Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Lech36 napisał:

Mylisz się, już pisałem że mnie nie interesują rekordowe parametry choć z ciekawością obserwuję tą kategorię audio sportu. Dlaczego tak jest? Tajemnica tkwi w progach percepcji naszego słuchu, ale o tym też już było na forum wiele napisane.

To parametry nie są najważniejsze? Jakaś farsa 🤔

1 minutę temu, Ajothe napisał:

To parametry nie są najważniejsze? Jakaś farsa

Dla Kolegi to może być farsa, mnie jest wszystko jedno. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

29 minut temu, Ajothe napisał:

To, że urządzenia audio o zbliżonych parametrach potrafią grać zupełnie odmiennie.

Jakie modele sprzętu masz konkretnie na myśli?

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Dla Kolegi to może być farsa, mnie jest wszystko jedno. 

Czyżbyś jednak był ukrytym audiofilem? 🤔 

1 minutę temu, Kyle napisał:

Duża ilość wzmacniaczy tak ma 🙂

Teraz, Ajothe napisał:

Czyżbyś jednak był ukrytym audiofilem? 🤔 

Nie ubliżasz mi przypadkiem 😉? Ale dobrze mogę być nawet ukrytym audiofilem, ale traktujący swoje audiofilstwo rozumnie w zgodzie z zasadami techniki. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie ubliżasz mi przypadkiem 😉? Ale dobrze mogę być nawet ukrytym audiofilem, ale traktujący swoje audiofilstwo rozumnie w zgodzie z zasadami techniki. 

Długo tak myślałem, inaczej nie byłoby sensu przecież żebyś się tu udzielał 😉

1 minutę temu, Kyle napisał:

A co? Listw zasilających może też?! ... 😄

DACi też dla przykładu, a pewnie kolumny o bardzo zbliżonym przebiegu również mogą brzmieć odmiennie 🙂 

To wszystko natomiast może być dla niektórych za trudne do pojęcia, więc zajmują się listwami czy innymi glupotkami 😄

2 minuty temu, Ajothe napisał:

pewnie kolumny o bardzo zbliżonym przebiegu również mogą brzmieć odmiennie 🙂 

A no na pewno ... szczególnie, że zwykły przebieg SPL od częstotliwości (pomiar na wprost) to tylko wycinek całości.

4 godziny temu, bum1234 napisał:

Wniosek jest prosty. Nie chodźcie na koncerty na żywo, bo brzmienie jest suche i beznadziejne.

Jak zwykle nic nie ogarniasz... lampy, A klasowe wzmacniacze, dace R2R i tym podobne "badziewia" po to ludzie kupują bo dźwięk z tych pomiarowych szajsów zazwyczaj za cholere nie brzmi jak ten na żywo, tylko sucho,  ostro i mdło jednocześnie...

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, Kyle napisał:

To już było na forum dyskutowane, dwa wzmacniacze o zbliżonej mocy i zniekształceniach ale o o dużej różnicy DF wynikającej z dużej różnicy impedancji wyjściowej w złożeniu z ZG pasywną z mocno falującą charakterystyką impedancji własnej mogą wykazać dużą różnicę w odbiorze brzmienia. Nawet kiedyś na forum był przykład pomiaru odpowiedzi częstotliwościowej dla wzmacniacza wynalazku o impedancji wyjściowej chyba coś 7 omów. Był zaprezentowany pomiar odpowiedzi napięciowej przy obciążeniu takiego urządzenia ZG dwudrożnym i trzydrożnym. Różnice byłyby wyraźnie słyszalne. 

2 minuty temu, Kyle napisał:

A no na pewno ... szczególnie, że zwykły przebieg SPL od częstotliwości (pomiar na wprost) to tylko wycinek całości.

No widzisz, nawet sam sobie odpowiedziałeś 😄

4 godziny temu, bum1234 napisał:

Wniosek jest prosty. Nie chodźcie na koncerty na żywo, bo brzmienie jest suche i beznadziejne. Jeśli już musicie, to tylko z przenośnym lampowym wzmacniaczem, mikrofonem i słuchawkami. Inaczej nie da się słuchać. Zwłaszcza muzyki granej "bez prądu" :D

Większość gitarzystów używa piece lampowe, lub ich emulacje nie bez powodu 🙂

5 minut temu, Ajothe napisał:

No widzisz, nawet sam sobie odpowiedziałeś 😄

Bo Ty nie znasz tak na prawdę odpowiedzi i posługujesz się ogólnikami. Pokaż mi dwa urządzenia, które mają wszystkie parametry (WSZYSTKIE) takie same/zbliżone i różnie brzmią.

Edytowane przez Kyle
8 minut temu, Ajothe napisał:

To wszystko natomiast może być dla niektórych za trudne do pojęcia

Wiesz żeby nie to że tyle razy przywoływałem przykład w/w próby wykonanej przez @przemak że nie wierzę żeby to tyle razy uszło uwadze hobbystów tu piszących. Chyba że cele marketingowe są inne wtedy wielu rzeczy można nie zauważać. 

6 minut temu, Kyle napisał:

Bo Ty nie znasz tak na prawdę odpowiedzi i posługujesz się ogólnikami. Pokaż mi dwa urządzenia, które mają wszystkie parametry (WSZYSTKIE) takie same/zbliżone i różnie brzmią.

Szkoda pary 😃

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Szkoda pary

Tu nie "para" jest potrzebna tylko rzeczowe argumenty utrzymane w ramach techniki i fizyki.

22 minuty temu, Ajothe napisał:

DACi też dla przykładu, a pewnie kolumny o bardzo zbliżonym przebiegu również mogą brzmieć odmiennie

Nawet kable mogą mieć tak spreparowane parametry że będzie słychać zmianę w sygnale, ale to tylko odpustowa sztuczka obliczona na nierozumnych nabywców.

dalej będą tacy kupujący parametrami i słuchający parametrów

Słucham muzyki, parametry sprzęt po prostu ma i czasem nie są one obojętne dla sygnału. 

14 minut temu, Kyle napisał:

Miałem Rme Adi, Qutesta i Toppinga D90. Wszystkie mierzyły się podobnie,  a grały zupełnie inaczej...

Po prostu nie mierzy się wszystkich istotnych parametrów jeszcze...

Jak uważasz że nauka tak daleko zaszła w mierzeniu odbioru przez nasze zmysły,  to powiedz gdzie pomiary smaku i zapachu... a jednak jesteś w stanie ocenić czy coś pachnie,  albo czy smakuje dane jedzenie czy nie... a zmierzyć możesz wagę kotleta którego zjesz i tyle...

29 minut temu, marcinmarcin napisał:

Miałem Rme Adi, Qutesta i Toppinga D90. Wszystkie mierzyły się podobnie,  a grały zupełnie inaczej...

... w ślepym teście też? 😁

31 minut temu, marcinmarcin napisał:

powiedz gdzie pomiary smaku i zapachu.

Pewnie kwestia wdychanych związków chemicznych i ich skład można zmierzyć/określić, ale nie dyskutujemy o zapachu, tylko o audio.

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

W gluchym 😁

... a mimo to grały inaczej? Typowy przykład voodoofilizmu: przed włączeniem już gra inaczej 🤣

Teraz, Kyle napisał:

... a mimo to grały inaczej? Typowy przykład voodoofilizmu: przed włączeniem już gra inaczej 🤣

No właśnie, a pomiarofilom, wszystkie wzmacniacze i Dac'i grają tak samo 😉

To już lepiej być audiofilem 🤭

Tylu mądrych naukowców na tym forum, szok! 🤯

Już za dużo bajek i mlaskania m.in na tym forum słyszałem, nad kiepskimi urządzeniami/elementami, by takie podejście "bo ja słyszę" mnie przekonywało.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

No właśnie, a pomiarofilom, wszystkie wzmacniacze i Dac'i grają tak samo 😉

... a voodoofilom (audiofilom) identyczne wzmacniacze (ten sam model, tego samego producenta, tak samo nowy), grają "zupełnie inaczej" 🫠

Edytowane przez Kyle

3 minuty temu, Kyle napisał:

I kolejny przykład, że gadżety audio-voodoo zawsze poprawiają brzmienie nigdy nie degradują, no może ewentualnie mogą nie działać w danym systemie 🙂

15 minut temu, Kyle napisał:

identyczne wzmacniacze (ten sam model, tego samego producenta, tak samo nowy), grają "zupełnie inaczej" 🫠

Są tacy co kupują kilka sztuk tego samego klocka i porównują? 

Dasz link? 😉

15 minut temu, Kyle napisał:

. a mimo to grały inaczej? Typowy przykład voodoofilizmu: przed włączeniem już gra inaczej 🤣

Hehe kocopały opowiadasz i tyle... pamiętam jak jako naiwny czytelnik ASR i innych pomiarowych bajek zanabyłem Toppinga D90 - ówczesny hajend pomiarowy, szczyt szczytów i w ogóle lepiej się wtedy prawie nie dało...

U mnie szczerze mówiąc jakoś rewelacji nie usłyszałem, ale co tam - przecież to krim de la krim, musi być dobrze, pewnie reszta toru wujowa...

Wtedy mnie jeden znajomy zaprosił posłuchać Pontusa II który wtedy na rynek wchodził. Wyśmiałem go że mam najlepsiejszego daca pod słońcem i że głupi że przepłacił. Efekt był taki że jak po Pontusie zapięliśmy Toppinga to nie dało się słuchać... z wybitnego systemu grającego żywo, konturowo, barwnie a jednocześnie bez ostrości, zrobiło się zmulone, syczące, płaskie, bezbarwne g...o. I przepinaliśmy kilka razy, i różne wejścia i różne ustawienia bo nie chcialem odpuścić. Z toppinga nie dało się słuchać. I tyle w temacie pierdów pomiarowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi