Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, szpakowski napisał:

Z występowania różnic

A bardziej technicznie?

22 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Inna sprawa że odrzucam z założenia sprzęt wadliwie skonstruowany lub nie mający większego sensu i dlatego w swój sposób doceniam robotę ASR

Ja też nie przywiązuje się do wyników z ASR, nie zawsze wybieram to w pomiarach jest "naj...". Niemniej te pomiary pozwalają wskazać segment którym się mogę interesować. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

54 minuty temu, xajas napisał:

Co to znaczy „osobno“?

Co chcesz osiagnac?

żeby porównać dwa źródła o różnym poziomie sygnału jednym kliknięciem na pilocie wzmacniacza. Więc głośność musi być ustawialna dla każdego wejścia osobno

22 minuty temu, Lech36 napisał:

A bardziej technicznie?

Np. sprzęt A gra lepiej niż sprzęt B. Czego nie rozumiesz? Mam wzór wyprowadzić na "lepszość"? 

Mam w domu 3 różne pomieszczenia w których ustawiałem sprzęt 15m2, 24m2, 70m2. Owszem zmienia się w brzmieniu sporo co wynika z akustyki pomieszczenia, ale specyficzne cechy brzmienia średnicy i wysokich pozostają takie same niezależnie od pomieszczenia. 
TUX

To prawda, ale to jak ty oceniasz te specyficzne cechy niezalezne od pomieszczenia jest tez subjektywne.

Pomiary sa objektywne, nie zawieraja indywidualnych preferencji i interpretacji.
29 minut temu, szpakowski napisał:

Np. sprzęt A gra lepiej niż sprzęt B. Czego nie rozumiesz?

Ale dlaczego? Taka krótka opinia to tylko subiektywne zdanie. Dużo rzeczy Kolega jeszcze nie rozumie. Może z czasem będzie lepiej, zależy od stopnia wiary w swój słuch 😉.

33 minuty temu, szpakowski napisał:

Mam wzór wyprowadzić na "lepszość"? 

Jak umiesz to wyprowadź.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, TUX napisał:

haile , nie odzywaj się na temat B&W 803 jeżeli gówno wiesz na ich temat. Ale pomogę - recenzja jest w numerze AUDIO 3/2000 gdzie jak zmierzyli ch-ka jest w przedziale plus/minus 1.5dB w paśmie 50-20000kHz. Napisali , że są to najbardziej liniowe kolumny jakie kiedykolwiek mierzyli. 

TUX

to już prehistoria , a skoro każdy następny model miał bardzo pofalowane charakterystyki to znaczy , że firma uznała , że ... tak jest lepiej 🙂

obraz.thumb.png.a0aa658ac29198e9f88c6efdbac55ba4.png

36 minut temu, slawek.xm napisał:

skoro każdy następny model miał bardzo pofalowane charakterystyki to znaczy , że firma uznała , że ... tak jest lepiej 🙂

Widzę że moje Audium Comp mają dość podobnie - z lekkim spadkiem na 2k potem lekkim podbiciem w okolicy 12k (2k u mnie nie wynika z podziału bo szerokopasmowy gra od 150Hz w górę) 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

43 minuty temu, slawek.xm napisał:

to już prehistoria , a skoro każdy następny model miał bardzo pofalowane charakterystyki to znaczy , że firma uznała , że ... tak jest lepiej

Albo prezentowane pomiary nie są zbyt reprezentacyjne.

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, Lech36 napisał:

Albo prezentowane pomiary nie są zbyt reprezentacyjne.

pomiary są dla celow porównawczych bardzo dobre i przydatne bo wszystkie trzy są robione przez tego samego konstruktora kolumn w jego warunkach akustycznych i  zna się na konstruowaniu kolumn

35 minut temu, marcinmarcin napisał:

Widzę że moje Audium Comp mają dość podobnie

napisałem , że

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

firma uznała , że ... tak jest lepiej

ale nie podzielam zdania tej firmy

poza tym brzmienie kolumn zależy od zbyt wielu czynników by po samej charakterystyce szukać podobieństw brzmienia

dlatego lepiej odżegnać się od takich prób

a obniżenie zakresu ok 2khz- 3khz jest stosowane przez wielu producentów

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Nie musisz mi wierzyć 😋  ja wybieram portfelem to co mi się podoba, a nie to co ma kilka poprawnych parametrów.

