Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

No nie wiem.

bas w Twoim pokoju będzie przy zaproponowanych kolumnach z dużym prawdopodobieństwem przebiegał tak jak fioletowa linia

a pasmo +- 3 db będzie od poniżej

30hz do 20 khz

obraz.thumb.png.2bc53617f9483716cbacbb63c691f9ab.png

jeśli basu będzie zbyt dużo można nastroić bas reflex dluższą rurką lub zatkać otwór gąbką

dla porównania kalkulacja wzmocnienia room gain w zależności od obudowy i odleglości środka woofera od ścian pokoju

obraz.thumb.png.de5306018b9c506380685b1a0a4c46ff.png

ja uwzględniłem dodatkowo dwa mody jeden głowny wzmacniający drugi powodujący dołek .... i uśredniłem

Zejście zejściem, ale to wg mnie nie jest najbardziej kluczowa sprawa. Zastanawialiście się nad najniższym C1 fortepianu =27Hz? Co najbardziej gra w tym dźwięku? Główna składowa jest w miarę cicha. Głośniejsze są wyższe składowe/harmoniczne. A i tak słuchamy nie tylko pojedynczych dźwięków, ale i akordów, czyli zawsze pierwsze składowe niskich dźwięków nie dają wcale dużo dB. Konkretnych spadków dB "w liczbach" nie napiszę, bo już nie pamiętam. Ale na wykresie były to znaczne spadki dB!
Pytanie co lepsze w domu: cichszyy kulturalny jakościowy bas, czy bas głośny furgotający i buczący, ale sprawiający wrażenie nisko schodzącego. --> ?
Referencyjny bas rodem organów Katedry Oliwskiej ma niewielu z nas. Może i dobrze, bo gładzie pękają i pająki z sufitu spadają.

Nie rozumiem dlaczego „nizszy bas“ z zejsciem jest automatycznie kojarzony z „glosnym, furgotajacym i buczacym“ a „wyzszy bas“ bez zejscia z cichszym klturalnym i jakosciowym.

To bezsens.

To co jest glosne, furgotajace i buczy zalezy od czestotliwosci rezonansowej/modow pomieszczenia i akustyki, a nie od „zejscia“ zestawow glosnikowych.

W malych pomieszczeniach furgotac i buczec bedzie „sredni“ bas, a kulturalny bas pozostanie ten „niski“ ponizej modow.
W duzych pomieszczeniach bedzie na opak.

Zamiast wymyslac takie teorie wystartujcie dowolny kalkulator modow pomieszczenia (np. hunecke), to sie dowiecie, co furgota i buczy

Apropos „co najbardziej gra w tym dzwieku“

Ja rozumiem to ciagle powolywanie sie na pierwsza skladowa instrumentow akustycznych i ich harmoniczne (juz widze przemaka podnoszacego palec ), ale spojzmy na to, ile z dzisiejszej muzyki jest produkowana w oparciu o instrumenty akustyczne

Dla przykladu zrobilem screeshoty z 3 kawalkow muzyki rozrywkowej odtwarzanej z Apple Music (czyli teoretycznie zredukowanej/ograniczonej w pasmie/spektrum). Calosc nagrana appka na iPadzie,

I co widzimy?

Wcale nie malo tych „pierwszych skladowych“ ponizej 50-60Hz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_1816.jpgIMG_1815.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

nie będzie niedostatku basu na pewno ale to nie sa kolumny do kruszenia tynkow tylko do słuchania muzyki w niezłej jakości

Moje monitorki+sub też nie kruszą, dźwięk opisałbym reakją kumpla: ale te kolumienki mają szybki i miękki bas, a teraz włącz suba.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Moje monitorki+sub też nie kruszą, dźwięk opisałbym reakją kumpla: ale te kolumienki mają szybki i miękki bas, a teraz włącz suba.

Chłopsie. Ty chyba w życiu nie słyszałeś kontrabasu czy gitary basowej na żywo, skoro tak się zachwycasz basem ze swojego suba. Kijem leszczynowym w pudełko po butach w rytm sobie stukaj. Efekt będzie podobny. Z kiepskiego suba stopa perkusji brzmi jak ta elektroniczna. Pyk, pyk, pyk. 

24 minuty temu, volmaster napisał:

Chłopsie. Ty chyba w życiu nie słyszałeś kontrabasu czy gitary basowej na żywo, skoro tak się zachwycasz basem ze swojego suba

Czytaj to co komentujesz trolu: ja tylko porównuję dźwięk z z dźwiekiem bez, porównywać z orginałem przy tym budżecie to już Twój wymysł.

-----

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

...górka na 100Hz?

Podłączanie suba zacząłem od zatkania otworów BR w kolumnach, no bo skoro dokupiłem 50Hz, to po co mi ich substytut pod postacią podbitej harmonicznej 100Hz? I stał się cud: bas stał się miękki i szybki, dwiebcechy, które do tej pory wzajemnie się wykluczały. Myślę, że (w ogromnym uproszczeniu) to zasługa trzech czynników:

- wielkość głośnika,

- moc napędzającego go wzmacniacza,

- odsunięcie źródła dźwięku z felernych dla basu rogów.

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, volmaster napisał:

Nerwy Ci puszczają, ignorancie 🙂

Tak. Jak całkowicie puszczą to gadać będziesz z moderacją, więc pisz na temat i nie rozliczaj mnie z bzdur, które sam wymyślasz.

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak. Jak całkowicie puszczą to gadać będziesz z moderacją, więc pisz na temat i nie rozliczaj mnie z bzdur, które sam wymyślasz.

Gitara basowa to serce w muzyce rozrywkowej. Pompuje dźwięk jak serce krew do tętnic. Bez niej, albo profanowanie jej barwy dźwięku kiepskim zestawem głośnikowym woła o pomstę do nieba. Jeśli tego nie rozumie taki szymon1977, to co robi w zakładce Hi-Fi? Donosi? 

7 minut temu, volmaster napisał:

Gitara basowa to serce w muzyce rozrywkowej. Pompuje dźwięk jak serce krew do tętnic. Bez niej, albo profanowanie jej barwy dźwięku kiepskim zestawem głośnikowym woła o pomstę do nieba.

A jakie pasmo masz na myśli? 😉

Ukryta Zawartość

tc-mic2.jpg

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

46 minut temu, volmaster napisał:

Gitara basowa to serce w muzyce rozrywkowej. Pompuje dźwięk jak serce krew do tętnic. Bez niej, albo profanowanie jej barwy dźwięku kiepskim zestawem głośnikowym woła o pomstę do nieba. Jeśli tego nie rozumie...

Rozumiem, ale oczekiwanie, że z systemu o wartości £600 gitara basowa zabrzmi jak na żywo to już Twój durny pomysł, tym bardziej durny, że być może celem realizatora nie było brzmienia jak na żywo. I wbrew Twojemu kolejnemu durnemu pomysłowi, dołożenie suba do monitorów to krok w kierunku dobrego brzmienia a nie "pyk pyk pyk".

49 minut temu, volmaster napisał:

...taki szymon1977, to co robi w zakładce Hi-Fi? Donosi?

Więcej szacunku dla innych userów to Cię stąd nikt nie wyrzuci. Rozumieć o czym mowa nie musisz, ale o kulturę dyskusji możesz się postarać.

-----

44 minuty temu, przemak napisał:

A jakie pasmo masz na myśli? 😉

Ukryta Zawartość

tc-mic2.jpg

Tak sobie myślę, że system, który zejdzie na 30Hz/-3dB swobodnie zagra 60Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawda jest taka, że w niskich rejestrach bas gra harmonicznymi, a nie tonem podstawowym. Im niżej tym poziom harmonicznych musi być większy. Źródłem harmonicznych jest sama struna, która poza tonem podstawowym załóżmy dla uproszczenia 40 Hz, generuje cały szereg tonów harmonicznych (wielokrotność tonu podstawowego): 80 Hz, 120 Hz, 160 Hz, 200 Hz itd. Najważniejsza jest 2 i 3 harmoniczna i one są najsilniejsze. Mamy więc oktawę i duodecymę tonu podstawowego. To że słyszymy niskie brzmienie jest wynikiem tego że słyszymy wtórne 40Hz jako ton różnicowy pomiędzy kolejnymi harmonicznymi. Dlatego najlepsze efekty uzyskuje się uwypuklając zakres 100-300 Hz i obcinając wszystko poniżej 80Hz. Wtedy brzmienie basu jest pełne i nie „muli”, nie trzepie głośnikami, a jednak go dobrze słychać, no i jest miejsce dla „stopy”. A co powiecie o fortepianie, gdzie najniższy dźwięk to ok 27Hz? Tam nawet druga harmoniczna jest ledwo słyszalna, a wszystko gra od trzeciej wzwyż.

Bardzo ciekawe. Słyszę wyraźnie u siebie gitarę basową ciętą na 40Hz. Tak to się nazywa? Nie wiedziałem tylko skąd bierze się słyszalność takiego niskiego dźwięku. Muszę dokształcić się o tych harmonicznych. W każdym razie, nie wyobrażam sobie słuchania muzyki z basem z jakichś kiepskich buczydeł, a tym bardziej, kiedy jakiś źle zgrywający się z frontami badziewny sub będzie jeszcze bardziej profanował niskie dźwięki. 

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Więcej szacunku dla innych userów to Cię stąd nikt nie wyrzuci. Rozumieć o czym mowa nie musisz, ale o kulturę dyskusji możesz się postarać.

Ty jesteś inni? Właściwie o jaki szacunek zabiegasz? Liczysz na pucharki przy swoich komentarzach. Ode mnie ich nie uświadczysz. Napisz coś mądrego, to może na lajka zasłużysz 🙂

Edytowane przez volmaster
Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak sobie myślę, że system, który zejdzie na 30Hz/-3dB swobodnie zagra 60Hz.

to jest jedna z ważniejszych kwestii w tej zabawie

Twoich opisów zgrywania suba z monitorami nie będę komentowal bo błędy wynikają zarówno z braku wiedzy jak i jakości komponentów

ważne , że słyszysz różnicę na plus (nawet w hi-endzie ludzie mają z tym problem ) i jest to prawda , że im więszy głośnik tym przetwarzanie basu zazwyczaj lepsze

zatkanie otworu br to przede wszystkim zmiana sposobu aplikacji woofera, zwiększenie w wypadkowej dźwięku bezpośredniego z glośnika a ograniczenie generowanego przez obudowę co zawsze wychodzi na plus , tylko zmniejsza poziom basu

20 minut temu, volmaster napisał:

Dlatego najlepsze efekty uzyskuje się uwypuklając zakres 100-300 Hz i obcinając wszystko poniżej 80Hz. Wtedy brzmienie basu jest pełne i nie „muli”

straszna bzdura , wręcz kolosalna

Dzwiek stopy perkusji to moze byc zakres od20hz do 7khz

kolumna kótra nie potrafi przenieśc takiego pasma na dole nigdy nie odda takiego dźwieku w najlepszej mozliwej jakosci

pisanie o kastorwaniu pasma to juz nawet nie niewiedza tylko czysta głupota

39 minut temu, volmaster napisał:

Prawda jest taka, że w niskich rejestrach bas gra harmonicznymi, a nie tonem podstawowym. Im niżej tym poziom harmonicznych musi być większy. Źródłem harmonicznych jest sama struna, która poza tonem podstawowym załóżmy dla uproszczenia 40 Hz, generuje cały szereg tonów harmonicznych (wielokrotność tonu podstawowego): 80 Hz, 120 Hz, 160 Hz, 200 Hz itd. Najważniejsza jest 2 i 3 harmoniczna i one są najsilniejsze. Mamy więc oktawę i duodecymę tonu podstawowego. To że słyszymy niskie brzmienie jest wynikiem tego że słyszymy wtórne 40Hz jako ton różnicowy pomiędzy kolejnymi harmonicznymi.

Tak.

Dlatego najlepsze efekty uzyskuje się uwypuklając zakres 100-300 Hz i obcinając wszystko poniżej 80Hz.

Nie: instrumenty te częstotliwości uwypyklają same w sobie, a hi-fi ma tylko wiernie przenieść to uwypuklenie. Uwypyklając dodatkowo swoim hi-fi zrobisz karykaturę uwypuklenia naturalnego. Dlatego najlepsza charakterystyka to płaska.

Natomiast swiadomość, że poniżej 40Hz niewiele się dzieje pozwala przy niskim budżecie na kompromis: troszkę mniej niskiego dołu za to wyższa jakość całej reszty, ale przy tej opcji basu szybkiego i miękkiego nie uzyskamy.

...nie wyobrażam sobie słuchania muzyki z basem z jakichś kiepskich buczydeł, a tym bardziej, kiedy jakiś źle zgrywający się z frontami badziewny sub będzie jeszcze bardziej profanował niskie dźwięki. 

Masz rację, ważne żeby efekt po zmianie był lepszy niż przed zmianą. Niestety im lepsze masz kolumny - tym lepszy sub musisz dołożyć i lepiej go zgrać, ja w swoim lo-fi nie miałem z tym problemu.

-----

21 minut temu, slawek.xm napisał:

Twoich opisów zgrywania suba z monitorami nie będę komentowal bo błędy wynikają zarówno z braku wiedzy jak i jakości komponentów

Zrobiłem tyle, ile mogłem 😞

ważne , że słyszysz różnicę na plus

Przede wszystkim nie dokuczają mi wady typowe dla źle zgranego suba z kolumnami.

zatkanie otworu br to przede wszystkim zmiana sposobu aplikacji woofera, zwiększenie w wypadkowej dźwięku bezpośredniego z glośnika a ograniczenie generowanego przez obudowę co zawsze wychodzi na plus , tylko zmniejsza poziom basu

Kierując się wykresami wybrałem jedną z trzech opcji udostępnionych przez producenta. W kazdym bądź razie w mój system aktualnie BR nie posiada.

43 minuty temu, volmaster napisał:

Liczysz na pucharki przy swoich komentarzach. Ode mnie ich nie uświadczysz. Napisz coś mądrego, to może na lajka zasłużysz 🙂

Nadrobisz braki w wiedzy to mi klikniesz zaległe 😉

24 minuty temu, slawek.xm napisał:

kolumna kótra nie potrafi przenieśc takiego pasma na dole nigdy nie odda takiego dźwieku w najlepszej mozliwej jakosci

pisanie o kastorwaniu pasma to juz nawet nie niewiedza tylko czysta głupota

@przemak … Sławek czy Edwardson wypisuje kolosalne bzdury? 😉 O sobie nie wspomnę 🤫

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nadrobisz braki w wiedzy to mi klikniesz zaległe 😉

Robię notatki z Twoich komentarzy od dawna. Do pracy magisterskiej wykorzystam 😉

6 godzin temu, xajas napisał:

Apropos „co najbardziej gra w tym dzwieku“

Ja rozumiem to ciagle powolywanie sie na pierwsza skladowa instrumentow akustycznych i ich harmoniczne (juz widze przemaka podnoszacego palec

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ale spojzmy na to, ile z dzisiejszej muzyki jest produkowana w oparciu o instrumenty akustyczne emoji6.png

Przecież i z instrumentów akustycznych możliwe jest niskie zejście ale trzeba by trochę pozmieniać  - wielkość, strojenie, sposób nagrywania. To coś jak z systemem audio - nie ma technicznych problemów z zejściem do 20Hz, ale w praktyce jednak są problemy nie do przejścia...nie każdy da radę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Przecież i z instrumentów akustycznych możliwe jest niskie zejście ale trzeba by trochę pozmieniać  - wielkość, strojenie, sposób nagrywania.

Ale po co w domu odtwarzać coś, czego na żywo (za bardzo) nie słychać? Summa summarum jest dokładnie na odwrót niż pisałeś i zamiast z ograniczonym budżetem wyciskać 20Hz, można zadbać o jakość zakresu od powiedzmy 45Hz w górę.

4 godziny temu, volmaster napisał:

@przemak … Sławek czy Edwardson wypisuje kolosalne bzdury?

Po prostu @slawek.xm pisze o czym innym niż to, czego dotyczy komentarz na moim blogu, który zacytowałeś. W szczegółach natomiast to stwierdzenie:

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

jest nieprawdą, bo ani tak nisko w dole ani tak nisko w górze 😉

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Przecież i z instrumentów akustycznych możliwe jest niskie zejście ale trzeba by trochę pozmieniać  - wielkość, strojenie, sposób nagrywania. To coś jak z systemem audio - nie ma technicznych problemów z zejściem do 20Hz, ale w praktyce jednak są problemy nie do przejścia...nie każdy da radę.

Trochę pozmieniać, tylko co? Dwukrotnie większy kontrabas nie będzie miał nagle mocniejszej podstawy niż normalny. Ale spoko, piszcie dalej ze @slawek.xm o technikach nagraniowych, może się czegoś dowiem 😉

nagrywamy.com

5 godzin temu, volmaster napisał:

Dlatego najlepsze efekty uzyskuje się uwypuklając zakres 100-300 Hz i obcinając wszystko poniżej 80Hz. Wtedy brzmienie basu jest pełne i nie „muli”, nie trzepie głośnikami, a jednak go dobrze słychać, no i jest miejsce dla „stopy”.

Serio!? Zrób sobie takie coś na EQ i sam się przekonaj.

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, przemak napisał:

to prawda ,że na nagrywaniu dźwieku nie znam sie

ale ten fragment ,że stopa ma rozpiętość 20hz-7khz jest ze strony o profesjonalnym nagrywaniu dźwieku, i metodach miksowania perkusji opoźniania itd

strony jednak nie będe szukał , mam to w nosie jak rowniez to czy ktoś mi wierzy czy nie

i tak pisze o reprodukcji dźwieku szczegolnie jesli chodzi o kolumny bo mam w tym temacie doświadczenie a nie o nagrywaniu

26 minut temu, przemak napisał:

Jak podłoga ujowa-akustycznie nośna i robi za przedłużenie instrumentu to w dole może być, najlepiej efekt sprzężenia statywu z podłogą i mikrofonem słychać; na płycie Erica Claptona MTV unpluged i to tylko od tupającego sobie buta tak nisko schodzi 😉 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Przede wszystkim nie dokuczają mi wady typowe dla źle zgranego suba z kolumnami.

Jak tylko od siebie dodam że przez x lat i chyba z 10 subwooferów nigdy nie uzyskałem satysfakcjonującego mnie efektu. Małe podłogówki grające od 33-35Hz wsparte DSP dużo bardziej mi podchodzą. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Redaktorzy
33 minuty temu, slawek.xm napisał:

ale ten fragment ,że stopa ma rozpiętość 20hz-7khz jest ze strony o profesjonalnym nagrywaniu dźwieku, i metodach miksowania perkusji opoźniania itd

Z tego co wiem od dwóch kumpli - realizatorów dźwięku, stopę perkusji i wiele innych źródeł dźwięku brutalnie przycina się od dołu, żeby problemów później nie było. Podobnie z syczącym dziadostwem - sybilantami - gdzieś na 8-12kHz suwaki często idą w dół, żeby nie syczało na płycie. Oczywiście to w uproszczeniu. Chciałem tylko podkreślić, że realizatorzy po prostu nie pi3rdolą się z tym i tną wszystko, co jest zaczątkiem późniejszych problemów.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

50 minut temu, marcinmarcin napisał:

Jak tylko od siebie dodam że przez x lat i chyba z 10 subwooferów nigdy nie uzyskałem satysfakcjonującego mnie efektu. Małe podłogówki grające od 33-35Hz wsparte DSP dużo bardziej mi podchodzą. 

Nie przeczę. Gdyby wymiana monitorów na podłogowe + DSP nie kosztowało 2x wiecej niz dodanie sub-a, to pewnie też bym tak zrobił.

45 minut temu, kangie napisał:

Z tego co wiem od dwóch kumpli - realizatorów dźwięku, stopę perkusji i wiele innych źródeł dźwięku brutalnie przycina się od dołu, żeby problemów później nie było.

Może dzięki temu rośnie sprzedaż płyt, bo jaki może być inny powód?

Może być tak, że nie są grane nuty z niskiego zakresu lub instrumenty są niesłyszalne - to nic się nie dzieje, ale kiedy nuty są grane i pasmo jest zmniejszone nagranie brzmi na stałe podobnie jak na kolumnach ze zbyt niskim zejściem. To jest plus - małe kolumny lubią bez niskiego basu, ale są to kolumny kompromisu cena-jakość.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

to prawda ,że na nagrywaniu dźwieku nie znam sie

strony jednak nie będe szukał , mam to w nosie jak rowniez to czy ktoś mi wierzy czy nie

i tak pisze o reprodukcji dźwieku szczegolnie jesli chodzi o kolumny bo mam w tym temacie doświadczenie a nie o nagrywaniu

To, co podajesz, to nie jest cytat - cytat ma źródło. Rozumiem, że nie chce Ci się szukać albo źle zapamiętałeś - spoko. Tylko... jeżeli to jest cytat, to co, to musi być prawda? Przecież sam napisałeś 

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

oceniając cytat "ze strony o profesjonalnym nagrywaniu dźwieku, i metodach miksowania". To, że nie zrozumiałeś, to ok, ale jak nie rozumiesz to może nie pisz, bo to akurat prawda w tym cytacie (choć to tylko komentarz) - nie będziesz się musiał później tłumaczyć i mieszać do tego wiarę 😉

Generalnie jak brakuje argumentów to się zaczyna. Przywykłem 😉

42 minuty temu, J.Jerry napisał:

Może dzięki temu rośnie sprzedaż płyt, bo jaki może być inny powód?

Może być tak, że nie są grane nuty z niskiego zakresu lub instrumenty są niesłyszalne - to nic się nie dzieje, ale kiedy nuty są grane i pasmo jest zmniejszone nagranie brzmi na stałe podobnie jak na kolumnach ze zbyt niskim zejściem. To jest plus - małe kolumny lubią bez niskiego basu, ale są to kolumny kompromisu cena-jakość.

Zasadniczo to jest jak jest a nie jak sobie wyobrażacie. Niestety. 

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi