Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, paww napisał:

Trochę jest, jakby nie patrzeć, są wątki o kościele, polityce itp.

A w samym audio są też ideologiczne podziały: kablarzy, antykablarzy, lampiarzy, tranzystorowców, napięciowców, listwiarzy, antylistwiarzy, analogowców, cyfrowców itp

Podziały ideologiczne to domena ludzi słabych. Człowiek inteligentny ma swoje poglądy i nie potrzebuje się w ich upewniać siłą dużej grupy. Z zażenowaniem patrzę jak jedna grupa na siłę zalicza mnie do grupy drugiej tylko dlatego, że z kimś się nie zgodziłem. Cyrk się zaczyna gdy grupa druga usiłuje zaliczyć mnie do grupy pierwszej, bo nie zgodziłem się z kimś innym. 

- Właściwe to po czyjej stronie Ty jesteś? - pytają.

- Po swojej własnej.

-----

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Dobrze byłoby by te informacje były prawdziwe

Siłę wypowiedzi błędnych jest możliwość udzielenia prawidłowej odpowiedzi.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Jakbyś też miał tyle lajków to byś zrozumiał. 

Ja nawet nie wiem ile mam.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Nie wiem.

A no i ok. Teraz mówisz sensownie.

Zapytaj tych co marudzą, że mi się zbyt dużo zebrało.

A czyli to nie ty się chwalisz?

Ok to nie skumalem przepraszam.

Komu przeszkadza że Szymek ma ile ma? Ręka do góry?

Jak coś dostałem, to patrzę kto kliknął i za co, bo uważam za brak kultury ignorowanie w dyskusji czyjejś aktywności

No ale jak cię dodamy do ignorowanych to będziesz pytał A nikt nie będzie ci odpowiadał.

Nie z braku kultury tylko z faktu że nie widzimy twoich postów.

34 minuty temu, xajas napisał:

Beze mnie. Ja sam decyduje, czego nie czytam

Przyjąłem. 

W sumie trochę dziwnie byłoby być na forum i ignorować innych. Przeczy to nieco samej idei forum, czyli wymiany opinii i informacji z innymi uczestnikami. Nie żeby się z innymi zawsze zgadzać, ale wymieniać poglądy i dzielić się wiedzą, a czasami nawet trochę pospierać. W tych sporach jednak należy "atakować" problem, a nie ludzi.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A czyli to nie ty się chwalisz?

Jest wprost przeciwnie, ja często młodym wyjaśniam, żeby nie patrzyli na moje lajki bo żaden guru nie jestem.

Komu przeszkadza że Szymek ma ile ma? Ręka do góry?

Brakło im teraz odwagi.

No ale jak cię dodamy do ignorowanych to będziesz pytał A nikt nie będzie ci odpowiadał.

Nie z braku kultury tylko z faktu że nie widzimy twoich postów.

Nie obraź się, ale takie odpowiedzi to ja sam sobie mogę napisać.

Godzinę temu, paww napisał:

W tych sporach jednak należy "atakować" problem, a nie ludzi.

Są jednak sprytni manipulatorzy, którzy tak odwracają kota ogonem, że wychodzi się na idiotę. Hejt w białych rękawiczkach. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Co wy macie z tymi "lajkami"? 

Przecież ich nie widać kto ile ma w ogóle, ja widzę tylko ich ilość przy konkretnym wpisie...

O czymś nie wiem? 🧐

59 minut temu, Piopio napisał:

wychodzi się na idiotę. Hejt w białych rękawiczkach. 

Tak się kończy udawanie na forum mądrzejszego niż jest się w rzeczywistości.

-----

31 minut temu, iro III napisał:

Przecież ich nie widać kto ile ma w ogóle

W wersji mobilnej ich nie widać, w wersji pełnej jakaś reputacja o ile pamiętam jest widoczna. Żeby zobaczyć szczegóły trzeba wejść na czyjś profil - można wejść na swój profil i zobaczyć kto patrzył.

2 godziny temu, iro III napisał:

Chodzi o reputację bodajże. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 hours ago, iro III said:

Przecież ich nie widać kto ile ma w ogóle, ja widzę tylko ich ilość przy konkretnym wpisie...

O czymś nie wiem? 🧐

Pewnie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

36 minut temu, danadam napisał:

Pewnie to:

Ukryta Zawartość

Ło kryzysie, to mi tyle napykało?

W tel. tego nie widzę...i dobrze mi z tym.

A to dużo jest czy nie bardzo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez iro III
4 godziny temu, danadam napisał:

Dwa razy więcej niż @szymon1977 😁

Acha, w takim razie, czy dobrze rozumiem, że np. szymon1977 nim się do mnie zwróci, powinien wprzódy poprosić o "audiencję"?  ...😁

Edytowane przez iro III
Godzinę temu, iro III napisał:

Acha, w takim razie, czy dobrze rozumiem, że np. szymon1977 nim się do mnie zwróci, powinien wprzódy poprosić o "audiencję"?  ...😁

Biorąc jeszcze pod uwagę Twój staż oraz  proporcje "reakcji" do ilości postów to powinien się do Ciebie zwracać: Wasza Magnificencjo ... 😁

To jest proste, przychodzi nowy i pyta czemu mu Rca od sąsiada lepiej zagrało niż to jego które dostał w komplecie z DVD Manta 20 lat temu i tak je używa.

Zobaczy zachwyty nad kablami o wartości jego systemu,  to przyjemniej mu się potem przeczyta o psychoakustyce i że sie wydaje, wszystko gra tak samo, a tamci to naiwne glupki...

Kasa zaoszczędzona, a lajka do doradzacza prostego i taniego rozwiązania... 🙂

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 godzin temu, paww napisał:

W sumie trochę dziwnie byłoby być na forum i ignorować innych. Przeczy to nieco samej idei forum, czyli wymiany opinii i informacji z innymi uczestnikami.

Dokładnie, a sam mechanizm tego czynu to częsta manifestacja w stylu "masz, a za to dodam cię do ignorowanych" Żeby wzbudzić złość u adwersarza? To taka zabawa jak w piaskownicy. Niektórzy to wkleją czasem całe listy ignorowanych, by pokazać jeszcze na chwilę tych niechlubnych i tak dodatkowo jeszcze po nich pojechać, no bo przecież nie o sam fakt dodania chodzi. 🙂

15 godzin temu, paww napisał:

W sumie trochę dziwnie byłoby być na forum i ignorować innych. Przeczy to nieco samej idei forum, czyli wymiany opinii i informacji z innymi uczestnikami. Nie żeby się z innymi zawsze zgadzać, ale wymieniać poglądy i dzielić się wiedzą, a czasami nawet trochę pospierać. W tych sporach jednak należy "atakować" problem, a nie ludzi.

Chyba ze na forum probujesz grac role Proroka.

33 minuty temu, greg190872 napisał:

Chyba ze na forum probujesz grac role Proroka.

Pamiętam jak jeździłem na Jarmark Dominikański w latach 2000-2008 i skupowałem płyty winylowe to rodzina patrzyła na mnie jak na dziwaka co chyba zwariował. A to było prorocze, później nastąpił wielki powrót winylu.

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Biorąc jeszcze pod uwagę Twój staż oraz  proporcje "reakcji" do ilości postów

Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia, ale jeśli już bawisz się w statystyki, to wypadałoby wziąć po uwagę, że statystycznie na 9 złotouchych przypada 1 głucholec, mam więc 9 x mniejsze szanse na lajka. 

-----

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

To jest proste, przychodzi nowy i pyta czemu mu Rca od sąsiada lepiej zagrało niż to jego które dostał w komplecie z DVD Manta 20 lat temu i tak je używa.

Zobaczy zachwyty nad kablami o wartości jego systemu,  to przyjemniej mu się potem przeczyta o psychoakustyce i że sie wydaje, wszystko gra tak samo, a tamci to naiwne glupki...

Kasa zaoszczędzona, a lajka do doradzacza prostego i taniego rozwiązania... 🙂

Mylisz się równie spektakularnie jak w kwestiach audio. Przede wszystkim dopiero na 14 miejscu Rankingu jest user, którego kojarzę z działów tematycznych, a za co liderzy zbierają lajki na Bocznicy komentować nie będę.

A jak przychodzi młody? To zazwyczaj z przekonaniem, że z jego budżetówki sprzed ćwierć wieku za pomocą "drogich" kabli za 1000zł, otworzą się znane tylko wybrańcom światy. Szok następuje gdy dowie się, że drogie kable to tak 100x więcej, natomiast uznanie nadzieja, że ze swojego systemu budżetowymi kablami wyciągnie dźwięk o kilka klas lepszy. Rozczarowanie gdy mozolne poszukiwania pozbawiły go oszczędności a nie zbliżyły o ani jeden krok do celu sprawiają, że odchodzi w przekonaniu, że nie mając wiedzy, słuchu i doświadczenia za to sprzęt klasy Onkyo, nie dane mu będzie słuchać z przyjemnością muzyki, naklikawszy wcześniej lajków, gdy audiofile w ten sposób drwili z udzielających mu rzeczowych porad i próbujących uświadomić choć podstawy...

