Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, Lutek napisał:

Raczej plynie prad, a ten sie okresla jako uporzadkowany ruch elektronow. Tyle, ze elektrony poruszaja sie niewiarygodnie wolno od minusa do plusa - kilka cm przez godzine - natomiast prad plynie z bardzo duza predkoscia - niewiele mniejsza od predkosci swiatla, czyli 300-tu tysiaecy km/sek. Czyli w ciagu jednej sekundy prad okrazy np. ziemie (po rowniku) ponad 7 razy.

Dodałbym jeszcze, że elektrony "wytworzone" w elektrowni nigdy nie dotrą do jakiegokolwiek domowego gniazdka. Skusiłbym się napisać, że nawet nie opuszczą elektrowni 😉. W AC oczywiście. 

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dodałbym jeszcze, że elektrony "wytworzone" w elektrowni nigdy nie dotrą do jakiegokolwiek domowego gniazdka. Skusiłbym się napisać, że nawet nie opuszczą elektrowni 😉. W AC oczywiście. 

Do mojego gniazdka elektrony docierają od najbliższego trafo w kilka godzin 🙂  

5 godzin temu, Misio38 napisał:

To jakim cudem audiofile są zadowoleni po zakupie przez neta pliku wysokiej rozdzielczości?

Ale o co pytasz? Mógłbyś zadać pytanie bardziej zrozumiale?

Chyba nie pytasz dlaczego ktoś jest zadowolony że kupił sobie album?..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, paww napisał:

Do mojego gniazdka elektrony docierają od najbliższego trafo w kilka godzin 🙂  

Rozczaruję Cię: nie docierają nigdy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Rozczaruję Cię: nie docierają nigdy.

A ja uważam, że docierają i nawet słyszę jak dopłyną świeże elektrony do gniazdka, poprawia się scena dźwiękowa i rozdzielczość 🙂 

1 minutę temu, paww napisał:

A ja uważam, że docierają i nawet słyszę jak dopłyną świeże elektrony do gniazdka, poprawia się scena dźwiękowa i rozdzielczość 🙂 

Prowokatorze Ty 😉 .

5 minut temu, paww napisał:

A ja uważam, że

Niektórzy uważają, że 2+2 to niekoniecznie jest 4 🙂

• 5 tygodni później...
32 minuty temu, kghm napisał:

Ciekawa historia z polskim kablem zasilającym firmy Solid Core Audio Power No.1 Pro, za prawie 2500zł.

Ojtam, ojtam, nieważne że niebezpieczny, ważne ze brzmi!!! 🤣

Edytowane przez iro III
23 minuty temu, iro III napisał:

Ojtam, ojtam, nieważne że niebezpieczny, ważne ze brzmi!!! 🤣

Co ciekawe Inspekcja handlowa uznała za bezpieczny mimo, że jest zrobiony z kabla mikrofonowego który ma ograniczenia do 300V.

Edytowane przez kghm

To jeszcze nie jest tak niebezpieczne, jak kable sprowadzane z chin z błędnym znakiem CE. Przewody cienkie często aluminiowe żyły, które się potrafią upalić na ~100W. Tu przynajmniej są żyły grube pomimo użycia kabli innego przeznaczenia. Uważajcie na takowe są wyjątkowo elastyczne, co może w pierwszej chwili się podobać i mają specyficzny zapach izolacji. Porządne kable z PVC są stosunkowo sztywne i nie układają się jak gumowe.

Edytowane przez malikali

co to są właściwie te wstawki z gościem rozbierającym ten kabel? To jest pracownik Inspekcji handlowej? Trochę śmieszne. Chałupniczy fantazyjny kabelek jest chałupniczo oceniany przez IH. Chyba że właściwych testów tam nie pokazano.

To że kabel został uznany za bezpieczny mimo jakiś kabli mikrofonowych w środku to się nie dziwię bo pewnie i tak nawet te 1kv izolacja wytrzyma

8 minut temu, malikali napisał:

Uważajcie na takowe są wyjątkowo elastyczne, co może w pierwszej chwili się podobać i mają specyficzny zapach izolacji.

...gdy zaczynają się przysmażać 🙂

Miałem taki to dym poszedł koło wtyku tu nie zareaguje bezpiecznik nadprądowy i pożar gotowy. Od tego momentu bacznie się przyglądam co wtykam do swojej sieci. Głównie tyczy się to tych z wtykami IEC

11 minut temu, kghm napisał:

Co ciekawe Inspekcja handlowa uznała ze jest bezpieczny mimo że jest zrobiony z kabla mikrofonowego który ma ograniczenia do 300V

Niebezpieczeństwo wynika z biurokracji i przed tą ostatnią należy się bronić

Bardzo mnie interesuje jak mocno się nagrzewa-do jakiej temperatury! kabel 3x5,5mmprzy prądzie 16Amper i dopuszczalnym napięciu sieci 253Volt

Jeden wielki bzdet pana prowadzącego na dzień dobry wymyślający problem w miejscu którym go nie ma

Hmm

Pan mondraliński powinien sam zapłacić za taki audyt tego kabla i może by się raz na wczoraj nauczył czym się kończy dosrywanie dla samego dosrywania... jak okaże się że kabel spełnia wszystkie wymagania mimo braku znaczku CE

Koniec filmu to jest clou eksperckie w którym "ekspert" rozbierający kabel nie rozumie sensu zastosowanych rozwiązań bo go w szkole tego nie uczono. No ale gościu oscyloskopem bada kable od żelazek widząc problem tam gdzie go nie ma.

Sygnalistów mamy wielu, taki naród...

7 minut temu, malikali napisał:

Miałem taki to dym poszedł koło wtyku tu nie zareaguje bezpiecznik nadprądowy i pożar gotowy

Tu jeśli przewód to np 0,1mm2 przekroju całkowitego to masz rację że nie zadziała bo wtedy przewód działa jak typowa grzałka z za dużym amperażem na mm2 przekroju

Ale 5,5mm2 to nawet letnie przy 16Amperach nie jest!

Wtyczkami nagrzewającymi się w gniazdkach byście się lepiej zainteresowali!

Przy grubych bolcach w wtyczkach z gównoliny pożar jak nic gdy taka wtyczka zimą zasila typową Farelkę Takie wtyczki i kable z atestem CE są sprzedawane po marketach i nikt się nie czepia

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Takie clou trochę audiofilizmu w kablach, na siłę starać się by było trochę inaczej na rzecz iluzji, że jest lepiej, nawet kosztem poprawności budowy i działania 

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

czyli co?
ten drogi zasilający jest zrobiony na kablach z obi i jakims mikrofonowym belden?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

ten drogi zasilający jest zrobiony na kablach z obi i jakims mikrofonowym belden?

Jest jeszcze lina taternicza

Nieuważnie oglądałeś

😎

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

1 minutę temu, tsa napisał:

Nieuważnie oglądałeś

😎

przepraszam.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 1.03.2025 o 00:39, paww napisał:

mi się poprawia jak odkurzam w pokoju i jest czysto,to brzmi lepiej.
elektrony poruszaja sie i wibruja poza kablem i jak jest czysto,to sa mniejsze opory,więc brzmi wszystko czyściej,bardziej rozdzielczo,nie ma tego zamulenia ,które powoduje kurz.

To potwierdzone zjawisko.
Waiadomo,że jak sie umyje samochód,a zwłaszcza w środku-to ma lepsze osiągi i lepiej jeździ.

3 godziny temu, haile napisał:

To że kabel został uznany za bezpieczny mimo jakiś kabli mikrofonowych w środku to się nie dziwię bo pewnie i tak nawet te 1kv izolacja wytrzyma

Może i wytrzyma, ale sam producent twierdzi, że do zasilania ma lepsze przewody.

3 godziny temu, ASURA napisał:

Wtyczkami nagrzewającymi się w gniazdkach byście się lepiej zainteresowali!

Przy grubych bolcach w wtyczkach z gównoliny pożar jak nic gdy taka wtyczka zimą zasila typową Farelkę Takie wtyczki i kable z atestem CE są sprzedawane po marketach i nikt się nie czepia

Tak są takie wałki z bolcami. Możecie zgadywać która jest ok 🙂 Ale to w ramach przestrogi również się przyda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, malikali napisał:

Tak są takie wałki z bolcami. Możecie zgadywać która jest ok 🙂 Ale to w ramach przestrogi również się przyda.

Ukryta Zawartość

a czemu one maja róznej długosci nózki?

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, kghm napisał:

A może ten od żelazka byłby lepszy w tym przypadku, niż ten od mikrofonu.

Trzeba posłuchać 🙂

10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

a czemu one maja róznej długosci nózki?

Bo jedna tylko udaje że ma CE a druga jest ok 🙂 Nóżki w jednej to puste cienkie wydmuszki tak cienkie że można zgnieść w dłoni. Ja użyłem szczypiec bo szkoda zachodu. Bolce powinny być jednolite i mocne żeby się nie nagrzewały.

16 godzin temu, ProjectPi napisał:

Takie clou trochę audiofilizmu w kablach, na siłę starać się by było trochę inaczej na rzecz iluzji, że jest lepiej, nawet kosztem poprawności budowy i działania 

Ars poetica czytam a mówicie że marketing audio to taka jedna wielka ściema

Poprawni to są lizusi w szkole podstawowej którzy najczęściej nie dostają się później z racji swojej poprawności i braku szerszego myślenia na studia...

Idealny element do ustawienia w szeregu na taśmie montażowej w fabryce

8 godzin temu, kghm napisał:
17 godzin temu, ASURA napisał:

No ale gościu oscyloskopem bada kable od żelazek

A może ten od żelazka byłby lepszy w tym przypadku, niż ten od mikrofonu.

W tych starych kablach od żelazka jest potencjał bo lata wygrzewana miedź, izolacja z czystej gumy, oplot czysta bawełna no i wtyczka z białej ceramiki no i bez atestów-wtedy a pierdylion kabli poszło na rynek przy skandalicznym styku w tej ceramicznej wtyczce

Jak by wzmacniacze miały gniazdo zasilające do takich ceramicznych wtyczek to kto to wie?

Skłonny jestem przypuszczać że to fajnie zagra a czy za 2500 złotych to trzeba by było posłuchać! 

14 godzin temu, kghm napisał:

Może i wytrzyma, ale sam producent twierdzi, że do zasilania ma lepsze przewody.

No nie można  wchodząc na rynek od razu wypstrykać się z wszystkich  pomysłów...

48 minut temu, malikali napisał:

Bolce powinny być jednolite i mocne żeby się nie nagrzewały.

36HNM stal kuta może być?

15 godzin temu, tsa napisał:
15 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Nieuważnie oglądałeś

No nie do końca, ja bym się z taką liną bał w góry pójść, za tym jaka?

Życie składa się z "PIERDÓŁ"

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi