Skocz do zawartości
IGNORED

Creek Evolution 100A vs Yamaha A-S2100

RobertKarol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !

czy ktoś z Szanownej Braci miał okazję porównać oba wzmacniacze w podobnych warunkach (system, akustyka, itd)?

Pewien salon dziś odmówił wypożyczenia. (Panowie odpowiedzieli: "sprzętu nie wypożyczamy, doradzamy na miejscu" - trochę dziwne !)

Oba klocki stanowią, mniej więcej, mój budżet na nowy wzmacniacz.

Ze względów logistycznych nie mam szansy na bezpośrednie porównanie oraz wycieczki po salonach (zresztą w domu zwykle gra zupełnie inaczej a pożyczyć nie chcą). Wzmak ma być "sercem" nowego systemu - ale to potrwa.

Wobec powyższego będę wdzięczny także za inne sugestie.

Wzmacniacz, na razie, napędzi kolumny Divine Acoustics Proxima v.3 (w niedalekiej przyszłości do zmiany na coś z jeszcze wyższej półki).

Gatunki muzyczne: jazz akustyczny, elektronika, ambitny pop i okolice jazzu, muzyka filmowa, czasem rock progresywny itp.

Pomieszczenie: ok. 20 m2.

Z góry dziękuję za pomoc.

RW

a pożyczyć nie chcą

Nie wiem gdzie mieszkasz ale nie spotkałem jeszcze salonu, który odmówiłby pożyczenia sprzętu na odsłuch. W wracając do meritum to też jestem ciekawy jak gra 100A. Miałem u siebie przez kilka dni 50a i mimo, że bardzo chciałem dać mu szansę to niestety nie przypadł mi do gustu. Gra bardzo szczegółowo jednak bez wypełnienia, bardzo precyzyjnie ale sucho. Bas nieźle kontrolowany, krótki ale bardzo skromny. Do sceny też miałem zastrzeżenia. Da mnie narzędzie do analizy dźwięku i żeby czerpać przyjemność musi być sparowany z bardzo ciepłymi głośnikami z miękkim nisko schodzącym basem. Muszą to też być głośniku o wysokiej skuteczności.

Tak jak wyzej...mozesz kupic I oddac. W tej cenie wybor duzy. Roksan Caspian, Rega elicit r, naim nait xs....sa tez teraz promocje na zestawy oxygene Roksana. Za cd i amp ex demo wolaja £2700. Luxman Da200 I m200 tez za £2000 nowe kupisz. Niestety obydwa wzmacniacze maja dosc niska wydajnosc pradowa. Z drugiej strony masz mocna Tucane 2, ktora dostaniesz tez w tej cenie (ponizej £2000). Mozesz tez sprobowac lampy np Unison research triode 25. Opcji bardzo duzo. Nic tylko sluchac :)

Wieza STEREO Technics :)

Gość chce porady na temat tych dwóch konkretnych modeli i zapewne zdaje sobie sprawę, że na rynku są setki wzmacniaczy, między którymi można przebierać jak w ulęgałkach. Zawsze jak pada konkretne pytanie to większość odpowiedzi jest nie na temat.

Nie wiem gdzie mieszkasz ale nie spotkałem jeszcze salonu, który odmówiłby pożyczenia sprzętu na odsłuch. W wracając do meritum to też jestem ciekawy jak gra 100A. Miałem u siebie przez kilka dni 50a i mimo, że bardzo chciałem dać mu szansę to niestety nie przypadł mi do gustu. Gra bardzo szczegółowo jednak bez wypełnienia, bardzo precyzyjnie ale sucho. Bas nieźle kontrolowany, krótki ale bardzo skromny. Do sceny też miałem zastrzeżenia. Da mnie narzędzie do analizy dźwięku i żeby czerpać przyjemność musi być sparowany z bardzo ciepłymi głośnikami z miękkim nisko schodzącym basem. Muszą to też być głośniku o wysokiej skuteczności.

Pewien salon w Łodzi, ale mieszkam pod Warszawą. A przy okazji co wybrałeś finalnie ?

Tak jak wyzej...mozesz kupic I oddac. W tej cenie wybor duzy. Roksan Caspian, Rega elicit r, naim nait xs....sa tez teraz promocje na zestawy oxygene Roksana. Za cd i amp ex demo wolaja £2700. Luxman Da200 I m200 tez za £2000 nowe kupisz. Niestety obydwa wzmacniacze maja dosc niska wydajnosc pradowa. Z drugiej strony masz mocna Tucane 2, ktora dostaniesz tez w tej cenie (ponizej £2000). Mozesz tez sprobowac lampy np Unison research triode 25. Opcji bardzo duzo. Nic tylko sluchac :)

Unison jak najbardziej, tylko nie mieści się w moim budżecie.

