Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, Ajothe napisał:

To była moja reakcją na to, że wystarczy brak eq I lamp...

Ktoś poza Tobą tak pisał?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

20 godzin temu, szymon1977 napisał:

Demolowanie neutralności to nie jest zbyt trafne określenie, bo choć każdy audiofil używa tego określenia, to mało który dąży do płaskiej charakterystyki w miejscu odsłuchu.

Neutralność demoluje głównie zjawisko akustycznej filtracji grzebieniowej o ile nie zadbamy o zmniejszenie jego wpływu na granie. Są też inne czynniki odpowiadające za neutralność. Oczywiście zgadzam się z tym że hobbyści rzadko dążą do płaskiej charakterystyki toru audio, ale EQ używać nie chcą 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

14 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Charakterystyka uszu też nie jest idealna.
Kumpel np. nie słyszy na jedno ucho prawie nic ( infekcja ) ale dowiedział się o tym dopiero na badaniach słuchu. I co ciekawe dopiero od kiedy był świadomy zaczął to odczuwać. To tez psychoakustyka.

Nie jesteś świadomy co piszesz jak widać

Z prądu go przed infekcją wyłączyli a po infekcji zaczął dobrze słyszeć bo go dopiero załączyli i dopiero po badaniach zaczął dobrze słyszeć że nie słyszy🤦

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ktoś poza Tobą tak pisał?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 godziny temu, ASURA napisał:

Z prądu go przed infekcją wyłączyli a po infekcji zaczął dobrze słyszeć bo go dopiero załączyli i dopiero po badaniach zaczął dobrze słyszeć że nie słyszy🤦

Eeee?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Kolejny czytając mój wpis zapomniał o kolumnach i akustyce.

Edytowane przez szymon1977

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Najpierw coś napiszesz

Coś napisałem, ale nie głupotę, którą mi przypisujesz.

9 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Ciekawe przy jakiej głośności robiono odsłuchy, bo wykres jakiś taki podobny do krzywych FM.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Myślisz, że słowo "zasadniczo" coś zmienia? 

Zasadniczo wszystko bo Twój wniosek czyni błędnym zwłaszcza, że mój wpis dotyczył neutralnej charakterystyki w miejscu odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Masz jeszcze jakieś ukryte przesłania?

Co ma wspólnego akustyka z lampami to nie mam pojęcia. 

Z takim gadaniem to się nadajesz do polityki. 

Masz jeszcze jakieś ukryte przesłania?

Ukrytego nic nie było, tylko trzeba czytać też to, co było komentowane, a nie tylko sam komentarz.

Co ma wspólnego akustyka z lampami to nie mam pojęcia

A ktoś poza Tobą pisał, że coś ma?

Wprost przeciwnie: polityk musi gadać tak, żeby tłum przytakiwał - mi tłum zaprzecza.

ciekawe , przy jakiej glosnosci..

Zajrzyj do tej (ZNAKOMITEJ) ksiazki, to znajdziesz wszystkie dane i materialy zrodlowe. A przy okazji obalisz/obnazysz dziesiatki mitow rozpowszechnianych na tym forum

Ukryta Zawartość

Wprost przeciwnie: polityk musi gadać tak, żeby tłum przytakiwał - mi zaprzecza.

PISowcy przytakuja do wszystkiego, obojetnie co ich polityk gada
Wpisz sie do PISu, to ci nie beda zaprzeczac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcinus
4 minuty temu, xajas napisał:

Zajrzyj do tej (ZNAKOMITEJ) ksiazki, to znajdziesz wszystkie dane i materialy zrodlowe. A przy okazji obalisz/obnazysz dziesiatki mitow rozpowszechnianych na tym forum

Ukryta Zawartość

Książka bez wątpienia znakomita, ale do obalania mitów wystarczy mieć zdrowy rozsądek i uważnie czytać to, co inni piszą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

23 minuty temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3400.jpg.d63c6fa5ffa5879d522007df59158290.jpg

PISowcy przytakuja do wszystkiego, obojetnie co ich polityk gada emoji6.png
Wpisz sie do PISu, to ci nie beda zaprzeczac

Ukryta Zawartość

Panowie nie mieszajmy w muzykę tej chorej polityki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Chyba jako następca Ryszarda Petru ...

9 minut temu, Yankes napisał:

Panowie nie mieszajmy w muzykę tej chorej polityki.

Te "kablowe" przepychanki na forum są podobne do polityki. Rodzą się frakcje, stronnictwa, ludzie pierniczą różna głupoty ... 😉

W dniu 8.10.2023 o 15:45, bum1234 napisał:

Tak oczywiście. Tak jak odzyskujesz energię z kabla ....

I spokojnie, pielęgniarka zaraz przyjdzie.

I koniecznie tylko w odpowiedniej pozycji da się wymodlić zmiany na lepsze, tylko nie bardzo wiem gdzie ten plug się wkłada podczas tych czynności 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, szpakowski napisał:

Te "kablowe" przepychanki na forum są podobne do polityki. Rodzą się frakcje, stronnictwa, ludzie pierniczą różna głupoty ... 😉

A wystarczyłoby żebyście przestali przepychać swoją rację a postarali się zrozumieć.

Jeżeli kable leżą tuż obok kabli zasilających, urządzeń z dyskiem twardym, obok kabli cyfrowej tv, obok kabli Ethernet... Czy wtedy jest szansa na zakłócenia w postaci szumów i zahluszenia na przykład wysokich częstotliwości tymi szumami? 

6 godzin temu, ASURA napisał:

Nie jesteś świadomy co piszesz jak widać

Kiedyś kumpel kupił sobie super TV taki a'la panorama Philipsa, kineskopowy. 
Był nim zachwycony, aż pokazałem mu że ma zwaloną geometrię, boki zachowywały się jakby pokazane na walcu. 
Napisy biegnące od prawej do lewej na początku i na końcu były szybsze niż w środku. Jak później podłączyłem mu go do generatora kraty to było to widać ewidentnie. I zachwyt prysł, dlaczego? Bo nie był świadomy wady która mu nie przeszkadzała. 

Ale skoro wiesz lepiej jak to u kumpla mojego było to spoko, nie przeszkadzam 🙂.

Tak o tym prądzie piszesz a nie masz o nim pojęcia bladego🥱. Odpowiesz ile to watów odzyskałeś z kabla? 

6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Odpowiesz ile to watów odzyskałeś z kabla? 

Gdzieś ci dzwoni ale nie wiesz w którym kościele….

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

29 minut temu, ASURA napisał:

To wytłumacz,bo sam jestem ciekaw

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, raiwan napisał:

Jeżeli kable leżą tuż obok kabli zasilających, urządzeń z dyskiem twardym, obok kabli cyfrowej tv, obok kabli Ethernet...

...do tego KD, Xbox... no i jest: jak gałkę volume dam na maxa i zbliżę ucho na 10cm do głośnika to słyszę... domyślasz się, że jak gałka volume na 10:00 a ja na kanapie to nie słyszę nic? A nawet jeśli, to logika nakazuje, że po usłyszeniu należy znaleźć problem techniczny i go usunąć, a nie doszukiwać się np szerokości sceny. 

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:
8 godzin temu, ASURA napisał:

To wytłumacz,bo sam jestem ciekaw

Trzeba wyprosić na klęczniku, czyli kupujesz zestaw kabel + klęcznik. 2h na tym ustrojstwie i zagra, masz na to zapewnienie konstruktora. A spróbuj nie usłyszeć to kolejne 2h i sam sobie zmiany dopowiesz 🙂

• Administratorzy
17 godzin temu, raiwan napisał:

Jeżeli kable leżą tuż obok kabli zasilających, urządzeń z dyskiem twardym, obok kabli cyfrowej tv, obok kabli Ethernet... Czy wtedy jest szansa na zakłócenia w postaci szumów i zahluszenia na przykład wysokich częstotliwości tymi szumami? 

oczywiście, że tak. 

16 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Napisy biegnące od prawej do lewej na początku i na końcu były szybsze niż w środku. Jak później podłączyłem mu go do generatora kraty to było to widać ewidentnie. I zachwyt prysł, dlaczego? Bo nie był świadomy wady która mu nie przeszkadzała. 

Klasyka gatunku. Człowiek był zachwycony do momentu gdy mu na forum napisali żę jest źle 🙂 

TO jak z autem człowiek cieszy sie bo mu podoba się lub fajnie jedzie ale wystarczy że gdzieś przeczyta że to auto źle jeździ i już wie że się źle jeździ i przez kolejne lata będzie się męczył z tym autem bo tak mu napisali że źle jedzie to auto. 

To samo z sprzętem. Jak napisali że NIE MOŻE TO GRAĆ DOBRZE i już wiadomo że gra źle ....

A może lepiej mieć własne zdanie na konkretne tematy i spróbować, chociaż zrozumieć myślenie kogoś innego. Tak po prostu z punktu widzenia życiowego.

Jak by ktoś coś potrzebował to proszę oznaczać mnie w postach. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

1 godzinę temu, Espectro napisał:

Klasyka gatunku. Człowiek był zachwycony do momentu gdy mu na forum napisali żę jest źle 🙂 

TO jak z autem człowiek cieszy sie bo mu podoba się lub fajnie jedzie ale wystarczy że gdzieś przeczyta że to auto źle jeździ i już wie że się źle jeździ i przez kolejne lata będzie się męczył z tym autem bo tak mu napisali że źle jedzie to auto. 

To samo z sprzętem. Jak napisali że NIE MOŻE TO GRAĆ DOBRZE i już wiadomo że gra źle ....

No nie zgodzę się.
Przestało mu się podobać nie dlatego,że "ktoś coś napisał"

Tylko dlatego,że sam zobaczył:

1 godzinę temu, Espectro napisał:

Napisy biegnące od prawej do lewej na początku i na końcu były szybsze niż w środku. Jak później podłączyłem mu go do generatora kraty to było to widać ewidentnie.

Edytowane przez Pseudodrummer

1 minutę temu, ASURA napisał:

Znów telewizja za kratami…..

Tyle,że te kraty z niewłaściwej strony.

46 minut temu, ASURA napisał:

Kraty to kraty

Nie, krata z generatora do ustawiania geometrii w TV to nie to samo co TV oglądane zza krat. 
Pewnie minie ze pięć lat zanim to zrozumiesz, ale spokojnie jest to do ogarnięcia 😁.

• Pokaż nowe odpowiedzi