Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie spikes pod kolumny wolnostojące?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się jakie podkładki pod kolumny są najbardziej optymalne? Rozważam trzy warianty; z oferty Finite Elemente Cerapuc bezpośrednio pod kolce, z Stillpoint cztery szt.Ultra SS i z Harmonixa RF-999 MT mk2. Czy ktoś ma bezpośrednie doświadczenia w porównaniu tych wariantów?

Zastanawiam się jakie podkładki pod kolumny są najbardziej optymalne? Rozważam trzy warianty; z oferty Finite Elemente Cerapuc bezpośrednio pod kolce, z Stillpoint cztery szt.Ultra SS i z Harmonixa RF-999 MT mk2. Czy ktoś ma bezpośrednie doświadczenia w porównaniu tych wariantów?

Stillpoints i Harmonixy to klasa sama w sobie. Finite to jednak IMO nie ta liga.

Arek,

Przecież wiesz, że każde z tych cytowanych wprowadzi własne, często bliżej nieokreślone rezonanse. Pytanie, czy o to chodzi?

Ja bym stawiał na dołączonych, firmowych kolcach i na stabilnej powierzchni, a ew. poprawy brzmienia lub jego modyfikacji szukał całkowicie gdzie indziej. :)

Edytowane przez globtroter1

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

rozumiem że kable mają wpływ na dźwięk,prąd - no można by dyskutować,bezpieczniki to jak seria Star Wars ale podkładki? Zapomniałem jeszcze o meblach hajendowych.

To nie jest spam czy coś w tym rodzaju ani hejt,po prostu dla mnie to jakaś masakra aby za 4 sztuki metalu dać 380funta

Łokmen Saba

po prostu dla mnie

A dla innych nieznaczący wydatek - taki life. Na początek proponuję za 5 zł poziomicę z OBI lub Praktikera dla sprawdzenia, czy jest idealny poziom i stabilność. Jeśli nie, to od poprawy tego bym zaczął, bo w końcu walka idzie o mikrometry i niedostrzegalne drgania.

rozumiem że kable mają wpływ na dźwięk,prąd - no można by dyskutować,bezpieczniki to jak seria Star Wars ale podkładki? Zapomniałem jeszcze o meblach hajendowych.

To nie jest spam czy coś w tym rodzaju ani hejt,po prostu dla mnie to jakaś masakra aby za 4 sztuki metalu dać 380funta

...wybitne produkty kosztują. A jeśli nie sa wybitne to firmy je produkujące szybko upadają lub możesz je kupować na wyprzedażach z -80% rabatem.

A co do cen to są ludzie, którzy do obiadu zamawiają wino za 3000 PLN, wypijają jeden kieliszek a resztę butelki zostawiają na stole w restauracji...

Edytowane przez moreno1973
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Jak już chcesz tyle wydać na kolce, to myślę ze warto byłoby przetestować to o czym pisałem w linku. Sam w swoim czasie będę to ewaluował :)

http://www.audiostereo.pl/townshend-seismic-isolation-podium_124999.html/page__hl__platform#entry3702622

Nie robiłem takich porównań, ale najczęściej Harmonix miesza z pożytkiem w środku pasma, a Sillpoints zwiększając kontur raczej zbiera całość do kupy.

Jedyna rada, to pożyczyć stopy 999 od Stefka i jeśli nie masz dwóch zestawów SS-ów drugi komplet choćby ode mnie.

Daj znać jakby co.

Czy Wy czytacie co piszecie?

A jak zrobisz pierdnięcie po fasolce to gdzie się wcina w środek pasma czy robi się ostra siarrra na górze?

Edytowane przez bolth

Łokmen Saba

Wydaje mi się kolego, że gdy już zdobędziesz doświadczenie jak większość zawierających głos to z pewnością nie latwo bedzie Ci powiedziec Przepraszam myliłem się nie miałem doświadczenia. A teraz wybacz, poprosze nie wydawaj oralnie odgłosów przez siebie wspomnianych jak po konsumpcji ww potrawy.

Jeśli słuch jest dobry a system czuły to usłyszysz każda zmianę w podkładce. Serio :)

Możliwe,nie będę się spierał,jedynie słyszę różnicę bez kolców i z kolcami ale to chyba każdy to wychwyci.

A że system musi być czuły na takie niuanse to się sam o tym przekonałem niedawno a nie każdy ma takie możliwości jak chłopaki w tutejszej zakładce.

Nie miałem nic złego pisząc posta powyżej,tak mnie naszło. Widzę po sobie że słuch się wyrabia.

pzdr

Edytowane przez bolth

Łokmen Saba

Jedno jest pewne. Każda podstawa, kolce, podkładki, płyty, standy etc. zmieniają wysokość głośników względem podłogi i słuchacza, choćby minimalnie ale jednak. Można nawet to pomierzyć. Czy to słychać to inna kwestia, bo ten wplyw zmiany wysokości jest subtelny, a najbardziej oczywiście wpływa na słyszenie wysokich tonów. Jeśli producenci kolumn stosują czasami pochylenie kolumn w celu wyrównania fazowego i mają to precyzyjnie policzone to tym bardziej różnica w wysokości np. 5 cm z kolcami lub bez musi mieć znaczenie. Chyba każdy się z tym zgodzi nawet jak tego nie słyszy.

Co do innych wpływów na brzmienie z racji stosowania różnych akcesoriów to zdania są podzielone i każdy musi sam dojść do tego co mu najbardziej odpowiada. Dla mnie najważniejsza jest stabilność i maksymalne możliwe wyeliminowanie wzajemnego oddziaływanie kolumna-podłoga czyli nie przenoszenie jakichkolwiek wibracji. Tu preferencje są różne, jedni wolą kolce ( mz to błąd) inni coś tłumiącego, elastycznego. Tak mam i mi to pasuje.

Edytowane przez audiofan01

To są kwestie bardzo indywidualne. Każda z kolumn gra (rezonuje) inaczej a przecież czynników tzw zmiennych jest o wiele więcej np: rodzaj podłogi, materiał z którego jest zrobiona, nie wspominając o akustyce pomieszczenia. Wszystko ma wpływ. Proponuję prostymi doświadczeniami sprawdzić jaki materiał u nas sprawdza się najlepiej. Kawałki drewna, klocki jenge, metalowe podkładki, korek, kawałki płyt kamiennych. Ja w ten sposób dopasowałem najlepszy do swoich preferencji dźwięk. Poza tym przecież można pożyczyć takie kolce harmonixa i sprawdzić. Połączenie drewna i metalu da z moich doświadczeń bardzo ciekawe efekty pod warunkiem, że pomieszczenie nie jest zbyt mocno tłumione.

Edytowane przez Laska

Jeśli producenci kolumn stosują czasami pochylenie kolumn w celu wyrównania fazowego i mają to precyzyjnie policzone to tym bardziej różnica w wysokości np. 5 cm z kolcami lub bez musi mieć znaczenie. Chyba każdy się z tym zgodzi nawet jak tego nie słyszy.

Każdy może i się zgodzi , ja natomiast nie do końca się z tym zgadzam ;)

Po Twoim wpisie mam rozumieć ,że producent kolumn ich pochylenie sobie "precyzyjnie policzył" oczywiście uprzednio uwzględniając wzrost słuchacza oraz wysokość jego kanapy / fotela ?

Ciekawi mnie jakiego wzoru użył do tak precyzyjnych wyliczeń ? ;)

Każdy może i się zgodzi , ja natomiast nie do końca się z tym zgadzam ;)

Po Twoim wpisie mam rozumieć ,że producent kolumn ich pochylenie sobie "precyzyjnie policzył" oczywiście uprzednio uwzględniając wzrost słuchacza oraz wysokość jego kanapy / fotela ?

Ciekawi mnie jakiego wzoru użył do tak precyzyjnych wyliczeń ? ;)

Zapomniałeś o jednym że nie tylko wyrównanie fazowe w ten sposób się wyrównuje ale również można wyrównać charakterystykę częstotliwościową; przykładowo odchylamy gwizdek 20% do góry bo drze ryja a właśnie takie odchylenie od osi powoduje że charakterystyka częstotliwościowa spada mu np. o 5dB.

Nic Panie dziejku nie trzeba kręcić na zwrotnicy jaka wygoda :) Tak że różne drogi prowadzą do Rzymu zarówno przez zwrotnicę jak i obudowę jak i innymi miejscami.

