Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, folab napisał:

Jestem absolutnie pewien że...

Fajnie to opisałeś, choć nie ze wszystkim się zgadzam.

-----

2 godziny temu, audiofon napisał:

Ja zawsze proszę innych, żeby szczerze powiedzieli, co im się nie podoba w moim zachowaniu...

Ja to ja i nic na to nie poradzę. Na brak kolegów nie narzekam. A że ktoś ma zbyt małe jaja aby przyznać, że też nie rozumie tego o co ja pytam, to już nie mój problem.

-----

....jeżeli coś jest cudem to zachwycamy się tak samo i nie ma znaczenia że jeden z nas ma większą wiedzę na ten temat,piękne jest piękne i tyle.

No nie do końca. Dla jednego cud to zobaczyć płatek śniegu, dla drugiego zrozumienie, że choć hifi nie wytwarza sceny, to ją słychać bo powstaje w mózgu w oparciu o dobre stereo.

Jestem absolutnie pewien że ani jedna osoba nastawiona sceptycznie do kabli i akcesoriów audio nie ma sprzętu klasy  HI-END...

To błąd, posiadanie hiend to kwestia grubości portfela, choć pewnie kablofile systemu nie uznają za hiend bez kabli za milion dolców.

...dobre HI-FI to maks , czy w tej sytuacji powinni się wypowiadać w zakładce HI-END ? Oczywiście nikt im nie zabroni ale nie ma sensu czytać ich wpisów.

Hi-end jest ograniczony tymi samymi prawami fizyki, a słuch audiofila tymi samymi prawami natury.

Dlatego aby ocenić zjawiska zachodzące w dźwięku po zastosowaniu jakiś akcesoriów audio trzeba mieć za sobą lata uczenia się...

Powiem tak: warto wiedzieć jak coś powstaje, żeby nie szukać tam gdzie się tego nie znajdzie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Piopio napisał:

Miałem High-End.

Nigdy nie miałeś sprzętu klasy HI-END ,jakieś lepsze kolumny kiedyś pożyczyłeś ,połączyłeś z niskiej klasy resztą toru do tego pomieszczenie nie zaadaptowane od strony akustycznej . nie było szans usłyszeć zmain...

4 minuty temu, folab napisał:

Nigdy nie miałeś sprzętu klasy HI-END ,jakieś lepsze kolumny kiedyś pożyczyłeś ,połączyłeś z niskiej klasy resztą toru do tego pomieszczenie nie zaadaptowane od strony akustycznej . nie było szans usłyszeć zmain...

Ty też.

Masz jakieś sluchaweczki i wzmacniaczyk do nich a skaczesz  jak pchła na kołnierzu.

10 minut temu, folab napisał:

nie było szans usłyszeć

Bzdura! Idź do działu Start i poczytaj na czym słyszą, albo do PC Audio. Kablofilia to stan umysłu, ja np nie słucham.

Edytowane przez szymon1977

8 minut temu, NRK napisał:

Ty też.

Masz jakieś sluchaweczki i wzmacniaczyk do nich a skaczesz  jak pchła na kołnierzu.

Mam odtwarzacz plików klasy HI-END ,do tego wzmacniacz słuchawkowy blisko tej klasy ,do tego dac z wyjsciem słuchawkowym o klasę niżej niż HI-END. Nigdy nie chwaliłem się że mam sprzęt klasy HI-END,a ilość informacji jaką przekazuje mój system słuchawkowy jest tak duża jak w bardzo drogim systemie głośnikowym . Nie stać mnie na pełnokrwisty system HI-END ,ale gdybym miał kasę ani chwili bym się nie zastanawiał.

