Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, StachMuszel napisał:

Bardzo proszę o powstrzymanie się od osobistych wycieczek. 

Czytaj ze zrozumieniem, nie napisałem 96 "i" 192/24 tylko "lub". Oczywistym jest, że nagrania są realizowane tylko z jedną częstotliwością próbkowania, np. 96 lub 192/24. Jak można było pomyśleć, że jest inaczej!?

Pojedyncza częstotliwość próbkowania (a nie jedna) to 44/48, podwójna 88/96 itd.

nagrywamy.com

10 minut temu, przemak napisał:

Pojedyncza częstotliwość próbkowania (a nie jedna) to 44/48, podwójna 88/96 itd.

Inaczej rozumiemy to pojęcie. Dla mnie pojedyńcza, to pojedynńczą, bez względu na wartość. 

Edytowane przez StachMuszel
18 minut temu, StachMuszel napisał:

Odniosłem się do poprzedniego wpisu kolegi mówiącym o upsamplingu do SACD, który tak naprawdę jest downsamplingiem

Tfu, oczywiście masz racje

miało być "over"  zamiast "ups"

🤦‍♀️

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

4 godziny temu, fan64 napisał:

Pytanie w jakim stanie są te oryginalne taśmy mające 50-60 lat nawet trzymane w tzw,idealnych warunkach.Był kiedyś w A/V sprzed 10-12l {?} wywiad z Kanadyjskim inżynierem który poruszył ten temat,powiedział wprost przenieśienie zapisu analogowego do formatów cyfrowych to jedyna szansa na uratowanie zapisanej tam muzyki.Każdy kolejny to tylko potęguje proces degradacji aż nic nie zostanie.

Przeniesienie na winylowe wzorce (tzn. metalowe) też pomoże.

Czyt.- jednostronne płyty transkrypcyjne miksów (robocze wieloślady to inna historia ale te najcenniejsze też warto zachować)

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Inaczej rozumiemy to pojęcie. Dla mnie pojedyńcza, to pojedynńczą, bez względu na wartość. 

Tak, a podwójna to dwie 😉

Tak czy inaczej piszesz nieprawdę.

nagrywamy.com

16 minut temu, przemak napisał:

Tak, a podwójna to dwie 😉

Tak czy inaczej piszesz nieprawdę.

Nigdzie nie spotkałem się z informacją, że pojedyncza częstotliwość próbkowania to 44,1/48kHz, a podwójna to 88/96kHz.

Nawet zapytałem o to AI, nic takiego nie przeczytałem.

Wskaż mi źródło tak definiowanego tego pojęcia. Nie dlatego, abym się przekomarzał. Chcę poprostu poszerzyć wiedzę. 

4 godziny temu, fan64 napisał:

jakim stanie są te oryginalne taśmy mające 50-60 lat nawet trzymane w tzw,idealnych warunkach.

Są sposoby na zmniejszenie przesłuchu między zwojami.

Tylko one wpływają na dobrostan.

18 minut temu, StachMuszel napisał:

Nigdzie nie spotkałem się z informacją, że pojedyncza częstotliwość próbkowania to 44,1/48kHz, a podwójna to 88/96kHz.

Nawet zapytałem o to AI, nic takiego nie przeczytałem.

Wskaż mi źródło tak definiowanego tego pojęcia. Nie dlatego, abym się przekomarzał. Chcę poprostu poszerzyć wiedzę. 

Kombinujesz a nie o to chodź przecież. Na potrzeby tej dyskusji mogę przyznać, że to określenie wymyśliłem, a takie urządzenie jak poniższe nie istnieją ;) 

1117bench.promo_.jpg

Pytanie było inne - pokażesz jakieś nagranie sprzed 2000 roku nagrane w całości (wieloslad i zgranie) w 96k?

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

Pytanie było inne - pokażesz jakieś nagranie sprzed 2000 roku nagrane w całości (wieloslad i zgranie) w 96k?

Oczywiście, że nie pokażę, bo nie mam takiej wiedzy? A Ty pokażesz?

3 minuty temu, StachMuszel napisał:

Oczywiście, że nie pokażę, bo nie mam takiej wiedzy?

Nie masz wiedzy? A to kto napisał? 

4 godziny temu, StachMuszel napisał:

materiał "matka" jest zawsze min. 96 lub 192/24.

nagrywamy.com

To jest ogólna wiedza, którą podają źródła, takie jak AI. I bez wskazania na konkretny materiał, czy czas powstania.

Dajmy temu spokój, bo to szkoda czasu, a święta są. 

4 minuty temu, przemak napisał:

To nie jest ogólna wiedza tylko nieprawda. 

Jeśli to nieprawda, to znaczy że AI kłamie.

Nie mam doświadczenia praktycznego, mogę polegać tylko na tym, co przeczytam.

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

znaczy że AI kłamie.

Oczywiscie, ze tak. Zeby nie uzywac tak mocnych słów, bo żle to wygląda marketingowo, nazwano to halucynacjami. To całe "AI" które jest obecnie to tak naprawde LLM. To jest głupi algorytm statystyczny operujący na dostarczonej mu "wiedzy". Nie ma w nim ani odrobiny inteligencji. Poleganie obecnie na "AI" to... głupota. Bo LLM halucynuje cały czas, jeżeli nie zapytasz o cos bardzo powszechnego.

4 godziny temu, tsa napisał:

Fakt - perkusja

Bzdura.
Zależy od ustawień mikrofonów i koncepcji realizatora.
On robi wasze "stereo"

Chyba,że ktoś nagrywa bend na dwa mikrofony i już.
Ewentualnie z lekkim wsparciem w pewnych miejscach.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 minut temu, jurek1 napisał:

A jakie jest wasze stereo? 😉

Takie,jak dostajemy.
Ciekawostka-ja,jako perkusista.
Słuchasz nagrań.
Rockowe nagranie-hihat słyszysz po lewej,prawej,czy w środku?
A może z obu stron?
🙂
A może go w ogóle nie słychać?
A ride?

🐭

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, StachMuszel napisał:

AI kłamie.

Oczywiste

Dodam:

Nie działa w rzeczywistości i prawd nie należy oczekiwać.

Statystyczna obróbka metadanych to pozory a pozory mylą.

24 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Takie,jak dostajemy.
Ciekawostka-ja,jako perkusista.
Słuchasz nagrań.
Rockowe nagranie-hihat słyszysz po lewej,prawej,czy w środku?
A może z obu stron?
🙂
A może go w ogóle nie słychać?
A ride?

🐭

Ja jako gitarzysta:

Gitarę nagrywam w stereo, często z efektami przestrzennymi, albo nakładam je w miksie. Ustawienie w panoramie to oddzielna sprawa, a potem majstering to jeszcze insza para kaloszy 😉

8 minut temu, xetras napisał:

Oczywiste

Dodam:

Nie działa w rzeczywistości i prawd nie należy oczekiwać.

Bzdura.
Jest karmione waszymi wypowiedziami ,postami,aktywnosciami,zakupami i innymi big data.
Kwestia,co i kto jej udostępnia jako programujący,jakie treści z tych które ma do wyboru.
I algorytmy.

Chyba nike nie mysli,że to jest dla naszego dobra?

To genialne narzedzie wywieranie wpływu społecznego,1000x bardziej efektywne niz internety,media,gazety i inne bzdury z 20 wieku.

to znaczy że AI kłamie.

AI nie posiada wiedzy, a tylko robi "the best of bzdury powielane w necie".

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jest karmione waszymi wypowiedziami ,postami,aktywnosciami,zakupami i innymi big data.
Kwestia,co i kto jej udostępnia jako programujący,jakie treści z tych które ma do wyboru.

Nic nie jest faktyczne.

Rzeczywistość to fakty.

Opis to nie fakt.