Gość chce porady na temat tych dwóch konkretnych modeli i zapewne zdaje sobie sprawę, że na rynku są setki wzmacniaczy, między którymi można przebierać jak w ulęgałkach. Zawsze jak pada konkretne pytanie to większość odpowiedzi jest nie na temat.

Dzięki ! co prawda to prawda, ale wszystkie odpowiedzi traktuję z sympatią.

Witaj,

zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, oczywiście u nas możesz urządzenie wypożyczyć, nie mamy jedynie wzmacniacza Yamaha ze zgledem na politykę wyłączności dystrybutora na flagowe modele urządzeń.

Natomiast biorać pod uwagę Twoje wymagania na pewno namawiałbym na odsłuch wzmacniaczy Musical Fidelity, idealnym rozwiązaniem byłby model M5si (http://q21.pl/musical-fidelity-m5si.html). Dobrym rozwiązaniem okazałyby się także hybrydy lampowe Vincent, np. model SV-237 (http://q21.pl/vincent-sv-237.html). Posłuchaj także Arcam'a A39 (http://q21.pl/arcam-a39.html).

Zapraszam serdecznie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wobec powyższego będę wdzięczny także za inne sugestie.

Czytaj ze zrozumieniem...to Ci pomoze nie tylko na forum, ale tez w zyciu poza internetem.

Unison Research mozna kupic za ok £1600 w uk, wiec podejrzewam, ze w Polsce tez mozna wytargowac dobra cene.

Wieza STEREO Technics :)

Czytaj ze zrozumieniem...

Zrozumiałem, że sugestie dotyczące wzmacniacza należałoby najpierw skonfrontować z współpracą z kolumnami, które założyciel wątku obecnie posiada. W tej cenie jest dużo dobrych wzmacniaczy i polecanie ich tylko z tego powodu uważam za bezsensowne. Jeśli ktoś ma wiedzę jakie konkretnie wzmacniacze dobrze zgrają się z Divine Acoustics Proxima v.3 to taką informację uważam za mieszczącą się w ramach wątku. Tak to zrozumiałem.

A przy okazji co wybrałeś finalnie ?

Audiolaba 8200a. Według mnie jest zdecydowanie lepszym wzmacniaczem od 50a pod każdym względem (nawet jakości wykonania i użytych materiałów). 100a to już trochę wyższy pułap cenowy i sam jestem ciekaw czy i jak dużo jest lepszy od niższego modelu.

Mam yamahę as2100 i znam dobrze destiny i destiny 2. Oba Creeki okazały się awaryjne. Jak dla mnie to są za bardzo naleśnikowate i podzespoły zbytnio się grzeją co może być powodem awaryjności. Co do brzmienia to Yamaha brzmi trochę lampowo natomiast creek jakby twardszy. Ponadto yamaha ma lepszą stereofonię i przestrzeń. Creek pasuje bardziej do rocka, yamaha dość uniwersalna ale lepiej wypada w małych składach jazzowych i wokalu, oczywiście moim zdaniem.

Ze względów logistycznych nie mam szansy na bezpośrednie porównanie oraz wycieczki po salonach

Jak chcesz wpompować w elektronikę 10k z hakiem, to lepiej zaplanuj sobie taką wycieczkę. W przeciwnym wypadku nie jest wykluczone, że pogonisz go pół roku później za połowę ceny. No nie... No tak. ;)))

Też tak się przez kilka lat tłumaczyłem. Jak dupa zabolała, pojechałem w Polskę. ;)

Jak sam widzisz ile osob tyle opinii, a grać i tak u Ciebie w domu będzie inaczej. Przychylam się do postów powyzej. Możesz kupić i oddać. To jedyny sensowny sposób na porównanie tych modeli.

W Top Hifi Bydgoszcz kiedyś chciałem zostawić kaucję 100% wartości NADa 356 i nie wypożyczyli. Są teki salony :)

Bo ludzie często zadajac pytanie o np. dwa konkretne modele nie zdaja sobie jednak sprawy, ze wybor klocka to cos bardziej skomplikowanego. niz wytypowanie jednego z dwoch kandydatow wybranych na podstawie opinii z neta, czy recenzji sponsorowanych.

Nie ma sprzętów idealnych. Musisz wybrać te cechy, które bardziej Tobie odpowiadają. Ciężko jest porównać często niedostępne w jednym sklepie dwa różne wzmacniacze. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić to w dwóch sklepach w przeciągu kilku dni. Zrób notatki i będziesz coś wiedział.

Słuchałem krótko Creeka 100A. Mój stary Creek Destiny jednak sprawiał mi więcej frajdy, grał bardziej melodyjnie, miał lepsze wypełnienie niż nowy. Jedyna wada - problemy z zimnymi lutami. Ponoć nowe nie mają już tej przypadłości.

Yamaha 2100 jest lepsza w moim odbiorze niż starsza 2000 i nie jest aż tak techniczna jaka ludzie sądzą. Zaletą powinna być solidność wykonania i bezproblemowe działanie urządzenia.

Nawet jak nie zrobisz porónania łeb w łeb to i tak wyrobisz sobie opinię.

Ile ja się naczytałem na forum a potem i tak sam podjąłem decyzję.

Słuchać, słuchać, słuchać! :)

Czasem dla niuansów ludzie wydają większe pieniądze. Ale można poprzestać na tańszych modelach i dźwięk kształtować pozostałymi elementami. Jak ktoś chce kupić nowy sprzęt, to zostaje tylko nowy model....

No tak. Zastanawiam się skąd wzrost ceny nowych modeli, teoretycznie 2100 to następca 2000. A kosztuje ze 40% więcej. Więc albo te stare były za nisko wycenione, czy te nowe za wysoko? A może stara seria odniosla spory sukces i dlatego nowe poszybowaly w górę? Nie wiem.

?👈

No między A-S2000, a A-S2100 spora różnica w cenie. Ciekawe czy az tyle sporo lepsza jest?

Sam nie słuchałem as2000 ale poniżej fragment, który o tym mówi. Wiem, że to tylko gazetowa recenzja ale jakiś punkt wyjścia domporównania jest:

"Przyznam, że nie spodziewałem się wielkiego przeskoku względem starszego modelu. Podobieństwa konstrukcyjne są tak wyraźne, wzmacniacze tak do siebie podobne, iż początkowo uznałem nowy model bardziej za wymysł szefów sprzedaży niż skutek rzeczywistego postępu, jakiego dokonali inżynierowie Yamahy. Znajomy wypożyczył mi swój prywatny 4-letni egzemplarz A-S2000, dzięki czemu możliwe było bezpośrednie porównanie. Myliłem się – nowy wzmacniacz zdeklasował poprzednika, i to pod każdym względem. Większa swoboda dynamiczna, lepsze oddanie transjentów, nieporównywalnie lepsza stereofonia i rozdzielczość, większa namacalność i plastyczność pierwszego planu, sugestywniejsze podanie rytmu – to wszystko sprawiało, że tych samych nagrań za pośrednictwem S2100 chciało się słuchać, podczas gdy stary wzmacniacz był ospały, rozmyty, słowem – nijaki. Przeskok był tak wielki, że nie mogłem się wprost nadziwić temu, co słyszę. Nie podejrzewam, by w grę mógł wchodzić efekt zestarzenia się układu, ale fakty są takie, że po odsłuchach A-S2100 poprzedni model wydał mi się zupełnie nieatrakcyjny."

Najbardziej spodobało mi się "ospaly" :D trochę przegięcie. Co do XLR to fakt, że moj AS2000 po XLR sporo lepiej. Pisałem o tym, myślałem że będzie mała lub słaba różnica.

?👈

To porównanie z gazety to czysta komedia. Ja w ogóle można się takim czymś sugerować.

Rozumiem, że porównywałeś osobiście oba wzmacniacze, bo masz taką zdecydowaną opinię.

Napisz jak wypadły w Twojej ocenie.

Znam bardzo dobrze Proximy, mam u siebie Creeka 100A.

Dobrze wypada z tymi kolumnami lampowy Rogers e40A i kosztuje mniej od Creeka.

Bardzo ciekawa propozycja. Nie ukrywam swojej sympatii do lamp.

Czy mogę widzieć gdzie można kupić Rogersa E40a taniej niż Creeka?

Czy mogę widzieć gdzie można kupić Rogersa E40a taniej niż Creeka?

Choćby u mnie:)

Miałbym jeszcze jedną ciekawą propozycję:

Dzisiaj dojechał do mnie brytyjczyk mniej znanej firmy Sonneteer Alabaster.

Po sprawdzeniu z której strony chce mieć fazę, próby w którą stronę ustawić bezpiecznik i ustaleniu które wejście analogowe gra najlepiej posłuchałem trochę. Zupełny świeżak - grał swoje pierwsze godziny.

Zaintrygował mnie sposób w jaki tworzy przestrzeń - swobodnie, szeroko, z więcej niż poprawną głębią. Spektakularnie.

Chętnie zostawię go do prezentacji. I kosztuje 8500 zł.

sonet.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.