Skocz do zawartości
IGNORED

DAC raz jeszcze - stare vs. nowe

LorinSi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, źródło tylko i wyłącznie do TIDALa HiFi...

chciałem się spytać co sądzicie o starszych uznanych konstrukcjach, np. McIntosh MDA-1000, DCS ELGAR Plus, MBL 1511F, Accustic Arts Tube Dac, AMR-777, Meitner Ma-1 itp. które można teraz kupić za ułamek kwoty pierwotnej VS. nowsze konstrukcje (głównie na SABRE) za podobną cenę?

Ze względu na posiadany zestaw McInstosha C500 + MC452, najbardziej pasował by mi wizualnie MDA-1000, tylko że to już dziadek...

Ale może wciąż warto??? Jakoś te nowe D100/D150 mnie nie przekonują...

Jak napisałem wcześniej - DAC tylko i wyłącznie to Tidala, więc myślę że przyszłościowo nie więcej niż 48khz, może 96khz. Żadne wodotryski niepotrzebne.

Chodzi o możliwie najlepszą jakość dźwięku z tego źródła muzyki - tylko i wyłącznie...

https://www.audiostereo.pl/topic/126578-dac-raz-jeszcze-stare-vs-nowe/

Można by dużo napisać, jedne i drugie wymagają podjęcia działań, w zależności od konkretnego modelu, stare trzeba uaktualnić, nowe ucywilizować, gotowych w oryginale, nie polecam, to już lepiej złożyć kit Audio Note.

• 5 tygodni później...

Wszystkie DAC, grają prawie tak samo, to prawie,... jest, czym wyżej , tym mniejsza różnica, są niuanse, ale są do wychwycenia na testach w przygotowanych konfiguracjach, ale to jest możliwe w dyspozycji przygotowanych kilku systemów, ...piszę o DAC, nie o analogach daCów.

piszę o DAC, nie o analogach daCów.

I tak się z tym nie zgodzę. Zrobiłem w życiu dziesiątki DACów na przeróżnych kościach. Wiele z takim samym analogiem. Różnice pomiędzy kościami też są słyszalne.

Dodam iż jeden daC się wyróżnia, nie przetwarza DSD, ale jest wybitny .

I tak się z tym nie zgodzę. Zrobiłem w życiu dziesiątki DACów na przeróżnych kościach. Wiele z takim samym analogiem. Różnice pomiędzy kościami też są słyszalne.

Jak duże?, w % w użytych komponentów na pewno jest, wypowiedz się o np. o swoich perypetiach z przetwornikami.

Jak duże?, w %

A jak duże różnice smakowe są pomiędzy winem burgundzkim a reńskim? Albo single maltem ze Speyside a single maltem z Islay? I nie mam na myśli różnic w procentach alkoholu.

wypowiedz się o np. o swoich perypetiach z przetwornikami.

Nie miałem perypetii.

Dodam iż jeden daC się wyróżnia, nie przetwarza DSD, ale jest wybitny .

Azus, jest kilka wybitnych dacków gdzie DSD ani zwiększonego próbkowania cyfrowego nie uświadczysz bo i po co ( ? ) które

grają doskonale.Tylko jeden warunek - lampy na wyposażeniu NOS to obowiązek. Jednak na liście Lorin S ich nie ma bo nie może

być z racji dostępności w PL. Z tych które wymienił Lorin zwrócił bym szczególną uwagę na Meitnera i AA.

pokaż foty.

Nie miałem perypetii.

Zile ująłem,..;0) zabawy w konfiguracji,

Najprostsze porównanie w tej samej konfiguracji, DAC Burr-Brown PCM1798 i PCM1794. Są pin-compatible, oba wykonane w tej samej technologii i pochodzą z tej samej serii produktów, można śmiało podmieniać w podstawkach. Jedyna wymagana zmiana w konfiguracji to inne wartości rezystorów konwersji w lampowej analogówce, co w praktyce można załatwić takim oto grzebeniem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla każdej z tych kości brzmienie jest wyraźnie inne.

Ukryta Zawartość

Dla każdej z tych kości brzmienie jest wyraźnie inne.

A tam kości, ;) gdy nawet rezystory też mają wpływ na brzmienie. Zrobienie dobrej a zarazem minimalistycznej konstrukcji przy poważnym podejściu do tematu może zabrać czasem sporo czasu.

Piszę to bez przekąsu i podziwiam pracę innych.

pzdr

Wu

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

MDA-1000 jest wybitny. Brałbym go ze wszystkich wymienionych. Jedyny minus to brak USB, więc potrzebny dobry konwerter USB/SPDIF.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie mogę znaleźć drugiej propozycji magnepana..

Bo słabo szukasz albo nie wiesz o który DAC chodzi........proszę popatrz sobie jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam teraz w domu na odsłuchu Lumina T1 od razu z Tidal. Bardzo mi się podoba to granie.

Z Tidala czy z Lumina? ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

tak wygląda Metronome DAC 8

Magnepan, to nie salonik, nie pouczaj mnie tu, bo źle trafiłeś, nie męcz się już więcej, jeśli zaproponowałeś produkty, to uzasadnij powody, bo tylko tyle przewiduje formuła forum otwartego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.