Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Tu należy się sprostowanie: żaden system nie wytwarza sceny

Nie wiem co chcesz prostowac - wyraznie napisalem ODTWARZA a nie wytwarza 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 minuty temu, rafa napisał:

Nie wiem co chcesz prostowac - wyraznie napisalem ODTWARZA a nie wytwarza 🙂

To sprostuję swój wpis: żaden system nie ODTWARZA sceny 3D ani drugich planów...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, rafa napisał:

btw nie ma czegos takiego jak swiadome urojenia. Ma sie urojenia albo jest sie swiadomym. Ewentualnie ignorantem 😉

To się nazywa czepianie się słówek. Dobrze wiesz, że chodzi o „ja słyszę”. Co słyszysz. Wmawiasz sobie to i słyszysz. Ignorant to audiofil, którego nie przekonasz, że kawałek miedzianego druta to łącznik kolumny ze wzmacniaczem, żeby mogły grać, a nie zrzucać koce, tworzyć drugie i może trzecie plany, wygładzać prezentacje i kontrolować basy. Po wygrzaniu rzecz oczywista.

3 minuty temu, audiofon napisał:

To się nazywa czepianie się słówek. Dobrze wiesz, że chodzi o „ja słyszę”. Co słyszysz. Wmawiasz sobie to i słyszysz. Ignorant to audiofil, którego nie przekonasz, że kawałek miedzianego druta to łącznik kolumny ze wzmacniaczem, żeby mogły grać, a nie zrzucać koce, tworzyć drugie i może trzecie plany, wygładzać prezentacje i kontrolować basy. Po wygrzaniu rzecz oczywista.

Nie, nie mialem zamiaru czepiac sie slowek. Slowa maja znaczenie.

A to co ty sobie wyobrazasz na temat kabli to twoja sprawa.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

30 minut temu, rafa napisał:

Ma sie urojenia albo jest sie swiadomym. 

Lub świadomym swoich urojeń. Wiem, że to niemożliwe ale chcę żeby tak było, więc tak jest i opinia żadnego racjonalisty mnie nie obchodzi 😉

19 minut temu, audiofon napisał:

Lub świadomym swoich urojeń. Wiem, że to niemożliwe...

Wprost przeciwnie - wystarczy uszanować wiedzę mądrzejszych.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie - wystarczy uszanować wiedzę mądrzejszych.

Pytanie jakie są kryteria uznania kogoś za mądrzejszego ? Wiedza techniczna ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

Pytanie jakie są kryteria uznania kogoś za mądrzejszego ?

Zacząć trzeba od świadomości, że czegoś sam nie wiesz.

Edytowane przez szymon1977

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Zacząć trzeba od świadomości, że czegoś sam nie wiesz.

To nie jest odpowiedź na pytanie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, rafa napisał:

Jak nie masz systemu ktory jest wstanie to odtworzyc to moze ci sie wydawac ze cos takiego nie istnieje. Z tym ze to glupie zalozenie 😉

No tu chyba jestem w stanie się z Tobą zgodzić. Elektronika, kolumny owszem. Mają duży wpływ na wiele efektów, których marny zestaw nie potrafi. 

13 minut temu, Piopio napisał:

To nie jest odpowiedź na pytanie. 

Wprost przeciwnie, bo jeśli zdasz sobie sprawę z własnej niewiedzy, to osoby posiadajace wiedzę po prostu dostrzeżesz. Na przeszkodzie przerost ego.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

ale nie dlatego, że bez voodoo-gadżetu ich nie było, a ich po prostu nie szukałeś.

Masz sto procent racji ,im gorszy sprzęt tym więcej szukania ,im lepszy tym bardziej wszytko jest słyszalne bez wysiłku i tym mniej wiecej się rózni lepszy sprzęt od gorszego , w jednym szukasz dźwięków a w drugim dostajesz je na srebnej tacy. Chociaż można usłyszeć dżwięki które nie istnieją na tanim sprzęcie ,naprzykład falowanie powietrza po uderzeniu w telerze ,jak to usłyszałem to do dziś nie zapomnę.

41 minut temu, Piopio napisał:

Pytanie jakie są kryteria uznania kogoś za mądrzejszego ? Wiedza techniczna ? 

Jeżli masz wiedzę techniczną od gości których filmy nie raz pokazywałeś to nie jest to wiedza  techniczna,musiał byś pogadać z inżynierami z największych firm audio ,dostał byś nawet techniczne wytłumaczenie wpływu na dźwięk kabli USB .

25 minut temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie, bo jeśli zdasz sobie sprawę z własnej niewiedzy, to osoby posiadajace wiedzę po prostu dostrzeżesz. Na przeszkodzie przerost ego.

Dla mnie  mądrzejsi są Ci, którzy posiadają wiedzę kierunkową - wszelkiej maści elektronicy. Pod warunkiem ,że trzymają się faktów a nie przekonań. 

14 minut temu, folab napisał:

dostał byś nawet techniczne wytłumaczenie wpływu na dźwięk kabli USB .

Nie ma na całym świecie nikogo kto by to wytłumaczył i poparł badaniami. 

To jedno wielkie oszustwo na rynku audio. 

16 minut temu, folab napisał:

Jeżli masz wiedzę techniczną od gości których filmy nie raz pokazywałeś to nie jest to wiedza  techniczna

Wiedza to wiedza. Fakty. Z tym się nie dyskutuje. 

Ludzie, czy Wy jesteście emerytami czy a urlopach czy macie robotę, w której nieustannie się można opierdalać siedząc na forach ? Jak można tracić czas na wypisywanie tych pierdoł ?

2 minuty temu, JacekPlacek napisał:

Ludzie, czy Wy jesteście emerytami czy a urlopach czy macie robotę, w której nieustannie się można opierdalać siedząc na forach ? Jak można tracić czas na wypisywanie tych pierdoł ?

Trzeba sobie umieć zorganizować czas, np. od rana do 19 AS a później praca do rana z małą przerwą na sen 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Piopio napisał:

Wiedza to wiedza. Fakty. Z tym się nie dyskutuje. 

Z "wiedzą" na tym forum jest jak z góralską prawdą: jest święta prawda i gówno prawda ... 

Czasami pod płaszczykiem "wiedzy" szerzy się tu bzdury z wiedzą nie mające nic wspólnego ... wtedy jest miejsce na dyskusje.

7 godzin temu, audiofon napisał:

Mędrcu, który nie wie nawet kim był Fryderyk Chopin. 

No nie przesadzaj. Na pewno każdy zna wybitnego astronoma. 😛

2 godziny temu, JacekPlacek napisał:

Ludzie, czy Wy jesteście emerytami czy a urlopach czy macie robotę, w której nieustannie się można opierdalać siedząc na forach ?

Ja tak, ale szkoda mi czasu.

3 godziny temu, Piopio napisał:

Dla mnie  mądrzejsi są Ci, którzy posiadają wiedzę kierunkową - wszelkiej maści elektronicy. Pod warunkiem ,że trzymają się faktów a nie przekonań. 

Grające kable to przekonanie czy fakt, którego należy się trzymać?

-----

50 minut temu, szpakowski napisał:

Czasami pod płaszczykiem "wiedzy" szerzy się tu bzdury z wiedzą nie mające nic wspólnego ...

Wspaniały gol... ale samobójczy.

-----

W dniu 10.08.2022 o 13:09, Piopio napisał:

Optyk to najgorsze możliwe połączenie.

Jak już pomocą izolatora galwanicznego o innych wynalazków wprowadzisz wszelkie poprawki w swoim coaxialu, to uzyskasz dźwięk jak z optyka (czy już takiego nie masz nie wnikam).

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

To sprostuję swój wpis: żaden system nie ODTWARZA sceny 3D ani drugich planów...

