Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Piopio napisał:

Kable mają wpływ na brzmienie. Problem w tym, że ten wpływ jest mocno wyolbrzymiany.

Tak, mocne wyolbrzymianie polega na opowieściach, że ten wpływ można realnie usłyszeć.

Edytowane przez iro III
16 minut temu, iro III napisał:

Tak, mocne wyolbrzymianie polega na opowieściach, że ten wpływ można realnie usłyszeć.

Mam kabel głośnikowy DIY, który degraduje brzmienie. Można to realnie usłyszeć. Za 50 zł Ci sprzedam to sobie potestujesz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

38 minut temu, Piopio napisał:

sobie potestujesz. 

Pięknie dziękuję. Nie skorzystam. Takie zabawy to robiłem z górą 20 lat temu, dawno z tego wyrosłem.

16 minut temu, iro III napisał:

Pięknie dziękuję. Nie skorzystam. Takie zabawy to robiłem z górą 20 lat temu, dawno z tego wyrosłem.

Masz przekonania i unikasz testów, które mogłyby zweryfikować te przekonania. Nie jesteś więc wiarygodny w tym co piszesz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pewnie powoli nosi się z zamiarem zmiany logo na:

image.png.55749ffff370df43f913b258ec1450e0.png

Bo Franek jak pomnę chyba nie był zabetonowany 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Mam kabel głośnikowy DIY, który degraduje brzmienie. Można to realnie usłyszeć. Za 50 zł Ci sprzedam to sobie potestujesz. 

Chcesz sprzedać komuś kabel który wg Ciebie degraduje brzmienie? Wow, jestem pod wrażeniem umiejętności marketingowych. Kupiłem w Media Ekspercie za 100-zł kabel firmy Oehlbach 2x2,52 -10mb, SP-25/1000, który nie degraduje brzmienia, można to realnie usłyszeć. Po co kupować kabel który jak twierdzi sam właściciel degraduje brzmienie? 😉   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

20 minut temu, Lech36 napisał:

Po co kupować kabel który jak twierdzi sam właściciel degraduje brzmienie? 😉   

Żeby przetestować wpływ kabli na brzmienie systemu. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Żeby przetestować wpływ kabli na brzmienie systemu. 

Szkoda pary na takie eksperymenty, ale jak ktoś to lubi to czemu nie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

17 minut temu, Lech36 napisał:

Szkoda pary na takie eksperymenty, ale jak ktoś to lubi to czemu nie.

Tak jak szkoda było czasu i energii na testowanie wzmacniaczy na specyficznych kolumnach 😉 

13 minut temu, Piopio napisał:

Tak jak szkoda było czasu i energii na testowanie wzmacniaczy na specyficznych kolumnach 😉 

Ja tam różnice słyszę nawet na specyficznych ZG, Ty też słyszałeś, ale teraz nie wiedzieć czemu zwalasz tamten test na specyficzność ZG.

P.S. Oczywiście o ile różnice są na tyle duże że przekroczą progi percepcji mojego słuchu.

Ja tam pamiętam, że nawet fajnie brzmiało u mnie na kablu drut podtynkowy 😁

Szczerze to wrażenie miałem takie, że na kablu Melodika Brown Sugar była lepsza przestrzeń, na Ultralink Ambiance potężniejszy dół i bardzo szczegółowa Góra, wręcz cykajaca. 

Po paru godzinach i tak wszystko tak samo brzmiało nie ważne na jakim kablu słuchałem więc z czasem też doszedłem do wniosku, że najważniejsze, żeby kable były dobrej jakości przede wszystkim (w sensie materiał) i odpuściłem temat kabli. 

Zwłaszcza po tym jak odbierając kabel Ultralink Ambiance zobaczyłem, że jeden kabel pod izolacją był normalnie przerwany i skręcony tylko, sklejony do tego jakby super glue i tylko owinięty izolacją czerwona, bo to pluszowy był akurat 🤣 takiej klasy kabel. Chciałem to przeznaczyć na okablowanie wewnętrzne kolumny, ale dałem se po tym spokój. Normalnie w kablu o odcinku ponad 2 metrowy w fabrycznej izolacji, zakończony fabrycznymi koncowkami xlo... Zdjęć nie robiłem bo i tak by było, że to ja sam sobie urwałem i tak pod publikę sensacje robię więc bez sensu. 

Edytowane przez raiwan
Godzinę temu, Lech36 napisał:

Ty też słyszałeś, ale teraz nie wiedzieć czemu zwalasz tamten test na specyficzność ZG.

Słyszałem, że nic nie słyszałem. 😉 Chyba rozumiesz, że takie test trzeba zweryfikować na innym sprzęcie. Wtedy będzie wiarygodnie. 

Nie będzie. Z moich zmagań w temacie są sprzęty, które na jakość kabli

IC niemal wcale nie reagują, a są takie, że po jednym takcie słychać.

Wydaje się, że ma na to wpływ impedancja we i THD.

A przy tym materiał muzyczny też ma znaczenie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Piopio napisał:

Masz przekonania i unikasz testów, które mogłyby zweryfikować te przekonania. Nie jesteś więc wiarygodny w tym co piszesz. 

Przecież pisałem, że testy kiedyś były...w międzyczasie odkryto coś nowego w przewodnictwie?

Nadprzewodnictwo nadal tylko w temp. ekstremalnie niskich, czy może o czymś istotnym nie wiem?

Przy okazji, jestem przekonany, że nawet nadprzewodnik zastosowany w audio, nie byłby do usłyszenia.

Wiem, wiem opór to nie wszystko.

Edytowane przez iro III

Czy nadprzewodnik jako łączówka audio wykazałby jakąś indukcyjność? Chyba nie powinien, pojemność? 

Nie wiem. 

Edytowane przez iro III
18 minut temu, iro III napisał:

Czy nadprzewodnik jako łączówka audio wykazałby jakąś indukcyjność?

Nad-indukcyjność 😉.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Chyba rozumiesz, że takie test trzeba zweryfikować na innym sprzęcie. Wtedy będzie wiarygodnie. 

Wiarygodność porównania zależy od przyjętej procedury badawczej, jeżeli procedura będzie oparta na płaszczyźnie technicznej to porównanie może być wiarygodne w innym przypadku raczej wiarygodność nie będzie osiągalna.

Edytowane przez Lech36

W każdym razie, tymczasem brak na rynku  nadprzewodzących "kabelków for audio", więc nie ma czego testować. Jak tylko się pojawią, obiecuję uruchomić "betoniarkę" i będę dniami i nocami testował, testował, testował....będę bardziej wiarygodny, obiecuję!

Wy czasami wspominacie o dociążeniach o zejściu. Byle było:

Krótkie 

Długie jest bolesne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od 50 lat tak się "dociąża" ciężką stopę, właściwie nie wiem, po co.

|

A tu estrada z początku lat '70.

Ukryta Zawartość

Dla mnie jest różnica kolosalna. 

Między dialogiem a narzuconym wyczynem i wydajnością.

Rzadko wydajność równa się jakość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

7 minut temu, iro III napisał:

W każdym razie, tymczasem brak na rynku  nadprzewodzących "kabelków for audio", więc nie ma czego testować.

Jak to nie ma, a te które "powalały audiofilów na kolana" swoim brzmieniem muszą przecież być nadprzewodzące. Bez nadprzewodnictwa taka ocena nie byłaby możliwa 😉.

43 minuty temu, Lech36 napisał:

Nad-indukcyjność 😉.

Wiarygodność porównania zależy od przyjętej procedury badawczej, jeżeli procedura będzie oparta na płaszczyźnie technicznej to porównanie może być wiarygodne w innym przypadku raczej wiarygodność nie będzie osiągalna.

Pod warunkiem, że sprzęt badawczy spełnia kryteria jakościowe na potrzeby testu. 

Edytowane przez Piopio

19 minut temu, iro III napisał:

W każdym razie, tymczasem brak na rynku  nadprzewodzących "kabelków for audio", więc nie ma czego testować. Jak tylko się pojawią, obiecuję uruchomić "betoniarkę" i będę dniami i nocami testował, testował, testował....będę bardziej wiarygodny, obiecuję!

Wpływ sieciówki na jakość betonu?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, raiwan napisał:

fajnie brzmiało u mnie na kablu drut podtynkowy 😁

Przecież to co piszesz to jest pozbawione znaczeń.

Brzmienie jest zależne od zmęczenia a nie od jakiegokolwiek przewodu.

23 minuty temu, Piopio napisał:

Pod warunkiem, że sprzęt badawczy spełnia kryteria jakościowe na potrzeby testu.

Rozumiem że ten "sprzęt badawczy" musi umieć wykrywać różnice, nawet jak ich nie ma 😉?

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

To była aluzja do mającego w zamiarze być dowcipnym na mój temat, wpisem nr. 68496.

Edytowane przez iro III

Chodziło mi, że tak samo dobrze gra na takim zwykłym miedzianym kablu podtynkowym do instalacji domowej 🙂

Edytowane przez raiwan

Odnośnie dociążania ciężkiej stopy. W kawałku You win again to bęben przytłacza. Najchętniej bym go wywalił w ogóle z tej piwnicy i wtedy to byłaby piosenka.

19 minut temu, Lech36 napisał:

Rozumiem że ten "sprzęt badawczy" musi umieć wykrywać różnice, nawet jak ich nie ma 😉?

Zakładasz a priori , że różnić nie ma. A przecież dopiero test ma wykazać, że ich nie ma. Do tego potrzeba rozdzielczych kolumn a nie grających na jedno kopyto. 

Edytowane przez Piopio

25 minut temu, szymon1977 napisał:

Wzrost klasy betonu o jedną a może nawet więcej klas 😉.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
24 minuty temu, xetras napisał:

Brzmienie jest zależne od zmęczenia a nie od jakiegokolwiek przewodu

Dla mnie im ładniejszy kabelek tym przyjemniej się słucha 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi