali się posiadanym. Tylko czy trzeba robić to w ten sposób?

Co do tego mam wątpliwości.

Nie widzę w tym żadnego problemu. WIększą wartością jest wiedza, którą się przekazuje albo umie czerpać. Sprzęt jest tylko dodatkiem. Edytowane przez nozkiwrozki

Czy normą na forum hobbistycznym audiostereo jest nieposiadanie sprzętu grającego?

Normą na forum AS jest nieposiadanie sprzętu grającego z "niemieckiej wystawki", o który to sprzęt cały czas podejrzewa się sceptyków ;-).

Natomiast plagą (prawie normą) jest częsty brak wiedzy o podstawowych zjawiskach fizycznych rządzących audio hobby.

Opowieść o ślepych testach audiofilli brzmi tak niewiarygodnie, że sam chcę to zweryfikować.

Pisać można o wszystkim. Gdyby nie pisanie nie powstałoby by wiele rozrywkowych książek i filmów. które z rzeczywistością mają niewiele wspólnego. Te oparte o zdarzenia rzeczywiste też muszą być w jakimś stopniu fabularyzowane bo inaczej mogłyby być mało ciekawe.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Raczej nie o uwiarygodnienie chodzi - opis może być nieprawdziwy. Ale taki opis może pomóc innym ocenić z jakiego punktu odniesienia opisujesz własne wrażenia/doświadczenia. Oczywiście jeżeli czytający będzie miał własne doświadczenia z podobnym do Twojego sprzętem.

Normą na forum AS jest nieposiadanie sprzętu grającego z "niemieckiej wystawki", o który to sprzęt cały czas podejrzewa się sceptyków ;-).

Faktem jest, że większość "sceptyków" trzyma w tajemnicy posiadany sprzęt. Nie dziwię się temu - posiadając Świętego audio Graala też bym nikomu nie ujawnił jego tajemnicy. ;)

Co do "niemieckiej wystawki". Ostatnio u kolegi słuchałem szerokopasmowe pierdziawki z NRD-owskiej piwnicy - przysłowiowa szczena mi opadła, tak fajnie grały. Okazało się, że głośniczek (papierowy) maja z ... Tonsilu. :)

Edytowane przez JuG

Raczej nie o uwiarygodnienie chodzi - opis może być nieprawdziwy. Ale taki opis może pomóc innym ocenić z jakiego punktu odniesienia opisujesz własne wrażenia/doświadczenia. Oczywiście jeżeli czytający będzie miał własne doświadczenia z podobnym do Twojego sprzętem.

A jakie to ma znaczenie, gdy nawet identyczny zagra w diametralnie różny sposób zależnie od tego w jakim pomieszczeniu gra.

Tak. Myślę, że jakieś 90% użytkowników przychodzi na forum, żeby dostać poradę, co kupić. Część przychodzi wielokrotnie, co świadczy o raczej niskiej skuteczności porad.

Gość

(Konto usunięte)

A jakie to ma znaczenie, gdy nawet identyczny zagra w diametralnie różny sposób zależnie od tego w jakim pomieszczeniu gra.

Kwestia definicji "diametralnie różnego sposobu". Statystycznie mamy podobne pokoi, w których słuchamy odtwarzanej muzyki - diametralnie różnie te samy graty grać w nich nie będą.

Tak. Myślę, że jakieś 90% użytkowników przychodzi na forum, żeby dostać poradę, co kupić. Część przychodzi wielokrotnie, co świadczy o raczej niskiej skuteczności porad.

Porady sceptyków są proste: elektronika - dowolna poprawnie zrobiona, kable - dowolne prowadzące prąd, kolumny - o możliwie płaskiej charakterystyce. Dziwnie, że te rady są nieskuteczne. :)

Kwestia definicji "diametralnie różnego sposobu". Statystycznie mamy podobne pokoi, w których słuchamy odtwarzanej muzyki - diametralnie różnie te samy graty grać w nich nie będą.

Statystycznie to większość pokoi do słuchania muzyki to akustyczna kupa, gdzie za ustroje akustyczne robi paprotka, obraz na ścianie i dywan na podłodze. Przesuniecie o parę centymetrów głowy, zmienia to co nasze uszy odbierają. Oczywiście mózg sobie z tym jakoś radzi i nie czujemy tego dotkliwie. Jednak nie ma co się łudzić, że system wstawiony nawet do podobnego ale niezaadaptowanego pomieszczenia zagra tak samo. Nie mówiąc już o tym jak będzie odbierać to inna osoba. Bo przecież nawet w tym samym pomieszczeniu i przy tym samym sprzęcie wrażenia mogą być różne w zależności od tego kto go słucha, jego bagażu doświadczenia, zdolności, kończąc na sprawności narządu słuchu.

Patrząc z perspektywy tych wszystkich zmiennych, informacja o posiadanym systemie jest z mojego punktu widzenia niewiele warta dla innych.

Porady sceptyków są proste: elektronika - dowolna poprawnie zrobiona, kable - dowolne prowadzące prąd, kolumny - o możliwie płaskiej charakterystyce. Dziwnie, że te rady są nieskuteczne. :)

Dla kierujących się w wyborze sprzętu wzrokiem są z pewnością nieskuteczne.

Z tej perspektywy nie można też dawać żadnych rad innym.

Dlaczego? Ja na tym forum dowiedziałem się wielu przydatnych rzeczy. Tylko trzeba wiedzieć jakie zadać pytanie i zrozumieć odpowiedź ;)

Czasem nawet nie trzeba zadawać pytań, wystarczy uważnie czytać.

Edytowane przez Przemysław_51508
  • Pokaż nowe odpowiedzi