Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, ASURA napisał:

W słabych systemach może być o klasę a w bardzo dobrych takie zastosowanie tylko o piczny włos

Czujesz różnicę?

Wspaniałe audiofilskie samozaoranie: do tej pory czytaliśmy, że im lepszy system, tym bardziej kable słychać - teraz czytamy na odwrót.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 minut temu, ASURA napisał:

W słabych systemach może być o klasę a w bardzo dobrych takie zastosowanie tylko o piczny włos

Czujesz różnicę?

Inni "wyczynowcy hajendu" twierdzą zaś, jakoby TYLKO na hajendzie: rozdzielczym, różnicującym, synergicznym, itd.  itp. można wy-słyszeć. "Słabe" uśredniają, nie róznicują i NIC się nie da usłyszeć, tym bardziej "o klasę".

Czujesz róznicę?

Nie czytałem wpisu szymona.

BTW - samozaorania to  normalka.

Ostatnio samozaorali się w innym wątku olewając drugą stronę tej samej sieciówki.

Z jednej strony odkuwana miedźźź, rody, platyny, złoto...po drugiej stronie mosiężne czy inne tam z goownolitu styki i ...nie ma "wąskiego gardła" ...wszystko gra, jest haj bo producent (latami badań i kryjo-giewałtem) tak potwierdził...ale tylko jedną stronę siecióweczki. 

Edytowane przez iro III

Ty piszesz o swoich bajkach z m hu i paproci oraz wirtualnych systemach High End o które się nawet nie otarłeś...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

O mitach a to nie to samo; mity pochodzą z najgłębszych zakamarków ludzkiej jaźni; w sumie strach się bać

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

Wspaniałe audiofilskie samozaoranie: do tej pory czytaliśmy, że im lepszy system, tym bardziej kable słychać - teraz czytamy na odwrót.

To jest tylko Twoja zbyt daleko posunięta nadinterpretacja wpisu

3 minuty temu, expert napisał:

zbyt daleko posunięta nadinterpretacja

Zbyt daleko posunięta - może być interpretacja - czyli jednym słowem nadinterpretacja.

Nadinterpretacja "expercie", to zjawisko bardzo często występujace w tzw. HajEndzie.

8 minut temu, iro III napisał:

Zbyt daleko posunięta - może być interpretacja - czyli jednym słowem nadinterpretacja.

Dla osób skupionych tylko na swoich poglądach potrzebne jest wzmocnienie wypowiedzi, niektórzy nie rozumieją logicznego przekazu ale rozumieją poszczególne słowa. Moja wypowiedź była przemyślana.

11 minut temu, iro III napisał:

Nadinterpretacja "expercie", to zjawisko bardzo często występujace w tzw. HajEndzie.

Zupełnie nie. W haj-endzie występuje czasem delikatna a czasem spora przesada w opisywaniu wrażeń, zmian i jest to naturalne bo inaczej nie dałoby w bardziej przystępny sposób opisać delikatnych niuansów. Nigdy jednak nie jest to nadinterpretacja.

Godzinę temu, expert napisał:

To jest tylko Twoja zbyt daleko posunięta nadinterpretacja wpisu

Napisał to co napisał, ja tylko uważnie przeczytałem.

58 minut temu, iro III napisał:

Gdy dwóch pie... opowiada skrajnie przeciwne bzdury, to prawda okazuje się być po środku. Ciekawe o ile klas w górę wyskoczy moje lo-fi, czyli jeden z najgorszych systemów w historii Forum, gdy sieciówkę puszcę przez kuwetę z kocim żwirem?

47 minut temu, expert napisał:

haj-endzie występuje czasem delikatna a czasem spora przesada w opisywaniu wrażeń, zmian i jest to naturalne bo inaczej nie dałoby w bardziej przystępny sposób opisać delikatnych niuansów. Nigdy jednak nie jest to nadinterpretacja.

Bo zazwyczja jest całkowicie błędna interpretacja co do źródła opisywanych wrażeń.

Edytowane przez szymon1977

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ciekawe o ile klas w górę wyskoczy moje lo-fi, c

O tyle o ile dźwięk rośnie z 70 db , jeśli dodamy 20 db

(  ty Szymon nie odpowiadasz , na to równanie )

😎

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

5 minut temu, J.Jerry napisał:

W dB 20db+70db=90db.

Zadałem to pytanie w "hajendzie"  ale na razie cisza

Jeden mnie nazwał  "trolem"

🧐

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Godzinę temu, tsa napisał:

O tyle o ile dźwięk rośnie z 70 db , jeśli dodamy 20 db

(  ty Szymon nie odpowiadasz , na to równanie )

😎

Sugerujesz, że zmiana klasy systemu będzie wprost proporcjonalna do różnicy frequency response wyrażonej w dB? Może być!

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Sugerujesz, że zmiana klasy systemu będzie wprost proporcjonalna do różnicy frequency response wyrażonej w dB? Może być!

Słaby system przy większych głośnościach generuje więcej zniekształceń niż topowy i tylko pod tym względem możesz mieć rację.

Godzinę temu, tsa napisał:

Zadałem to pytanie w "hajendzie"  ale na razie cisza

Jeden mnie nazwał  "trolem"

W "tej" zakładce jest niemile widziane jakiekolwiek pytanie, na którego rzetelna odpowiedź, zgodna z prawami elektrotechniki musiałaby osłabić "wiarę".

Przekonałem się o tym (nie pierwszy już raz) wczoraj, biorąc "w obronę" lekceważoną, drugą wtyczkę w "muzykalnych" sieciówkach. Kapuś "tedi02" zgłosił a moderacja łaskawie przytaknęła. Za zadawanie takich pytań...dostaje się "bonusy"... ostrzeżeń...za "trolling" 😁

Edytowane przez iro III
2 godziny temu, expert napisał:

i tylko pod tym względem możesz mieć rację.

Nie mam w zwyczaju nie mieć racji, sory.

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Skoro doszedłeś do wniosku że to co słyszysz to wpływ gęstych formatów to super, tylko słuchać 😉.

Nagranie w gestym formacie wcale mniej nie szumi, nie ma wiecej wysokich tonów tylko jest bardziej analogowe, gładkie, naturalne aż chce się słuchać. Na slabym systemie nie ma żadnej różnicy.

Ja już od wielu wielu lat prawie nie używam jakości CD, nawet w telefonie na popularnych słuchawkach PX8 . Jednak sa wyjątki - jeśli nie ma jakiejś płyty w HD to słucham ripu winylowego lub CD jak np teraz płyty Jana Garbarka - I Took Up the Runes.

W trakcie usuwania konta.

33 minuty temu, bogdan_ napisał:

Nagranie w gestym formacie wcale mniej nie szumi, nie ma wiecej wysokich tonów tylko jest bardziej analogowe, gładkie, naturalne aż chce się słuchać.

Nagrania w formacie 16/44,1 też brzmią analogowo, ale to zależy od masteringu materiału z którego powstały. Szumy już z formatem CD przestały być problemem dla ludzkiego słuchu. Większe rezerwy przydają się tylko w studiach nagraniowych, ale wystarczy format 24/96. Oczywiście to tylko moja opinia, ale zbudowana na wypowiedzi znanego specjalisty od masteringu, remasteringu i znanego muzyka Steven Wilsona.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Nagrania w formacie 16/44,1 też brzmią analogowo

Właśnie że nie, CD jest za słabe aby dać taki płynny gładki i naturalny dźwięk.

W trakcie usuwania konta.

11 minut temu, bogdan_ napisał:

O.K, jest za słabe, ale jednak spróbuj zrobić sobie ślepy test jak ten z wcześniej wspomnianego wątku o przetworniku rejestrującym RME. Tak żebyś wiedział że na wejściu jest ten sam materiał studyjny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Bogdan, na czym aktualnie słuchasz?

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

35 minut temu, bogdan_ napisał:

Jeśli CD jest zasłane, to tylko w częstotliwościach, których zapewne i tak nie słyszysz - a to już moje 100 błędów na 101 wypowiedzi, z których wykazałeś... wykazałeś kiedykolwiek choć jeden mój błąd, że tak kozaczysz?

Edytowane przez szymon1977

36 minut temu, bogdan_ napisał:

* sprawdzić, czy nie Brothers in Arms ;) 

nagrywamy.com

Tymczasem zwolennicy gęstych formatów, "słyszący różnice", zachwycają się w sąsiednim wątku takim nagraniem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi