Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą patrzyłem na tą naklejkę na Aiwie i . . . . . . . . nawet nie ma sensu sprawdzać, bo na naklejce widać rozrzut prawo-lewo ustawienia biasu, nie ma strikte dokładnych wartości, więc można uznać że to mniej tak wygląda, aczkolwiek lata mijają i sprzęt żaden nie trzyma parametrów już fabrycznych na 100% chyba że jest przeregulowany serwisowo.

Jeśli chodzi o 3 głowicówki to mamy jasność, bo mamy podsłuch po nagraniu od razu, jeśli 2 głowicówki, można ustawić wg naklejki na max podbicie biasu wg pokazanego rysunku i ewentualnie skorygować po odsłuchu.

Założenie jest takie że mamy kasetę nówkę sztukę z folii, choć to też nie jest pewne.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Żeby nie było że jestem monotematyczny i się zafiksowałem na Technicsa.

Oto Sony TC-K75.

Macie o nim jakieś opinie ? Ja tylko tyle mogę powiedzieć, bo w pracy jestem teraz, że mechanizm pracuję bardzo kulturalnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Oto Sony TC-K75.

Macie o nim jakieś opinie ? Ja tylko tyle mogę powiedzieć, bo w pracy jestem teraz, że mechanizm pracuję bardzo kulturalnie.

Gratuluję i to jeszcze fajniejszej wersji z okrągłym włącznikiem sieciowym i głowicami F & F !

Nie słuchałem go, ale gdzieś napisano, że wraz z TC-K81 najlepszy nie-ES-owy Sony (był jeszcze TC-K777, ale to już prawie ES). Ciekaw jestem Twoich wrażeń.

Jak już napisałem powyżej,kupiłem sobie pierwszy w europie wyprodukowany magnetofon kasetowy Hi Fi.Zastanowiło mnie,kiedy i gdzie powstał taki pierwszy na świecie.Myślałem,że w Japonii i okazało się ,że jednak nie.Wyobrazcie sobie,że w U.S.A.W 1970 roku ukazał się system redukcji szumów Dolby-B.Równocześnie powstała kaseta DUPONT 'Crolyn' CrO2 tape.Też w stanach.Brakowało ,tylko urządzenia,w którym by to wszystko dało się połączyć.I w 1971 roku na rynku ukazał się Advent 201,magnetofon ,od którego zaczęła się walka o coraz lepsze parametry z kasety CC.Zamieszczam zdjęcie tego cuda i dodatkowo,aby uświadomić skalę i szybkość postępu w tej dziedzinie,zdjęcie magnetofonu Nakamichi 1000,zbudowanego w dwa lata pózniej.Co ciekawe Advent 201 zbudowany został tak solidnie,że dzisiaj prawie wszystkie zachowane egzemplarze dalej są w pełni sprawne i stąd ich ceny oscylują w granicach 40 $.Jakośc zapisu jest nawet dzisiaj w pełni zadowalająca,a pasmo zapisu sięgało 15 khz.

Ukryta Zawartość

post-15150-0-76632500-1514561983_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek-41

W 1979 roku w ogóle Sony miało już serię ES ? Czym się różni 75 od 81. Na zdjęciach nie dostrzegam różnic.

Miało serię Esprit. Chodziło mi o to, że to prawdopodobnie najlepszy deck z ery przed magnetofonami z serii ES.

81 ma głowicę S&F czyli Sendust and Ferrite, a Twój ma F&F czyli ferrite and ferrite, choć istniała wersja z innym włącznikiem sieciowym i także głowicą S&F.

Edytowane przez artekk

Macie o nim jakieś opinie ?

