Skocz do zawartości
IGNORED

Radmory .... kilka pytań do ekspertów

msz

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Witam

to mój pierwszy wpis w dziale Stereo, dotąd pisałem tylko parę razy w dziale Analog.

W ubiegłym miesiącu stałem się posiadaczem wspaniałego Radmora 5100. Poprzedni właściciel wymienił w nim kondensatory w płytkach wzmacniaczy i przedwzmacniaczy, wszystko przeczyścił, wyregulował, a także przestroił radio -odbiera super -łapie stacje nawet z bardzo oddalonych nadajników (mimo że mieszkam w górach), ARCz działa bez zarzutu, niema problemu ze stereofonią. Ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony, ale jedno mnie martwi: wydaje mi się że programator jest zbyt czuły. Nie wiem czy to w Radmorze 510* norma, czy też mojemu coś dolega. Objawia się to w ten sposób, że przy większej wilgotności powietrza (np. w deszczowe dni, albo kiedy po kąpieli otworzy się drzwi od łazienki i trochę zwiększy się wilgotność w pokoju) programator sam przełącza sie na jakąś stację i się na niej zacina -tj. dotykanie innych sensorów nie powoduje żadnej reakcji. Gdy w takiej sytuacji przez kilkanaście -kilkadziesiąt sekund podmucham na płytkę programatora suszarką do włosów, to problem ustępuje i wszystko wraca do normy. Kiedy jest sucho, np. w ładną pogodę to problem ten w ogóle nie występuje i programator działa idealnie.

Chciałbym w związku z tym zapytać doświadczonych kolegów czy można jakoś zmniejszyć czułość tego programatora? Nie znam się na elektronice, więc w grę wchodziłyby raczej tylko najprostsze rozwiązania typu wymiana jakiegoś kondensatora itp.

Pomyślałem też, że można by zabezpieczyć płytkę programatora przed wilgotnym powietrzem pokrywając ją lakierem lub zalewając parafiną -tylko czy to będzie bezpieczne dla elektronicznych elementów?

Liczę na to, że ktoś z Was pomoże mi rozwiązać ten problem. Co prawda nie jest on bardzo poważny, bo niby wszystko działa i objawy występują tylko czasami, ale jak wystąpią to są trochę wkurzające, np. dzisiaj: wstaję rano (całą noc padało i miałem uchylone okno), włączam Radmorka i zamiast Trójki zaprogramowanej na sensorze 1, włącza się Radio Maryja zaprogramowane na sensorze 7 i za nic nie chce się przełączyć! dopiero chwila dmuchania suszarką pomogła i wszystko wróciło do normy :)

pozdrawiam

Michał

Sam widzisz że to Ojciec Dyrektor swoimi ponadludzkimi możliwościami przełącza Radka na jedynie słuszne radio, być może po przeprogramowaniu 7 sensora na inne radio dolegliwość ustąpi, ale nie jest to pewne ;))

• 1 rok później...

Witam.

Posiadam wzmacniacz Radmor 5412 po przeróbce według PeterMana, wykonaną przez fachowca, Radmor po przeróbce gra lepiej, jednak nie do końca spełnia moje oczekiwania, wzmacniacz gra z czterema kolumnami 2x hx70 i 2x altus110, wszystkie 4 kolumny mają nowe zwrotnice Janbo J-3AN, nowe głośniki tonsila, kable i wygłuszenia.

Niestety w/w zestaw nie odzwierciedla w taki sposób jaki bym chciał muzyki którą gram i słucham, jest to dość ambitna muzyka elektroniczna deep tech/house minimal gdzie dźwięki sa bardzo często bardzo delikatne i szczegółowe,chodzi mi głownie o średnie i wysokie tony, mixujac muzykę pracuję na analogowym mixerze Eclera Nuo 2.0, odsłuchach Fostexa PM-0.4 Mk II i słuchawkach HD280pro, oczywiście nie oczekuję żeby Radmor i kolumny grały tak jak odsłuchy czy słuchawki, niestety bardzo dużo im brakuje, niektórych dżwięków w ogóle nie słychać czasem schodzą na drugi lub trzeci plan lub brzmią zupełnie inaczej niż załozył artysta, teraz zastanawiam się czy jest to bardziej wina Radmora czy może Altusów a może po prostu obydwu czynników, wolałbym jednak zmienić wzmacniacz na np. Harman Kardon z serii HK tak do 2 tys zł (najpierw musiałbym go przetestować w domu) ewentualnie wymiana głośników średniotonowych we wszystkich kolumnach np na Peerlessy jeżeli ma to sens przy tych zwrotnicach i glośnikach tonsila.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam Michał

Winą możesz obarczyć w większym stopniu kolumny,ale wzmacniacz tez wcale nie jest taki dobry jak zachwala go liczna rzesza forumowiczów.

