Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

🙂 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mnie wyrwał z butów dzwonek w telefonie 😁

Bo to prawda, w Samsung S22 dźwięk jest tak czysty i wyraźny, że aż zadziwia  a stereo z dźwiękiem przestrzennym coś pięknego, zwłaszcza patrząc na rozmiar i moc heh

Może rzeczywiście to recepta przesiąść się na małe głośniki wspierane subwooferem? 😁

A ostatnio jak miałem Asusa ROG3 Phone to nawet basem zapodał jakby z małego boomboxa heh 

Edytowane przez raiwan
8 godzin temu, raiwan napisał:

małe głośniki wspierane subwooferem? 😁

Mam prawie wszystkie CD The Prodigy i jednak elektryczny prysznic z rewerbacją wychodzi najlepiej z pasywnych paczek o dużej objętości i masie membrany. Barwowo też lepsze a głos to na takich np. jak Tannoy Stirling (ogólnie bez zarzutu) chciałbym mieć na co dzień ale ich cena powala. Nigdy mnie wokal nie przekonywał z suba i satelitek bez centralnego. 

Generalnie to stereo lepsze, to samo co je ponad 70 lat temu rozpowszechniono (przez płyty radio szpule kasety).

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 28.10.2024 o 13:24, xajas napisał:

znakomite

najlepsze sa te linie papilarne i pentatonika

10 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mnie wyrwał z butów dzwonek w telefonie 😁

Mnie urzekły kable bezprzewodowe na metry 😋 

• 3 tygodnie później...

Kolejny ważny element audiofilskiego Snake Oil to "audiofilskie" bezpieczniki.

Czy wymiana bezpiecznika na "audiofilski" może mieć wpływ na dźwięk?

Firma PS Audio jest tak daleka od Snake Oil jak tylko można - to są ludzie poważni. Paul McGowan z PS Audio opowiada o "audiofilskich" bezpiecznikach. Bardzo interesujące!

W skrócie: tak! działają! Warto spróbować w swoim systemie zastąpić zwykły bezpiecznik takim "audiofilskim".

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Firma PS Audio jest tak daleka od Snake Oil jak tylko można

Obawiam się, że odwrotnie, niestety. Biznes, co robić...

nagrywamy.com

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Kolejny ważny element audiofilskiego Snake Oil to "audiofilskie" bezpieczniki.

Czy wymiana bezpiecznika na "audiofilski" może mieć wpływ na dźwięk?

Firma PS Audio jest tak daleka od Snake Oil jak tylko można - to są ludzie poważni. Paul McGowan z PS Audio opowiada o "audiofilskich" bezpiecznikach. Bardzo interesujące!

W skrócie: tak! działają! Warto spróbować w swoim systemie zastąpić zwykły bezpiecznik takim "audiofilskim".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Czy w tym filmie jest jakikolwiek konkret? Pytam, bo szkoda marnować czas, w którym mogę posłuchać jakąś piosenkę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

49 minut temu, szymon1977 napisał:

Czy w tym filmie jest jakikolwiek konkret? Pytam, bo szkoda marnować czas, w którym mogę posłuchać jakąś piosenkę.

na pewno mówi prawdę,przeciez ma iphona 10.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 godzin temu, przemak napisał:

Obawiam się, że odwrotnie, niestety. Biznes, co robić...

Akurat sprzęt PS Audio ma dobre opinie i jest raczej no - nonsense. Facet nie produkuje i nie sprzedaje tych bezpieczników, tylko radzi spróbować.

3 godziny temu, il Dottore napisał:

sprzęt PS Audio ma dobre opinie

Gdzie, że z ciekawości spytam? W kręgach ASRowych na ten przyklad, ma fatalne, całkiem zasłużenie zreszta.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

9 minut temu, ProjectPi napisał:

W kręgach ASRowych

??? Co to są te kręgi?

29 minut temu, il Dottore napisał:

??? Co to są te kręgi?

No przecież posiadasz takie 😁🤣 ... żarcik 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

1 minutę temu, Ma_cieQ napisał:

No przecież posiadasz takie

Moje nie są ASR-owe.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

??? Co to są te kręgi?

Internet wyłączyli?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, ProjectPi napisał:

Internet wyłączyli?

Mi chodzi o kręgi ASR-owe. Co to jest?

10 minut temu, il Dottore napisał:

Znasz stronę 

Ukryta Zawartość

w skrócie ASR?

Ukryta Zawartość

13 minut temu, il Dottore napisał:

No chłopie nie mów nawet ze nie wiesz bo nie uwierzem normalnie ze nie wiesz.😂

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Znasz stronę 

Ukryta Zawartość

w skrócie ASR?

A to pomiarowcy? 😄 Nie - nie znam.

Nie ufam pomiarom w audio. Np. stare chipy R2R mają gorsze parametry pomiarowe on nowych delta/sigma, a przecież niszczą te nowe kości sonicznie. Czyli musi być coś ważnego, co umyka pomiarom.

Pomiary nie grają, cena nie gra.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Assassin napisał:

To jest rzeczywiście świetne. 

Pazerność, głupota i snobizm w soczewce. 

Tak chyba jest w każdym kosztownym hobby 🙂 

58 minut temu, il Dottore napisał:

Nie ufam pomiarom w audio. Np. stare chipy R2R mają gorsze parametry pomiarowe on nowych delta/sigma, a przecież niszczą te nowe kości sonicznie. Czyli musi być coś ważnego, co umyka pomiarom.

Umyka Tobie, że lepszy sprzet niekoniecznie bardziej w Twój kaprys trafi.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Umyka Tobie, że lepszy sprzet niekoniecznie bardziej w Twój kaprys trafi.

Ale to nie jest kaprys. Stawiasz (przepraszam za wyrażenie) klocek za 12 tys €, podpinasz i w konfrontacji z urządzeniem za 1000€ na starym chipie nie masz żadnych wątpliwości, który sprzęt jest lepszy. I potwierdza to wkurzony właściciel droższego klocka.

Myślisz, że bym nie chciał wypasionego hajenda? Przecież w IRL już na raty sprzedają (od czasów kowidka , dawniej nie do pomyślenia) - zaraz bym poleciał do Cloneya. Shut up and take my money! 😄 Ale nic z tych rzeczy. Nie chciałbym. Bo nie gra tak fajnie jak DAC na prehistorycznej kości.

Poczytaj sobie - klient ma 100% racji! Jakbym swój pamiętnik czytał! 😄 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

3 minuty temu, il Dottore napisał:

Ale to nie jest kaprys. Stawiasz (przepraszam za wyrażenie) klocek za 12 tys €, podpinasz i w konfrontacji z urządzeniem za 1000€ na starym chipie nie masz żadnych wątpliwości, który sprzęt jest lepszy. I potwierdza to wkurzony właściciel droższego klocka.

To jest właśnie kaprys. Ewentualnie wymiana jednego elementu na lepszy, obnaża marność całej reszty, którą maskował element gorszy.

BTW audio to kwestia trafienia w kaprys a nie wyższej jakości.

Godzinę temu, il Dottore napisał:

A to pomiarowcy? 😄 Nie - nie znam.

Pomiary nie grają, cena nie gra.

Dlatego jest tylu zwolenników lampy mimo jej szeregu wad.

6 minut temu, il Dottore napisał:

Poczytaj sobie

A po co? Jednemu podoba się to a drugiemu tamto, szkoda czasu na czytanie.

48 minut temu, Gargan napisał:

Tak chyba jest w każdym kosztownym hobby 🙂 

Na pewno tak jest też w narciarstwie (choć tam pulap jest jednak zdecydowanie niższy, ale z drugiej strony 3/4 sprzętu w sklepach nadaje się tylko do spalenia, mimo że to zdecydowanie nie "eko"). 

Wielu sprzedawcom w tej branży, na pytanie "w czym pomóc", należałoby odpowiedzieć: odejść i nie kłamać. 

Wracając do audio, to do dziś pamiętam, choć miało to miejsce ze 20 lat temu, jak pewien osobnik w jednym z salonów audio w mym rodzinnym mieście usilował mnie potraktować -  jako klienta wówczas "zielonego" w audio (posiadacza wieży midi Technicsa, sprezentowanej przez Rodziców naście lat wcześniej) i chcącego wydać swoje pierwsze, ciężko zarobione pieniądze. 

Indywiduum to wybrało dla mnie (kolejnego "jelenia", któremu można wcisnąć to, na co jest największa marża), jako idealne połączenie, budżetowy wzmacniacz i CD Rotela oraz B&W z szóstką z przodu (nie pamiętam już teraz modeli), a przy odsłuchu upierało się, że to brzmi świetnie, bredząc coś o szczegółowości i powietrzu 😉 Oczywicie chciało do tego dorzucić jakieś kable w cenie połowy pozostałych komponentów. Pewnie gdybym był gluchy, to bym się skusił - pod warunkiem, że wcześniej krew z uszu by mnie nie zalała 😉

Opuściłem to miejsce z wielkim niesmakiem - nie chcąc nawet słyszeć o kolejnych propozycjach i postanowiłem, że nigdy niczego od nich nie kupię, czego trzymam się do dziś - choć pewnie logika nakazywałaby coś innego. 

PS W tymże "wspaniałym" (wówczas) salonie audio, nieco wcześniej mojemu koledze do stereo "upchnìeto" podstawowy amplituner kina domowego Marantza, do którego biedak chyba z rok próbował się przekonać wydając kolejną kasę na kable (nowy, prawie się zapożyczył, więc przecież musi grać pięknie). 

Edytowane przez Assassin
  • Pokaż nowe odpowiedzi