Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No jasne, że tak. Ja nigdzie nie napisałem że nagranie analogowe jest złe jako takie. Jest jakie jest ze swoimi zaletami i wadami. Jest po prostu analogowe i wspaniałe i już. Nadużyciem jest tylko twierdzenie, że kopia wykonana przy użyciu analogowego rejestratora jest lub może być lepsza od oryginału.

Właśnie skopiowałem z pożyczonych płyt: Dianę Krall, Norę Jones,Kari Bremnes, Amy Winhouse, Paco de Lucię,najnowszego Davida Bowie,Smokie i jest o.k.

Nak skopiował bezbłędnie, Tandberg dodał jeszcze coś od siebie i wszystko gra. GRA....!!

Kiedyś, którąś otworzę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Żadna kopia żadnego nagrania nie może być technicznie lepsza, może być co najwyżej taka sama. Aby uzyskać lepsze nagranie należy je ponownie stworzyć. Oczywiście komuś może się bardziej podobać gorsza technicznie kopia.

Otóż to. Technika cyfrowa pozwala na cyfrowe kopiowanie nagranego materiału bez utraty jakości. Ale w trakcie odtwarzania pliku cyfrowego możemy uzyskać różną jakość sygnału analogowego zależnie od jakości użytej konwersji cyfrowo analogowej. Ta sama płyta CD odtwarzana różnymi DAC będzie brzmieć inaczej zależnie od jakości DAC, lub konstrukcji DAC. Proces konwersji to również analogowe dolnoprzepustowe filtrowanie sygnału w analogowych filtrach dolnoprzepustowych i często do tego filtrowania zależy brzmienie. Nagranie sygnału z przetwornika na taśmę to również dodatkowy proces analogowego filtrowania dolnoprzepustowego i modyfikacji sygnału wyjściowego . Dlatego może się tak zdarzyć , że po nagraniu na taśmę materiał będzie brzmiał lepiej i nie będzie nic w tym dziwnego.

Edytowane przez tomek_j

Dlatego może się tak zdarzyć , że po nagraniu na taśmę materiał będzie brzmiał lepiej i nie będzie nic w tym dziwnego.

Doprecyzowując - nie może się tak zdarzyć, aby po skopiowaniu nagrania na taśmę było ono lepsze technicznie, natomiast może być tak, że komuś bardziej się spodoba gorsza technicznie kopia wykonana na kasecie.

Kiedyś, którąś otworzę...

Piękne. Moje Basfy Chrome Maxima II nagrane wiele lat temu niestety dziś grają ciszej o około 10 dB, patrząc na wskaźnik wysterowania magnetofonu.

No jasne, że tak. Ja nigdzie nie napisałem że nagranie analogowe jest złe jako takie. Jest jakie jest ze swoimi zaletami i wadami. Jest po prostu analogowe i wspaniałe i już. Nadużyciem jest tylko twierdzenie, że kopia wykonana przy użyciu analogowego rejestratora jest lub może być lepsza od oryginału.

Dlatego teraz jest kłopot, czy za oryginał uznajemy orkiestrę czy nagrany analogowo materiał jako pierwszy zapis, jeśli zapis jest oryginałem no to właśnie jego kopie będą kopiami nie on sam w sobie.

Może się czepiam i nie ma to żadnego znaczenia, ważne żeby grało .

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Dlatego teraz jest kłopot, czy za oryginał uznajemy orkiestrę czy nagrany analogowo materiał jako pierwszy zapis, jeśli zapis jest oryginałem no to właśnie jego kopie będą kopiami nie on sam w sobie.

Może się czepiam i nie ma to żadnego znaczenia, ważne żeby grało .

Zgadza się wszystko. Chodzi tylko o to, że sam proces nagrywania / kopiowania wprowadza zmianę w stosunku do oryginału. Oryginałem nazywamy w tym wypadku to co kopiujemy - nie ważne, że ten oryginał również jest już jakąś kopią. W danym procesie jest oryginałem.

Dlatego teraz jest kłopot, czy za oryginał uznajemy orkiestrę czy nagrany analogowo materiał jako pierwszy zapis

Nie ma kłopotu, nie było mowy o oryginale. Mowa była o kopii nagrania. Grająca orkiestra to nie jest nagranie.

Mam prośbę:

czy ktoś z szanownych Kolegów mógłby przegrać nagrania z kasety na jakiś cyfrowy nośnik?

Posiadam kasetę, której zawartość ma dla mnie wartość sentymentalną (amatorska młodzieńcza twórczość) a w pobliżu posucha magnetofonowa.

<br />Czy u Was te próbki są nagrywane na jednym kanale, obu, czy np. naprzemiennie? Czy może ktoś to dla mnie sprawdzić?<br />

TAk. Nagrywa na lewym kanale różne częstotliwości i siły sygnału. Jeszcze w wersji XD nagrywa dodatkowe częstotliwości. Nie wiem jak w 820 , ale w 740 kombinacja klawiszy pozwala wejść do menu serwisowego i tam widać jak ustawione sa parametry zapisu podczas kontroli taśmy. Naciskasz jednocześnie counter mode, reset i pauza.

ps. Dalej nie naprawiłem niecałkowitego kasowania prawego kanału w swoim CT-S820S. Jedyna rzecz, której nie wymieniłem na nową to lewa rolka.

820 nie znam ale o ile pamiętam sygnał jest czytany tylko z jednego kanału i kalibracja jest wspólna

a więc jeśli kanały mają różne charakterystyki albo różny poziom do jeden ustawi się ok, drugi rozjedzie

J.

Ukryta Zawartość

Ot taka ciekawostka. Aż mnie korci. Ale patrząc na to, można sobie wyobrazić, że u też nich lekko nie było w tamtych czasach. Masz Sasza silnik od pralki, zrób magnetofon...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Dalej nie naprawiłem niecałkowitego kasowania prawego kanału w swoim CT-S820S. Jedyna rzecz, której nie wymieniłem na nową to lewa rolka. Powoli wymiękam.

Mój CT-979 też miał problemy z kasowaniem taśmy. Odciągnięcie lewej rolki spowodowało, że zaczął kasować.

niestety w napędach dwuwałkowych, ta lewa rolka potrafi czasem namieszać, w moim soniaczu po ruszeniu lewej rolki musiałem ustwić bo nie było wysokich tonów, mimo że była ustawiona podobnie jak fabrycznie. Teraz czasem mi pognie taśme, i też nie wiadomo czy to nie kestia dokłądnej regulacji tej rolki.

Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami z magnetofonami Yamaha? Na jakie warto zwrócić uwagę.?

Mój obecny deck to TC-511C.... działa "jako tako" .... dźwięk jest poniżej średniej... czasami nie daje rady pociągnąć kasety lub wyciaga taśmę .... czy warto reanimować 511C (jak Tak to czy macie jakieś namiary na serwis na Śląsku ....jezeli NIE to na co polować ?

PS>

szczególnie zależy mi właśnie na srebrnym magu Yamahy ... taka zachcianka, aby pasował do reszty sprzętu ;-)

Edytowane przez kondi!

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Koledzy!

Czy ktoś korzystał z usług tej firmy za Świebodzina?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uszyk, zaskoczyłeś mnie. Codziennie jestem na Sobieskiego (praca) i nie wiedziałem, że tam taka firma istnieje... Przy najbliższej okazji zajrzę pod wskazane adresy, też mam kilka gratów które domagają się uwagi fachowca.

Wojtek

Nikt go nie chciał więc przygarnąłem. A bolało go to.

Ukryta Zawartość

post-1944-0-67547900-1519243173_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br /><br />Co do menu serwisowego, to kiedyś tam zajrzałem, ale nie potrafiłem stwierdzić czy wszystko tam jest w porządku. Nie mam pewności, że poprzedni właściciel tam już nie nagrzebał. Może istnieje np. jakiś powrót do ustawień fabrycznych?<br /> <br /> <br />

Ustawienia robi się przy pomocy miernika i generatora częstotliwości. Nie wiem czy widziałeś service manuala do tego modelu. Natomiast czy ktoś grzebał czy nie to ci nikt nie powie. Ale w BLE można podciągnąć pewne ustawienia. Ja np. mam podciągnięte częstotliwości powyżej 10kHz (+2dB) bo lubię jak dźwięk jest jaśniejszy. Te decki maja ten plus, że można przy nich pogrzebac. W dzisiejszych czasach, przy technice cyfrowej i technologii SMD to jest na poziomie sprzętowym niemożliwe. To cud, że np. w niektórych przed i wzmacniaczach można wymienić opampy.

Edytowane przez Dariusz_61729

Uszyk, zaskoczyłeś mnie. Codziennie jestem na Sobieskiego (praca) i nie wiedziałem, że tam taka firma istnieje... Przy najbliższej okazji zajrzę pod wskazane adresy, też mam kilka gratów które domagają się uwagi fachowca.

Na moje zapytanie: "Czy Państwo serwisujecie także magnetofony kasetowe?", otrzymałem taką niestety odpowiedź:

"Dzień dobry. Nie zajmujmy się magnetofonami.

Niemniej jednak, możemy usunąć zimne luty,"

Koniec.

Słaby ten serwis.

"Zajmujemy się: wzmacniaczami zintegrowanymi, końcówkami mocy, przedwzmacniaczami i odtwarzaczami CD. Jednak naprawa innego sprzętu audio nie stanowi dla nas problemu."

"Jesteśmy w stanie zagwarantować usługi na najwyższym poziomie, oraz sprostać najtrudniejszym zadanią."

Takie coś się pojawiło, pierwszy raz widzę tego typu magnetofon, ciekawi mnie czy ta głowica była w nim zamontowana fabrycznie ? Wiecie może do jakich celów były stosowane te magnetofony w przemyśle ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słaby ten serwis.

Czy ja wiem czy słaby ? Powiedzieć, że czymś się nie zajmuje to nie jest oznaka słabości. Grzebanie w starych mechanizmach 30 - 40 letnich urządzeń do których brak części to zabawa dosyć specjalistyczna.

"Jednak naprawa innego sprzętu audio nie stanowi dla nas problemu."

a ja się wcalę nie dziwie, ogarnięcie starych mechanizmow to bywa masakra z czasem,

jeśli serwis próbuje liczyć godziny to czasem nie ma innego wyjścia tylko odmówić;)

J.

Edytowane przez jasch

Sami wiemy, że części do mechanizmów nie istnieją. Bawimy się szukamy dawców i czasem naprawa trwa wieki. Wyobrażacie sobie, że serwis też tak będzie robił ? Jeżeli wiedzą czym to pachnie to wolą uczciwie powiedzieć, że tego nie robią niż trzymać klientowi magnetofon przez rok i oddać rozgrzebany bo utkną na jakieś pier**le. Młodych serwisantów też tego już nikt nie uczy. A potem na forach idzie opinia... A ludzie lubią wygłaszać opinie. To tak jak ze starymi autami. Pojedźcie ze starą Warszawą czy Syreną do normalnego serwisu. To są już zabawy dla pasjonatów a nie dla serwisów, które chcą zarabiać na chleb a nie siedzieć 24 godziny nad magnetofonem wartym 200zł i potem oddać go nie naprawionego nic nie zarabiając.

Trudno powiedzieć jaka jest prawda, moim zdaniem czują się dobrze w kwestii elektronicznych, a z mechnika u nich gorzej. Czy regulację magnetofonu również nie zrobią, tu już może świadczyć źle o nich.

Niemniej jednak opis że inny sprzęt audio nie stanowi problemu dla nich to może wprowadzać w błąd.

Magnetofon to niby jaki sprzęt ???? a co z samymi napędami cd tymi starszymi np vrds teaca, do niego też części już może nie być.

W dzisiejszych czasach jeśli komuś np pęknie zębatka w mechanizmie można zanieść do odpowiednich firm i zrobią taką, a może już i wydrukują.

Wszystko się zgadza. Ale dla klientów też jest lepiej jeżeli ktoś uczciwie mówi, że czegoś nie naprawia niż gdyby miał wziąć i spaprać. Nie robią i już. Czasem trzeba umieć odmówić.

• Pokaż nowe odpowiedzi