Miałem go kiedyś, ale, o ile pamiętam, nie zrobił na mnie specjalnego wrażenia. Może dlatego, że niespecjalnie mi się podoba jego wygląd :-)

Sony przeszło ścieżkę diagnostyczną. Generalnie piękny przykład w tym decku jest na to o czym rozmawialiśmy kilka stron wcześniej. Jak się zachowują zapisujące głowice ferrytowe. Decka trudno poprawnie skalibrować, generator lubi zrywać oscylacje a głowica szybko się nasyca. Skutkuje to dosyć niewielkim użytecznym zakresem regulacji prądu podkładu. Zresztą nawet nie wiedziałem tego wcześniej, dopiero artekk to napisał że nowsza wersja TC-K75 i nowszy TC-K81 już nie miały głowic F&F tylko S&F. Czyli gorsza trwałość głowicy zapisujące ale większe możliwości i dobra współpraca z IEC IV. Nie sprawdzałem jak sobie radzi mój z metalem. Ale na pewno nie działa w nim regulacja prądu podkładu dla metalu. Oto filmik z pracy tego decka. Plik nagrany przez TC-K75 z flac-a na Maxell UR a potem komputerem z kartą SB X-Fi zdigitalizowane z wyjścia decka. Video nagrane telefonem z trzęsącej się ręki i ścieżki zsynchronizowane "na oko". Chyba za mały bitrate ustawiłem bo słychać degradację po kompresji.

Edytowane przez sk-victor

Przy okazji porządków w piwnicy "odnalazły się" kartony z kasetami - takie sprzed 20-tu i więcej lat. W większości "oryginalne" a nie nagrywane. No i stwierdziłem, że może warto by spróbować jak to teraz "smakuje" ;) Ten wątek to super źródło wiedzy. Z tego co udało mi się wyłapać, to do takich "oryginalnych" kaset (czyli w większości nie jest to jakaś dobra jakość nagrania) przydałby się sprzęt np. z FLEXem czy Play Trim - więc Pioneer lub Yamaha. Czy może w modelach Sony ES występowało coś podobnego, co pomogło by przy odtwarzaniu takich oryginałów (taki ES pasowałby mi do CD ;) )? Chciałbym zacząć od DECKa na początek głównie do odtwarzania oryginałów, ale z nagrywaniem też pewnie będzie trzeba spróbować - więc dobrze aby taki sprzęt za bardzo nie zniechęcił do takiej zabawy a może i zachęcił ;) Z tego wątku można spokojnie zestawić jakąś w miarę krótką listę modeli do poszukiwania. Ale biorąc liczbę i stan sprzętów na alle czy olx może spróbuję inaczej - bo rozsądniej chyba będzie się skupić po prostu na zadbanym egzemplarzu niż fixować się na jakiś konkretny model w stanie bliżej nieokreślonym.

Może ktoś z Was chciałby zrobić miejsce w swojej kolekcji na nowy magnetofon i oddałby za rozsądną kwotę (powiedzmy kilkuset złotych) jeden ze swoich sprzętów, który na początek nie będzie wymagał np. od razu wymiany pasków czy innej "konserwacji"? Jeżeli tak to poproszę o wiadomość na PW. Aha - preferowany kolor to czarny ;)

No właśnie , źle to trochę opisałem. Generalnie ma to być zagadka bo wiem jaką głupotę palnąłem i zamierzam się do niej przyznać aby mieć czyste sumienie.

Hej, czekamy...

No i stwierdziłem, że może warto by spróbować jak to teraz "smakuje" ;)

KAsety, które u mnie leżały na strychu w całości ni nadają się do niczego. Kasety, które leżały u mnie w półce w szafie nagrane oryginalnie, również. Zostawiłem sobie tylko 1 kasetę i okładki, a kasety nagrałem na nowych taśmach , zazwyczaj IECIV. Jakość nieporównywalna. Ta pozostawiona kaseta to płyta De Mono - Stop, z 1990, której nie da się dostać ani na CD, ani w postaci cyfrowej. Jakość tej taśmy jest słaba. Brak wysokich tonów. Dźwięk stłumiony, a w tle przy ciszy słuchać przebicia z poprzedniej warstwy. Myślałem, że zrobię sobie nowa taśmę zamiast starej a pozostawię obudowę, ale no za Chiny ludowe nie mogę znaleźć wersji cyfrowej zdatnej do przegrania na kastę.

Kasety które nagrywałem 30 lat temu i przechowywane w ogrzewanym mieszkaniu grają nadal bezproblemowo. Problem jest właśnie z tymi przechowywanymi w miejscach wilgotnych, nieogrzewanych . Niestety tasmy są podatne na niszczące czynniki atmosferyczne.Tak z innej beczki o trwałości nośnik.i Kupiłem płytę winylową zalaną z jakieś zapleśniałej piwnicy. Okładka się rozlasowała i przykleiła do płyty z warstwą jakiegoś nalotu na części płyty . Ale zależało mi właśnie na tych nagraniach. Odmoczyłem ,umyłem forumowym płynem, wyczyściłem samoróbkową szczoteczką z weluru i płytka ładnie śmiga.Niestety z taśmą ten numer się nie uda.

Zwłaszcza w moczeniu... ;-)

eee tam, dobrzy wymoczysz rozłożysz do suszenia na suszarce, zwiniesz na rolke i jazda, jak nówka sztuka nieśmigana będzie.

Szczęśliwego Nowego Roku i mase kaset do suszenia !

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Oto Sony TC-K75.

Mam nadzieje, ze nie trafil Ci sie egzemplarz, ktory poltora roku temu oddalem za czapke gruszek.

Bylem strasznie dumny z zakupu a potem gdy emocje opadly... gral beznadziejnie... bo byl bardzo nieudolnie naprawiany.

W kazdym razie probowalem ustawic tor prowadzenia tasmy i w zasadzie cos sie udalo. Niestety nie poradzilem sobie z poprawieniem roboty, ktora przepowadzil na glownym PCB "kowal". Wszystkie PRki poprzekrecane. Potem uszkodzilem jeszcze potencjometr/przelacznik generatora sygnalu (nadawal sie tylko do wyminany) i ostatecznie spadl mi do wnetrza metalowy srubokret i zrobil zwarcie.

Wspominam o tym wszystkim, gdyz mialem identyczny model, a "75" niezbyt czesto goszcza w sprzedazy.

BTW. z wielka checia poddalbym konfrontacji "legendy" krazace o nim w sieci ze sprawnym egzemplarzem.

Jarek

Kasety które nagrywałem 30 lat temu i przechowywane w ogrzewanym mieszkaniu grają nadal bezproblemowo.

A możesz je wymienić (choćby producentów). Moje przechowywane też grają świetnie ale miałem tylko TDK/MAXELL a one dobrze znoszą czas.

J.

Proszę o usunięcie tego powyższego "wypadku przy pracy". Usiłowałem w sylwestrowy wieczór coś napisać z telefonu. Nie udało się ;)

Mam nadzieje, ze nie trafil Ci sie egzemplarz, ktory poltora roku temu oddalem za czapke gruszek.

Raczej nie. Magnetofon nie nosi śladów ingerencji a mechanika i tor prowadzenia jest w zadziwiająco idealnej kondycji. Co do przełącznika kalibracji to nawet chyba wiem czemu go rozwaliłeś. Nakładka od głośności słuchawek normalnie jest na wcisk a ta druga od przełącznika kalibracji choć wygląda tak samo ma pod spodem dziurkę i imbusika. Darłem i ciągnąłem na siłę, żeby ją zdjąć i wydarłem całą ośkę ;) Rozebrałem całego decka żeby wyzwolić płytę główną. Wylutowałem cholerny przełącznik i rozmontowałem go. Na aluminiowej ośce jest osadzona metodą na wcisk taka malutka kształtka, która trzyma tą ośkę na miejscu i współpracuje z śrutem aby był "klik". Osadziłem to, spęczyłem aluminium i dla pewności odrobiną kleju epoksydowego oblałem. I przełącznik działa jak nowy.

Edytowane przez sk-victor

Proszę o usunięcie tego powyższego "wypadku przy pracy". Usiłowałem w sylwestrowy wieczór coś napisać z telefonu. Nie udało się ;)

Raczej nie. Magnetofon nie nosi śladów ingerencji a mechanika i tor prowadzenia jest w zadziwiająco idealnej kondycji. Co do przełącznika kalibracji to nawet chyba wiem czemu go rozwaliłeś. Nakładka od głośności słuchawek normalnie jest na wcisk a ta druga od przełącznika kalibracji choć wygląda tak samo ma pod spodem dziurkę i imbusika. Darłem i ciągnąłem na siłę, żeby ją zdjąć i wydarłem całą ośkę ;) Rozebrałem całego decka żeby wyzwolić płytę główną. Wylutowałem cholerny przełącznik i rozmontowałem go. Na aluminiowej ośce jest osadzona metodą na wcisk taka malutka kształtka, która trzyma tą ośkę na miejscu i współpracuje z śrutem aby był "klik". Osadziłem to, spęczyłem aluminium i dla pewności odrobiną kleju epoksydowego oblałem. I przełącznik działa jak nowy.

Cale szczescie, ze masz inny egzemplarz :)

Co do przelacznika - dokladnie postapilem tak jak opisales. Dopiero po zniszczeniu zauwazylem, ze jest mocowany tak jak to opisales. Niestety nawet nie probowalem reanimowac. Po tym wszystkim rece opadly mi do samej podlogi i jedyna ochote mialem, zeby tego swietnego decka jak najszybciej oddac do punktu zbiorki elektrosmieci.

Po tym incydencie zatrzymalem sie w rozwoju na grubo ponad rok. potem nalog zwyciezyl :)

Jarek

A możesz je wymienić (choćby producentów)
- głównie kasety Type I Basfy LH czerwone , Sony EF i TDK A i polskie stilon niebieskie i fioletowe. Chromy miałem nieliczne bo były zbyt drogie . Uchowały się też stilony. Naklejki w stilonach o dziwo poodpadały ale kasety jak testowałem grały ładnie. Edytowane przez dzeus67

Hej, czekamy...

No właśnie. zaraz bijąc się w piersi przyznam się do totalnej amatorszczyzny.

Ale najpierw.

Pomyślałem sobie że skoro w końcu uporałem się z mechanizmem sony TC-K590 to taki Kasprzak mi nie straszny. Pół roku temu dałem go do naprawy bo cykał autostop i magnetofon się wyłączał. Zrobiono mi to za 80 zł. (Wiem żem frajer ale wtedy nie miałem czasu na grzebanie) Od tej pory już to nie występowało ale magnetofon coraz gorzej przewijał. Pasek do wymiany i sprzęgło do przeczyszczenia. Zrobiłem to bez żadnego problemu. Magnet śmigał kilka godzin jak należy, a tu nagle znowu cyka autostop. Niech to cholera...

Winna miedziana blaszka z filcem. Swoją drogą trochę prymitywny patent. Nakleiłem nowy filc i nic, dalej cyka. Pomogło ostatecznie włożenie sprzęgiełka od innego Kasprzaka oraz zeszlifowanie nieco bolca załączającego autostop. Teraz wszystko chodzi jak trzeba, choć był początkowo problem z pływającym dźwiękiem i wciąganiem taśmy na jej początku. Pomogło zmniejszenie siły docisku na sprzęgle. Rolka niedługo będzie do wymiany.

Generalnie zaraz po takich naprawach, wymianach dobrze dać magnetofonowi chwilę aż wszystko się ułoży i dotrze. Po pierwszym uruchomieniu dźwięk kołysał a magnetofon miał chęć wciągać taśmę ale po pary minutach już było ok.

Tak na maginesie czy ktoś słucha "Top wszechczasów" ? Nagrałem sobie niemal cały i teraz wyprodukuję sobie z tego skrót w postaci jednej lub dwóch kaset.

Pora na skruchę.

Otóż obie kasety miały wyłamaną fiszkę zabezpieczającą przed nagraniem. Obie na stronie A. Przy nagrywaniu włożyłem w otwór kawałek waty ale odrobinę za dużo i czujnik rodzaju taśmy odebrał je jako żelazówki. Stąd takie różnice w konieczności ustawieniu bias . Na stronie A bias maksymalnie na +20 a i tak nie brzmiało to do końca dobrze aczkolwiek nie tragicznie. A na stronie B (z fiszkami) bias na minusie niemal do -20. Ten przypadek spowodował jednak iż dotarło do mnie ze jeśli w Magnetofonie takim choćby jak Onkyo Ta-2570 najpierw trzeba ustawić bias a potem czułość. Pamietam że była o tym dyskusja i nie wynikało z instrukcji w jakiej kolejności to robić. W momencie gdy magnetofon widział taśmę jako żelazówka przy bias na -20 czułość była zupełnie inna niż przy +20. Pomijając fakt że dźwięk przy -20 był jakby głos leciał z pogiętej totalnie taśmy - charczenie.

Pozdrawiam

włożyłem w otwór kawałek waty ale odrobinę za dużo i czujnik rodzaju taśmy odebrał je jako żelazówki.

A tego to bym się nie domyślił, ponieważ te wyłamane dziurki zaklejałem zawsze taśmą zważając na szerszy występ dla chromowych ;)

nagrywamy.com

A tego to bym się nie domyślił, ponieważ te wyłamane dziurki zaklejałem zawsze taśmą zważając na szerszy występ dla chromowych ;)

Moja głupota. CO zrobić. Na szczęście się połapałem.

Może dlatego ten błąd wystąpił bo w Kasprzakach rodzaj tasmy samemu się wybiera .

Edytowane przez sido

Właśnie czekam na taki wczesny model,też tylko z automatycznym wybieraniem typu kaset.Mam też zupełnie inne pytanie.Jak najczęściej jest rozwiązany napęd w prostych deckach sprzęgiełka napędzającego prawą szpulkę podczas stanu play.

Edytowane przez Marek-41

.Jak najczęściej jest rozwiązany napęd w prostych deckach sprzęgiełka napędzającego prawą szpulkę podczas stanu play.

W jednym z moich prawa szpulka podczas odtwarzania jest napędzana od wałka przesuwu. Na wałek, poniżej toru taśmy jest nałożona mała zębatka, która za pośrednictwem dużego koła zębatego napędza prawą szpulkę ze sprzęgłem filcowym.

Właśnie czekam na taki wczesny model,też tylko z automatycznym wybieraniem typu kaset.Mam też zupełnie inne pytanie.Jak najczęściej jest rozwiązany napęd w prostych deckach sprzęgiełka napędzającego prawą szpulkę podczas stanu play.

na jaki model, konkretnie.

Zciągnij schemat w pdf będzie widać przełożenie napędu.

A co sądzicie o tym urządzeniu? Po przeglądzie. Dostałem na gwiazdkę. Jeszcze nie podłączone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co sądzicie o tym urządzeniu? Po przeglądzie. Dostałem na gwiazdkę. Jeszcze nie podłączone.

To jak ? Gwiazdka 2017 już do historii przeszła. Po Sylwestrze ludzie już dawno wytrzeźwieli a Ty jeszcze nie podłączyłeś. Wstydź się. Ale ładny jest.

Podlaczylem ale nie posiadam żadnej kasety.:(

To bierz jak najszybciej jakąś dobrą i nagrywaj. Ja bym już nie wytrzymał. Zanim kupiłem 1 deck już miałem 2 kasety. A po 4 godzinach już miałem je nagrane.

zaraz, zaraz, jak widać z foty to kolega najpierw dał go do wysiedzenia coby kasetę sam zniósł, obudowa wytrzymała ?

• Pokaż nowe odpowiedzi