Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, Piopio napisał:

Wiesz, że nie zawsze pomiary oddają istotę problemu. Lampy mierzą się tragicznie a brzmią świetnie ... 

Ale to nie ja piszę o pomiarach i technicznych podstawach tylko Ty.

nagrywamy.com

2 godziny temu, jurek1 napisał:

W tym cały problem. Aplikacji SPDIF jest milion. Jedne z transformatorami separującymi, inne bez. Inne wartości elementów, dodatkowe układy logiczne, a są też tacy jak fikus, który wywala wszystko co po drodze, i ciągnie sygnał bezpośrednio z kości.

Piszemy o różnicach między Coaxial a Toslink a nie o budowie wewnętrznej urządzeń.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Mam na myśli wyjście z transportu. Żeby stworzyć sygnał potrzebne są dane taktowane zegarem. Im lepszy tym sygnał dokładniejszy - mniejszy jitter.

A ja mam na myśli samą różnice między Coaxial a Toslink.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O jaki zegar pytasz?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Piopio napisał:

Mam na myśli wyjście z transportu. Żeby stworzyć sygnał potrzebne są dane taktowane zegarem. Im lepszy tym sygnał dokładniejszy - mniejszy jitter.

Przestań z tym zegarem.

Dane możesz wrzucać łopatą byle szybko...

Ważne jest taktowanie zasadniczego elementu w kości dac; kluczy czy innych elementów w pętli konwersji. I tam dac ma swój zegar.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Lampy mierzą się tragicznie a brzmią świetnie ... 

Dla głucholców...

Mi np. zaburzają brzmienie skrzypiec. Mylę się w ich rozpoznawaniu... Muszę wówczas polegać tylko na technice i sposobie interpretacji aby rozpoznać artystę. Wówczas już wiadomo...

Owszem, wśród lamp są również takie o zniekształceniach poniżej percepcji... one nie brzmią lampowo...

Jitter przy USB nie ma żadnego znaczenia. Nie wiesz o tym ?

To sobie odpowiedz dlaczego i jesteś w domu...

Edytowane przez Grzegorz7
1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Piszemy o różnicach między Coaxial a Toslink a nie o budowie wewnętrznej urządzeń.

Aplikacja nadajnika i odbiornika nie ma według Ciebie znaczenia?

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

To sobie odpowiedz dlaczego i jesteś w domu...

Bo to transmisja pakietowa, która ląduje w buforze w DAC i jest taktowana zegarem DAC. COAX i OPTYK są taktowane zegarem z transportu. Zasadniczo. Owszem są rozwiązania tego problemu ale moim zdaniem tak czy siak transport musi być dobry by to działało.

Mam proste CD Sony w wyjściem optycznym. DAC SMSL SU-9 - więc nowoczesny. I ten CD brzmi "tragicznie" połączony po optyku. Znacznie gorzej niż TIdal odtwarzany z PC z Roon po USB z izolacją USB Topping HS01. 

Wiim Mini brzmi już znacznie lepiej ale nie dorównuje USB. A iFi Zen Stream po COAX brzmi świetnie. 

Tak więc jakość zależy od transportu w przypadku COAX i OPTYKA.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Poziom sygnału USB i SPDIF nie różni nie od siebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1309108849_Sine.thumb.jpg.90e7a31dab14859585ad1029cc73763d.jpg

Z ciekawości ponowiłem pomiary z wykorzystaniem pliku Sweep, po dwa pomiary na wyjście.

Razem.thumb.jpg.96c23b94b01dbcb054ed5df169ba4f5a.jpg

I pomiar Pink Noise.

1902357411_Pinknoise.thumb.jpg.8340c03fd3342ea311e792d5de12aca7.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jajca to były z tymi zegarami w czasach tzw. przesyłania synchronicznego. 

Płyta musiała być czytana perfekcyjnie aby dostarczyć we właściwym czasie strumień danych do dac`a.

To były czasy kiedy w audycji "Wieczór Płytowy" puszczano CD i po chwili były trzaski jak z winyla... 😉

Obecnie w zasadzie jest asynchronicznie i stosowane bufory. Układ konwersji w kości dac dostaje poszczególne próbki przygotowane i jego zegar sobie je pobiera. I owszem, o ten zegar trzeba dbać; dobrym generatorem, zasilaniem, właściwą aplikacją...

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Bezpiecznik to też nie jest voodoo, ale voodoo jest stwierdzenie, że bezpiecznik np podnosi jakość dźwięku o klasę.

Izolatory, filtry przeciwzakłóceniowe, ekranowania itp. w elektronice i nie tylko to jedne z najważniejszych części bez których urządzenia nie działałyby, lub działały nieprawidłowo. O zakłóceniach i ich wyeliminowaniu które słychać pisałem, a nie o voodoo urządzonkach, w skład których wchodzą również voodoo filterki. Nie rozmydlaj tematu.

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Jajca to były z tymi zegarami w czasach tzw. przesyłania synchronicznego. 

Płyta musiała być czytana perfekcyjnie aby dostarczyć we właściwym czasie strumień danych do dac`a.

To były czasy kiedy w audycji "Wieczór Płytowy" puszczano CD i po chwili były trzaski jak z winyla... 😉

Obecnie w zasadzie jest asynchronicznie i stosowane bufory. Układ konwersji w kości dac dostaje poszczególne próbki przygotowane i jego zegar sobie je pobiera. I owszem, o ten zegar trzeba dbać; dobrym generatorem, zasilaniem, właściwą aplikacją...

Jakoś High-End nie korzysta z połączeń optycznych. Dlaczego, skoro wg Ciebie to połączenie zapewnia perfekcyjną jakość transmisji ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, jurek1 napisał:

Poziom sygnału USB i SPDIF nie różni nie od siebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1309108849_Sine.thumb.jpg.90e7a31dab14859585ad1029cc73763d.jpg

Z ciekawości ponowiłem pomiary z wykorzystaniem pliku Sweep, po dwa pomiary na wyjście.

Razem.thumb.jpg.96c23b94b01dbcb054ed5df169ba4f5a.jpg

I pomiar Pink Noise.

1902357411_Pinknoise.thumb.jpg.8340c03fd3342ea311e792d5de12aca7.jpg

No dobra, u mnie po usb z maliny dźwięk ma mniejsze wypełnienie, a po coax wypełnienie jest zdecydowanie większe! 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, przemak napisał:

Ale to nie ja piszę o pomiarach i technicznych podstawach tylko Ty.

Ja nie piszę o pomiarach.

30 minut temu, Piopio napisał:

COAX i OPTYK są taktowane zegarem z transportu. Zasadniczo. Owszem są rozwiązania tego problemu

Standardowe rozwiązania pętli PLL schodzą z jitterem do pikosekund, lepsze poniżej pikosekundy, ludzie (pojedynczy, nie wszyscy) zaczynają słyszeć wpływ jittera trzy rzędy wielkości wyżej, a Ty dalej swoje. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ja nie piszę o pomiarach.

Ale o podstawach technicznych piszesz. I kto pisał "źle się mierzą", ja? 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

10 minut temu, Ajothe napisał:

No dobra, u mnie po usb z maliny dźwięk ma mniejsze wypełnienie, a po coax wypełnienie jest zdecydowanie większe! 🤣

U mnie zaliści tako samo 😏

3 godziny temu, Piopio napisał:

nie zawsze pomiary oddają istotę problemu. Lampy mierzą się tragicznie

27 minut temu, jurek1 napisał:

pomiary z wykorzystaniem pliku Sweep, po dwa pomiary na wyjście.

Ukryta Zawartość

Wyłącz direct monitoring czy jak to tam się nazywa na maku, bo się sprzęga 😉

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Wiesz, że nie zawsze pomiary oddają istotę problemu. Lampy mierzą się tragicznie a brzmią świetnie ... 

I znów brak zrozumienia tematu: pomiar "lamp" pokazuje dokładnie te cechy, które (niektórym) audiofilom się podobają, a że z technicznego punktu widzenia są to po prostu zniekształcenia sygnału to już inna para kaloszy.

Nikt Ci nie każe kupować sprzętu o lepszych parametrach technicznych - wprost przeciwnie, jeśli jesteś świadom własnego gustu to kupisz sprzęt o takich parametrach, który w Twój gust trafi - jeśli nie ryzykujesz próbę ratowania się z opresji kablami czy innymi izolatorami.

Teoretycznie wykluczone ? Dajesz ! Tłumacz mi dlaczego wykluczone.

Serio myślisz, że będę Ci tłumaczyć na czym polega konwersja AD i DA oraz przesył danych cyfrowych tylko po to, aby przeczytać "ja słyszę"? Nie zrobię tego bo szkoda mi na Ciebie czasu. Nie oczekuj też, że przestanę wiedzieć tylko dlatego, że Ty nie wiesz.

28 minut temu, gerwazek napisał:

Nie rozmydlaj tematu.

Wprost przeciwnie, ja temat precyzuję.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

Serio myślisz, że będę Ci tłumaczyć na czym polega konwersja AD i DA oraz przesył danych cyfrowych tylko po to, aby przeczytać "ja słyszę"? Nie zrobię tego bo szkoda mi na Ciebie czasu. Nie oczekuj też, że przestanę wiedzieć tylko dlatego, że Ty nie wiesz.

Klasyka trolla. Zero merytorycznej wiedzy. Ale pieniacz pierwsza klasa 😉

"...wielu ludzi którzy na forum próbują się czegoś dowiedzieć, może dowiedzą się że połączenie galwaniczne pomiędzy elementami czasem zauważalnie wpływa na pracę systemu.

Że usuwa pętle mas to wiedza, a wpływ na brzmienie to opowieści z mchu i paproci: może tak - może nie, teoretycznie wykluczone a w praktyce niepotwierdzone, więc wszystko wskazuje na to, że jednak nie."

"Serio myślisz, że będę Ci tłumaczyć na czym polega konwersja AD i DA oraz przesył danych cyfrowych tylko po to, aby przeczytać "ja słyszę"? "

Nie rozumiem odpowiedzi na zadane pytanie. Co ma do izolacji galwanicznej i jej wpływu na brzmienie konwersja AD i DA ? Izolacja wpływa na eliminację zakłóceń elektrycznych generowanych przez urządzenia a nie na przesył danych. Widzę, że dalej nie rozumiesz tematu. 

Edytowane przez Piopio

1 godzinę temu, jurek1 napisał:

Aplikacja nadajnika i odbiornika nie ma według Ciebie znaczenia?

Spierdzielona "aplikacja" Coaxiala będzie tak samo zła jak spierdzielona "aplikacja" Toslinka.
Co to za argumentacja. Chcesz porównywać spierdzielone z dobrym czy dobre ze spierdzielonym?

W dniu 19.10.2022 o 17:09, szpakowski napisał:

A co jeśli "moje" wypełnienie jest czymś innym od wypełniena które ma na myśli np Lech36 ... ?

Tak pewnie jest, bo nasze doświadczenia są związane również z użytkowanym sprzętem...każdy gra inaczej, więc każdy nauczył się czegoś innego o dźwięku.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

🙂

Czyli nie tylko mi się kojarzy coś, czego nie definiuję. Temat: dźwięk i jego wypełnienie powraca.

(Potocznie jest to używane).

😉

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

14 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Spierdzielona "aplikacja" Coaxiala będzie tak samo zła jak spierdzielona "aplikacja" Toslinka.
Co to za argumentacja. Chcesz porównywać spierdzielone z dobrym czy dobre ze spierdzielonym?

Nie mam zamiaru porównywać, jak to poetycko ująłeś "spierdzielonej" aplikacji, tylko stwierdziłem fakt, że takie istnieją w audio, i że ma to wpływ na jakość tych odbiorników i nadajników.

1 minutę temu, J.Jerry napisał:

Tak pewnie jest, bo nasze doświadczenia są związane również z użytkowanym sprzętem...każdy gra inaczej, więc każdy nauczył się czegoś innego o dźwięku.

Oczywiście ... jeszcze nie słyszałem firmowego sprzętu (nawet tego w hiendowych cenach) który miałby dobre wypełnienie ... dlatego moje doświadczenie jest zapewne zupełnie inne niż większości tu piszących ...

12 minut temu, J.Jerry napisał:

Niedługo AVS - coś powinno być ciekawego.

Muszę Was rozczarować: nie biorę udziału 🙂

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Oczywiście ... jeszcze nie słyszałem firmowego sprzętu (nawet tego w hiendowych cenach) który miałby dobre wypełnienie ... dlatego moje doświadczenie jest zapewne zupełnie inne niż większości tu piszących ...