Bo jest jeszcze coś takiego jak percepcja, której fachowcy z ASR ani kolega Lech36 nie zmierzą. Ja jestem daleki od słyszenia kabli, klęczników czy bezpieczników, ale wiem że można zmierzyć oświetlenie tzn. jego natężenie, temperaturę barwową, strumień świetlny. Temperaturę otoczenia, a także stężenie procentowe samogonu oraz wiele innych. Jednak każdy postrzega i odczuwa inaczej. Co wynika wtedy z tych pomiarów? Niewiele. Dla jednego 75% prymucha to jak uderzenie obuchem, dla drugiego moc napoju niskoalkoholowego. 

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Ale dlaczego? Taka krótka opinia to tylko subiektywne zdanie.

Opinia zawsze jest subiektywna i zależy od wiedzy, doświadczenia i punktu odniesienia. Koledze wszystko gra tak samo ... współczuję. Współczuję braku odpowiedniego doświadczenia i braku odpowiedniego punktu odniesienia. 

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Dużo rzeczy Kolega jeszcze nie rozumie.

A może jest odworotnie into kolega nie rozumie, gdyż kolega nie słuchał jeszcze nic dobrego i wszystkie porównania odnosi do jakiegoś dźwiękowego szrotu? 

9 godzin temu, szpakowski napisał:

Słyszy różnice w dźwięku.

Brawo! A teraz pora zrozumieć, że dźwieki to wrażenia powstające w mózgu, a poza mózgiem ich nie ma.

-----

9 godzin temu, TUX napisał:

ch-ka jest w przedziale plus/minus 1.5dB w paśmie 50-20000kHz.

11 godzin temu, TUX napisał:

...jedną z najbardziej płaskich charakterystyk ...to brzmiało tak , że uszy bolały... Obecnie mój zestaw też ma całkiem dobre parametry mierzalne, a brzmi naturalnie. Czyli parametry techniczne niewiele mówią o brzmieniu. 

Ja pier... czy Ty sobie jaja robisz? Ustaw sobie przy pierwszym odsłuch bass +1,5dB i treble -1,5dB, a przy drugim -1,5dB i treble +1,5dB to może zrozumiesz swój błąd sprzed 15lat.

-----

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

poza tym brzmienie kolumn zależy od zbyt wielu czynników by po samej charakterystyce szukać podobieństw brzmienia

Bez wątpienia. Ale z drugiej strony kolumny chyba nie zagrają inaczej niż ich charakterystyka przenoszenia?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale z drugiej strony kolumny chyba nie zagrają inaczej niż ich charakterystyka przenoszenia?

absolutnie i niechybnie inaczej

pomiary prezentowane przeze mnie i umieszczane przez firmy głośniowe i recenzentów w magazynach nie uwzględniają warunków akustycznych

a te każdy ma inne i tu już jest pies pogrzebany 🙂

system towarzyszący to następna zmienna nie do określenia i opanowania nawet w przybliżeniu

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

absolutnie i niechybnie inaczej

pomiary prezentowane przeze mnie i umieszczane przez firmy głośniowe i recenzentów w magazynach nie uwzględniają warunków akustycznych

a te każdy ma inne i tu już jest pies pogrzebany 🙂

system towarzyszący to następna zmienna nie do określenia i opanowania nawet w przybliżeniu

Ale ja pisałem o brzmieniu kolumn a nie całej reszty poza nimi.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, szymon1977 napisał:

Ale ja lisałem o brzmieniu kolumn a nie całej reszty poza nimi.

każdy element systemu ma zauważalny wplyw na ostateczne brzmienie

znacznie mniejszy niż akustyka pomieszczenia ale ma

Teraz, slawek.xm napisał:

każdy element systemu ma zauważalny wplyw na ostateczne brzmienie

znacznie mniejszy niż akustyka pomieszczenia ale ma

Tak...

