Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem - zdaję sobie sprawę z ułomności własnych zmysłów i dlatego nie jestem w stanie usłyszeć

jaki wpływ na brzmienie ma kabel sieci LAN, bezpieczniki, podstawki pod klocki, audiofilskie stoliki, itp.

Czyli jak byś usłyszał kabel lan, świadczyło by to o tym że Twoje zmysły są mniej ułomne?

Nie ma dla ciebie znaczenia fakt że nie ma i nie będzie możliwości zmiany brzmienia przy pomocy kabla lan.

Wiesz co to jest próg percepcji, który można określić na podstawie aktywności mózgu bez świadomego udziału badanego? Jest on oczywiści osobniczo zmienny, ale mimo wszystko mieści się pewnych ramach. Te ramy w żaden sposób nie dają uzasadnienia by stwierdzić fenomen "audiofilskiego słyszenia" (rozumianego jako odbieranie bodźców a nie ich interpretacja) jest faktem.

Ale są przecież ludzie, którzy i to słyszą, więc chyba nie posiadają żadnych ułomności przynajmniej jeśli chodzi o narząd słuchu. ;-)

A może interpretują jakąś zmianę w odbieraniu lub przetwarzaniu bodźców jako zmianę wynikającą z zastosowania jakiś voodoo gadżetów.

Mam takie wydawało by się niezwiązane z tematem.

Kto wierzy że składniki "leków homeopatycznych" leczą?

Edytowane przez Przemysław_51508

nie jestem w stanie usłyszeć jaki wpływ na brzmienie ma kabel sieci LAN, bezpieczniki, podstawki pod klocki, audiofilskie stoliki, itp.

Ale są przecież ludzie, którzy i to słyszą, więc chyba nie posiadają żadnych ułomności przynajmniej jeśli chodzi o narząd słuchu. ;-)

Ja tylko napiszę, że ktoś "słyszący" kabel LAN, to jest dla mnie zwyczajny wariat, oszołom :)

wiara w pomiary i wykresy to jest właśnie voodoo, a nie żadne naukowe dowody.

Rozumiem, że ultra precyzyjna aparatura pomiarowa, jak oscyloskopy, analizatory audio, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest nic, przy ludzkim słuchu?

Science-voodoo?

Własne ucho prawdę Ci powie? :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

mądrze piszesz, ale co z tego, skoro niesłyszący nigdy tego nie pojmą, bo mają swoje racje i dowody w postaci wykresów

Mają też odsłuchową procedurę testową ułatwiającą szybkie i precyzyjne wykrycie różnic pomiędzy dwoma sygnałami czego pozostali ("słyszący") jeszcze się nie dorobili mimo wielu lat przerzucania klocków.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

O ile człowiek od małego poznaje świat poprzez swoje zmysły i uczy się nimi posługiwać poprzez doświadczenia i wyciaganie wniosków, to aby móc sensownie interpretować wyniki pomiarów technicznych potrzebna jest całkiem spora wiedza i wykształcenie techniczne oraz przede wszystkim wiedza specjalistyczna. Inaczej mamy sytuację, ze dajemy małpie lunetę i uważamy ją za kosmologa.

Z tego wynika, że pomiary są następnym poziomem w poznawaniu świata.

Mniej więcej :)

Sprecyzowałbym, że badanie naukowe przy pomocy specjalistycznych przyrządów pomiarowych jest następnym poziomem w poznawaniu świata, zaraz po używaniu ludzkich zmysłów.

No chyba, że znasz inną metodę niż analiza pomiarów, aby przykładowo - zbadać atmosferę marsa? :D

Albo też gołym okiem zobaczysz zmiany nowotworowe? ;)

Praktycznie każda maszyna jaką zaprojektował człowiek - w tym i aparatura pomiarowa - służy do tego, aby przekroczyć ograniczenia naszego bardzo niedoskonałego ciała (i lekko rozwiniętego umysłu) :)

Edytowane przez BeatX

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Czyli jak byś usłyszał kabel lan, świadczyło by to o tym że Twoje zmysły są mniej ułomne?