Ty masz jakiś sprzęt w domu czy tylko telefon ?  Kiedyś słuchałem tekiego systemu że mógł bym przechadzać się pomiędzy muzykami ,taka holografia że kopara mi opadła . Na dobrym systemie masz z dwóch kolumn dźwięki niemal że ze wszystkich stron a podział na plany wycięty wręcz skalpelem.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Grające kable to przekonanie czy fakt, którego należy się trzymać?

Jak żyję nie słyszałem żeby kable grały ,za to o wpływie kabli na samo urządzenie owszem.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Wspaniały gol... ale samobójczy.

Nie pochlebiaj sobie ... 

Nigdy nie brałem na poważnie bzdur jakie wypisujesz ... jeżeli coś cytowałem to tylko po to żeby sobie pożartować z głupot jakie płodzisz w zadziwiająco szybkim tempie ...

Kiedyś na tym forum było wielu ludzi którzy polikwidowali konta bo nie chcieli aby ktoś im mówił co mogą usłyszeć a czego nauka usłyszeć zabrania ,na słuch poskładali sobie świetne systemy i mają w dupie Inkwizycję ze strony " nie słyszących"  Zauważyłem też że najwięksi sceptycy to ludzie których nie stać na wysokiej klasy sprzęt ,zamiast przyznać się przed sobą że jestem biedny i słucham z tanich kolumn ,to żaden wstyd,to będą mówić że stać ich na wszystko ale rozum i nauka mówi że nie ma sensu.

1 godzinę temu, zetempowiec napisał:

No nie przesadzaj. Na pewno każdy zna wybitnego astronoma. 😛

Ten, który pierwszy postawił stopę na Księżycu. Louis Armstrong 😁

Chociaż nie może być, bo to był astronauta 😜

Edytowane przez audiofon
4 godziny temu, malikali napisał:

Najlepiej taką "wiedzę" na temat kierunkowych kabli 🙂

Jeśli włożysz te druty strzałkami do gniazdka, możesz bezpiecznie trzymać za drugi koniec? 🙂

1 godzinę temu, folab napisał:

Kiedyś słuchałem tekiego systemu że...

A ja Ci opisałem jak to możliwe. Taka pomiędzy Toba a mną różnica, że Ty zachwycasz się nimi jak cudami, a ja rozumiem zjawiska psychoakustyczne w efekcie których one powstają. Pewnie dlatego ja nie podbijam sobie samooceny zachwytami nad systemem znajomego, za to próbuje podnieść dźwięk posiadanego sysyemu o klasę zbędnymi wydatkami.

Godzinę temu, folab napisał:

...zamiast przyznać się przed sobą że jestem biedny i słucham z tanich kolumn ,to żaden wstyd...

Ja nigdy tego nie ukrywałem.

...będą mówić że stać ich na wszystko ale rozum i nauka mówi że nie ma sensu.

Mogłem zmienić kabel, ale rozum o nauka powiedziały: "jeśli chcesz szybki i miękki bas to dokup suba" - zapraszam na odsłuchy porównawcze oczywiście z kablami przyspieszająco-zmięczającymi bas.

-----

10 minut temu, volmaster napisał:

Jeśli włożysz te druty strzałkami do gniazdka, możesz bezpiecznie trzymać za drugi koniec? 🙂

Niezbyt długo bo wyciągną z trzymajacego całą energię i odprowadzą do elektrowni.

Edytowane przez szymon1977

Inkwizycję ze strony " nie słyszących"  Zauważyłem też że najwięksi sceptycy to ludzie których nie stać na wysokiej klasy sprzęt

Jaką znowu inkwizycję?!

O czym Ty prawisz? Przecież na oko widać i to z daleka, że "słyszących" jest tu ilościowo wiecej.

Może takie poczucie masz z powodu tego, że przewaga w argumentacji jest znaczna z drugiej strony. Ani chybi tak musi być. 😁

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

...bzdur jakie wypisujesz...

Jesteś ostatnim forumowiczem, który mógłby mi to zarzucić.

• Pokaż nowe odpowiedzi