Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Lukas752 napisał:

...zjawisko fizyczne. Czemu go nie odbieramy przez skórę, włosy?

W skrajnym przypadku odbieramy (czujemy a nawet widzimy).

-----

16 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

"Dźwięk to zmiana ciśnienia cząsteczek powietrza."

A wyraz "koza" ma conajmniej dwa znaczenia i sposród wielu definicji trzeba wybrać tę właściwą, bo my pisząc "lepszy dźwięk" mamy na myśli wrażenia powstałe w mózgu a nie "zmiany ciśnienia cząsteczek powietrza"

-----

8 minut temu, przemak napisał:

Są dwie definicje, obie poprawne

Mało! Bo to nie jest jedno zjawisko na dwa sposoby zdefiniowane, a dwie definicje dwóch różnych zjawisk. Mylenie pierwszego z drugim jest poważnym błędem, bo pomiędzy pierwszym a drugim nie ma bezpośredniej zależności (kłania się psychoakustyka).

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

A wyraz "koza" ma conajmniej dwa znaczenia i sposród wielu definicji trzeba wybrać tę właściwą, bo my pisząc "lepszy dźwięk" mamy na myśli wrażenia powstałe w mózgu a nie "zmiany ciśnienia cząsteczek powietrza"

Ale to zmiany ciśnienia powodują wrażenie dźwięku, czyli lepszy dźwięk to lepsze ciśnienie.

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale to zmiany ciśnienia powodują wrażenie dźwięku, czyli lepszy dźwięk to lepsze ciśnienie.

Ale zmiany ciśnienia NIE SĄ wrażeniem. Co więcej, wrażenia powstają nie tylko ze zmien ciśnienia ale także z innych informacji.

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

tylko , że to już jest choroba synestezja

Nie, to tylko przykład mylenia dwóch różnych zjawisk bo określa się je tym samym slówkiem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Ale zmiany ciśnienia NIE SĄ wrażeniem. Co więcej, wrażenia powstają nie tylko ze zmien ciśnienia ale także z innych informacji.

Nie da się... Wybacz...
Bo kwadrat jest prostokątem ale prostokąt nie jest kwadratem.
Ciśnienie to wielkość fizyczna mierzalna. Po co podkreślasz, że nie jest wrażeniem.
Myślisz, że to tylko dla Ciebie jest oczywiste?

Mnie jest ciepło ale mojej kobicie jest zimno, to w końcu jest ciepło czy zimno?

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Junoxe napisał:

Synestezja to nie choroba.

"Synestezja to choroba, w której dochodzi do nietypowego odbioru rzeczywistości za pośrednictwem zmysłów - np. dana osoba może widzieć dźwięki lub czuć kolory. Te wyjątkowe i rzadkie zdolności często przestają być określane mianem zaburzeń - zamiast tego mówimy o szczególnych zdolnościach i wyjątkowości."

https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-i-zaburzenia-psychiczne,synestezja,artykul,1586922.html

zależy od punktu widzenia 🙂

"Synestezja to choroba, w której dochodzi do nietypowego odbioru rzeczywistości za pośrednictwem zmysłów - np. dana osoba może widzieć dźwięki lub czuć kolory. Te wyjątkowe i rzadkie zdolności często przestają być określane mianem zaburzeń - zamiast tego mówimy o szczególnych zdolnościach i wyjątkowości."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Synestezja sama w sobie jeszcze może być, ale najczęściej niestety idzie w parze przynajmniej z zaburzeniami osobowości, o gorszych rzeczach nie wspominając. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

23 minuty temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

"Synesthesia is a condition in which a sensory stimulus presented in one modality evokes a sensation in a different modality."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Junoxe
20 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie da się...

Czego się nie da? Bodźca od wrażenia nie odróżniasz? Np ból jest wrażeniem a przyjeb.nie młotkiem w palec bodźcem.

22 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Wybacz...

Niechęć zrozumienia jest niewybaczalna.

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Junoxe napisał:

cały jeden odcinek dr House'a był na temat tej przypadłości

House znalazł przyczynę po operacji zwiadowczej którą zasugerował Taub jako powiększenie piersi

by NASA nie zapoznalo się z chorobą kandydatki na astronautkę  🙂 

dla mnie to wystarczający dowód na uznanie synestezji jako objawu choroby

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Czego się nie da? Bodźca od wrażenia nie odróżniasz? Np ból jest wrażeniem a przyjeb.nie młotkiem w palec bodźcem.

Niechęć zrozumienia jest niewybaczalna.

Widzisz, nie zrozumiałeś. Ale ja Ci wybaczam.

30 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Widzisz, nie zrozumiałeś. Ale ja Ci wybaczam.