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale ja pisałem o brzmieniu kolumn a nie całej reszty poza nimi.

10 minut temu, slawek.xm napisał:

tylko calkowity ignorant nie bierze pod uwagę tego ,że kolumny grają na tyle dobrze na ile reszta systemu im pozwala

Tak, ale odbiegasz od tematu bo mowa o porównaniu charakterystyk dwóch różnych kolumn. Więc kiedy porównujemy charakterystyki dwóch różnych kolumn:

a). gdy zmieniamy wzmacniacz,

b). gdy wyburzamy ścianę,

c). gdy zmieniamy kolumny.

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Odbiegasz od tematu bo mowa o porównanie charakterystyk dwóch różnych kolumn. 

przede wszystkim pomiar obydwu musi bezapelacyjnie odbywac sie w tych samych warunkach

zaklada sie ,że pasmo przenoszenia powinno podawac sie dla +-3db i ewentualnie zejscie F6

na tej podstawie mozesz popatrzeć na pasmo srednie wysokie na gorki i dolki i zobaczyc jaka cześc pasma konstruktor uwypuklil a jaka obnizyl

bas to jedna wielka niewiadoma bo najbardziej zalezy od akustyki

jednak spadek w kierunku 20hz powinien byc jak najlagodniejszy np od 60hz do 30hz 6db/ okt

do tego potrzebna jest tez znajomość glosnikow zastosowanych w konstrukcji by odpowiedziec sobie na pytanie czy dana gorka jest immamntna cecha glosnika czy zamyslem konstruktora

takie porownania mozna na upartego robic dla kolumn mierzonych przez Andrzeja Kisiela w "Audio" choc jak mu sie uda uzyskac pomiary podobne jak w innych magazynach to pieje z zachwytu nad wlasnym profesjonalizmem 🙂

np B@W 803 diamond w zakresie średnio- wysokotonowym mają rozpiętość charakterystyki powyżej +-3db a pofalowania są znaczne i w szerokim zakresie częstotliwości

dla entuzjastów będzie to "szkola dźwięku" dla sceptyków bubel , ktory nie powinien znaleźć się na rynku

a te kolumny to nie jest wyjątek

Edytowane przez slawek.xm

Tak. A teraz powtórzyć pytanie? Chyba nie trzeba, bo de facto napisałeś, że 803 zagrają tak, jak pokazuje ich charakterystyka. A, że ktoś kupił kierując się "najbardziej płaską charakterystyką" a nie będąc świadom, co oznacza +/-1,5dB to już inna sprawa.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Chyba nie trzeba, bo de facto napisałeś, że 803 zagrają tak, jak pokazuje ich charakterystyka.

mylisz się

napisałem ,że teoretycznie można porównywać charakterystyki kolumn mierzone w tych samych warunkach i tą samą metodą bo nie zawiera ona wplywu akustyki pomieszczenia

to jak 803 Diamond zagra u Ciebie to nikt nie potrafi powiedzieć a już na pewno nie tak jak pokazuje wykres z gazety

kup se wreszcie za kilka stówek mikrofon podłącz do lapka wgraj program REW i zrób pomiar i porównywaj wtedy z tym w recenzjach , sam się przekonasz

5 minut temu, szymon1977 napisał:

A, że ktoś kupił kierując się "najbardziej płaską charakterystyką" a nie będąc świadom, co oznacza +/-1,5dB to już inna sprawa.

jeśli pasmo kolumn zawiera się w przedziale +-1,5 db to jest to bardzo dobra konstrukcja pod kątem technicznym

i można to pasmo utrzymać w pokoju pod warunkiem zrobienia adaptacji akustycznej

dlatego nie czepiaj się wyborów innych tylko spróbuj zrozumieć dlaczego takiego wyboru dokonali

