Skocz do zawartości
IGNORED

Odwrócona faza podczas kalibracji- prośba o porade

katka10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po krotce przedstawię zjawisko z jakim sie spotkałem.

Chcąc wzbogacić scenę i jakość muzyki zakupiłem wzmacniacz Rotel RA 611.

Jako że mam Amp. Denon x1000 bez pre out.

Dokupiłem Konwerter Hi na LO RCA podłaczyłem wg. zaleceń:KONWERTER SYGNAŁU AUDIO RCA HI/LOW KRAKÓW (5539913565) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. .

Pojawił sie mały problem braku masy ale podłączyłem masę głośników z masą wzmacniacza i po problemie.

Finalnie Wyjście Front z Ampli służy jako Pre out który podłączyłem do AuX wzmacniacza do którego były podłączone Fronty.

/Podczas kalibracji Audssey pokazało mi odwrócenie fazy w głośnikach frontowych.

Nie wiem czy w takim przypadku zignorować polecenie czy też powinienem zmienić kable... mimo że sa podłączone zgodnie z polaryzacją.

Pojawił sie mały problem braku masy ale podłączyłem masę głośników z masą wzmacniacza i po problemie.

Jaki brak masy ?

Na zdjęciu jest opis input wysoki sygnał .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega sobie zamiast poprawić to chyba pogorszył po co sygnał z gniazd głośnikowych + ten konwerter? Bez sensu trochę, zapewne to on wprowadza te niedogodności najlepiej tu się wpiąć do gniazda słuchawkowego bez tego konwertera.

Kolega sobie zamiast poprawić to chyba pogorszył po co sygnał z gniazd głośnikowych + ten konwerter? Bez sensu trochę, zapewne to on wprowadza te niedogodności najlepiej tu się wpiąć do gniazda słuchawkowego bez tego konwertera.

Do gniazda słuchawkowego nie , bo jest potrzebne dedykowane wyjście na Fronty . W systemie KD nie może iść na kolumny frontowe sygnał zmiksowany 5.1 do postaci dwukanałowej .

Domyślam się że ten wzmacniacz to wzmacniacz stereo zintegrowany , a więc w czasie odsłuchu stereo ma poprawne stereo .

W amplitunerach KD Yamahy bywa tak , że wyjście pre-out jest realizowane poprzez dzielnik napięcia od " odczepów końcówek mocy " . Ten konwerter jest dzielnikiem napięcia tylko że regulowanym .

Pytający masz opis na konwerterze , podłącz jeszcze raz , jeśli nie działa to może być zepsuty .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaki brak masy ?

Kolego Czester. Opisywany, ale może nie dokładnie nazwany brak masy polegał na pojawieniu sie brumienia z wysokotonowych o natężeniu wzrastajacynm wraz z podkreceniem głosnosci na wzmacniaczu. Słyszalny był jedynie gdy nie dochodził sygnał z Ampli.

Wszystko znikło gdy zrobiłem dodatkowy mostek w postaci podwójnego przewodu który łączył zaciski minusowe w Ampli z masą wzmacniacza służącą do podłączenia gramofonu. ( patrz foto.)

Mimo że na konwerterze wystepują 2 przewody masy ja poprowadziłem kolejny, dzięki temu zabiegowi, mój problem został rozwiązany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To olej odwróconą kalibrację . Miałem taki przypadek nawet nie jeden , że po przestawieniu kolumn kalibracja Yamahy mówiła o odwróconej fazie . W instrukcji Yamaha RXV 750 piszą , że może być komunikat o odwróceniu fazy pomimo poprawnego podłączenia .

Odwrócona faza może być powodem złego podpisania kabli na tym konwerterze. Napisali na obudowie jedno a zrobili odwrotnie.

Jesli w obu wychodzi odwrócona polaryzacja a gra dobrze to nie przejmował bym się tym.

pozdrawiam

Albo może ten wzmacniacz odwraca fazę ze swojej natury? Spróbuj podłączyć odwrotnie i zobacz czy lepiej.

Odwrócona faza może być powodem złego podpisania kabli na tym konwerterze

Koledzy pytanie z mojej strony może z tych idiotycznych:

Które kable zamienić miejscami? Te wychodzące z Amplitunera do konwertera czy te wychodzące z wzmacniacza do kolumn?

Koledzy pytanie z mojej strony może z tych idiotycznych:

Które kable zamienić miejscami? Te wychodzące z Amplitunera do konwertera czy te wychodzące z wzmacniacza do kolumn?

Odwróciłem w głosnikach kable i komunikat o fazie juz się nie pojawił.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.