Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Pokazujesz "pomiar" z zakresem ponad 100dB i co, żadnej refleksji? 

Teraz, MariuszZ. napisał:

demonizujesz

Względne wartości w średni h zakres ach jeszcze, spl to zabawa twórców aplikacji. 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, przemak napisał:

Względne wartości w średni h zakres ach jeszcze

Jakiś czas temu robiłem takie porównanie. Dokładność daleka od aptecznej ale jakiś pogląd daje. Jeden pomiar to mikrofon na statywie UMIK i oprogramowanie REW, a drugi to z mikrofonu telefonu i przegwizdane apką generatora częstotliwości ze sklepu gugla. W torze audio wpięty telefon po BT. Pomiar telefonem z "ręki". Nie chodziło o dokładne wartości tylko pogląd. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

amp2 (Large).jpg

amp (Large).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, MariuszZ. napisał:

Jakiś czas temu robiłem takie porównanie. Dokładność daleka od aptecznej ale jakiś pogląd daje. Jeden pomiar to mikrofon na statywie UMIK i oprogramowanie REW, a drugi to z mikrofonu telefonu i przegwizdane apką generatora częstotliwości ze sklepu gugla. W torze audio wpięty telefon po BT. Pomiar telefonem z "ręki". Nie chodziło o dokładne wartości tylko pogląd. 

Ukryta Zawartość

amp2 (Large).jpg

amp (Large).jpg

Nic nie kumam bo miga. Względne porównania typu "masz mod na 70Hz" oczywiście są ok, ale nie mieszajmy tego z bezwzględnymi wartościami w ogromnym zakresie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Nic nie kumam bo miga

Miga bo to dwa obrazki w gifie. Z telefonu i lapka. Może żle wyświetlać na telefonie czy innej przeglądarce. NIe znam się aż tak na składaniu obrazków żeby wszyscy widzieli 😉

Poza tym masz rację i do mierzenia i szukania lekarstwa jakimś filtrem PEQ na trzydecybelowy garb to nie bardzo. Są lepsze i bardziej precyzyjne narzędzia. To tylko żeby pogląd ogólny był. 

Mimo to używam Spectroida żeby sprawdzić doraźnie bez rozwijania laptopa i podłączania UMIKA na przykład czy tor audio przenosi konkretne częstotliwości z odpowiednią amplitudą. Szczególnie te z dolnego lub wysokiego końca, których nie słychać zbyt dobrze. Wpinasz telefon (u mnie po BT), zapodajesz z generatora co chcesz i patrzysz w Spectroida. Od razu widać czy śmiga tak jak powinno. Wcześniej oczywiście można taki podręczny zestaw w telefonie tj. generator i Spectroida skalibrować "na oko" porównując do pomiarów UMIKIEM i REW.

To prowizoryczne rozwiązanie ale całkiem użyteczne.

11 minut temu, MariuszZ. napisał:

Miga bo to dwa obrazki w gifie. Z telefonu i lapka.

Bez jakiegokolwiek opisu to jest bezwartościowe. 

12 minut temu, MariuszZ. napisał:

Mimo to używam Spectroida

No a że szesnastobitowy system pokazuje różnice ponad 100dB to spoko, dzwoneczek nie dzwoni? 😉

nagrywamy.com

58 minut temu, przemak napisał:

Bez jakiegokolwiek opisu to jest bezwartościowe.

Nie widać? To odpowiedź częstotliwościowe pomieszczenia potraktowanego przemiataniem czestotliwości. Obrazki poniżej mają osie opisane. Widać gdzie występują rezonanse pomieszczenia czyli węzły i strzałki. Częstotliwości dla obu przypadków są zbieżne i o to chodziło w tej obrazkowej prezentacji. Napisałeś czy powiedzialeś na kanale YT w uproszczeniu, że poniżej 100Hz telefon jest bezużyteczny. Ja uważam trochę inaczej o czym próbuję tu pisać. 

Poza tym o jakim systemie wspominasz bo nie bardzo rozumiem? Mojego andka napędza 64 bitowy procesor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
17 minut temu, MariuszZ. napisał:

Częstotliwości dla obu przypadków są zbieżne

Dziwne by było gdyby było inaczej. Ale co innego częstotliwość a co innego poziom. 

18 minut temu, MariuszZ. napisał:

Poza tym o jakim systemie wspominasz bo nie bardzo rozumiem?

Mikrofon mems jest szesnastobitowy. 

nagrywamy.com

6 godzin temu, przemak napisał:
13 godzin temu, ASURA napisał:

Trzeba pamiętać tylko że przy tej głośności dźwięki transjentowe są 15-20 dB głośniejsze

Ta, jasne mistrzu. Przy "tej głośności" 20dB, przy innej pindziesiont, co się będziesz ograniczał. Audiofilskie bajdurzenie, zależy co bardziej pasuje - nagrania są fatalne i mają dr góra 12, ale "przy tej głośności" już 20

Jeszcze dużo nie wiesz bo i …

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5060.thumb.png.d9811dd370be7b0f5cd9a208e576e49e.pngIMG_5061.thumb.png.b889db241ac9bce1db77b0bc8ab16d1c.pngIMG_5062.thumb.png.cd7ab17897cbeabe0e782bb4c1f017fb.png

Cały czas jest w różny sposób dokładności mierzony hałas. Ten pierwszy to Charakterystyka A a dalej można sobie poczytac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

9 hours ago, ASURA said:

Cały czas jest w różny sposób dokładności mierzony hałas. 

Widzę, że język ojczysty nie jest twoją mocną stroną. 

O reszcie wpisu nawet szkoda wspominać 😄

11 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Ukryta Zawartość

amp2 (Large).jpg

amp (Large).jpg

Jak pisałem różnica znacznie, a gdzie reszta pasma do porównania? 

To dałoby jeszcze lepszy obraz. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, ASURA napisał:

Cały czas jest w różny sposób dokładności mierzony hałas.

Tak, to wiele tłumaczy. A próbowałeś zamiast hałasu słuchać muzyki? Ja rozumiem że każdy może lubić coś innego, ale bez przesady. 

nagrywamy.com

4 godziny temu, Ajothe napisał:

To dałoby jeszcze lepszy obraz. 

Ten eksperyment robiłem ze dwa lata temu, zostały tylko te grafiki. Nie mam całego pasma. Przemak ma trochę racji. Ponieważ mems mikrofon zapewnia 16bit zakresu pomiaru to zakombinowano w algorytmie apki z wzmocnieniem sztucznie regulując poziomy. Widać to jak włączy się programowy freq sweep, gdzie amplituda skokowo co oktawę zmienia poziom. Wg jakiego algorytmu się to odbywa można się tylko domyślać. Nie ma opisu, a przynajmniej nie znalazłem. To co widać zatem na spektrogramie jest jakimś bliżej nie określonym przybliżeniem ale i tak zrobię w wolnej chwili porównanie jak przekłamuje ten programik z mikrofonem telefonu na konkretnych częstotliwościach porównując do REW z podłączonym Umikiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, przemak napisał:

Tak, to wiele tłumaczy. A próbowałeś zamiast hałasu słuchać muzyki? Ja rozumiem że każdy może lubić coś innego, ale bez przesady. 

Twojej nie ale rocznie tak do 1800 płyt CD mi schodziło z czego te fajniejsze parokrotnie , teraz z plików chyba więcej słucham bo nie trzeba wymieniać płyt CD w napędzie 😛 

6 godzin temu, bum1234 napisał:

Widzę, że język ojczysty nie jest twoją mocną stroną. 

O reszcie wpisu nawet szkoda wspominać 😄

Sznurówki w moich butach też ci przeszkadzają ale to taka twoja choroba

Lustra w domu nie ma…..

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 hours ago, ASURA said:

Twojej nie ale rocznie tak do 1800 płyt CD mi schodziło z czego te fajniejsze parokrotnie , teraz z plików chyba więcej słucham bo nie trzeba wymieniać płyt CD w napędzie 😛 

Niewiele to dało niestety.

4 hours ago, ASURA said:

Sznurówki w moich butach też ci przeszkadzają ale to taka twoja choroba

Nie przeszkadza mi nic poza głupstwami, które nader często wypisujesz.

5 godzin temu, ASURA napisał:

To może pisz o tym, a nie o hałasie? Bo sam pisałeś, ile warte są te Twoje pomiary komórką jak nie masz b&k. 

nagrywamy.com

przemak podziwiam, że Ci się jeszcze chce 🙂

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ciekawostka, klon NS10M w pomiarach ASR. Ciekawe wnioski końcowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 1.08.2023 o 18:59, bum1234 napisał:

Niewiele to dało niestety.

Nie przeszkadza mi nic poza głupstwami, które nader często wypisujesz.

A ty kolego głupstwa ciągle i nachalnie wypisujesz .

21 godzin temu, Lech36 napisał:

Ciekawostka, klon NS10M w pomiarach ASR. Ciekawe wnioski końcowe.

Ukryta Zawartość

Strasznie smutny wątek. W sumie to podobny do wielu tutaj - wnioski z d4 wyciągane przez ludzi którzy nie rozumieją nawet tego co piszą. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

44 minuty temu, przemak napisał:

Strasznie smutny wątek. W sumie to podobny do wielu tutaj - wnioski z d4 wyciągane przez ludzi którzy nie rozumieją nawet tego co piszą. 

A pociągniesz temat? Chętnie bym poznał twoja opinię 👍

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Opinie są tyle warte co papier do dupy, im droższy tym delikatniejszy, ale i tak każdy na gównie oparty i tylko w kiblu spuścić. 

Czy to się czyta o głośnikach za 5 tysięcy, czy o głośnikach za 50 tysięcy zł to identyczne plusy. Różnią się tylko tym, że z 3 minusów znikają wszystkie. 

Piękna przestrzeń, delikatna góra, mocny, niski bas, ale dobrze kontrolowany... 

W takim razie po cholere przepłacać, skoro te tanie są tak dobre jak te drogie 🤣

Wiadomo, że wszystkie głośniki, które były w posiadaniu danej osoby były mega super kiedy je posiadał, ale jak się przesiadł na inne to już te inne są mega, dużo lepsze. 

Te pozostałe  co się u kogoś słucha nie są już tak dobre, większość się dziwi, że lepiej nie grają... A są droższe i niby lepsze. 

Taka prawda, że różnice słychać dopiero kiedy ma się wszystkie głośniki obok siebie. Pozostałe testy i porównania są do dupy bo każda podróż, każda zmiana miejsca odsłuchu i pozostały sprzęt wpływa na odbiór. Nawet to jak się czujemy, wystarcza zatkane zatoki i już jest inny dźwięk. Do tego zmiana pory dnia, zmęczenie, pogody... Dużo testów porownawczych można wyrzucić do kosza. Najlepsza metoda to taka, że wypożyczamy sprzęt do domu i wtedy porównujemy z naszymi starymi głośnikami. Wstępnie możemy gdzieś posłuchać, żeby zobaczyć, czy w ogóle to jest to czego szukamy. 

Edytowane przez raiwan
Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, raiwan napisał:

Pozostałe testy i porównania są do dupy bo każda podróż, każda zmiana miejsca odsłuchu i pozostały sprzęt wpływa na odbiór. Nawet to jak się czujemy, wystarcza zatkane zatoki i już jest inny dźwięk. Do tego zmiana pory dnia, zmęczenie, pogody... Dużo testów porownawczych można wyrzucić do kosza. Najlepsza metoda to taka, że wypożyczamy sprzęt do domu i wtedy porównujemy z naszymi starymi głośnikami. Wstępnie możemy gdzieś posłuchać, żeby zobaczyć, czy w ogóle to jest to czego szukamy. 

ciekawe wnioski 🙂

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, raiwan napisał:

Po kilku godzinach pracy lub podróży autem (muzyka w tle) to mi już ludzie muszą czasami dwa razy powtarzać bo niewyraźnie słyszę 😉

może zbyt głośno słuchasz? 🙂

Tu bardziej już pesel 🙂 za nastolatka cała noc impreza, rano po 3 godzinach jak nowo narodzony

Dziś po kilku godzinach imprezy w uszach szumi cały następny dzień 😁

Edytowane przez raiwan
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, raiwan napisał:

Tu bardziej już pesel 🙂 za nastolatka cała noc impreza, rano po 3 godzinach jak nowo narodzony

Dziś po kilku godzinach imprezy w uszach szumi cały następny dzień 😁

prawdę mówiąc myślałem , że jesteś bardzo młody 🙂

1 godzinę temu, przemak napisał:

Dlaczego smutny? Ja nie odniosłem aż tak negatywnego wrażenia, wątek jak wątek, ważny jest zbiór pomiarów. Wnioski każdy oglądający może sobie sam ułożyć/wyciągnąć, jest duża ilość danych do tego. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, Lech36 napisał:

Wnioski każdy oglądający może sobie sam ułożyć/wyciągnąć, jest duża ilość danych do tego. 

chętnie poczytam twoje interpretacje tych pomiarów i wnioski jakie z nich wyciągnąłeś

masz właśnie szansę się wykazać

39 minut temu, slawek.xm napisał:

chętnie poczytam twoje interpretacje tych pomiarów i wnioski jakie z nich wyciągnąłeś

masz właśnie szansę się wykazać

Wielokrotnie pisałem że moje interpretacje są moje 😉. Jak się nimi dzielę to tylko z najbliższymi kolegami którzy mają to samo hobby. 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lech36 napisał:

Wielokrotnie pisałem że moje interpretacje są moje 😉. Jak się nimi dzielę to tylko z najbliższymi kolegami którzy mają to samo hobby. 

jak zwykle chowasz głowę w piasek

żałosne to i znamienne

• Pokaż nowe odpowiedzi