Edytowane przez folab
6 minut temu, szymon1977 napisał:

Bzdura! Idź do działu Start i poczytaj na czym słyszą, albo do PC Audio. Kablofilia to stan umysłu, ja np nie słucham.

bo kable do kolumn i RCA słychać na każdej klasy sprzęcie

1 minutę temu, NRK napisał:

Czyli gówno masz i tyle w temacie.

może i gówno ,ale to gówno ma lepszą jakość od tego co mają audiosceptycy którzy tu tak się wymądrzają

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Powiem tak: warto wiedzieć jak coś powstaje, żeby nie szukać tam gdzie się tego nie znajdzie.

wiedzę mam wystarczającą,podstawa to słuchanie

6 minut temu, folab napisał:

bo kable do kolumn i RCA słychać na każdej klasy sprzęcie

Tylko niech ktoś pokaże schemat takich kabli i wskaże co odpowiada za dynamikę, co za ciepłą średnicę, co za jedwabiste soprany itd. Wielu moich znajomych słyszy wpływ kabli głośnikowych na brzmienie i nie twierdze, że nie słyszy. Nie wlezę do czyjejś głowy. Tylko niech go rozmontuje jak urządzenie elektroniczne i wskaże co odpowiada w nim za drugi plan, a co za scenę 3D i dlaczego ten drugi nie otwiera sceny 3D. 

3 minuty temu, audiofon napisał:

Tylko niech ktoś pokaże schemat takich kabli i wskaże co odpowiada za dynamikę, co za ciepłą średnicę, co za jedwabiste soprany itd. Wielu moich znajomych słyszy wpływ kabli głośnikowych na brzmienie i nie twierdze, że nie słyszy. Nie wlezę do czyjejś głowy. Tylko niech go rozmontuje jak urządzenie elektroniczne i wskaże co odpowiada w nim za drugi plan, a co za scenę 3D i dlaczego ten drugi nie otwiera sceny 3D. 

to nie kabel gra a urządzenie którym jest podłączone ,ten sam kabel będzie miał rózny wpływ na rózne urządzenia ,więc musiał byś się dowiedzieć co w danym urządzeniu odpowiada za dynamikę,co za ciepłą średnicę a co za jedwabiste soprany..

2 minuty temu, folab napisał:

musiał byś się dowiedzieć co w danym urządzeniu odpowiada za dynamikę,co za ciepłą średnicę a co za jedwabiste soprany..

Za miękki ale szybki bas odpowiada duża średnica głośnika i duża moc wzmacniacza: które z tych dwóch parametrów można poprawić kablem?

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ja to ja i nic na to nie poradzę. Na brak kolegów nie narzekam. A że ktoś ma zbyt małe jaja aby przyznać, że też nie rozumie tego o co ja pytam, to już nie mój problem.

Ciężko się z Tobą dyskutuje. Ja o niebie Ty o chlebie. Trza darować sobie konwersację z Tobą. Cześć.

Teraz, audiofon napisał:

Ciężko się z Tobą dyskutuje.

O tak, dyskusja wymaga akceptacji odmiennego punktu widzenia.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Za miękki ale szybki bas odpowiada duża średnica głośnika i duża moc wzmacniacza: które z tych dwóch parametrów można poprawić kablem?

zastosuj srebro a raczej zmniejszysz nasycenie,zastosuj  węgiel a raczej złagodzisz i ocieplisz ...

4 godziny temu, Piopio napisał:

Miałem High-End. I jakoś nie słyszałem magicznego wpływu kabli. A już w szczególności kabli USB czy DC😉 

Owszem kable głośnikowe czy RCA coś tam wnoszą ale są tak małe zmiany, że spokojnie można sobie odpuścić. Oczywiście mając w zestawie jakieś podstawowe kable. 

Do tego naprawdę nie trzeba Hajendu choć to miano nic nie mówi tak naprawdę o sprzęcie. Na forum z wpisów ubiegłych lat są liczne wypowiedzi spektakularnych zmian wychwyconych na sprzęcie nazwijmy go budżetowym. Ludzie twierdzący że masz słaby sprzęt dlatego nie słyszysz zmian (stara śpiewka) nigdy nie zanegowali tego w przypadku kogoś, kto się pochwalił że słyszy choć jego sprzęt w ich mniemaniu nie miał prawa tego pokazać.

Czyli reasumując jak słyszysz wszelakie dziwadła to ok do sprzętu nikt nawet się nie doczepi, ale jak już negujesz to zawsze będziesz miał za słaby sprzęt lub jesteś głuchy. 🙂

8 minut temu, folab napisał:

zastosuj srebro a raczej zmniejszysz nasycenie,zastosuj  węgiel a raczej złagodzisz i ocieplisz ...

Albo nie zrozumiałeś pytania, albo celowo uciekasz od odpowiedzi.

W dniu 10.08.2022 o 10:19, Piopio napisał:

Nie pożałujesz zakupu. 

Nie żałuję. Pierwsze co sprawdziłem, to czy szum i szmery w kolumnach które wcześniej występowały przestaną być słyszalne. Oczywiście na sucho, bo muzyka je zagłuszała. Po podłączeniu przez ten izolator cisza w kolumnach. Sprawdziłem kilka razy dla pewności. Bez tego filtra, szum i szmery, z filtrem czy też izolatorem jak zwał tak zwał, cisza jak po śmierci organisty 🙂👍🏻

7 minut temu, audiofon napisał:

Po podłączeniu przez ten izolator cisza w kolumnach. Sprawdziłem kilka razy dla pewności. Bez tego filtra, szum i szmery, z filtrem czy też izolatorem jak zwał tak zwał, cisza jak po śmierci organisty 🙂👍🏻

A ja mam optyk i ciszę gratis.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Dobry kabel poprawi każdy parametr dźwięku,właściwie  nie tyle dobry co umiejętnie dobrany ,obszerna średnica i duży bas pojawił się u mnie po podłączeniu kabla zasilającego o potwornie wielkim przekroju i sztywności rury stalowej ,cholernie nie praktyczny ale moc dźwięku wzrosła znacznie

21 minut temu, folab napisał:

Dobry kabel poprawi...

Nie pytałem o Twoje widzimisię tylko jego uzasadnienie. Dla jasności moje widzimisię to dobry kabel poprawi samopoczucoe, przez co przyjemniej odbierzemy ten sam dźwięk.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie pytałem o Twoje widzimisię tylko jego uzasadnienie. Dla jasności moje widzimisię to dobry kabel poprawi samopoczucoe, przez co przyjemniej odbierzemy ten sam dźwięk.

Ja podaję ci fakty a o uzasadnienie udaj się do specjalistów w tej dziedzinie ,do twórców do konstruktorów , napisz do najlepszych konstruktorów na tym świecie może znajdą chwilę dla ciebie. Dla twojej wiedzy ,cała eletronika co nas otacza powstała przez eksperymenty ,naczęściej przypadkiem ...

Edytowane przez folab
1 minutę temu, folab napisał:

Ja podaję ci fakty...

Bez obiektywnego uzasadnienia, o które pytałem ten "fakt" to tylko plotka. A teraz fakt podam Ci ja: jak dotąd nie udało się potwierdzić wpływu kabla na dźwięk, tak w praktyce jak i w teorii.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Bez obiektywnego uzasadnienia, o które pytałem ten "fakt" to tylko plotka. A teraz fakt podam Ci ja: jak dotąd nie udało się potwierdzić wpływu kabla na dźwięk, tak w praktyce jak i w teorii.

to mnie rozbawiłeś ,mogę to udowodnić praktyce  i nie tylko ja ,tysiące ludzi to potrafi ,gdzie ty się uchowałeś ,niektóre kable tak mocno wpływają na dźwięk że wszystko zmieniają ,najmocniej kable głośnikowe,potem interkonekty ,na końcu zasilające ,o USB nie wspomnę bo tu trzeba już duzego skupienia

Edytowane przez folab
24 minuty temu, folab napisał:

mogę to udowodnić praktyce 

Jedyne co możesz zrobić, to awanturę, że nikt poważny Twoich pozbawionych jakiejkolwiek wartości dowodowej obserwacji nie chce potraktować jako wynik testu.