Fakt jest 1, a jego opisów może być dowolna ilość.

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

narzedzie wywieranie wpływu społecznego,1000x bardziej efektywne niz internety,media,gazety

Jedynie na opisy a nie na fakty.

Co ciekawe - istnieją czynności/zdarzenia(czyli fakty) bezwiedne, nie skorelowane przyczynowo-skutkowo (Nie wiem czy one są osobniczo zależne czy sytuacyjnie)

Edytowane przez xetras
Dopisek

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

I algorytmy.

Na tę chwilę AI nie kończy np 5lat studiów wyższych, i nie zajmuje się zawodowo tematem. Pytanie AI to bardzo kiepskie źródło wiedzy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jeśli to nieprawda, to znaczy że AI kłamie.

Nie mam doświadczenia praktycznego, mogę polegać tylko na tym, co przeczytam.

Ścisła kontrola podstawą wzajemnego zaufania - to raz. A dwa, to nie kłamie:

IMG_20250421_165034_(400_x_257_piksel).jpg.12e8ba69f99b54c30cb18c8a39d912bb.jpg

Godzinę temu, maxijazz napisał:

Oczywiscie, ze tak. Zeby nie uzywac tak mocnych słów, bo żle to wygląda marketingowo, nazwano to halucynacjami. To całe "AI" które jest obecnie to tak naprawde LLM. To jest głupi algorytm statystyczny operujący na dostarczonej mu "wiedzy". Nie ma w nim ani odrobiny inteligencji. Poleganie obecnie na "AI" to... głupota. Bo LLM halucynuje cały czas, jeżeli nie zapytasz o cos bardzo powszechnego.

Nie o końca. Owszem, halucynacje to jest, choć raczej był problem, ale ten problem nie dotyczy modeli llm tylko agentów "dotrenowanych" na modelu llm. Model llm daje statystycznie najbardziej prawdopodobna odpowiedź (albo raczej ciąg tokenów) i oczywiście może się mylić czy czegoś nie wiedzieć, ale problem leży w sposobie/metodzie trenowania agenta. 

nagrywamy.com

Teraz, jurek1 napisał:

Ja jako gitarzysta:

Gitarę nagrywam w stereo, często z efektami przestrzennymi, albo nakładam je w miksie. Ustawienie w panoramie to oddzielna sprawa, a potem majstering to jeszcze insza para kaloszy 😉

Kiedys grałem w takim bardzo fajnym zespole-Second Line Blues Band.
Na początku graliśmy standardy...wiadomo.
Ale pożniej poszliśmy w strone rocka-i to nie takiego modnego w tych latach,jak guns.roses,czy jkaijes stare acdc,led zeppelin-tylko Rush.

Nazywaliśmy się Second Line.
Gralismy pierwszy festiwal w głogowie-,gdzie zdobylismy pierwsze miejsce,może przez oryginalnosć (bo wszyscy inni pudel metal albo socjologia muzyczna],a może przez to że jurorami byli Cichoński Piotrowski i Jurecki...nie wiem.

Najważniejsze-gitarzysta grał na dwóch combach hues & ketner i digitech rp-1
I niektóre partie miał ustawione stereo,a niektóre mono+ inne efekty.
Compa były ustawione po obu stronach perki [ja i bas w środku}-i poprosił,zby nagłośnić gitarę na dwa mikrofony-no z dwóch pieców...

A realizator się pyta:
-Ale po co
-No bo gram w stereo
-ale że jak?Jak w stereo?Wystarczy jeden piec nagłośnić...
-nie,dwa-i rozkręc panorame tak na drugą,trzecią...
-ale po co?

Ale było fajnie.

8 minut temu, przemak napisał:

ale problem leży w sposobie/metodzie trenowania agenta. 

🙂

Przy okazji rozkminek o modelach llm i jakichś innych abrakadabrach zmierzam do tego że rzeczywistość jest nieoczekiwana. Często zaskakuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi