Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Dygresja:

Kiedyś pracowałem z Ukraińcami. Pokazali obrazek syfona. Szczególnie w polskim jest dużo głosek syczących, wybuchowych. 

Przy pomagajkach (zwanych zwykle przeszkadzajkami) transjenty są na tyle krótkie, że kompletnie mi to nie przeszkadza, ale przy piosenkach to męka (rzadko się zdarza, bo tak sobie dobrałem słuchawki ale bywa).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

5 godzin temu, colcolcol napisał:

Sensowne wydaje się w takim razie podejście zakładające brak niskiego basu, jeżeli miałby psuć kiepską jakością cały system.

Jak komuś podłogówki dudnią i buczą, to mu monitorki 5,5'' mogą objawić się jako hi-end.

5 godzin temu, colcolcol napisał:

Usprawiedliwianie braków w basie opowieściami typu "w muzyce i tak nic niema poniżej np 35 Hz" wyraża brak wiedzy...

Kiedyś też tak myślałem... mam to szczeście, że w moim hi-fi jest subwoofer: jak włączę sam subwoofer to zadziwia jak mało on gra - jak włączę monitorki bez subwoofera to zadziwia, jak wiele brakuje.

-----

7 godzin temu, Lech36 napisał:

Spożycie napojów rozluźniających zdecydowanie działa pozytywnie na odbiór muzyki, przynajmniej w moim przypadku tak jest, pisałem o takiej próbie u jednego z moich kolegów.

Mam dwóch kumpli, jak chlejemy to zawsze bierze nas faza na słuchanie muzyki. Jest jedna zasada: każdy puszcza jeden kawałek, wszyscy słuchają do końca. Jeden lubi klasykę pop/rock, drugi polskie szlagiery, a ja im puszczam death/black metal (przyznaję, że staram się być dla nich łagodny). Kontemplujemy, dyskutujemy, odmienność doceniamy. Jest super.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 godzin temu, szpakowski napisał:

Jak system kijowy to potrafią zmęczyć dosyć szybko ...

Dobra muzyka nie męczy na żadnym audio. Myślę, że gdy ktoś braku satysfakcji z odtwarzanej muzyki doszukuje się w kiepskim kablu, to po prostu puścił muzykę, która mu się nie podoba... być może jest już w wieku umysłowym, w którym żadna muzyka już się nie spodoba.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dobra muzyka nie męczy na żadnym audio.

Tyle ma to z prawda co nic

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Bo jak się słucha na B&W z Auną i DAC'em za 50 zeta i kablami od nocnej lampki,

to już żadne doświadczenie akustyczne przykrością być nie może ... 😉 

DAC'e w pomiarach są takie same, o kablach nie wspomnę, więc po co ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dobra muzyka nie męczy na żadnym audio. Myślę, że gdy ktoś braku satysfakcji z odtwarzanej muzyki doszukuje się w kiepskim kablu, to po prostu puścił muzykę, która mu się nie podoba... być może jest już w wieku umysłowym, w którym żadna muzyka już się nie spodoba.

Nie słyszałeś widocznie męczącego zestawu, kiedy po godzinie słuchania glowa boli. 

W ramach testu pierwsze 20 sekund

YT i komórka, poreało jak zawsze. Grając solo na odmrażaczu do szyb (pierwszy wpadł mi w ręce) współczuję Wam koledzy "audiofile". Szczerze Wam współczuję, że miłość do hifi przeszkadza Wam miłować muzykę.

-----

37 minut temu, audioburak napisał:

Bo jak się słucha na...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, Ajothe napisał:

...Tobie wszystko jedno na czym słuchasz muzyki. 

A czy ja pisałem, że na lepszym audio nie słucha się lepiej? Nie trawię gdy jakiś trol nie mając nic do powiedzenia, przypisuje mi bzdury, które sam wymyśla.

Na forum mp3store wielu piszących zauważyło dostępność na YT lepszych jakościowo klipów.

Dyskusje co do YT Music względem zwykłego YT trwają. Ich jakość zależy od staranności digitalizacji warstwy dźwiękowej kompresowanego pliku. Czyli poniekąd od autora publikacji.

Owszem, to głównie spichlerz z filmami ale kiedyś były to jedynie wrzutki kompletnych amatorów ale od pewnego czasu jest tam jak najbardziej akceptowalne audio, byle szukać z głową. 

Ciekawe, skąd tyle wiesz o trollingu i wypisywaniu bzdur w tematach o których

podobno nie ma się "zielonego pojęcia" 😉 

Co do YT to są obszary, na których jakość jest nieporównywalna z tym,

co mamy na codzień. Dostałem kiedyś kilka adresów i były po prostu

niedostępne, bo regionalizacja ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

Ciekawe, skąd tyle wiesz o trollingu i wypisywaniu bzdur w tematach o których

podobno nie ma się "zielonego pojęcia" 😉 

👍trafiony

A poza tym jak inaczej wynalazłbym np. Gaye Su Akyol, Kalafina, Wagakki ?

Albo np. Skriabina lub Dynamix?

Wykonawcy z różnych stron świata bez względu na dostępność sklepu muzycznego.

Szalenie komfortowe warunki słuchania. YT to potęga! 

I mega wynalazek -podobnie jak cały google.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

A czy ja pisałem, że na lepszym audio nie słucha się lepiej? Nie trawię gdy jakiś trol nie mając nic do powiedzenia, przypisuje mi bzdury, które sam wymyśla.

Z tego co widzę to Ty przypisujesz ludziom, że im sprzęt przeszkadza słuchać muzyki 😄

Teraz, rafa napisał:

👍trafiony

To teraz klikajcie sobie nawzajem lajki, bo choć nic do powiedzenia nie macie, to jeden uratował honor pyskowaniem.

