Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Z mizernym efektem. 

Twojego postępu w dziedzinie audio lepiej żebym nie oceniał 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Twojego postępu w dziedzinie audio lepiej żebym nie oceniał 😉.

A na jakiej podstawie Twój przenikliwy naukowo-techniczny umysł dokonałby takiej oceny? Przecież nie przedstawiałem żadnych wykresów, tym bardziej na ASR ... ? 

23 minuty temu, Lech36 napisał:

Dobrze żeby jeszcze ten argument był podbudowany fundamentem technicznym a nie voodoo. Jak będzie tak podbudowany to argument "ja słyszę" nabierze innego wymiaru 😉.

Jak to sobie wyobrażasz? Wejdziesz do mojej głowy i zrobisz pomiary tego co słyszę? To co słyszę jest subiektywne, ale jest dla mnie prawdziwe. Określanie tego jako voodoo to użycie takiego słowa-wytrychu na wszystko czego się nie da zmierzyć, policzyć i wpisać w tabelkę.

25 minut temu, Lech36 napisał:

Producenci głównie kierują się marketingiem, są w innej kategorii w stosunku do nabywców ich produktów.

Skąd masz pewność czym kierują się publikujący pomiary? Czy tu nie ma podtekstu komercyjnego?

27 minut temu, Lech36 napisał:

Wyobraź sobie że dla mnie też, ale nie unikam uzasadniania technicznego słyszenia.

A ja nie neguję wartości pomiarów, ale robienie z nich prawdy ostatecznej i negowanie osobistego, sensualnego doświadczenia kłóci się z moją skalą wartości.

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Jak to sobie wyobrażasz? Wejdziesz do mojej głowy i zrobisz pomiary tego co słyszę? To co słyszę jest subiektywne, ale jest dla mnie prawdziwe. Określanie tego jako voodoo to użycie takiego słowa-wytrychu na wszystko czego się nie da zmierzyć, policzyć i wpisać w tabelkę.

Nie, nie mam zamiaru wchodzić do Twojej głowy.

Skąd masz pewność czym kierują się publikujący pomiary? Czy tu nie ma podtekstu komercyjnego?

Możliwe ze jest, ale jest łatwy do oceny, technika to technika jest jednoznaczna. 

A ja nie neguję wartości pomiarów, ale robienie z nich prawdy ostatecznej i negowanie osobistego, sensualnego doświadczenia kłóci się z moją skalą wartości.

Najpierw pomiary a potem odsłuch, wzorce powinny być idealne, no prawie idealne pod względem pomiarów, potem takich wzorców można słuchać do woli i decydować o tym czy u nas pozostaną czy nie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Zgadzam się Lechu w 100%

Niemożliwe, jestem w szoku 😉.

54 minuty temu, Lech36 napisał:

Niemożliwe, jestem w szoku 😉.

Oczywiście w fazie projektowania ... 

Później, jak sprzęt jest już gotowy to albo dobrze gra albo kiepsko ... pomiary tego nie zmienią ... taka musztarda po obiedzie ...  

Nie żebym się chciał przyłączyć do którejś strony, ale dzisiaj rano z 2h słuchałem muzyki ze streamingu w salonie na moim zestawie "klubowym". Żaden to hi-end a z góry nawet nie hi-fi. Wzmacniacz dwukanałowy w klasie D z kolumnami dwudrożnymi Yamaha S112V plus dwa subwoofery aktywne też w klasie D.

Całkiem to poprawnie grało i byłem bardzo zadowolony.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, msankowski napisał:

Nie żebym się chciał przyłączyć do którejś strony, ale dzisiaj rano z 2h słuchałem muzyki ze streamingu w salonie na moim zestawie "klubowym". Żaden to hi-end a z góry nawet nie hi-fi. Wzmacniacz dwukanałowy w klasie D z kolumnami dwudrożnymi Yamaha S112V plus dwa subwoofery aktywne też w klasie D.

Mieszkasz w bloku? 

Jak tak to sąsiedzi cię uwielbiają 😉

26 minut temu, Ajothe napisał:

Dla każdego coś miłego, po co wogle porównywać klasy, skoro i tak wzmacniacze brzmią inaczej względem siebie w danej klasie.

