Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Yankes napisał:

Panowie kim był lub jest ten tajemniczy AMIR?

image.png.37f7ab06e417af417e1b9f4213f3bb29.png

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

16 godzin temu, Sznup napisał:

Piszesz bzdury które wymyślasz na podstawie obcowania ze swoim lowendowym Onkyo

Audiofile potrafią jeszcze większe bzdury wypisywać obcując z Onkyo. Wynika to z ich poziomu wiedzy technicznej.

15 godzin temu, Yankes napisał:

Redaguje amerykański portal testowo-pomiarowy Audio Science Review.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

17 minut temu, Lukas752 napisał:

Jaki jest problem z Amirem?

Spojrzałem na dwie jego recenzje i wydają się one bardzo profesjonalne. 

Dla audiotechów 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Audiofile potrafią jeszcze większe bzdury wypisywać obcując z Onkyo.

Ba! Posiadanie przeze mnie Onkyo traktuja jako dowód ich racji 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

35 minut temu, Lukas752 napisał:

Jaki jest problem z Amirem?

Nie znam powodu od podstaw, ale można się domyślać że stanowi jakąś przeszkodę w voodoo-marketingu, ale to tylko hipoteza.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

47 minut temu, szymon1977 napisał:

Ba! Posiadanie przeze mnie Onkyo traktuja jako dowód ich racji 🙂

To bardzo mocny "dowód" chyba jest 😉

2 godziny temu, Lech36 napisał:

To bardzo mocny "dowód" chyba jest 😉

Najmocniejszy bo jedyny.

W dniu 15.02.2023 o 17:54, Lech36 napisał:

Nie posądzam, wiem że tak jest.

'Tedi' wie tylko że słyszy, ale nie wie co słyszy, czyli wie że nic nie wie.

Kolego ,przegiąłeś, widzisz zapałkę w oczach bliźniego a nie widzisz belki w swoich . Jestem zbyt stary ,by nie wiedzieć iż najlepsza formą obrony jest atak .Więc   słuchaj  ,przypominać ci ,gdziekolwiek się nie pojawisz ,obojętnie, czy temat o kablach  listwach ,wszystko rozwalasz! Przypomnij mi gdzie napisałeś merytorycznie ? Nigdzie ,jesteś tam TROLLEM ,który wszystko neguje ,sprowadza tylko do pomiarów Asr ,swojego Boga Amira . Oczywiście  jest tylko jedna ,jedyna prawda ,czyli twoja (chciałem Ci przypomnieć że komuna ,dawno minęła)  a ci którzy używają organu zwanego słuchem,  notabene chce ci powiedzieć, bo Amir ,ci tego nie powie ze to jest ostateczny weryfikator dźwięku. Więc ci którzy używają słuchu, kim są dla ciebie ? Wyznawcami voodoo  ,mającymi omamy itd ,to jest szacunek dla drugiego człowieka? Chciałbyś żeby ktoś miał dla ciebie ?🤣🤣🤣🤣 ogarnij się chłopie wreszcie .Kim ty jestes by mi coś wmawiaj. Proponuję zająć się sobą. 

W dniu 15.02.2023 o 18:21, Yankes napisał:

To jest guru ,od asr,tu jest trochę jego wyznawców.

4 minutes ago, tedi02 said:

Kolego ,przegiąłeś, widzisz zapałkę w oczach bliźniego a nie widzisz belki w swoich . Jestem zbyt stary ,by nie wiedzieć iż najlepsza formą obrony jest atak .Więc   słuchaj  ,przypominać ci ,gdziekolwiek się nie pojawisz ,obojętnie, czy temat o kablach  listwach ,wszystko rozwalasz! Przypomnij mi gdzie napisałeś merytorycznie ? Nigdzie ,jesteś tam TROLLEM ,który wszystko neguje ,sprowadza tylko do pomiarów Asr ,swojego Boga Amira . Oczywiście  jest tylko jedna ,jedyna prawda ,czyli twoja (chciałem Ci przypomnieć że komuna ,dawno minęła)  a ci którzy używają organu zwanego słuchem,  notabene chce ci powiedzieć, bo Amir ,ci tego nie powie ze to jest ostateczny weryfikator dźwięku. Więc ci którzy używają słuchu, kim są dla ciebie ? Wyznawcami voodoo  ,mającymi omamy itd ,to jest szacunek dla drugiego człowieka? Chciałbyś żeby ktoś miał dla ciebie ?🤣🤣🤣🤣 ogarnij się chłopie wreszcie .Kim ty jestes by mi coś wmawiaj. Proponuję zająć się sobą. 

To jest guru ,od asr,tu jest trochę jego wyznawców.

Ale wy macie problem z tym ASR i Amirem. Boisz się pomiarów?

BTW nie pisz w emocjach bo się to ciężko czyta jak przecinki i znaki zapytania pojawiają się w dziwnych miejscach.

1 minutę temu, Lukas752 napisał:

Ale wy macie problem z tym ASR i Amirem. Boisz się pomiarów?

BTW nie pisz w emocjach bo się to ciężko czyta jak przecinki i znaki zapytania pojawiają się w dziwnych miejscach.

Znaki pojawiają się tam ,gdzie powinny ,Źle Trafiłeś. Powtarzam , kto ostatecznie weryfikuje dźwięk? Pomiary czy uszy?

3 minutes ago, tedi02 said:

Znaki pojawiają się tam ,gdzie powinny ,Źle Trafiłeś. Powtarzam , kto ostatecznie weryfikuje dźwięk? Pomiary czy uszy?

Nie będę ci odpisywał bo ci ciśnienie jeszcze bardziej skoczy.

57 minut temu, tedi02 napisał:

Znaki pojawiają się tam ,gdzie powinny ,

Mam pomysł na ankietę: ile ortów jest w Twoim poprzednim wpisie.

W dniu 15.02.2023 o 18:11, Sznup napisał:

Piszesz bzdury które wymyślasz na podstawie obcowania ze swoim lowendowym Onkyo lub błędnie interpretujesz treści które wyczytałeś w internecie. 

Kiedyś w którymś z wątków próbowano ustalić co to jest hi-end. Chyba wyszło na to że to stan umysłu. Nie ma parametrów i norm technicznych charakteryzujących hi-end. 

4 godziny temu, tedi02 napisał:

Może @tedi02?

5 godzin temu, tedi02 napisał:

Oczywiście  jest tylko jedna ,jedyna prawda ,czyli twoja (chciałem Ci przypomnieć że komuna ,dawno minęła)  a ci którzy używają organu zwanego słuchem,  notabene chce ci powiedzieć, bo Amir ,ci tego nie powie ze to jest ostateczny weryfikator dźwięku.

Organ słuchu nie wystarczy, trzeba jeszcze używać takiego organu jak mózg. Słuch bez współpracy mózgu nie zadziała. 

5 godzin temu, tedi02 napisał:

Kim ty jestes by mi coś wmawiaj.

Uważnie obserwującym technikę hobbystom.

Ja tam wolę być hobbystą i korzystać przede wszystkim z uszu, ale mam 

świadomość, że są i tacy, którym głowa służy już tylko do jedzenia, a zupełnie

pomijają inne jej funkcje ...

Lubię "Kapelę ze wsi Warszawa" czy flamenco i uważam, że na naszym forum

folklor w rozumowaniu też ma rację bytu 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 godzin temu, tedi02 napisał:

Znaki pojawiają się tam ,gdzie powinny ,Źle Trafiłeś

Taaaaa, jak wyżej.

Mniej emocji, to nie walka o życie.

13 godzin temu, tedi02 napisał:

kto ostatecznie weryfikuje dźwięk? Pomiary czy uszy?

Nadal nie pojmujesz, pomiary weryfikują co najwyżej WSTĘPNE PORÓWNANIA jeśli ktoś, tych porownań na WSTĘPIE potrzebuje.

Nie służą do słuchania. No, to teraz już (w końcu) wiesz? 

Niepotrzebnie się emocjonujesz, to niezdrowe jest.

28 minut temu, audioburak napisał:

Ja tam wolę być hobbystą i korzystać przede wszystkim z uszu, ale mam 

świadomość, że są i tacy, którym głowa służy już tylko do jedzenia, a zupełnie

pomijają inne jej funkcje ...

Lubię "Kapelę ze wsi Warszawa" czy flamenco i uważam, że na naszym forum

folklor w rozumowaniu też ma rację bytu 😉 

To podstawa, ma się nam podobać. W jaki sposób osiągneliśmy zadowolenie to drugorzędna sprawa. 
A gusta nie powinny wpływać na ocenę.
Kapelę sobie posłucham, bo nie ukrywajmy wiele ciekawych kawałków poznaliśmy dzięki forum.

28 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A gusta nie powinny wpływać na ocenę.

Gusta zawsze będą wpływać na ocenę, mogą nie wpływać tylko w w testach porównawczych rzetelnie przeprowadzonych, ale muszą być spełnione warunki które na forum były już wielokrotnie opisywane. 

45 minut temu, Lech36 napisał:

Gusta zawsze będą wpływać na ocenę, mogą nie wpływać tylko w w testach porównawczych rzetelnie przeprowadzonych, ale muszą być spełnione warunki które na forum były już wielokrotnie opisywane. 

Jak to rozumieć?
Jeśli słucham Jazzu to jestem bardziej wiarygodny od kogoś kto słucha muzyki elektronicznej🤔

Te tzw. "warunki do spełnienia" były wielokrotnie opisywane przez forumowy folklor,

dla którego też miejsce powinno istnieć ... więc co tu masz do rozumienia,

kiedy akurat rozumowi to wszystko  zaprzecza. Dej se luz 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

34 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jak to rozumieć?
Jeśli słucham Jazzu to jestem bardziej wiarygodny od kogoś kto słucha muzyki elektronicznej🤔

Słuchając np. jazzu nie przeprowadzasz testu porównawczego, po prostu słuchasz jazzu. Wiarygodność piszącego nie zależy od rodzaju słuchanej przez niego muzyki.

27 minut temu, audioburak napisał:

Te tzw. "warunki do spełnienia" były wielokrotnie opisywane przez forumowy folklor,

Z punktu widzenia nauki "folklorem" raczej będą audiofile. W końcu to oni nie akceptują często osiągnięć nauki podejrzewając ciągle wpływ niezbadanych przez naukę zjawisk na działanie ich sprzętu. Na razie takich zjawisk nie udało się wykryć nawet bardzo precyzyjnymi metodami badawczymi, ale wszystko pewnie przed odkrywcami 😉.

10 godzin temu, Lech36 napisał:

Uważnie obserwującym technikę hobbystom.

Oczywiście powinno być "hobbystą", mój błąd.

35 minut temu, Lech36 napisał:

Z punktu widzenia nauki "folklorem" raczej będą audiofile. W końcu to oni nie akceptują często osiągnięć nauki podejrzewając ciągle wpływ niezbadanych przez naukę zjawisk na działanie ich sprzętu. Na razie takich zjawisk nie udało się wykryć nawet bardzo precyzyjnymi metodami badawczymi, ale wszystko pewnie przed odkrywcami 😉.

Prawie 10 lat temu udało się odkryć fale grawitacyjne które istniały tylko teoretycznie.
Poczekajmy dekadę, może uda się udowodnić wpływ ciężarka na wtyczce 230V na dźwięk 😉

6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Prawie 10 lat temu udało się odkryć fale grawitacyjne które istniały tylko teoretycznie.
Poczekajmy dekadę, może uda się udowodnić wpływ ciężarka na wtyczce 230V na dźwięk 😉

Pamiętajmy że nie wystarczy udowodnić że coś wpływa, potrzebny jest jeszcze dowód że jakiś wpływ można odebrać ludzkim słuchem. 
Czekać na nowe odkrycia najlepiej jest przy dobrej muzyce sączącej się z naszych wspaniałych systemów grających. 

Wcale nie taki znów błąd, ostatnio mamy ten trynd 😉  który od miłościwie

nam dziś rządzących przepoczwarzy się w "nową świecką tradycję" ...

Proponuję stworzyć opis wzorcowego dźwięku, w jakikolwiek możliwy sposób, może być model matematyczny, za pomocą wykresów, układów współrzędnych, przebiegów charakterystyk, harmonicznych, ale może też być opis słowny, literatura, poezja czy inne formy wyrazu, nawet malarstwo albo rysunek techniczny itd. 🙂  

10 minut temu, paww napisał:

Proponuję stworzyć opis wzorcowego dźwięku, w jakikolwiek możliwy sposób, może być model matematyczny, za pomocą wykresów, układów współrzędnych, przebiegów charakterystyk, harmonicznych, ale może też być opis słowny, literatura, poezja czy inne formy wyrazu, nawet malarstwo albo rysunek techniczny itd. 🙂  

To się na pewno nie uda, ale próbować można 😉.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Pamiętajmy że nie wystarczy udowodnić że coś wpływa, potrzebny jest jeszcze dowód że jakiś wpływ można odebrać ludzkim słuchem. 
Czekać na nowe odkrycia najlepiej jest przy dobrej muzyce sączącej się z naszych wspaniałych systemów grających. 

Pamiętaj, że są tu tacy słyszący jak nietoperze 😉
Uszy uszom nie równe. I to akurat jest prawda.

• Pokaż nowe odpowiedzi