Sam twierdzisz że coś nie gra,tylko nie wiesz co.

Co do lepszości,jeśli się ma taki a nie inny,to się chwali taki a nie inny.

Ehh

Miałem napisać jeszcze.

Posiadałem kiedyś tego radmora i oprócz ciężaru(jak na polski ówczesny wzmacniacz)i przejaskrawionych wysokich tonów choć były ustawione liniowo niczego dobrego nie obserwowałem.

Nie ma więc sensu bawić się dalej z tym zestawem, zależy mi na jakości i szczegółowości dźwięku, teraz mam zagwostkę, mieszkam w bloku pokój 12m2 (zdjęcia pomieszczenia na dole) zastanawiam sie nad dobrej klasy zestawem stereo lub monitorami pasywnymi ze wzmacniaczem, aktywne odpadają, ze względu na dodatkowy sygnał z pc i tv, najlepszym rozwiązaniem pewnie byłyby wzmacniacz plus dwie kolumny podłogowe, niestety nie za bardzo mam jak je ustawić telewizor będzie wisiał na ścianie natomiast subwoofer mogę ewentualnie umieścić pod blatem, więc w przypadku mojego pokoju chyba lepszym rozwiązaniem będą monitory umieszczone na pólkach lub podwyższeniach.

Na nowe nagłośnienie mogę wydać 3 tysiące max 4 tysiące złotych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcia nie są w pełni aktualne, nad blatem sa jeszcze stare kolumny, natomiast półki sa teraz zamocowane w połowie wysokości ścian, za kolumnami znajdują sie gąbki akustyczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

witam. potrzebuje pomocy jeśli idzie o wycenienie zestawu z tematu.

ostatnio słuchałem pianocfrata 810 i znacznie bardziej spodobał mi się aniżeli zestaw którym obecnie dysponuje ;)

stąd też moje pytanie: ile mogę dostać za wyżej wymienione komponenty? wszystko jest sprawne ale występują małe ale :) :

1)kolumny są sprawne, ale osłony przytyrane

2)radmor działa z tym, że jeden kanał gra głośniej od drugiego (bez problemu można wyregulować balansem) oraz przy mniejszej głośności jeden głośnik dziwnie sie zachowuje (zanika dźwięk, skrzeczy)

3) denon bez zarzutów

do tego zestawu mam kabelki klotz LaGrange.

proszę o pomoc w wycenieniu tego zestawu, ponieważ ceny wszystkich komponentów odchylają się o grubo ponad 100% od siebie :)

zastanawiam się także nad opcją wyremontowania porządnie radmora i go zostawienia,a zmianie jedynie kolumienek. sporo miłych słów się nasłuchałem na temat tego staruszka.

przede wszystkim będę wdzięczny za pomoc w wycenie poszczególnych komponentów oraz wskazówkę, czy sprzedawać razem czy oddzielnie. z góry dzięki za odpowiedzi

Witam, w zależności od stanu kolumn myślę ze ok 300-400 zł za wszystko. Wzmacniacz brałbym DIY (ostatnio słuchałem radmora takiego i symasym -ogromna przepaść). Za 200 zł można sklecić taki.

Pozdrawiam

Za kolumny z 350-400zł weźmiesz (jeśli są w dobrym stanie tzn. zawieszenia głośników).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 1 rok później...

BeerfaN > Radmor ma takie zabezpieczenie ale w formie bezpiecznika (w sumie 2). Tranzystory są na tyle mocne,że taki przypadek powinny wytrzymać (2N3055 mają nominalnie koło 100W każdy,a tutaj pracują na 25W i to jako para komplementarna w układzie super-alfa). Jeżeli już coś miałbym doradzać to podmiankę BC211 i BC212 na BD139 i BD140. Są mocniejsze i w razie zwarcia zwiększamy szansę ich "przeżycia".

Już straciłem na to oko ale jak z tymi kabelkami od konturu? Sprawdzałeś jak Ci po tej zmianie zagra czy jeszcze nie? Polecam Ci żebyś sprawdził:)

Może jeszcze ktos śledzi ten wątek...Pozdrawiam wszystkich.mam pytanie,które kabelki trzeba odlutować,żeby odciąć "kontur" w Radmorze?

• 1 rok później...

SYGNAŁ SYGNAŁ SYGNAŁ PO STOKROĆ.

Na komputerze nie uzyskasz jakości.

Duża poprawa po zakupie drogiej muzycznej karty dźwiękowej(stereo).

Do Radmora5412 Kolumny Alton lub Midlton.

Nie mniejsze niż 80wat.

Grube przewody głośnikowe.

Złote wtyki mogą być.- tak ale od złotnika.

Sygnał audio lub bez kompresji stratnej - nie mp3 !!!

Radmor jest uszkodzony. Ale jest to świetny sprzęt który warto naprawić. Naprawi każdy fachowiec bez problemu. Nie powinno dużo kosztować.Zacznę od końca

1.nie muszą diody migać równo,przecież jest to stereo i głos pojawia się w kanałach z różnym natężeniem. A często w tych modelach balans nie jest na środku. Więc trzeba to wyrównać.

2.Kup taki środek o nazwie,,kontakt,, i psytnij do środka potencjometru bardzo często pomaga.

3.Namieszałeś z tymi kanałami. Ale rozumiem,że na jednej parze kolumn gra normalnie. Problem z podłączeniem drugiej pary - to zrobi fachura.

4 Przestrojeniem nie zawracaj sobie głowy. Radio obecnie to katastrofa. Pozatym ja miałem wielką antenę 300ohm do radka. Kup odtwarzacz CD za 50zł lub gramofon. Płyty kupisz na allegro.

WAŻNE KOLUMNY ALTON LUB MILDTON MINIMUM 80WAT

Z SYGNAŁEM MP3 BĘDZIE GRAŁ GORZEJ NIŻ KOLUMIENKI KOMPUTEROWE.

RADMOR JEST BARDZO WYMAGAJĄCY I BYLE CZYM SIĘ NIE NAJE !!!

wymagający ,może ,ale jest raczej cherlawy,kupiłem w tamtym roku model w bdb stanie,ale grał bardzo słabo,powiem że bardzo mnie to zdziwiło bo pamiętam radka z 1980 roku wtedy z arią dawał radę,może kolumny to problem,ale sprzedałem go i więcej nie chce.

wymagający ,może ,ale jest raczej cherlawy,kupiłem w tamtym roku model w bdb stanie,ale grał bardzo słabo,powiem że bardzo mnie to zdziwiło bo pamiętam radka z 1980 roku wtedy z arią dawał radę,może kolumny to problem,ale sprzedałem go i więcej nie chce.

Rąbie tym od 1988 roku. Wymieniłem tylko żarówkę,bezpiecznik,. I tyle.

Co do zdziwienia to sygnał dziwi. W latach 80 sygnał analogowy był dobry,albo lepszy. Teraz dno totalne. Zostało tylko CD do kupienia nie zawsze dobrej jakości i czarna płyta. Skąd wziąć sygnał do tych urządzeń ????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rąbie tym od 1988 roku. Wymieniłem tylko żarówkę,bezpiecznik,. I tyle.

Co do zdziwienia to sygnał dziwi. W latach 80 sygnał analogowy był dobry,albo lepszy. Teraz dno totalne. Zostało tylko CD do kupienia nie zawsze dobrej jakości i czarna płyta. Skąd wziąć sygnał do tych urządzeń ????

Ukryta Zawartość

Rozumiem że mówiąc o dobrym sygnale analogowym z lat 80` chodzi Ci o wiele mniejszy stopień kompresji używanej przez nadawców radiowych?

Sprecyzuj co rozumiesz przez dobry sygnał do tych urządzeń... jeśli chodzi Ci o nadającą w dobrej jakości stację radiową to proponuję posłuchać Programu II Polskiego Radia.

Jeśli chodzi CI o dobrze zmasterowane CD to dość łatwo je znaleźć ale nie w cenach jak z Media Markt... Spójż np na serię wydawniczą MFSL. [Podejrzewam że szkoda inwestować w dobre nagrania posiadając R5412. Czy kolumny też są PRL`owskie? ;) ]

Link który zamieściłeś pokazuje tylko trochę ogólników na temat PC-Audio. Użycie aplikacji z Bit Perfect i zewnętrznego przetwornika cyfrowo analogowego przy użyciu Tosslink`a/SPDiF [Ja używam Behringer`a SRC 2496] pozwala pozbyć się wielu zakłóceń i szumów pochodzących z komputera.

PS. Piszesz, że Radmor jest wymagający, a wymieniłeś kiepskie budżetowe kolumny rodem z Tonsilu... Stareńkie Kenwood KL5090 biją te Tonsilowskie wynalazki na głowę. [O nowszych konstrukcjach już nie wspominam]

Ukryta Zawartość

Otóż te ,,kiepskie kolumny,, to eksportowe Tonsil 80w(niemal identyczne technicznie do midlton lub alton). Eksportowane w latach 86-89 do Pioneera, gdzie zakładano im tabliczkę Pioneer i szły w szeroki świat. W tych latach. Sony pod swoją sztandarową wieże na największych targach w europie w Berlinie Zachodnim podłączył pod standardowe kolumny Tonsilu.

Ten filmik kręciłem starym kiepskim aparatem cyfrowym, bez usprawnień(kodeków i aplikacji) i komputer nie posiadał karty muzycznejhttp://www.youtube.com/watch?v=ye-eI3oyizA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jesteś na dobrej drodze. Wymieniłeś tylko kenwood kr-v5090. Więc,nie da się odpowiedzieć na to pytanie.

Dźwięku.

1 nośnik sygnału 2 odwarzacz sygnału 3 wzmocnienie 4 kolumny

Wiernośći i czystość

Element 3 załóżmy że wymieniłeś na Radmora5412. Element 4 polecam Tonsile świetnie współpracują Alton,Midlton(nie Altus). Starsze Pioneer. Kolumny niemieckie(czasem zupełnie nieznane firmy). Moc minimum 80wat. Duże membrany. Element 1 sygnał audio stereo Cd ,czarna płyta( nie z marketu). Element 2 dobry od 100 do 300 będzie wystarczający nawet może być stereo DVD. Gramofon Fonika GS 464,ale po wymianie igły na znacznie droższą(głowicy). Co do stratnych sygnałów - może się zdarzyć,że na komputerowych głośniczkach będzie grało ,,lepiej,, jak na tym co ci polecam.

Ukryta Zawartość

Co do jakości sygnału radiowego to mam radmorka zestrojonego przez samego mistrza ( starszy pan prosił oOo anonimowość - dlatego pozwól mi że użyje określenia MISTRZA :) A więc tak. W mojej okolicy odbieram około 35 stacji w tym 8 - 9 stacji w jakości nieomal CD.

Co to oznacza ? Brak jakichkolwiek szumów także na tyłach ( z różnicy między kanałowej ) Na pozostałych stacjach są one minimalne lub prawie słyszalne. Mam do dyspozycji kilka kanałów typowo muzycznych, są na tyle w fantastycznej jakości że od około 2 lat nie używam CD a jedynie oglądam koncerty z TV / lub słucham winyli / lub słucham wyżej wspomnianego radia.

Do radmorków mam szczególny sentyment i mam tego sporo. ( ostatnio troszkę mniej... )

Co do radia ( sam także przestrajam ) Takie niewinne 3,3pF najczęściej używana wartość w naszych radkach - to bardzo ważne !

Wiele razy kupowałem te ceramiki bo tanio było bo promocja itd. BŁĄD ! MISTRZ pokazał mi jak dziadowskie robią dziś ceramiki i on sam używa tzw. wylotów ze znanych starych markowych urządzeń audio. Radio nie szumi a służy do słuchania i umilania czasu - ma grać z z tą figą. Dobry amplituner ( wzmacniacz ) wydaje tylko takie szumy jakie są zawarte w zapisie muzycznym i nic ponadto. Podłącz sobie same tylne głośniki i posłuchaj, jak szumią na nawet najmocniejszych stacjach ( porządna antena ma być ...) świadczy to o tym że masz raczej tragicznie przestrojone radio..... Radmor starał się jak mógł łatać braki i dostęp do zachodnich podzespołów a konstruktorzy wykazywali niezwykłą kreatywność by produkcja szła do przodu ( kryzys był ) . Często stosowane tranzystory były po prostu kiepskie, mimo że projekty ( na papierze ) są na bardzo wysokim poziomie nawet dziś. Nie czaruj się, przejdź się kiedyś do kogoś - posłuchaj lampy, czy czegoś z tranzystora, Może w okolicy jest jakiś salon audio - tylko nie z plastikową chińszczyzną... POSŁUCHAJ SOBIE jak brzmi to, porównaj i wycągni wnioski. Po pierwsze wzmacniacz powinien elegancko sobie z gustem stać a nie zwisać z jakiejś tam półki a Twój ( mój także ... każdy... ) pokój choć troszkę przygotowany pod słuchanie muzyki. NA KONIEC - znajdź człowieka z pasją i uprawnieniami np. SERWIS RADMORA prowadzony przez pana Bartkowskiego w Gdyni. Niech wymieni te niektóre dupowate i szumiące tranzystory ( nie mylić z tuningiem ) i w końcu niech Twój sprzęt doczeka się profesjonalnego przestrojenia radia ! NIEWIERZE ŻE W POLSCE NIEMA chociaż kilku stacji radiowych nadających sygnał na miarę 21 wieku. NA PEWNO SĄ. Po wizycie w serwisie lub w innym stosownym miejscu TWÓJ radmor zdmuchnie niejedno współczesne grajło - to dobry sprzęt ale z powodu kryzysu i braków czasem używano wyrobów tranzystoropodobnych. ( same projekty są świetne...) Urządź sobie pokój odsłuchowy i postaw ten piękny Polski sprzęt z klasą .... Zapraszam do mojej GALERII i na mój BLOG - najłatwiej z poziomu profilu ...

pozdrawiam

W mojej okolicy odbieram około 35 stacji w tym 8 - 9 stacji w jakości nieomal CD.

Co to oznacza ? Brak jakichkolwiek szumów także na tyłach ( z różnicy między kanałowej ) Na pozostałych stacjach są one minimalne lub prawie słyszalne.

, a co to za stacje ?

SERWIS RADMORA prowadzony przez pana Bartkowskiego w Gdyni. Niech wymieni te niektóre dupowate i szumiące tranzystory ( nie mylić z tuningiem ) i w końcu niech Twój sprzęt doczeka się profesjonalnego przestrojenia radia ! NIEWIERZE ŻE W POLSCE NIEMA chociaż kilku stacji radiowych nadających sygnał na miarę 21 wieku

Tak , tak , to niech jeszcze wymieni stacje .

Nieźle wali , i kolumny dobrze ustawione .

Jutro nagram jakiś filmik i tu wrzucę, będę kręcił programatorem i sami usłyszycie ile tego jest... Mieszkam w Dani i odbieram także inne skandynawskie i niemieckie stacje w znakomitej jakości - radek daje rady :) To dobry sprzęt, trochę serca i wiedzy.

Także mam w planach zakupienie tego modelu 5412 i myślę że uda mi się go doprowadzić do takiego stanu jakim powinien być - no .... chyba że klupie jakiegoś idealnego to go tylko umyję. Najlepsze egzemplarze to te tzw. pokazowe ale i te które dopieszczali nasi kochani konstruktorzy :) Taki radek jest radością dla ucha i odpoczynkiem dla duszy - jest dowodem że jego konstruktor jest artystą !

Osobą wrażliwą na muzykę.

Dbaj o tego radka bo i one za niedługo będą bezcenne a i tanim kosztem można zrobić z nich klocek grający na bardzo wysokim poziomie - zresztą namiastkę tego masz już teraz.

pozdrawiam

Otóż te ,,kiepskie kolumny,, to eksportowe Tonsil 80w(niemal identyczne technicznie do midlton lub alton). Eksportowane w latach 86-89 do Pioneera, gdzie zakładano im tabliczkę Pioneer i szły w szeroki świat. W tych latach. Sony pod swoją sztandarową wieże na największych targach w europie w Berlinie Zachodnim podłączył pod standardowe kolumny Tonsilu.

Ten filmik kręciłem starym kiepskim aparatem cyfrowym, bez usprawnień(kodeków i aplikacji) i komputer nie posiadał karty muzycznejhttp://www.youtube.com/watch?v=ye-eI3oyizA.

Tabliczkę Pioneera zakładano im właśnie dlatego że zostały wyprodukowane wg technologii zapożyczonej od niego... (Eksportowano je też pod wieloma logami takimi jak Thomson czy McWatts ponieważ Tonsil nie uchodził za poważnego producenta na rynkach zachodnich)

Mimo tego że te kolumny "szły na eksport" nigdy nie należały do klasy wyższej niż "budżetowa". (Zakładam że tak było bo nie spotkałem się z nimi w żadnym znanym mi katalogu Pioneera)

Na jakich konkretnie targach (Nazwa) Sony eksponowało kolumny Tonsila ze swoją topową wieżą?

W którym roku odbyły się te targi?

Kiedy podasz te informacje łatwo będzie sprawdzić czy sony miało pod ów czas kolumny przypominające wyroby z Wrześni w swoich materiałach handlowych.

Z nutką nostalgii popatrzyłem na filmik który przesłałeś, najbardziej zaskoczył mnie korektor graficzny włączony w tor. Wszędzie trąbisz o jak to określasz "Jakości" a ustawienie twojego korektora wskazuje na zamiłowanie do dźwięku straszliwie podbarwionego i pozbawionego naturalności (Bum-Cyk).

Sam korektor wprowadza też do sygnału pewne (Spore) szumy zmniejszając odstęp sygnału od szumu i spłaszcza dynamikę...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.