Hmmmmm... znam opinie, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo, pod warunkiem, że są poprawnie skonstruowane. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

7 minut temu, sir.jax napisał:

Hmmmmm... znam opinie, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo, pod warunkiem, że są poprawnie skonstruowane. 

Trzeba też zastosować prawidłowe technicznie procedury porównawcze a przede wszystkim wyrównać poziomy głośności ... 😉

Całe piękno audio polega właśnie na tym, że każdy gra inaczej i można się bawić do końca życia w dobieranie klocków 😁

Dodając do tego kolumny to już są tysiące kombinacji...

Edytowane przez Ajothe
8 godzin temu, szpakowski napisał:

Później, jak sprzęt jest już gotowy to albo dobrze gra albo kiepsko ... pomiary tego nie zmienią ... taka musztarda po obiedzie ...  

A dlaczego pomiary miałyby coś zmienić? Spełniają raczej rolę informacyjną. Na ich podstawie można dokonać zmiany.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Trzeba też zastosować prawidłowe technicznie procedury porównawcze a przede wszystkim wyrównać poziomy głośności ... 😉

To chyba oczywiste, ale nie wiem czy zawsze.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Wyobraź sobie że mogą nie grać tak samo, ale warunki techniczne kiedy może to zaistnieć były na forum wielokrotnie omawiane. Możliwe że coś przegapiłeś.

7 godzin temu, msankowski napisał:

Klasy D przecież nie da się słuchać, czytałem taką opinię na jakimś forum, nie pamiętam na którym 😉.
Ja kilka godzin temu przypomniałem sobie sobie koncert Toto z Łodzi, też na klasie D. O dziwo było zajebiście 😉.

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

próbujemy wyciągać Lecha za uszy ale on uwielbia swoją piaskownicę

Zdecydowanie wolę swoją "piaskownicę" niż taką w której niektórzy inni grzebią 😉.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, szpakowski napisał:

weź przestań, udzieliło ci się ? 🙂

14 minut temu, Lech36 napisał:

Wyobraź sobie że mogą nie grać tak samo, ale warunki techniczne kiedy może to zaistnieć były na forum wielokrotnie omawiane. Możliwe że coś przegapiłeś.

Wyobrażam sobie, to nie moja opinia o tak samo grających wzmacniaczach.😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

21 minut temu, slawek.xm napisał:

weź przestań, udzieliło ci się ?

A Ty jak porównujesz urządzenia to poziomów nie wyrównujesz?

40 minut temu, slawek.xm napisał:

weź przestań, udzieliło ci się ? 🙂

Przepraszam 😁

To tak na wszelki wypadek gdyby Lech przysnął i przeoczył 😉

14 godzin temu, szpakowski napisał:

Można też słuchać D-klasowych szmelców i podniecać się wykresami z ASR ... jak wcześniej pisałem, są różne formy masochizmu ... 

Ja tam nikogo nie bronię ale zdaje się, że to dzięki pomiarom odkryto zniekształcenia TIM w "tranzystorach" które to powodowały metaliczne brzmienie względem "lampy".

Miałem w domu ROKSAN Oxygene, to klasa D. Na pewno lepiej kontrolował głośniki ale podrasowanego Yagina nie pokonał. To też zdanie właściciela Oxygena.

Gość

(Konto usunięte)
32 minuty temu, Lech36 napisał:

A Ty jak porównujesz urządzenia to poziomów nie wyrównujesz?

regulacja glośności to tragiczne nieporozumienie w audio zmniejszające odstęęp sygnału od szumu , wprowadzająca własną barwę ,ograniczająca dynamikę , nie pozwalająca wzmakowi rozwinąc skrzydeł

w dodatku w każdym jest najczęściej inna 

wyrównywanie poziomów za pomocą tej regulacji to czysta głupota , niewiedza i dziecinada

zapamiętaj to raz na zawsze ignorancie

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

egulacja glośności to tragiczne nieporozumienie w audio zmniejszające odstęęp sygnału od szumu , wprowadzająca własną barwę ,ograniczająca dynamikę , nie pozwalająca wzmakowi rozwinąc skrzydeł

Czym regulujesz "głośność" ?

• Pokaż nowe odpowiedzi