Nie ma dla ciebie znaczenia fakt że nie ma i nie będzie możliwości zmiany brzmienia przy pomocy kabla lan.

Wiesz co to jest próg percepcji, który można określić na podstawie aktywności mózgu bez świadomego udziału badanego? Jest on oczywiści osobniczo zmienny, ale mimo wszystko mieści się pewnych ramach. Te ramy w żaden sposób nie dają uzasadnienia by stwierdzić fenomen "audiofilskiego słyszenia" (rozumianego jako odbieranie bodźców a nie ich interpretacja) jest faktem.

A może interpretują jakąś zmianę w odbieraniu lub przetwarzaniu bodźców jako zmianę wynikającą z zastosowania jakiś voodoo gadżetów.

Mam takie wydawało by się niezwiązane z tematem.

Kto wierzy że składniki "leków homeopatycznych" leczą?

Oczywiście wszystko już w świecie zostało poznane, wszystko już wiemy.

( Dlaczego u podstaw fizyki dwie główne teorie są sprzeczne? )

A może trzeba przyjąć najprostsze rozwiązanie - obserwacje dokonywane w b. wielu miejscach przez zupełnie nie powiązanych ludzi są faktem. Może ktoś będzie umiał to wyjaśnić?

Naśmiewać się z tego faktu i osób, które to obserwują jest drogą prowadzącą do nikąd,

a czasami jest to zachowanie wręcz chamskie niestety.

BeatX słyszałeś kiedyś o kulturze wypowiadania się w internecie??

Twoje wypowiedzi, a mimo ( podobno ) braku czasu jest ich dużo, sà coraz bardziej agresywne.

A byłem już przekonany, że spokojnie będę mógł ten temat zamknąć.

@soundchaser jeżeli do Łodzi będzie ci po drodze daj znać na pw.

Nie...wtedy dopiero zacząłbym się martwić, że ze mną coś nie tak. ;-)

Nie ma dla ciebie znaczenia fakt że nie ma i nie będzie możliwości zmiany brzmienia przy pomocy kabla lan

Problem w tym, że ci którzy nie słyszą różnic negują wpływ wszystkiego na brzmienie w zakresie tych właśnie rzeczy,

których nie słyszą.

Ten co nie słyszy wpływu na brzmienie kabli pisze że to voodoo i efekt wyobraźni.

Ten co nie słyszy wpływu odtwarzaczy - to samo.

Ten co nie słyszy różnicy między przetwornikami - też.

Itd...

A na wszystkie swoje negacje ma dowody w postaci przeprowadzonych profesjonalnie pomiarów i wygenerowanych wykresów.

No proszę Cię...;-)))

Po prostu punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, jak to się mówi.

BeatX słyszałeś kiedyś o kulturze wypowiadania się w internecie??

Twoje wypowiedzi, a mimo ( podobno ) braku czasu jest ich dużo, sà coraz bardziej agresywne.

Doskonale znam zasady netykiety :)

No ale masz rację, moje wypowiedzi są coraz bardziej napastliwe i będę musiał trochę odkręcić gałkę ;)

Na swoją obronę napiszę tylko, że tylko i wyłącznie na tym forum zdarzyło mi się użyć słowa "wariat, oszołom" - a to dlatego, że niepotrzebnie zniżyłem się do poziomu osób, które w taki agresywny sposób zwracały się do mnie bardzo wiele razy, w zasadzie od samego początku mojej obecności na tym forum.

Dobrze, że zwróciłeś mi uwagę :)

Czasu mam coraz mniej, owszem - ale pisanie na forum traktuję podobnie jak przerwę na fajkę w pracy.

Nie dałbym rady 8 godzin dziennie, przez 5 dni w tygodniu bez przerwy obrabiać zdjęcia kobiet w sukniach ślubnych i gości weselnych :D

Moi koledzy, siedzący biurko w biurko obok mnie robią to samo z resztą :D tyle tylko, że oni montują filmy ślubne a nie obrabiają zdjęcia hehe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Praktycznie każda maszyna jaką zaprojektował człowiek - w tym i aparatura pomiarowa - służy do tego, aby przekroczyć ograniczenia naszego bardzo niedoskonałego ciała (i lekko rozwiniętego umysłu) :)

Jak myślisz / czy maszyna wykazała jakie są konkretnie średnie tony w tym konkretnym modelu kolumn ?

Chodzi mi o cechy ocieplone - chłodne - neutralne / myślisz że ktokolwiek zaopiniuje ryzykując swoją karierę na podstawie tak dokładnych danych z maszyny ?Ja to wiem ale tylko po przesłuchaniu tych głośników.

Czy zaryzykuje brak odsłuchu i po pomiarach strzeli na pałę ?

113SP100fig3.jpg

113SP100fig4.jpg

113SP100fig5.jpg

113SP100fig6.jpg

113SP100fig7.jpg

113SP100fig8.jpg

Problem w tym, że ci którzy nie słyszą różnic negują wpływ wszystkiego na brzmienie w zakresie tych właśnie rzeczy,

których nie słyszą.

Ten co nie słyszy wpływu na brzmienie kabli pisze że to voodoo i efekt wyobraźni.

Ten co nie słyszy wpływu odtwarzaczy - to samo.

Ten co nie słyszy różnicy między przetwornikami - też.

Itd...

A na wszystkie swoje negacje ma dowody w postaci przeprowadzonych profesjonalnie pomiarów i wygenerowanych wykresów.

No proszę Cię...;-)))

Po prostu punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, jak to się mówi.

Może jest inaczej.

Ja wiele "słyszalnych różnic" wynika z braku zrozumienia że na to co słyszymy nie wpływa tylko to co wydobywa się z głośników, ale wiele innych czynników od akustyki, poprzez pozycje odsłuchową kończąc na naszym nastroju czy zdrowiu.

Chyba nie powiesz że te czynniki nie mogą wpłynąć w znaczący sposób na to co słyszymy.

Nieświadomość tego prowadzi często do błędnych wniosków.

Jak myślisz / czy maszyna wykazała jakie są konkretnie średnie tony w tym konkretnym modelu kolumn ?

Chodzi mi o cechy ocieplone - chłodne - neutralne / myślisz że ktokolwiek zaopiniuje ryzykując swoją karierę na podstawie tak dokładnych danych z maszyny ?Ja to wiem ale tylko po przesłuchaniu tych głośników.

A znasz sposób by zbudować zestaw głośnikowy na słuch, tak by miał w miarę płaską charakterystykę przenoszenia +-3db 30Hz-20kHz? Edytowane przez Przemysław_51508

jakie są konkretnie średnie tony

Sprecyzuj proszę :)

Maszyna o której piszesz - dokonała analizy widma akustycznego kolumny, w konkretnym pomieszczeniu.

Dzięki tym pomiarom można dokładnie zaobserwować nierówności od założeń idealnej liniowości (brak podbarwień czy tłumień)

Wiadomo, że w ten sposób nikt nie będzie w stanie dowiedzieć się o brzmieniu średnich tonów.

Ale akurat kolumny, to różnią się od siebie znacznie - każda od każdej, bez konieczności jakiegokolwiek wyrównywania poziomów żeby te różnice usłyszeć gołym uchem.

Kontrowersje akurat sprawiają kable (i wszelkie audio-voodoo), przetworniki, wzmacniacze, odtwarzacze CD, czy odtwarzacze plików :)

Te ostatnie pomierzono niedawno.

Są pomiary, są dowody na to że przy zapewnieniu bitperfect tworzą dokładnie taki sam sygnał na wyjściu DAC.

No ale dowody w postaci wykresów na ekranie oscyloskopa są niemiarodajne, bo audiofil ma dokładniejszą aparaturę pomiarową - czyli własne uszy :)

myślisz że ktokolwiek zaopiniuje ryzykując swoją karierę na podstawie tak dokładnych danych z maszyny ?Ja to wiem ale tylko po przesłuchaniu tych głośników.

Niedawno pisałem co o tym myślę, dlatego z lenistwa zacytuję sam siebie:

Tak, pamiętam tą rozmowę.

Tyczyło się to wykresów częstotliwościowych słuchawek i nigdy nie stwierdziłbym że po wykresach można mieć ostateczną pewność co do brzmienia nauszników, czyli nie warto bawić się w odsłuchy.

Absolutnie, nic z tych rzeczy!

Analiza wykresów częstotliwości to tylko pewna wskazówka gdy szuka się słuchawek/kolumn.

Wykresy charakterystyk częstotliwości przetworników, dają z grubsza obraz tego - jakiego typu strojenia możemy się spodziewać (dociążone/ciemne/basowe, V-granie, brzmienie jasne, zrównoważone itp)

Ale to tylko ogólny obraz pozwalający z góry skreślić z listy obserwowanych konkretne modele słuchawek/kolumn, kiedy ewidentnie widać że są strojone na brzmienie, które wiemy że nie będzie nam odpowiadało.

W przypadku jak wykresy są identyczne, pokrywają się - jak w przypadku analiz sygnałów z odtwarzaczy plików - mówimy o takim samym sygnale (czyli o takim samym dźwięku) ;)

Edytowane przez BeatX

Tak.

A jakiś dowód?

Np. pomiary?

Pasmo przenoszenia się zgadza przynajmniej wg. zapewnień producenta. Wzmianki przy jakim spadku już nie uświadczysz ;)

Edytowane przez Przemysław_51508

Audiograde,

mądrze piszesz, ale co z tego, skoro niesłyszący nigdy tego nie pojmą, bo mają swoje racje i dowody w postaci wykresów. ;-)

Swoją drogą jakie to dziwne, że jedni ludzie potrafią rozumieć pewne rzeczy i interpretować poprawnie, nawet jeśli sami nie mają predyspozycji

do tego by je czuć, a inni mają jakieś dziwne dla mnie usztywnienie umysłowe i całkowity brak zrozumienia, bo nie potrafią przyjąć

do wiadomości, że każdy człowiek ma inne predyspozycje...również słuchowe, a wiara w pomiary i wykresy to jest właśnie voodoo, a nie żadne naukowe dowody.

wiesz - jeden używa śrubokrętu do wkręcenia jak im coś wystaje - a drugi od razu młotkiem :)

mniej-więcej taka jest różnica :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Są pomiary, są dowody na to że przy zapewnieniu bitperfect tworzą dokładnie taki sam sygnał na wyjściu DAC.

No ale dowody w postaci wykresów na ekranie oscyloskopa są niemiarodajne, bo audiofil ma dokładniejszą aparaturę pomiarową - czyli własne uszy :)

To właśnie bardzo dobrze odnosi do tego, co napisałem w poprzednim poście.

Myślałem...skoro masz przewidywać brzmienie z wykresów.

Co do wykresów - napisałem jak to widzę :)

Czytałeś?

Póki co nawet nieźle sprawdza mi się taki patent przy szukaniu słuchawek.

Edytowane przez BeatX

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Myślałem...skoro masz przewidywać brzmienie z wykresów.

Ja też...

A w moim przypadku wykresy zupełnie się nie sprawdziły dwie pary kupione bez przesłuchania tylko pasujące mi pod względem wykresów oraz parametrów a tu pełne rozczarowanie.

Całe szczęście że zakupione z możliwością zwrotu.

Edytowane przez BOBSAPP

A w moim przypadku wykresy zupełnie się nie sprawdziły dwie pary kupione bez przesłuchania tylko pasujące mi pod względem wykresów oraz parametrów a tu pełne rozczarowanie.

Możesz podać modele słuchawek i oczekiwania co do charakteru ich strojenia/brzmienia?

Czytałeś?

Żartujesz ?? Tzn zakładasz brzmienie słuchawek na podstawie wykresów ?

Edytowane przez Фома

Czytałeś?

Niewiele zobaczyłeś jak na audio-guru...pospieszyłem się.

"Czucie i wiara więcej mówi do mnie

Jak mędrca szkiełko i oko"

Takim cytatem możnaby podsumować stanowisko"słyszących", jest jednak mały myk- poeta pisał to o lasce, która miała omamy słuchowe, bo witała się i rozmawiała z wyimaginowanym gostkiem ;-D

Edytowane przez porlick
  • Pokaż nowe odpowiedzi