Ważne żeby efekt końcowy był OK

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak zwykle mało konkretów i brak zrozumienia w temacie. Problem jest taki; głośnik wychylając się w kolumnie powoduje drgania obudowy, drgająca obudowa wpływa na pracę głośnika powodując jego zniekształcenia. Trzeba w związku z tym odprowadzić wibracje z obudowy kolumny do podłoża. Mamy dwa rozwiązania; kolce z podkładkami (wersja Harmonix lub Cerapuc, Cerapuc tylko podstawka, która po odwróceniu ma dziurkę na kolec i jest w takiej wersji podstawką) oraz wersja zaawansowana czyli jakiś kompletny produkt typu Stillpoints czy Cerabase zrobiony na kulkach ceramicznych.

Pytanie: Czy wariant kolce plus coś z kulką ceramiczną ( Cerapuc jako podkładka z jedną kulką) nie jest lepszym rozwiązaniem niż kompletny wielokulkowy produkt? Czy jest potrzebna też ta kulka w podstawce bo Harmonix jej nie ma? Na razie zrobiłem porównanie Cearabase vs Cerapuc pod kolcami i ten drugi wariant jest lepszy. Normalnie pod innymi urządzeniami jest odwrotnie.

Na razie przypuszczm, że kolce plus coś z kulką jest wariantem optymalnym.

Edytowane przez arek67

Może zatem warto pomyśleć o zmianie kolumn na porządne takie co nie wibrują:))

Edytowane przez audiofan01

Nie ma takich co są idealnie "głuche". Nawet podkładki pod Magico działają. Sprawdzałem.

Ps.

Jest jeszcze jeden czynnik powodujący drganie kolumn. Fala dzwiękowa wytworzona przez ten zestaw głośnikowy. A im głośniej gramy tym to uderzenie fali jest większe.

Edytowane przez arek67

Niby tak ale kolumny, które wytwarzają falę dźwiękową zdolną wprawić w drgania.... je same muszą być bardzo duże więc też dużo ważą i ..... koło się zamyka bo jak ważą np. ponad 50 kg od fali dźwiękowej raczej nie zadrżą.

Każda kolumna wibruje bez względu na masę i budowę. Nie wibrują tylko te które w danej chwili nie grają :)

Kolce w porównaniu do rozwiązań kulkowych dadzą dźwięk bardziej punktowy, sztywny.

naczynie z wodą postawione na kolumnie wyjaśni sprawę, u mnie przykładowo woda ani drgnie nawet przy bardzo głośnym graniu.

Jakie spikes pod kolumny wolnostojące?

Nie wystarczą po prostu...kolce?

Choćby coś takiego.

spike4.jpg

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jest jeszcze jeden czynnik powodujący drganie kolumn. Fala dzwiękowa wytworzona przez ten zestaw głośnikowy. A im głośniej gramy tym to uderzenie fali jest większe.

Ale też coraz większą mamy na nią tolerancję.

Irek.N.

Spike ma sprzęgnąć kolumnę z podłożem, ustabilizować, unieruchomić.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Spike ma sprzęgnąć kolumnę z podłożem, ustabilizować, unieruchomić.

Tak. Żeby np. przy pierd..ciu basem kolumna nie zachowywała się jak armata na kołach.

Drgania wewnatrz kolumn powinny być i są wytłumiane przez jej konstrukcję i użyte wytłumienie.

Ale, jak zwykle, ideału w rzeczywistości nie ma.

W zeszłym tygodniu zrobiłem próbę ze Sillpointsami zamiast kolców pod moimi kolumnami i niestety przy zebraniu się w sobie najniższych tonów, dźwięk stracił barwę, czyli to co jest najważniejszą cechą ISIS-ów. Zrobiło się płasko i zimno. Wniosek? W mojej konfiguracji lepiej na kolcach. Podstawek Harmonixa nie mam.

W zeszłym tygodniu zrobiłem próbę ze Sillpointsami zamiast kolców pod moimi kolumnami i niestety przy zebraniu się w sobie najniższych tonów, dźwięk stracił barwę, czyli to co jest najważniejszą cechą ISIS-ów. Zrobiło się płasko i zimno. Wniosek? W mojej konfiguracji lepiej na kolcach. Podstawek Harmonixa nie mam.

Dlaczego niestety? To trzeba się cieszyć, że nie trzeba iść w kolejne koszty - ja bym się cieszył :)

• Pokaż nowe odpowiedzi