Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, raiwan napisał:

Więc kable "mogą" grać 

Przewodzić nie grać 😉. Grają instrumenty a kable instrumentami nie są.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Przewodzić

Lepiej lub gorzej. 

Dodawać od siebie mniej lub więcej.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

4 godziny temu, raiwan napisał:

Głupi przykład z życia - mam kablowe UPC gdzie jest słaby sygnał. Kupiłem kabel antenowy w markecie budowlanym najdroższy jaki mieli bo potrzebowałem mieć dłuższy po prostu...  Pierwsze kanały w kabluwce zniknęły całkowicie lub były same krzaki a internet z 30 mega zrobił się od 1  do 6 mega w porywach. 

Po pierwsze kabel "antenowy" z marketu budowlanego nie nadaje się do kablówki. To są kable do DVB-T. Więc trochę tak jakbyś użył głośnikowego zamiast IC i dziwił się, że masz przydźwięk.

Po drugie transmisja cyfrowa - internet zwolnił ze względu na błędy transmisji. Ale literki na forum były takie same, prawda? Nie straciły barwy, sceny itp?

41 minut temu, Tajitsu napisał:

Dodawać od siebie mniej lub więcej.

Odejmować to ewentualnie tak, dodawać to raczej nie bo to element pasywny, choć spotkałem się z dodawaniem w zwrotnicy pasywnej do ZG i to takim trudnym na szybko do wyjaśnienia, na wyjściu sekcji średniej w pewnym zakresie było napięcie sygnału wyższe niż na wejściu zwrotnicy 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Dopiero po zakupie kabla z wyższej półki 3shield miedzianego w jakieś tam technologi obraz jest na każdym kanale krystalicznie czysty a internet non stop na najwyższych obrotach... 

Teraz możesz sobie wyobrazić co się dzieje ze słabym sygnałem niskiej mocy, czyli wysokimi w tanich kablach 🙂

Porównujesz sygnał tv (Mhz) z audio (kHz).

Obydwa są "słabe, małej mocy", różnica jest taka, że wysokie f sygnału tv zancznie łatwiej zakłócić.

Każde zakłócenie, nawet z ładowarki do telefonu może taki sygnał zagłuszyć i już jest efekt tego, że ten droższy kabel "gra" czyściej. 

Kładłem na głośnikowy przewód (zwykły Klotz bez ekranu) włączony tel. który był wyciszony, za to odbierał i wysyłał połączenia...i nic nie zakłócił, nie zagłuszył...więc jak to jest? 

Może czy nie może?

Wifi, zasilacze impulsowe, fale radiowe, telewizyjne, wiatr słoneczny...wszystko "może", tylko jak to sprawdzić, okazuje się, że to tylko audiofilskie "strachy na lachy" i wynajdywanie problemów, z którymi następnie trzeba dzielnie walczyć...kupując kabelek superduper for audio...

Godzinę temu, marek666 napisał:

Po pierwsze kabel "antenowy" z marketu budowlanego nie nadaje się do kablówki. To są kable do DVB-T. Więc trochę tak jakbyś użył głośnikowego zamiast IC i dziwił się, że masz przydźwięk.

Po drugie transmisja cyfrowa - internet zwolnił ze względu na błędy transmisji. Ale literki na forum były takie same, prawda? Nie straciły barwy, sceny itp?

Kabel przeznaczony do kablówki 

Przykład tylko wplywu jakości kabla i zakłóceń na sygnał. 

Urządzenie pracujące w MHz i ghz nie za kłóci sygnału w Hz lub kHz to jak telefon ma go za kłócić, ale zasilacze i urządzenia elektroniczne już tak (pod warunkiem, że takie zakłócenia produkują 🙂

A zakłócenia z telefonu już idealnie słuchać kładąc na wzmacniaczu przy trwającym połączeniu 

Edytowane przez raiwan

Trzeba drążyć, a nóż się wydrąży.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

dodawać to raczej nie

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 15.11.2023 o 09:29, raiwan napisał:

Kable nie grają, ale mają wpływ na jakość dźwięku. Przede wszystkim te tanie utleniajac się pogarszają jakość połączenia na terminalach. Po drugie wpływ zakłóceń na niski sygnał przy braku odpowiedniej ochrony przed zakłóceniami.

Weź sobie najwyższą częstotliwość. Przecież to są słabiutkie sygnału rzędu kilku watów maksymalnie, jak nie mniej. Każde zakłócenie, nawet z ładowarki do telefonu może taki sygnał zagłuszyć i już jest efekt tego, że ten droższy kabel "gra" czyściej. 

Głupi przykład z życia - mam kablowe UPC gdzie jest słaby sygnał. Kupiłem kabel antenowy w markecie budowlanym najdroższy jaki mieli bo potrzebowałem mieć dłuższy po prostu...  Pierwsze kanały w kabluwce zniknęły całkowicie lub były same krzaki a internet z 30 mega zrobił się od 1  do 6 mega w porywach. 

Dopiero po zakupie kabla z wyższej półki 3shield miedzianego w jakieś tam technologi obraz jest na każdym kanale krystalicznie czysty a internet non stop na najwyższych obrotach... 

Teraz możesz sobie wyobrazić co się dzieje ze słabym sygnałem niskiej mocy, czyli wysokimi w tanich kablach 🙂

Więc kable "mogą" grać 

Ty tak na serio z tym zakłócaniem wysokich? 

Nie porównuj częstotliwości akustycznych z ultrakrótkimi. To dwa różne światy. 

Legenda i jej pomiary, niewiarygodne, ale zawsze jakieś do porównania z innymi 😉.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

On 11/15/2023 at 3:46 PM, raiwan said:

zakłócenia z telefonu już idealnie słuchać kładąc na wzmacniaczu

Zastanowiłeś się kiedyś dlaczego tak jest?

W dniu 15.11.2023 o 17:19, Wito76 napisał:

Jeszcze chwila i a nuż nóż mi się w kieszeni otworzy

Masz rację!

A nuż ten nóż się otworzy, ale szczęśliwie nie skaleczy 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

A jest tam jakiś dobry sprzęt audio....? skoro nie ma, to zostaję tutaj.🙃

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

3 godziny temu, Yankes napisał:

A jest tam jakiś dobry sprzęt audio....? skoro nie ma, to zostaję tutaj.🙃

Tam są chóry anielskie ! Koncert na żywo przez całą wieczność ... 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

30 minut temu, Piopio napisał:

Tam są chóry anielskie ! Koncert na żywo przez całą wieczność ... 😉 

Ba,i wszystko na analogach,bez wzmacniaczy "cyfrowych"...
Gorzej-nawet bez izolacji galwanicznej.
Są pewne co prawda zakłócenia (LCD)-Lucifer Harmonic Distortion,ale podobno można wymodlić czysty dźwięk.
Podobno te zakłócenia przedostają się także na nasz świat,i dręczą niektórych niewiernych-za to ufnych w sobie.

Ja preferuje pokorę,zwłaszcza wobec siebie-więc ich nie doświadczam.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Gorzej-nawet bez izolacji galwanicznej.

Ja myślę, że izolacja galwaniczna jest między niebem a piekłem 😉 Żadne zakłócenia się nie przedostają. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Ja myślę, że izolacja galwaniczna jest między niebem a piekłem 😉 Żadne zakłócenia się nie przedostają. 

galvanic solitudo caeli et inferni
Możliwe

Classis A AMPLIFICATOR melius quam digital amplificator

takie tam zasady....

Edytowane przez Pseudodrummer

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Wzmacniacz klasy A jest lepszy od wzmacniacza cyfrowego

Co to jest "wzmacniacz cyfrowy"?

1 minutę temu, Lech36 napisał:

To pytanie do @Piopio

W dniu 15.11.2023 o 08:40, Meloman napisał:

Ale jakoś nikt nie wspomina, że na poprawę brzmienia najbardziej odpowiada ... lepsze jakościowo urządzenie.

Tylko co to jest lepsze jakościowo urządzenie?

W dniu 15.11.2023 o 09:29, raiwan napisał:

Ale czaisz różnicę między sygnałem osiągającym w porywach 20 kHz, a sygnałem osiągającym MHz? Do tego sam piszesz, że masz slaby tenże sygnał z upc. Nijak się to ma do audio, gdzie te sygnały nie są wcale takie słabe, bo juz kilka watów to nie tak mało, poza tym odległości to metr, może dwa, trzy? Przykład kompletnie z czapy. Sam go zresztą odpowiednio nazwałeś.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

9 godzin temu, Lech36 napisał:

To wzmacniacz pracujący na sygnale cyfrowym. Dopiero na wyjściu sygnał cyfrowy jest zamieniany na analogowy dzięki PWM. 

6 godzin temu, Misio38 napisał:

Tylko co to jest lepsze jakościowo urządzenie?

Dokładnie, takie które np. jakiś "Kowalski" określi po subiektywnym odsłuchu jako najlepsze czy może takie co ma dobre lub bardzo dobre obiektywne pomiary, np. wg ASR lub innego portalu, który robi dokładne pomiary? 

Godzinę temu, Piopio napisał:

To wzmacniacz pracujący na sygnale cyfrowym. Dopiero na wyjściu sygnał cyfrowy jest zamieniany na analogowy dzięki PWM. 

O.K. Używam tylko klasy D (wzmacniacze impulsowe), wszystko co przed stopniem końcowym (tranzystory mocy) najprawdopodobniej pracuje w klasie A - część sterująca tranzystory mocy. W tych wzmacniaczach nie występuje obróbka cyfrowa sygnału użytecznego. 

Power DAC-a używa jeden z moich kolegów (Wadia) i to zdaje się jest wzmacniacz który można nazwać cyfrowym. W odsłuchu też nie różni się zasadniczo od klasy AB, której mój kolega używał wcześniej. 

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Power DAC-a używa jeden z moich kolegów (Wadia) i to zdaje się jest wzmacniacz który można nazwać cyfrowym. W odsłuchu też nie różni się zasadniczo od klasy AB, której mój kolega używał wcześniej. 

Każdy wzmacniacz cyfrowy jest Power-DAC. Moim zdaniem to świetne rozwiązanie i znacznie lepsze niż przeciętny DAC delta-sigma i wzmacniacz analogowy. Dopiero czysta klasa A i DAC R2R pokazują swoją wyższość 😉 

13 minut temu, Piopio napisał:

Dopiero czysta klasa A i DAC R2R pokazują swoją wyższość 😉 

🙂 Mój kolega który używa tej Wadii twierdzi że teraz ma najlepszy dźwięk w historii. I co mu zrobisz 😉? A miał różne wzmacniacze, nawet kiedyś jakiegoś Krella i hybrydę lampowo-tranzystorową. Subiektywna ocena jest tylko subiektywna, przyjdzie do takiego jakiś kolega po hobby i powie że mu się nie podoba. Mnóstwo takich opinii krąży w sieci. Pomiary są obiektywne zwłaszcza takie jak robią na ASR i temu podobnych portalach. 

26 minut temu, Lech36 napisał:

Mój kolega który używa tej Wadii twierdzi że teraz ma najlepszy dźwięk w historii.

Też mam świetny dźwięk z mojego Sabaja A30A za 2K zł 😉 Jeden z lepszych w historii. Mógłbym mieć lepszy ale za jakieś 15K. 

13 minut temu, Piopio napisał:

Też mam świetny dźwięk z mojego Sabaja A30A za 2K zł

Też mam świetny dźwięk ze wszystkich trzech systemów których używam, ale to systemy wykorzystujące ZG aktywne, więc się nie dziwię. Oczywiście te trzy systemy prezentują nieco inny poziom techniczny, ale grają wspaniale. To oczywiście moja subiektywna opinia 😉.

50 minut temu, Piopio napisał:

Dopiero czysta klasa A i DAC R2R pokazują swoją wyższość 😉 

Tak jak wg niektórych gramofon analogowy pokazuje swoją wyższość nad źródłem cyfrowym 😉 .

35 minut temu, Lech36 napisał:

Tak jak wg niektórych gramofon analogowy pokazuje swoją wyższość nad źródłem cyfrowym 😉 

Owszem. Drogi, dobrze zestawiony tor analogowy pokaże swoją wyższość. Ale cena będzie niewspółmiernie wysoka do osiągniętych efektów. 

• Pokaż nowe odpowiedzi