Jeden znajomy w realu, który po wieloletniej żonglerce kolumnami o audiofilskiej charakterystyce i próbach uzdatnienia ich do użytku równie audiofilskimi sposobami, powie "dzięki Szymon, ten zestaw to już do końca życia" więcej znaczy, niż wszystkie Wasze lajki razem wzięte. Dlatego tym co ich bolało, że je mam, dałem możliwość by sobie je przejąli.

Ps

O! Podczas pisania tego postu zebrałem dla Was dodatkowe trzy.

11 godzin temu, iro III napisał:

Ło kryzysie, to mi tyle napykało?

W tel. tego nie widzę...i dobrze mi z tym.

A to dużo jest czy nie bardzo?

Reputuje cię teraz 🙂

no jesteś guru.

Też ich nie widzę bo jestem na wersji mobilnej.

26 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia, ale jeśli już bawisz się w statystyki, to wypadałoby wziąć po uwagę, że statystycznie na 9 złotouchych przypada 1 głucholec, mam więc 9 x mniejsze szanse na lajka. 

😵‍💫

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

A jak przychodzi młody?

Jak zwykle nadinterpretujesz ... wyciągasz bezpodstawnie wnioski w związku z tym czego się naczytałeś na forum. To Co ludzie piszą na forum ma niewielkie pokrycie z rzeczywistością ... 

Ale ty szymon zawsze wyciągniesz takie wnioski żeby były zgodne z teorią którą właśnie sobie wymyśliłeś ...

53 minuty temu, szpakowski napisał:

Ale ty szymon zawsze wyciągniesz takie wnioski żeby były zgodne z teorią którą właśnie sobie wymyśliłeś ...

Tak właśnie działają hobbyści wierzący w nieomylność swojego słuchu, nie zauważyłem tego u Szymona.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

9 minut temu, Lech36 napisał:

Tak właśnie działają hobbyści wierzący w nieomylność swojego słuchu, nie zauważyłem tego u Szymona.

Cóż ... Szymon to jeden z tych co nie słuchają niczego poza swoim budżetowym systemem. Tylko ten kto nic nie robi nie może popełnić błedu ...

7 minut temu, Piopio napisał:

Cóż ... Szymon to jeden z tych co nie słuchają niczego poza swoim budżetowym systemem. Tylko ten kto nic nie robi nie może popełnić błedu ...

Czasem lepiej jest nic nie robić niż robić coś głupio co często jest praktykowane przez audiofilów opierających się tylko na swoim słuchu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, szpakowski napisał:

wyciągasz bezpodstawnie wnioski w związku z tym czego się naczytałeś na forum

A gdzie szukać podstaw wniosków dotyczących tego, co userzy piszą na Forum... nie musisz odpowiadać.

-----

12 minut temu, Piopio napisał:

Szymon to jeden z tych co nie słuchają niczego poza swoim budżetowym systemem.

Ukryta Zawartość

-----

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Czasem lepiej jest nic nie robić niż robić coś głupio

Przede wszystkim to po co to robić, skoro wiem jak działa i nie przyniesie oczekiwanego efektu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

6 minut temu, Lech36 napisał:

Witaj! ... Kope lat Lechu 👋🏻

37 minut temu, Lech36 napisał:

Czasem lepiej jest nic nie robić

Wtedy człowiek się nie rozwija, nie poszerza horyzontów. 

Ja dużo słucham i analizuję ale uwzględniam technikę. I jestem hejtowany z dwóch stron 😉 Choć przyznam, że ze strony złotouchych dużo bardziej. Jak oni mnie nienawidzą, za to, że twierdzę, że kable USB nie mają wpływy na dźwięk. 

Edytowane przez Piopio

30 minut temu, szymon1977 napisał:

A gdzie szukać podstaw wniosków dotyczących tego, co userzy piszą na Forum... nie musisz odpowiadać.

Nie było by problemu gdybyś tej pisaniny nie uznawał za dogmat i na tej podstawie potwierdzał swoje hipotezy czy całe teorie.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

A hobbyści niewierzący w nieomylność swojego słuchu może powinni zająć się.... filatelistyką? 😉 

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

• Pokaż nowe odpowiedzi