3 minuty temu, audioburak napisał:

Co do YT to są obszary, na których jakość jest nieporównywalna z tym, co mamy na codzień. Dostałem kiedyś kilka adresów i były po prostu niedostępne, bo regionalizacja ...

Ba!

Trzeba próbować obejść roszczenia prawne.

Chyba tylko 1 raz miałem taki komunikat. Był to któryś z odcinków węgierskiego serialu "Pirx Kalandjai" (1973).

Regionalizacja podpowiedzi algorytmu google...

Uznaję, że jej nie ma 🙂

Chyba w podpowiedziach już mi sprzyja - bo we wskazaniach dla mojego profilu podaje mi te, które mają mało wyświetleń i są na żywo.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

"Nie trawię gdy jakiś trol nie mając nic do powiedzenia, przypisuje mi bzdury, które sam wymyśla."

Mogę się pod tym podpisać 😉 Chyba się domyślacie kto jest tym trollem 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Ajothe napisał:

Z tego co widzę to Ty przypisujesz ludziom, że im sprzęt przeszkadza słuchać muzyki 😄

Nie ja wymyśliłem, że przed wymianą kabla nie dało się słuchać, a czy Ty się z tym utożsamiasz to nie moja sprawa. Ale kontra na mój wpis sprzed kilku godzin nt kabli mówi sama za siebie.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

..bo choć nic do powiedzenia nie macie..

Ty masz za to duzo do powiedzenia za to malo tresci 😉 

6 minut temu, Ajothe napisał:

@szymon1977 musiałeś mnie z kimś pomylić w sprawie kabli, dla mnie to delikatna przyprawa 🙂

Ok, ale to raczej Ty nie doczytałeś, że wpis, który skontrowałeś dotyczył skrajnego podejścia do kabli. 

17 godzin temu, kangie napisał:

Mnie się wydaje, że góra stanowi o walorach przestrzennych dźwięku, jakości wybrzmień. 

Chyba w temacie 'rozdzielczość a sybilanty' w sąsiedniej zakładce #Szakovsky zwrócił uwagę, że to powstające dodatkowo rezonanse psują i to są główni mąciciele czystego przekazu.

Dawał porównawczo wodospadowe waterfalle, ale akurat pochodziły z  głośników. (W pomieszczeniu powstają dodatkowe, ale to już inna sprawa). W elektrycznym sygnale tzw. 'sybilanty' to wymysł. Bo to głoski świszczące a użycie do oceny systemu audio to nadużycie terminu.

Dotyczy - fonetyki, wymowy, ...

Za to ładniej brzmi.

Kończę - zmieniam fazę!

Starczy o niej.

• Redaktorzy

Racja, racja. Zgodzę się z Tobą. Jeśli realizator nagrania nie zrobi nic z sepleniącym / sybilizującym wokalistą w studio nagrań, to mamy potem zgrzyty podczas słuchania.

Kończmy...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

at: Kangie

Zależy co kogo drażni.

Chyba czytelność mowy, barwa jako terminy powiązane są właśnie z "wybrzmieniami" i ich jakością. W skojarzeniach wiele się nie rozmijamy, chyba?

at: "Walory przestrzenne", zaś...

Wg mnie ograniczenie ich do góry pasma to przesada, wpływają (raczej) w całym paśmie (te nieznośne basy a przestrzeń). Bywają problematyczne, ale to już z kolei wpływ pomieszczenia.

[Minął mi czas edycji wpisu, stąd dodatek]

1 minutę temu, kangie napisał:

Racja, racja. Zgodzę się z Tobą. Jeśli realizator nagrania nie zrobi nic z sepleniącym / sybilizującym wokalistą w studio nagrań, to mamy potem zgrzyty podczas słuchania.

Kończmy...

Dzięki!

No to kończę.

36 minut temu, kangie napisał:

Jeśli realizator nagrania nie zrobi nic z sepleniącym / sybilizującym wokalistą w studio nagrań, to mamy potem zgrzyty podczas słuchania.

Pierwszy przyklad z brzegu Anna Maria Jopek

3 minuty temu, rafa napisał:

Jeśli realizator nagrania nie zrobi nic z sepleniącym

Pamiętam jak R. Poznakowski podczas nagrania ,,Gdzie te prywatki" już chciał wyrzucić ze studia strasznie sepleniącego Wojtka Gąssowskiego. Niewiele brakowało do zmiany wokalisty w tym nagraniu.

19 godzin temu, szpakowski napisał:

Nie sądzę ... nie potrzebuję wspomagania i oszukiwania siebie ... 

To nie jest oszukiwanie siebie, ale wspomaganie na pewno tak. Przyjemność czasem wymaga jakiegoś wspomagania. Alkohol to stosunkowo łagodny środek o ile nie jest użyty w zbyt dużej dawce a o takiej rozmawiamy. Rozszerza naczynia krwionośne, również te odpowiedzialne za jakość słyszenia 😉. Oczywiście nie namawiam, każdy decyzje podejmuje sam. Bez wspomagania też potrafi być przyjemnie. Jeden z moich kolegów powiedział mi że ostatnio jak słucha swojego systemu to ma łzy w oczach tak mu się podoba jego brzmienie, ale on też się wspomaga delikatnymi drinkami w trakcie słuchania. Coś w tym jest 😉. W końcu muzycy też się często wspomagają a skoro chcemy żeby nasze sprzęty były traktowane na równi z instrumentami to................... 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

47 minut temu, rafa napisał:

Pierwszy przyklad z brzegu Anna Maria Jopek

Że co?!

Byłem na kilku koncertach AMJ w tym na specyficznych gdzie wykonywała biały śpiew i nie wiem o czym mówisz. 

• Pokaż nowe odpowiedzi