Przede wszystkim to nie słyszałeś mojego sprzętu, więc nie wypada aby mówił, że jakiekolwiek doświadczenie w ogóle posiadasz.

Nie rozumiem odpowiedzi na zadane pytanie.

Dokładnie tak i właśnie brak zrozumienia jest podstawą Twojego stanowiska. Ja kiedyś wielu rzeczy też nie rozumiałem, chociażby jak to możliwe, że podłogówki łatwiej napędzić od monitorków, ale dotąd koledzy wałkowali aż zrozumiałem - Ty nawet się nie starasz.

9 minut temu, jurek1 napisał:

Nie mam zamiaru porównywać, jak to poetycko ująłeś "spierdzielonej" aplikacji, tylko stwierdziłem fakt, że takie istnieją w audio, i że ma to wpływ na jakość tych odbiorników i nadajników.

Byle jaki, źle wykonany/zaprojektowany zasilacz liniowy będzie gorszy od dobrze skonstruowanego zasilacza impulsowego. Czy to oznacza, że zasilacze liniowe są gorsze od impulsowych?
Można znaleźć opisy, że ten a ten DAC po USB "nie gra" trzeba go podłączyć kablem Coaxial...
Czy ktoś neguje USB na korzyść Coaxial? Czy tylko świadczy to o akurat kiepskim USB w danym modelu DAC...(?)

Nie mam powodów by nie wierzyć, że komuś Toslink "gra" gorzej od Coaxial-a. Ale to nie jest wina Toslinka ani zasługa Coaxial-a.

8 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Byle jaki, źle wykonany/zaprojektowany zasilacz liniowy będzie gorszy od dobrze skonstruowanego zasilacza impulsowego. Czy to oznacza, że zasilacze liniowe są gorsze od impulsowych?
Można znaleźć opisy, że ten a ten DAC po USB "nie gra" trzeba go podłączyć kablem Coaxial...
Czy ktoś neguje USB na korzyść Coaxial? Czy tylko świadczy to o akurat kiepskim USB w danym modelu DAC...(?)

Nie mam powodów by nie wierzyć, że komuś Toslink "gra" gorzej od Coaxial-a. Ale to nie jest wina Toslinka ani zasługa Coaxial-a.

Ja o czym innym pisałem. Pisałem wyłącznie o tym, że aplikacja wejścia czy wyjścia ma duże znaczenie na jakość przesyłanego sygnału. Koniec off-topic.

Edytowane przez jurek1
12 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie mam powodów by nie wierzyć, że komuś Toslink "gra" gorzej od Coaxial-a.

Właśnie zrobiłem doświadczenie: wyciągnąłem optyk z gniazdka i dotąd celowałem, aż zaczęła grać muzyka. Efekt nie był jakiś spektakularny, bo maksymalna odległość pomiędzy kablem a gniazdkiem to sporo mniej niż 1mm, ledwo ledwo było widać jakby nitkę czerwonego światła - ale jednak, muzyka zagrała choć kabel jakby nie był podłączony. Takie połączenie ustabilizowałem zawczasu za pomocą bluetac. Spostrzeżenia:

- trzeszczenia, pyknięć, przerw, zatrzymywania muzyki brak,

- po wciśnięciu kabla w gniazdko zmiana brzmienia niezauważalna.

Czy to dowód, że optyk nie może brzmieć gorzej od coaxiala? Nie. A teraz proszę o dowód na nieistnienie jednorożca.

Edytowane przez szymon1977

11 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Najpierw trzeba by zweryfikować co ci piszący te slogany w ogóle słyszą...

Bo fantasmagorie to można sobie klepać...

Też kiedyś słyszałem wyższość jednego nad drugim... Zrobiłem sobie test i czar prysnął...

Sam sobie. Tylko jest jeden warunek; trzeba być uczciwym wobec siebie...

2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Też kiedyś słyszałem wyższość jednego nad drugim... Zrobiłem sobie test i czar prysnął...

Sam sobie. Tylko jest jeden warunek; trzeba być uczciwym wobec siebie...

Przed samym sobą to większość woli słyszeniem kreować się na audiofila.

• Pokaż nowe odpowiedzi