W dniu 11.08.2022 o 23:27, .:Gerard:. napisał:

Nie psują mi te puzzle do siebie , jak się któregoś dnia bardziej napije to wrócę, w tej chwili nie nadaje na tej samej fali

Cześć, powiedz mi @.:Gerard:. gdzie można się znowu z Tobą napić? Brakuje mi naszych wieczorów z Tobą i @daris666 z "NaszzeAudio" (cenzura wciąż działa), gdzie przerabialiśmy dyskusje przy promilach zabójczych dla większości tu piszących. Pisz na priv jak coś i zorganizujemy coś nawet na Messenger, bo ten wątek to obecnie królestwo @szymon1977, który jak widać stoi w miejscu własnego zadufania - czyli się cofa... Obserwuję tu tą kolejną walkę innych, w postaci "kopania się z kolejnym głuchym koniem" i daleko mi do odprawiania krucjat. Nie chce mi się już, mam dość słuchania widzących (czytaj słyszących) za mało, by po odpaleniu swojego zestawu wiedzieć i słyszeć coś, co do nich nigdy, w żaden sposób nie dotrze. Sam błądziłem czasem i nie chcę już... 🤦‍♂️

1 minutę temu, AudioAddicted napisał:

...ten wątek to obecnie królestwo @szymon1977, który jak widać stoi w miejscu własnego zadufania - czyli się cofa...

Skoro interesuje Cię tylko zabawa w audio a nie jego zrozumienie, to po prostu tu nie wchodź. A tym bardziej nie rób z Forum prywatnego folwarku, na którym akceptujesz tylko podobnych sobie ignorantów.

Proszę o wyjaśnienie pewnej rzeczy:

Są sobie monitorki 2way (np BW606) napędzane wzmacniaczykiem 2x40W (np Onkyo a5vl). Ale brakuje basu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by 2way przerobić na 3way dokładając np woofer 8' albo 10' Co ciekawe 3way nie tylko nie będą potrzebować większej mocy wzmacniacza, ale nawet ten mały wzmacniaczyk mniej obciążą (już to mniej więcej zrozumiałem, za co serdecznie dziękuję @przemak, @slawek.xmi kilku innym userom).

Ale nie przerabiamy na 3way a dokładamy subwoofer. Dlaczego typowy (?) subwoofer jest aktywny z potężną mocą (np asw608 8' 200W, asw610xp 10' 500W), w low-end sięgającą np 1000W dla dwóch kanałów? Przecież powinna wystarczyć zwrotnica i 2x40W standardowego wzmacniaczyka, podobnie jak dla kolumn 3way.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Dlaczego typowy (?) subwoofer jest aktywny z potężną mocą

Krótko: bo może.

Każdy głośnik ma zmniejszającą się sprawność wraz ze spadkiem Hz. Można to zrekompensować mocą, ale przeciętny głośnik się "spali" lub szybko osiągniemy maksymalne wychylenie.

Głośniki subniskotonowe mają bardzo duży zakres pracy np +- 3 cm i duże wychylenia są im niestraszne. Nie boją się również dużych mocy a to pozwala bezpiecznie (dla głośnika i wzmacniacza) skorygować charakterystykę tak, aby była w miarę płaska od samego dołu. Dobrze mieć jeszcze zapas mocy wzmacniacza aby nie pracował na granicy wytrzymałości i szybko osiągamy na "papierze" niezbędne 500 W dla 16Hz .

Szymon, przeciez przerabialismy to juz 1000 razy.
Czy to jest takie skomplikowane?

Na chlopski rozum/w uproszczeniu:

Topowy subwooferowy przerwornik Scan Speaka ma nominalna sprawnosc 90dB. Ale to jest wartosc osiagana w zakresie 100-200Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale my chcemy, zeby nasz subwoofer gral w zakresie 20-80Hz. Przy 20Hz jego sprawnosc spada do 83dB. Jesli go zlinearyzujemy w calym zakresie do tych 20Hz, to w calym zakresie 20-80Hz (zielony przebieg) jego sprawnosc wynosi ok. 83dB (czyli o 7dB mniej niz nominalna podana wartosc).

IMG_2071.thumb.png.a6297220723a4a4b4757b619bf094c32.png

Teraz wyobraz sobie, ze laczysz go monitorami o sprawnosci 89dB (czyli o +6dB sprawniejsze).

Pamietaj ze +3dB to podwojenie mocy.

Czyli aby ten subwoofer gral tak samo glosno jak monitory musi skompensowac roznice sprawnosci 6dB poczworna moca. Jesli twoje monitorki przy okreslonej glosnosci (SPL) wymagaly 40W, to subwoofer potrzebuje dla tej samej glosnosci 4x40W czyli 160W.

Ale to jest tylko polowa prawdy

Druga polowa to typowy zalecany przebieg charakterystyki w miejscu odsluchu z typowym podbiciem basu (target curve). To podbicie to przewaznie dodatkowe 3-6dB.

IMG_0619.thumb.jpg.e0cccfb69ac70ece6c3717581250d345.jpg

IMG_1024.thumb.jpg.cf3db63371926fcbe01f16b5b61e1d45.jpg

IMG_0608.thumb.jpg.14be876a194ae7abe48df16b0dcf0ea0.jpg

Czyli znowu musimy conajmniej podwoic moc subwoofera, czyli 2x160W=320W

Itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, folab napisał:

po podłączeniu kabla zasilającego o potwornie wielkim przekroju i sztywności rury stalowej ,cholernie nie praktyczny ale moc dźwięku wzrosła znacznie

No pewnie, jak dopiero wtedy popłynął prąd tak z 80A to i "moc" wzrosła i wszystko wzrosło...a nie, czekaj - bezpiecznik w skrzynce jest na 16A...

Niech MOC będzie z Tobą...

(a gniazdka zasilania ten potwór nie wyłamał?) 🤣

Dobry kabel poprawi każdy parametr dźwięku,właściwie  nie tyle dobry co umiejętnie dobrany ,obszerna średnica i duży bas pojawił się u mnie po podłączeniu kabla zasilającego o potwornie wielkim przekroju i sztywności rury stalowej ,cholernie nie praktyczny ale moc dźwięku wzrosła znacznie

Taa. Szczegolnie zasilajacy musi miec „potworne“ przekroje

Czy znasz to prawo

P = U * I (Moc = Napiecie * Prad)

Takie „potwory“ jak topowe wzmacniacze jak Akufejsy, Luxmany i podobne pobieraja ponizej 400W.

Przy zadilaniu 230V to prady ponizej 2 Amper.

2A sa smiechu warte. Moj iPhone/iPad pobiera z zasilacza viecej)

I do tego potrzeba „potworne“ przekroje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@colcolcol@xajasdziękuję! Teraz muszę przeczytać ze 100x, ulożyć wszystko w głowie, streścić w jednym zdaniu i zapamiętać 🙂

-----

41 minut temu, iro III napisał:

bezpiecznik w skrzynce jest na 16A...

Niech MOC będzie z Tobą...

(a gniazdka zasilania ten potwór nie wyłamał?)

Tak na mój gust to mocniejszy prąd jest tylko pomiędzy gniazdkiem a bezpiecznikiem... nie wiem skąd, ale jest mocniejszy choć nie jest mocniejszy. Dlatego pewnie wzmacniacz jest mocniejszy choć nie ma większej mocy, a moc dźwieku wzrosła znacznie, choć nie wzrosła wcale. Audiovoodo jest znacznie prostsze niż technika!

• Pokaż nowe odpowiedzi