Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A czy ktoś z kolegów miał i może powiedzieć jaka jest różnica w jakości dźwięku pomiędzy linią 7xx Pioneera tzn. 737, 757, 777, 710, który z nich jest najlepszy i czy warto zapłacić 2x więcej za 710 w porównaniu do 737

CT-S710 to model kilka lat młodszy od 737 i gra już inaczej. Osobiście preferuję te starsze. Sam musisz ocenić jakie brzmienie Ci odpowiada. Wczesne 737 miały za mało basu - w mkII troche to poprawiono, ale 757 gra najlepiej pod tym względem z tej serii. Ma świetną pełną manualną kalibrację i wspólny z 737 niezawodny napęd. 737 ma za to wspaniały wyświetlacz i w ogóle wygląda najlepiej. Nieszczęściem tego decka jest kiepski układ scalony na wyjściu zamiast przekaźnika co trochę degraduje dźwięk. 777 niczym szczególnym się nie wyróżnia i jest o wiele bardziej problematyczny w eksploatacji.

979 najładniejszy? Moim faworytem jest nadal CT-93 :)

CT-931.png

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Proszę o radę.Córka zażyczyła sobie magnetofon. Co dobrego można kupić za 300-500 pln. Oprócz tego że ma dobrze grać to jeszcze ładnie wyglądać.

Czy w tej kwocie nie kupi się nic sensownego ?

W tej kwocie polecam Technicsa RS-BX808 / 828 lub Kenwooda 9010 - wyglądają lepiej niż grają choć grają też nieźle :-)

Czy jest duża różnica między CT-900S a CT-757 ? Czy opłaca się zapłacić za model CT-900s dwukrotnie więcej ?

W tej kwocie polecam Technicsa RS-BX808 / 828 lub Kenwooda 9010 - wyglądają lepiej niż grają choć grają też nieźle :-)

828 cenowo nie mieści sie w założonym budżecie. Kenwood 9010 jest na alle nawet 2 sztuki. Czy ten 9010 jest lepszym wyborem od np Pioneera CT-900s ?

828 cenowo nie mieści sie w założonym budżecie. Kenwood 9010 jest na alle nawet 2 sztuki. Czy ten 9010 jest lepszym wyborem od np Pioneera CT-900s ?

Ja myślę, że kup coś nawet prostszego ale w gwarantowanym przez sprzedawcę stanie. Każdy dobry (w sensie stanu technicznego) zagra na przyzwoitym poziomie. Przecież nie szukasz Hi-Endu.

Lubię kiedy gra muzyka...

Kolejno Pioneer CT-93, CT-959 i CT-979:

Zamieszczone fotki mogą niezorientowanym sugerować, że 979 to ubogi krewny 959. Prawda jest taka, że te modele zbudowane są z tych samych elementów dyskretnych, mają takie same napędy i głowice. W młodszym 979 zrezygnowano z galwanizacji miedzią i bajeranckiej puszki na trafie, ale inżynierowie Pioneera zaprojektowali na nowo płytę główną gdzie m.in. skrócono ścieżki sygnałowe. Jedyną rzeczą na minus jest rezygnacja z manualnej kalibracji taśmy na rzecz Super Auto BLE. Trzeba jednak uczciwie przyznać, że działa ona poprawnie w tym modelu.

Marcin, napisałem wyraźnie - poza CT-93 ;-)

Ale Twój nie działa - nic się nie świeci hehehe

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czy był jakiś model decka dwukasetowego o świetnych parametrach i pełnej możliwości kalibracji chociaż jednej kieszeni?

Pytam z czystej ciekawości bo miałem małe doświadczenie z dwukasetowymi.

Sony wypuścił wysokie modele dwukasetowców, były dwie opcje, albo automat, albo manualna regulacja biasu, co prawda na dwie kieszenie, ale nadal tylko sam bias. W automacie także niestety był ustawiany tylko bias...

Sony TC-WR99ES:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy ten 9010 jest lepszym wyborem od np Pioneera CT-900s ?

O klasę lepszy od 900S.

Zamieszczone fotki mogą niezorientowanym sugerować, że 979 to ubogi krewny 959. Prawda jest taka, że te modele zbudowane są z tych samych elementów dyskretnych, mają takie same napędy i głowice. W młodszym 979 zrezygnowano z galwanizacji miedzią i bajeranckiej puszki na trafie, ale inżynierowie Pioneera zaprojektowali na nowo płytę główną gdzie m.in. skrócono ścieżki sygnałowe. Jedyną rzeczą na minus jest rezygnacja z manualnej kalibracji taśmy na rzecz Super Auto BLE. Trzeba jednak uczciwie przyznać, że działa ona poprawnie w tym modelu.

To taki bełkot marketingowy. Jakoś trzeba było uzasadnić oszczędności. 959 jest o klasę lepszy od 979 i nie jest to tylko moja opinia. Poza tym Super Auto Ble nigdy nie dorówna manualowi. Dlatego zrezygnowałem z 910 choć to świetny deck.

Ja myślę, że kup coś nawet prostszego ale w gwarantowanym przez sprzedawcę stanie. Każdy dobry (w sensie stanu technicznego) zagra na przyzwoitym poziomie. Przecież nie szukasz Hi-Endu.

Własnie o to mi chodzi. Nie szukam niczego wypasionego. Ważniejsze żeby był bezproblemowy i grał na przyzwoitym poziomie.

No to może trochę o moich poczynaniach z magnetofonem Pioneer CT-9R. Jak wiecie mam dwa egzemplarze, ale niestety, dwa różne egzemplarze tego samego modelu. Po numerach seryjnych wychodzi na to, że jeden jest HE a drugi D/G. Z tych dwóch modeli złożyłem jeden. Różnica jest w płytkach sterownika hamulców i capstanu oraz płytce DOLBY.

Najgorsze jest, że instrukcja serwisowa, która zawiera rozrysowany schemat, płytki oraz opisaną regulację nie jest ani od jednego ani od drugiego. Problem z nim jest taki, że cały sterownik od hamulców i capstanu pracuje z dość mocną zadyszką. Po włączeniu, capstany nie chodzą, dopiero, gdy sam je ruszę to wtedy jest ok. Mechanizm jakby zaczyna pracować, ale niestety prędkość capstanów jest zbyt mała - tak jak by spadło gdzieś napięcie. Wymieniłem tylko kondy, więc nic takiego nie zrobiłem.

Na Ebayu jest do kupienia drugi tom serwisówki - pytanie do którego modelu, ale chyba kupię i tak, bo tam są połączenia płytek, napięcia i schemat mechanizmu - co się przyda.

Najgorsze, że nie mam zaznaczonych napięć na schematach PCB w tomie pierwszym... Na razie walczę znowu od dwóch dni :)

Czy był jakiś model decka dwukasetowego o świetnych parametrach i pełnej możliwości kalibracji chociaż jednej kieszeni?

Pytam z czystej ciekawości bo miałem małe doświadczenie z dwukasetowymi.

Kopiarki pioneera miały automat do kalibracji, ale nie mam porównania do innych marek

Denon DRW-850 jedzie do mnie, to obadam temat jak dotrze..

J.

Najgorsze, że nie mam zaznaczonych napięć na schematach PCB w tomie pierwszym... Na razie walczę znowu od dwóch dni :)

Powodzenia i cierpliwości ;)

Na Ebayu jest do kupienia drugi tom serwisówki

A tu patrzyłeś?? Po wpisaniu modelu pokazało mi 60 różnych maszyn.

Ukryta Zawartość

http://elektrotanya.com/pioneer_ct-8r_ct-9r.pdf/download.html

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ArturPaweł

Tak, skrócili, a nie zauważyłeś, że w 959 jest zrobione dual-mono, właśnie dlatego, żeby było też najkrócej?

A tu patrzyłeś?? Po wpisaniu modelu pokazało mi 60 różnych maszyn.

Ukryta Zawartość

http://elektrotanya.com/pioneer_ct-8r_ct-9r.pdf/download.html

Niestety, jest tylko tom pierwszy...

Ukryta Zawartość

Tą właśnie mam :)

Spoko, nie przejmuj się - dzięki za zainteresowanie - ja kupię tą na Ebayu...

• Pokaż nowe odpowiedzi