Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawa antyaborcyjna

Keef'98

Rekomendowane odpowiedzi

Eutanazja nie na tym polega. Jest to sytuacja, w której sam zainteresowany, nieuleczalnie chory i w nieludzkim stopniu cierpiący prosi innych, aby mu cierpienie skrócono. Jest jedyną osobą, która może zwrócić się z taką prośbą. Nikt za niego nie ma prawa.

Praktyka w krajach gdzie eutanazja jest legalna wskazuje na coś zupełnie innego, włącznie z prawem rodziców do uśmiercania swoich chorych dzieci.

dlaczego chcecie zaostrzyć prawo antyaborcyjne i tak jużw naszym kraju bardzo restrykcyjne?

Dlatego, że życie ludzkie jest nadrzędną wartością i drugi człowiek nie ma prawa decydować, komu wolno żyć a komu nie. Jako że dzieci same się bronić w tej kwestii nie mogą logicznym jest, czemu w ich obronie wypowiadają się dorośli.

Dlatego, że życie ludzkie jest nadrzędną wartością i drugi człowiek nie ma prawa decydować, komu wolno żyć a komu nie. Jako że dzieci same się bronić w tej kwestii nie mogą logicznym jest, czemu w ich obronie wypowiadają się dorośli.

Jakoś w innych krajach katolickich przepisy są mniej restrykcyjne od tych, które były u nas do tej pory. A część katolików zamierza je jeszcze bardziej zaostrzyć. W związku z tym twoja odpowiedź jakoś mi nie wystarcza.

Jestem Europejczykiem.

Praktyka w krajach gdzie eutanazja jest legalna wskazuje na coś zupełnie innego, włącznie z prawem rodziców do uśmiercania swoich chorych dzieci.

Nieprawda. Propaganda.

Dlatego, że życie ludzkie jest nadrzędną wartością i drugi człowiek nie ma prawa decydować, komu wolno żyć a komu nie.

Ten argument formułowany przez organizację, która ma na sumieniu więcej istnień ludzkich niż ktokolwiek inny w historii, a także błogosławi przedmioty służące do zabijania innych ludzi - brzmi wyjątkowo mało przekonująco i trąci hipokryzją.

Poczytałem Wasze "wypowiedzi" i mam tylko jedno rozwiązanie, którym jest taka oto alternatywa:

- albo zaniechacie chamstwa w stosunku do siebie i apeluje w zasadzie do wszystkich biorących udział w dzisiejszej pyskówce!

- albo zamknę ten watek z powodu karygodnego prowadzenia w nim dyskusji!

Autora wątku proszę o reakcje na zachowania adwersarzy.

Jeśli autor uzna, że sposób dyskusji prezentowany przez kolegów @Paweł Skurzewski i @Bobcat jest nieaprobowany w tym wątku, zostaną przeze mnie w nim zbanowani.

Oczekuję reakcji na mój apel.

Proszę nie zgłaszać więcej na panel, ponieważ w przypadku tej dyskusji w wątku, nikogo indywidualnie karać nie będę.

Jesteście dorosłymi wykształconymi ludźmi, nie dawajcie więcej pretekstów aby to podważać.

Ps.

Do kolegów którzy bezbłędnie odczytają to co teraz napiszę.

Tak, wiem że postępuje niezbyt ściśle z regulaminem Forum, zwracając się do Was z apelem, zamiast zgodnie z moją funkcją usuwać wpisy i nakładać kary.

Jak się Panowie uspokoją, to chyba ban jest zbędny, a jak nie - rób co chcesz, byle było uczciwie ;-)

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj coś prawie identycznego do oświadczenia Biura Politycznego po masowych protestach robotników w Ursusie i Radomiu, czerwiec 1976.

podobne skojarzenia

Bardzo zabolał protest u św. Anny. Zwłaszcza, że uczestniczyło w nim więcej osób. Oficjalna propaganda oczywiście ma polecenie to umniejszać. Podobnie jak w PRL pochody 1 Maja należało przedstawiać tak, aby widz odniósł wrażenie, że uczestniczyło tam nieprzebrane multum ludzi, a masowe protesty (Uniwersytet Warszawski 1968, Wybrzeże 1970, Ursus i Radom 1976) że brały tam udział "nieliczne grupki warchołów i wichrzycieli". Nihil novi sub sole.

A już ks. Lemański mówił, że jeśli z ambony zaczyna spływać polityka - należy wychodzić z kościoła.

Dołączę informacje że nie tylko w Warszawie taka sytuacja się wydarzyła

W Gdańsku w Bazylice Mariackiej.....

a niedawno zauważyłem że p.o premiera już dobra zmiana w trybie ekspresowym następuje

także zwolennicy zmian na bardziej restrykcyjne tak szybko nie cieszcie się czas obrać w razie zmiany planu inny tok pisania postów

bo broszka cos kręci ( wiadomo słupki lecą w dół)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wydaje mi się, żeby w oczach Kościoła Katolickiego życie rzeczywiście było najwyższą wartością. Czy ekskomunikuje się kierowców, którzy zabili kogoś jadąc "po pijaku"? Nie słyszałem. Czy Kościół jest np. oskarżycielem posiłkowym w sprawach błędów lekarskich? Przykłady można by pewnie mnożyć.

Jestem Europejczykiem.

Czy ekskomunikuje się kierowców, którzy zabili kogoś jadąc "po pijaku"?

Jeden biskup (Piotr Jarecki) co prawda nikogo nie zabił, ale po pijaku skasował latarnię na Wisłostradzie.

Jak się Panowie uspokoją, to chyba ban jest zbędny, a jak nie - rób co chcesz, byle było uczciwie ;-)

Przedziwna odpowiedź ???

Rób co chcesz? Masz zapewne na myśli postępowanie zgodne z regulaminem??? Tylko że pisząc do Was apel, właśnie postąpiłem jak chciałem, niezbyt zgodnie z regulaminem.

Zgodnie z regulaminem powinienem usunąć właściwie cała dzisiejszą "polemikę" w tym wątku. Za każdy chamski wjazd personalny, udzielić regulaminowej kary, co już zapewne, zaowocowałoby banem na 10dni dla najbardziej zaangażowanych.

Byle było uczciwie, powiadasz?

Z czyjego punktu widzenia? Mojego? Ukaranych, czy Twojego jako gospodarza tego wątku?

Zapewniam cie, że rozumienie pojęcia "uczciwie" u każdego z tego zbioru, okazałoby się odmiennym. :-)

W.

Tak wygląda, za wiki, mapa aborcyjna świata.

Ukryta Zawartość

post-644-0-30077800-1459781976_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I dlatego pytam - co stoi za tym pomysłem skoro nasze prawo i tak jest restrykcyjne. I jakoś nie mogę doczekać sie odpowiedzi (poza jedną).

Radykałowie wstydzą sie swego radykalizmu?

Jestem Europejczykiem.

I gdzie jesteśmy? Trzeci świat. A niektórym się marzy w ogóle cofnąć nas do skansenu.

Ukryta Zawartość

Jak widać: nie tylko Warszawa i Gdańsk.

Oczywiście będą tacy, którzy powiedzą o "prowokatorach". Podobnie jak Gomułka po wydarzeniach marcowych 1968.

Ukryta Zawartość

Ubolewam nad tym ze w ogóle takie pomysły jak calkowity nakaz urodzenia jakiegokolwiek dziecka dzieją się w glowach ludzi w XXI wieku.

To przecież czysto średniowieczne podejście.

Wiara/KK i wszystko jasne.

chwilowy brak działalności w audio.

napisz o tym muzułmanom w Syrii i poczekaj na odpowiedź

Na szczęście nie żyjemy (jeszcze) w Syrii ale jeszcze trochę liberalnej polityki i Syria będzie i u nas. Muzułmanie chętnie wypełnią lukę po Chrześcijaństwie spychanym z życia publicznego do "własnych sumień" i kościołów.

W związku z tym twoja odpowiedź jakoś mi nie wystarcza.

Takie jest moje zdanie. Jeśli moja argumentacja Ci nie wystarcza to trudno. Innej na chwilę obecną nie mam.

Nieprawda. Propaganda.

Czyżby?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na szczęście nie żyjemy (jeszcze) w Syrii ale jeszcze trochę liberalnej polityki i Syria będzie i u nas. Muzułmanie chętnie wypełnią lukę po Chrześcijaństwie spychanym z życia publicznego do "własnych sumień" i kościołów.

Zaciekawiło mnie hasło "chrześcijaństwie spychanym z życia publicznego do "własnych sumień" i kościołów".

Czy własne sumienie to jakieś kiepskie miejsce? Najwidoczniej tak, skoro tak piszesz.

Czy kościół to kiepskie miejsce dla wiary? Pewnie wiara kiepsko sie tam miewa, bo jest wypychana przez politykę.

Ale czyja to wina? Czy Koćiół nie powinien uderzyć się we własne piersi zamiast walić w cudze?

Jestem Europejczykiem.

To są odnośniki do źródeł wyłącznie jednej opcji światopoglądowej.

Podaj zatem swoje źródła...

Zaciekawiło mnie hasło "chrześcijaństwie spychanym z życia publicznego do "własnych sumień" i kościołów".

Czy własne sumienie to jakieś kiepskie miejsce? Najwidoczniej tak, skoro tak piszesz.

Czy kościół to kiepskie miejsce dla wiary? Pewnie wiara kiepsko sie tam miewa, bo jest wypychana przez politykę.

Ale czyja to wina? Czy Koćiół nie powinien uderzyć się we własne piersi zamiast walić w cudze?

Jeśli ktoś żyje Wiarą, to czyni to nie tylko w kościele czy własnym sumieniu ale w każdym miejscu w którym przebywa. Nie można kierować się jednymi przekonaniami w kościele czy sumieniu a innymi w życiu publicznym. Czy to że ktoś jest Katolikiem ma go z życia publicznego wykluczać? Czemu zatem dziwi się jeden z drugim, że kiedy Katolik może mieć wpływ na zmianę prawa stara się aby było one zgodne z jego pojęciem dobra?

To są odnośniki do źródeł wyłącznie jednej opcji światopoglądowej.

I jeszcze jedno... odpowiedziałeś natychmiast więc nie zdążyłeś zapoznać się nawet z jednym zdaniem zawartym w materiale do którego linki przesłałem. Nie da się prowadzić dyskusji jeśli któraś ze stron nie zada sobie chociażby tyle trudu, aby zapoznać się ze stanowiskiem drugiej. Ty jak na razie niczym nie poparłeś swojej tezy, że płód nie jest człowiekiem.

Przedziwna odpowiedź ???

Rób co chcesz? Masz zapewne na myśli postępowanie zgodne z regulaminem??? Tylko że pisząc do Was apel, właśnie postąpiłem jak chciałem, niezbyt zgodnie z regulaminem.

Zgodnie z regulaminem powinienem usunąć właściwie cała dzisiejszą "polemikę" w tym wątku. Za każdy chamski wjazd personalny, udzielić regulaminowej kary, co już zapewne, zaowocowałoby banem na 10dni dla najbardziej zaangażowanych.

Byle było uczciwie, powiadasz?

Z czyjego punktu widzenia? Mojego? Ukaranych, czy Twojego jako gospodarza tego wątku?

Zapewniam cie, że rozumienie pojęcia "uczciwie" u każdego z tego zbioru, okazałoby się odmiennym. :-)

W.

Wyraziłam się błędnie, a raczej mało precyzyjnie, z uczciwością chodzi o to, aby nie było świętych krów.

Tibidim :-)

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Sprawa incydentu w św. Annie - w prokuraturze

Ukryta Zawartość

poseł Pięta jeden z tej światłej strony mocy

ups

ciemnej strony Pis-u ( właściwie czy jest tam ktoś z tej drugiej ?)

post-20694-0-93408400-1459791574_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czemu zatem dziwi się jeden z drugim, że kiedy Katolik może mieć wpływ na zmianę prawa stara się aby było one zgodne z jego pojęciem dobra?

Prawo państwowe dotyczy wszystkich. Nie tylko wyznawców jednej religii. Może wprowadzić zakaz spożywania mięsa w piątki? Pod karą więzienia?

nie zdążyłeś zapoznać się nawet z jednym zdaniem zawartym w materiale do którego linki przesłałem.

Po samych nazwach portali wiadomo czego się tam spodziewać. Stale tego samego zbioru bzdur i wyświechtanych frazesów.

Sprawa incydentu w św. Annie - w prokuraturze

Ukryta Zawartość

poseł Pięta jeden z tej światłej strony mocy

ups

ciemnej strony Pis-u ( właściwie czy jest tam ktoś z tej drugiej ?)

Daje dobry przykład "dobrej zmiany" w pseudokatolickim wydaniu rydzo-prawicy.

Ukryta Zawartość

Czemu zatem dziwi się jeden z drugim, że kiedy Katolik może mieć wpływ na zmianę prawa stara się aby było one zgodne z jego pojęciem dobra?

A czy katolik się zastanawia nad tym,że w Polsce są nie tylko oni?I prawo,które próbują uchwalić będzie obowiązywało również inne osoby-nie katolickie?I jak to prawo( zaiste kościelne )ma się do prawa państwowego,które ma być świeckie.

Kościól doprowadzi swoim postępowaniem do odejścia kolejnych wiernych.Ciekawe kto zostanie,pewnie babcie,które i tak z aborcją mają tyle wspólnego co i ja.

Użytkownik Bobcat dnia 04.04.2016 - 14:58 napisał

Eutanazja nie na tym polega. Jest to sytuacja, w której sam zainteresowany, nieuleczalnie chory i w nieludzkim stopniu cierpiący prosi innych, aby mu cierpienie skrócono. Jest jedyną osobą, która może zwrócić się z taką prośbą. Nikt za niego nie ma prawa.

W Polsce zajmuje się tym państwo polskie. Uśmiercane są nie tylko dzieci - w wypadku państwa kryterium jest finansowe.

Zdaje się że kiedyś ktoś tu użył określenia Narodowy Program Eutanazji....

Bardzo smutne i bardzo trafne...

Kaczor właśnie łaskawie stwierdził, że 14-letnia zgwałcona dziewczynka nie powinna być zmuszana do rodzenia. Robi się jeszcze ciekawiej.

Bo nie jest głupcem, wie że to będzie samobój jeśli chodzi o młodych i wykształconych...

Ale w polityce długi polityczne się spłaca...

Czyli w tym sensie Kaczyński jest mądrzejszy od wielu uczestników nawet tego forum - bo za to poparcie zachodnich polityków dla trybunału i opozycji - ci którzy tak ochoczo z tej pomocy korzystają po dojściu do władzy musieli by zapłacić uległością Polski wobec zachodu - a tej wiedzy wielu nie ma....

W Polityce jak w życiu za darmo nie ma nic....

Kościól doprowadzi swoim postępowaniem do odejścia kolejnych wiernych.Ciekawe kto zostanie,pewnie babcie,które i tak z aborcją mają tyle wspólnego co i ja.

Sądzę że kościół ma to głęboko gdzieś, Wróć --- może nie kościół, tylko grupa starców zarządzająca polskim kościołem...

Dlatego od dłuższego czasu powtarzam iż bez zmiany pokoleniowej nie będzie w tym kraju lepiej. Niektórzy nadal mentalnie są w PRL-u i w PRL-u umrą...

Gość

(Konto usunięte)

czemu sie tym martwisz? Niech odchodzą:) jesli ktos deklaruje przynależnośc do Kościoła katolickiego uczęszcza na Mszę św. jak na przykład koleżanka , założycielka wątku, a nie widzi nic złego w mordowaniu nienarodzonych dzieci to ja nie widze problemu, nikt nikogo siłą nie trzyma w Kościele.

Kobieta ma prawo do macierzyństwa ale ma tez prawo nie byc matką jej wola, ale nikt nie ma prawa odbierac życia najbardziej bezbronnym dzieciom .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.