Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

A jak ktoś pisze o dodaniu lub redukcji dudniącego basu w pokoju kablem sieciowym, to też jest nawiedzony?

No przecież to samiuśka prawda jest...wypiął chłop kabel z systemu to i cisza jak makiem zasiał nastała...nic nie dudni, nie brumi...samiuśka prawda... ;-)))

tej cienkiej linii nie da sie ustalic a wszystko rozbija sie o słowa

dudnienia moze nie poprawi ale kontrole basu ( w minimalnym stopniu) owszem ;)

Czyli o dodaniu basu nie ma mowy? Taka poprawa akustyki w sumie:)

a co ja jestem guru kablarzy zeby to wiedziec?

testowalem 2 sztuki i moge sie wypowiedziec wylacznie za siebie

u mnie poprawilo jego kontrole moze komus dodało nie moja sprawa :D

jesli pisze to zwykly gosc taki jak Ty czy ja to nie mam powodow zeby nie wierzyc i wszedzie szukać spisków i polować na czarownice

Edytowane przez biniek84

a co ja jestem guru kablarzy zeby to wiedziec?

testowalem 2 sztuki i moge sie wypowiedziec wylacznie za siebie

Ale zakwestionowałeś czyjąś wypowiedź o wpływie takich kabli na akustykę i tu wiedziałeś :)

sa pewne granice gdzie konczy sie logika a zaczyna absurd - byc moze kazdy ma je ustawione gdzie indziej

jeśli wzmacniacze nie mają na nią wpływu to jaki mogą mieć kable?

tego chyba nie trzeba tłumaczyc

Edytowane przez biniek84

sa pewne granice gdzie konczy sie logika a zaczyna absurd - byc moze kazdy ma je ustawione gdzie indziej

Ale poprawa akustyki to też walka z basem, jeśli ktoś sobie go ujarzmia kablami zaliczamy mam rozumieć według Ciebie do absurdu?

manipulujesz

jesli Ci dudni i napierdala bas bo masz za małe/niewytłumione pomieszczenie to zaden kabel tego nie zmieni a jesli chcesz dodać na granicach słyszalności szybkosci ataku to kablem jestes to w stanie zrobic

Jeśli w twoim rozumieniu kazda zmiana w brzmieniu to poprawa akustyki to powyzsze zdanie jest prawdziwe

Nie napisałem tak, że każda zmiana brzmienia to poprawa akustyki, a zadałem Tobie proste pytanie czy dodanie ilości basu przez kabel sieciowy to mit?

Edytowane przez malikali

przeciez juz Ci napisalem jakie sa moje doswiadczenia - nie jestem wrózka i nie wiem co zrobi kabel sieciowy u innych - a moze Ty wiesz bo pytanie wyglada na retoryczne

A niby skąd kabel ma dodać basu?

Działa jak aktywny filtr?

Jeżeli już, to może stłumić określone pasma i jeżeli tłumi słyszalnie, to taki kabel jest popsuty.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Nie jestem wróżką, tylko kieruje mną prosta logika.

Zmiany w charakterystyce częstotliwościowej elektrycznego sygnału audio w domenie analogowej mogą być dokonywane pasywnie, albo aktywnie.

Nie twierdzę, że kabel może zadziałać jak filtr pasywny - pewnie jak się ktoś uprze to tak będzie, ale taki kabel jak dla mnie jest popsuty.

Edytowane przez BeatX

dudnienia moze nie poprawi ale kontrole basu ( w minimalnym stopniu) owszem ;)

Kabel sieciowy ? Ty tak na poważnie ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

czysto hipotetycznie

formułkę o prawidłowo technicznie... już znam

mimo to wydałem ciezko zarobione pieniadze na sieciówkę - miesci Ci sie to w głowie czy masz czelność to oceniać za mnie?

Edytowane przez biniek84

Fal radiowych nie słychać a grają.

Fale radiowe nie grają bezpośrednio. Gra to co te fale niosą. Fale nośne są w odbiorniku odrzucane pozostają tylko te co grają.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Miałem już kable AC na których sprzęt dawał za dużo basu. Sam kabel pewnie bezpośrednio na bas wpływu nie miał ale miał wpływ na wzmacniacze, a te dawały wtedy już inny bas. Malikali prowokuje i szuka zwady. Na jego budżetowym amplitunerze kina domowego pewnie nie ma to znaczenia. Zresztą żeby to cenić to wpierw trzeba by choć wypożyczyć kilka kabli na próby i mieć też dobre kolumny. Nie mogę pojąć po co on ciągle jątrzy to samo? U niego nie ma to znaczenia i ok, ale jemu nie daje to spokoju. Mnie by się nie chciało wiele lat w kółko pisać to samo. Kogo on chce przekonać? Siebie? Może sam nie wierzy w to w co niby wierzy... :-)

Edytowane przez sly30

mimo to wydałem ciezko zarobione pieniadze na sieciówkę - miesci Ci sie to w głowie czy masz czelność to oceniać za mnie?

Tak, to Twoja niezależna decyzja. Z techniką jednak nie ma nic wspólnego.

Edytowane przez Lech36

czeka az ktos przyklaśnie ze u niego tez nie słychać i bedzie mogl spokojnie spac ze wszystko z nim i jego sprzętem ok

tak się to kreci

Edytowane przez biniek84

a testowales czy logika Ci to podpowiada?

ale co testowałem :)

bo jak zapytasz czy testowałem interkonekty analogowe i cyfrowe to załapię facepalm.

czeka az ktos przyklaśnie ze u niego tez nie słychać i bedzie mogl spokojnie spac ze wszystko z nim i jego sprzętem ok

tak się to kreci

Bo wszystko jest ok z jego sprzętem. Miałem różne amplitunery i teź było z nimi wszystko ok i kable nie miały tam wpływu na dźwięk. Takich sprzętów jest bardzo wiele. I nie ma w tym nic złego.

ale co testowałem :)

bo jak zapytasz czy testowałem interkonekty analogowe i cyfrowe to załapię facepalm.

testowałeś interkonekty analogowe i cyfrowe a moze kable sieciowe?

tylko na innym sprzecie niz Twoje Adamy

testowałeś interkonekty analogowe i cyfrowe a moze kable sieciowe?

tylko na innym sprzecie niz Twoje Adamy

Ale kennijczyk testuje na adamach i wszystko jest ok. Dlaczego BeatX ma testowac na czymś innym niż ma i mu to odpowiada ?

Na jego budżetowym amplitunerze kina domowego pewnie nie ma to znaczenia

uwielbiam te wstawki

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Może na czym chce i na czym ma możliwość ale wnioski będą dotyczyć już tylko zestawień na których testował.

uwielbiam te wstawki

Ale takie są fakty. Też miałem takie sprzety, były całkiem ok i kable nic tam nie wnosiły.

Czy jego system kina domowego to Synthetis JBL? Trinnov? A może Datasat?...nie, więc to budżetówka kinowa. I nigdzie nie napisałem, że jest zła.

Edytowane przez sly30

Ale kennijczyk testuje na adamach i wszystko jest ok. Dlaczego BeatX ma testowac na czymś innym niż ma i mu to odpowiada ?

Kenijczyk pisał o analogowych - może po prostu ma wieksze doswiadczenie (sprawdz w jego opisie jaki ma inny sprzęt) i wie jak te róznice i na jakich kawalkach wyłapywać.

Edytowane przez biniek84

Może na czym chce i na czym ma możliwość ale wnioski będą dotyczyć już tylko zestawień na których testował.

Ale takie są fakty. Też miałem takie sprzety, były całkiem ok i kable nic tam nie wnosiły.

rozumiem, ze wiesz dokladnie, jakim sprzetem dysponuje malikali, tak czy nie?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Sly, a po co wchodzisz personalnie na Malikali? Wnosi to coś do dyskusji? Mi zarzucasz szyderę, sam co robisz?

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Bo on pije do mnie. Ty tego nie wiesz ale on i ja wiemy. Na temat basu i zmian w basie pod wpływem kabli AC nawiązuje do mojego wpisu sprzed lat, który ma czy miał nawet w stopce!

• Pokaż nowe odpowiedzi