8 minut temu, slawek.xm napisał:

mylisz się

...

to jak 803 Diamond zagra u Ciebie to nikt nie potrafi powiedzieć a

Ty się mylisz, bo ja nie zamierzam odczytać jak 803 zagrają u mnie, tylko np jaka u mnie będzie różnica po zmianie r3 na 606

teoretycznie można porównywać charakterystyki kolumn mierzone w tych samych warunkach i tą samą metodą bo nie zawiera ona wplywu akustyki pomieszczenia

Teoretycznie to nie pokazuje się wyników z większą dokładnością od dokładności pomiaru, a wyniki koryguje się o warunki zewnętrzne. W kwestii oceny dokładności pomiarów to akurat mi nie musisz nic wyjaśniać.  Natomiast jeśli chodzi o zmieniającego kolumny konsumenta, to wszelkie czynniki zewnętrzne można pominąć, bo akustyka i elektronika pozostają niezmienione.

kup se wreszcie za kilka stówek mikrofon podłącz do lapka wgraj program REW i zrób pomiar i porównywaj wtedy z tym w recenzjach , sam się przekonasz

Po co mam robić doświadczenie skoro znam wynik. Obstawiam różnice rzędu 10-20dB - co Ty na to?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Teoretycznie to nie pokazuje się wyników z większą dokładnością od dokładności pomiaru, a wyniki koryguje się o warunki zewnętrzne.

nie znasz zatem metody pomiaru głośników

nie zamierzam odczytać jak 803 zagrają u mnie

to byl tylko przykład rownie dobrze mógłbym wstawić każdą inną markę

dziwne , że tego nie załapałeś 🙂

5 minut temu, slawek.xm napisał:

nie znasz zatem metody pomiaru głośników

Znam troszeczkę, dlatego napisałem "teoretycznie". A, że w praktyce kolorowe czasopisma prezentują wyniki z dokładnością 0,1dB, choć błąd pomiaru może sięgać 10dB... to mniej więcej jak długość ulicy zmierzoną na kroki podać z dokładnością do 1mm.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Natomiast jeśli chodzi o zmieniającego kolumny konsumenta, to wszelkie czynniki zewnętrzne można pominąć, bo akustyka i elektronika pozostają niezmienione.

tu też nie do końca masz rację bo wystarczy , że wooferek będzie parę cm niżej lub wyżej od poprzednich kolumn

to już mody pomieszczenia będą inaczej pobudzane i dźwięk będzie zupelnie inny

błąd pomiaru może sięgać 10dB..

bzdura totalna

takie rzeczy to tylko przy pomiarze z miejsca odsłuchowego i to zrobionego na rympał 🙂

tu też nie do końca masz rację bo wystarczy , że wooferek będzie parę cm niżej lub wyżej od poprzednich kolumn

No nie bardzo, bo skoro warunki pomiaru były identyczne, to te parę cm co będzie u mnie jest też na wykresie.

bzdura totalna

Nie... no chyba, że wszystkie czasopisma dysponują komorą bezechową itd itp. BTW porównanie wykresów pomierzonych w tych samych warunkach ma sens. Myslę, że tych prezentowanych orzez producentów także, choć trzeba być świadomym "wygładzennia".

Gość

(Konto usunięte)

No nie bardzo, bo skoro warunki pomiaru były identyczne, to te parę cm jest też na wykresie.

tak ale tylko jeśli zrobisz ten pomiar w swoim pokoju

zakładanie , że po charakterystyce z czasopisma będziesz wiedział , że stare i nowe kolumny zagrają tak samo bo akustyka się nie zmienia jest błędne

zakładanie , że po charakterystyce z czasopisma będziesz wiedział , że stare i nowe kolumny zagrają tak samo bo akustyka się nie zmienia jest błędne

A ktoś poza Tobą wpadł na taki pomysł?

tak ale tylko jeśli zrobisz ten pomiar w swoim pokoju

A w Twoim pokoju wooferki okażą się być na tej samej wysokości?

• Pokaż nowe odpowiedzi