Skocz do zawartości
IGNORED

15 calowy driver basowy, możliwie najlepszy.

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

W tej zakładce jest zapewne wielu hobbystów i być może ktoś coś ciekawego podpowie, jakąś myśl podsunie. Jaki użylibyście 15 calowy driver na niski bas do 80hz w obudowie zamkniętej? Wyższe pasmo, powyżej 80hz będzie obsługiwać sekcja midbasowa i to jest odrębny temat. Ale zakładając, że nie patrzymy na cenę, ma być obudowa zamknięta i szukamy jak najlepszego drivera. Niby na rynku jest tego trochę, a w sumie wcale nie dużo. Czy warto użyć jakieś drivery z sektora car audio? Wiem, że większość z nich nie bardzo nadaje się do stereo ale i w car audio są różnej jakości przetworniki. Mam kilku kandydatów ale jestem ciekaw waszych opinii.

Pozdrawiam. S.

Napędzamy aktywnie, mamy zaawansowany procesor DSP. Chciałbym 16-80hz. Jest kilka opcji:

Dayton Audio, Acoustic Elegance, SB Acoustic, RE Audio. Ale zapewne są też inne firmy.

RE Audio to car audio ale ponoć porządne. Najciekawiej wygląda Acoustic Elegance TD-15H. Ale dobroć trochę za mała jak na obudowę zamkniętą. Używa ich kilka firm np Avalon w modelu Tesseract ale tam jest w isobaricu i z linią transmisyjną, więc nie jest to Sealed. AE oferuje też jeszcze lepszą customową wersję Apollo. Na razie nie wiem na ile ma lepsze parametry.

Gość

(Konto usunięte)

Napędzamy aktywnie, mamy zaawansowany procesor DSP. Chciałbym 16-80hz

ja tez bym chcial 16hz :) ale musisz sie odrobine okreslic , na tym pulapie jakościowym jest istotne czy chcesz miec liniowe pasmo od 16 hz? a tu wszystko zalezy od Twojego pomieszeczenia, czy adaptacja pomieszczenia jest tak zrobiona ,ze jakis zysk na basie jest do uzyskania czy nie :):) ważne tez jest czy przewidujesz jeden głosnik ma kanał czy wiecej:), pytam o to wszystko by koledzy ktorzy bedą doradzac mieli wglad w sytuację, boje sie ,ze liniowego pasma do 16hz nie uzyskasz z 15:):) bo ktory głosnik ma tak niski rezonans?

Na stronę mają być 2 moduły 15-to calowe na niski bas i 2 moduły 10-cio calowe na midbas. Pokój ma dobrą wyrównaną akustkę ale ona nie podbija basu.

Acoustic Elegance TD-15H

To może lepsza by była wersja samochodowa .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wymaga sporej obudowy ale zejdzie dużo niżej w zamkniętej.

Jak macie DSP to można tego TD-15H spróbować skorygować bo ma spory zapas, zależy jak duże pomieszczenie i jaki max SPL Ci potrzebny . Do 20Hz będzie brakować jakieś 16dB sporo już . Typowo nie przekracza się 10dB .

Jest też wersja TD-15S z wyższym Qtc (0.41) ale na symulacjach nie wygląda jakoś lepiej .

Ogólnie ciężko coś pod zamkniętą znaleźć szczególnie w tym kalibrze .

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Nie znajdziesz Pan na tym forum DIY osób doświadczonych w użytkowaniu tak wyspecjalizowanych przetworników, chyba że mnie intuicja zmyla. W aktywnej aplikacji skuteczność nie gra roli, więc możesz iść Pan w ciężkie, mało skuteczne głośniki. Natomiast dopasowanie tego tego do własnego hi-endowego ustrojstwa w domu to na bank mission impossible, chyba że masz Pan prymitywne upodobania.

Czyli driver z car audio nie zgra się z resztą tak?

a masz moze linka do pomiarów tego suba?

Nie mam ale wiedząc jakiego Magico ma fioła na punkcie pomiarów i wyczynowego podejście można im wierzyć.

Tak może być. Ale gdyby udało się to powtórzyć to i tak byłoby dobrze.

Faktycznie ten AE TD-15S ma znacznie wyższą dobroć czyli pasuje do obudów OZ. On nie zejdzie poniżej 20hz?

Hmm 15 cali moze byc malo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jedziesz pan ;]

Ukryta Zawartość

Poczytałem, fajne a później wszedłem na stronę producenta tych driverów czyli Precision Devices i za nisko to one nie schodzą. Nawet wersja 21 i 24 cale ma Fs ponad 30hz. To wygląda na ofertę estradowych driverów do tubowych zestawów. Grają wysoko przez co można użyć w 2 dróżnych zestawach ale nisko nie schodzą.

Taką małą symulację zrobiłem - odgroda nieskończona, 1m, napięcie sterujące takie żeby dało 1W na Re głośnika, a więc żeby nie faworyzować głośników o niskim Re, w końcu to moc daje kompresję termiczną i pali głośniki.

Głośniki 15", obudowa zamknięta 120 litrów. Co ciekawe przy C sub-kontra (16.3Hz) wszystko się wyrównuje. TC Sounds odskoczył w dół, bo ma sztywne zawieszenia, Vas tylko 123 litry.

Jak widać nie należy za bardzo przejmować się wyższym Fc czy niskim Qtc (ważne żeby nie schodzić mocno poniżej 0.5), bo niskie Mms to wysoka efektywność. Właściwie to wzrost SPL w wyższych zakresach można interpretować jako bonus - EQ odciąży głośnik od dużych mocy w zakresie w którym instrumenty potrafią wytworzyć konkretne SPL - w końcu instrumenty mają podobne problemy jak głośniki z wygenerowaniem SPL na niskim basie za sprawą ograniczeń w wychyleniu objętościowym.

Za to woofery o niższej efektywności mogą mieć wyższe Xmax - i tu trzeba znaleźć jakiś złoty środek między wychyleniem na samym dole a lepszymi własnościami w wyższych zakresach, muzycznie zresztą o wiele ważniejszych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem parę symulacji dla SB Acoustics SB42FHCL75-6 . Zestroiłem obudowę na Qtc 0,6 (177 litrów) , użyłem filtra subsonicznego przy 6Hz 1 rzędu, dodałem podbicie przy 29Hz o 3dB Q 0,8 i otrzymałem równe pasmo bez podbić z zejściem do ~25Hz @-6dB. Max SPL to 110dB (wyżej będzie przekroczony liniowy Xmax, który wynosi 11,5mm/23mm punkty skrajne)

ps. największe wychylenia są przy takich ustawieniach @21Hz, potrzebna moc do 110dB średniego SPL to 71W , a biorąc pod uwagę filtr korygujący o 3dB to 142W

• Moderatorzy

Wg. Mnie to tak jakbyś zapytał która przyprawa jest najlepsza. Wszystko zależy do czego, czyli z czym ten głośnik ma grać, jaka góra i środek, jaka amplifikacja itd. Chyba najbliżej twoich oczekiwań bedą głośniki Kuleszy robione dla hq150: jest 15", system aktywny, car audio i OZ.

-----------------

Ci:

Ukryta Zawartość

mają dobre subiszcza 18" oraz 24"

Ukryta Zawartość

Ci:

Ukryta Zawartość

mają dobre subiszcza 18" oraz 24"

Dlaczego sądzisz, że są dobre? Miałeś z nimi styczność?

Ukryta Zawartość

Nie mam ale wiedząc jakiego Magico ma fioła na punkcie pomiarów i wyczynowego podejście można im wierzyć.

I co z tego, że ma fioła jak i tak z tego Nirvany nie ma...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A może jest na rynku jakiś wybitny, wielki driver 21' albo 24' którego można by użyć na niski bas zamiast 2x15' ? Macie jakieś pomysły?

Moim zdaniem lepiej byłoby użyć jednego większego głośnika na stronę, od dwóch mniejszych.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.