Ale Ty nie masz czego wybaczać bo ja wyrażam chęć zrozumienia. Więc tłumacz, czego ja nie zrozumiałem?

7 minut temu, slawek.xm napisał:

uwierz mi , że to powinieneś sam wiedzieć 🙂

Polecam na początek wpis @przemakw którym wyjaśnia, że słowem "dźwięk" określa się dwa różne zjawiska.

5 godzin temu, kangie napisał:

Fala dźwiękowa od erupcji wulkanu. Ale to musi mieć pie...nięcie w dB! ;D

Tak.proporcjonalnie im większe w dB tym mniejsze w IQ

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Dźwięk, scena stereo itd ...

To tylko urojenia, jakaś iluzja tworzona w mózgu, z technicznego punktu widzenia nie warto się tym zajmować 😉

11 minut temu, szpakowski napisał:

Dźwięk, scena stereo itd ...

To tylko urojenia, jakaś iluzja tworzona w mózgu, z technicznego punktu widzenia nie warto się tym zajmować 😉

Wprost przeciwnie @szpakowski - warto, tylko najpierw trzeba zrozumieć, że scena to wytwór mózgu, a wcześniej są tylko dwa nieco odmienne drgania dwóch błon bębenkowych. To żadna magia, że sceny w parametrach nie znajdziesz bo jej tam po prostu jeszcze nie ma. Dlatego pytania typu "pokaż mi parametr odpowiedzialny za scenę" dowodzi brak zrozumienia tematu przez pytającego a nie pytanego.

Ps

Niby nie czyta a komentuje - miszcz!

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie @szpakowski - warto, tylko najpierw trzeba zrozumieć, że scena to wytwór mózgu z nieco odmiennych dwóch drgań błony bebenkowej. To żadna magia, że sceny w parametrach nie znajdziesz bo jej tam po prostu jeszcze nie ma.

Jak to nie ma, to nic innego jak przenikanie sygnałów z jednego kanału do drugiego, tłumienie przesłuchów między kanałami, separacja kanałów itp określenia. 
Ale na tz. scenę wpływ ma bardzo dużo czynników. Akustyka pomieszczenia, rozmieszczenie źródła dźwięku, miejsce odsłuchu itd itp. 

14 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale na tz. scenę wpływ ma bardzo dużo czynników.

Wpływ ma również jakość elektroniki która to potrafi wytworzyć tę scenę lepszą lub gorszą w tym samym pomieszczeniu i z tymi samymi głośnikami. Fakt ten jest przez niektórych notorycznie pomijany lub wręcz negowany. 

10 godzin temu, Lukas752 napisał:

Szybki filmik o tym jak słyszymy. Pewnie warto obejrzeć całe wystąpienie.

Oczywiście że warto, warto też jest zauważyć kiedy jest tam mowa o fali akustycznej, kiedy o impulsie nerwowym, a kiedy o wrażeniu słuchowym zwanym dźwiękiem 🙂

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jak to nie ma...

Po prostu nie ma, co de facto sam wykazałeś w dalszej częściu swojego wpisu. To nie hi-fi z dwóch podobnych sygnałów tworzy jeden dźwięk i umieszcza go gdzieś w przestrzeni - to robi mózg z dwóch podobnych drgań błon bębenkowych, co lepsze robi to przez pomyłkę. Dlatego właśnie są to źródła pozorne a nie rzeczywiste.

52 minuty temu, szymon1977 napisał:

Po prostu nie ma, co de facto sam wykazałeś w dalszej częściu swojego wpisu. To nie hi-fi z dwóch podobnych sygnałów tworzy jeden dźwięk i umieszcza go gdzieś w przestrzeni - to robi mózg z dwóch podobnych drgań błon bębenkowych, co lepsze robi to przez pomyłkę. Dlatego właśnie są to źródła pozorne a nie rzeczywiste.

Ale wiesz dlaczego dwie kolumny w systemie stereo potrafią stworzyć scenę, jednak nie z sygnału mono? Choć nadal są dwa źródła dźwięku. 

58 minut temu, szymon1977 napisał:

co lepsze robi to przez pomyłkę. Dlatego właśnie są to źródła pozorne a nie rzeczywiste.

W sumie coś jest na rzeczy, wszak pozory mylą. Przechodzi Pan do drugiego etapu. 👏🏻 

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Yoyo napisał:

W sumie coś jest na rzeczy, wszak pozory mylą. Przechodzi Pan do drugiego etapu. 👏🏻 

cała ta dyskusja przypomina

https://www.youtube.com/watch?v=Y6sZt5PJLU4

cała ta dyskusja przypomina

Ukryta Zawartość

Może przypomina ... tu czasami są lepsze jaja ... 😉

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi