Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podlogowe ze wskazaniem na bass

Lukasz_63280

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wsystkich,jestem nowym uzytkownikiem,ktory nie mysli o niczym innym jak tylko o kupnie kolumn podlogowych oraz wzmacniacza co pozwoli na korzystanie z mojej pasji w pelni

1) Ile pieniędzy możemy przeznaczyć na sprzęt?

6000zl

2) Czy sprzęt ma być nowy, czy używany?

wolalbym nowy ale nie wykluczam uzywanego bo wiem jaka jest miedzy nimi roznica cenowa

3) Jaka jest powierzchnia pokoju?

okolo 30m2,kolumny moga byc tak daleko od scian jak tylko bedzie trzeba

4)jakie bedzie zastosowanie muzyka/film?

80% muzyka,20% film

5) Jakiej muzyki słuchamy?

glownie deep house,progressive trance ale tez hip hop soul jazz kazdy rodzaj muzyki

5) Czy to ma być jednorazowy zakup na kilka lat, czy też będziemy stopniowo rozbudowywali zestaw?

chcialbym zeby spedzil ze mna kilka lat

Kazda rada i opinia na wage zlota

Prosze was o pomoc...

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zwróciłbym uwagę na dwa wzmacniacze - NAD C356 BEE (http://q21.pl/nad-c356-bee.html) oraz Yamaha A-S701 (http://q21.pl/yamaha-a-s701.html). Obydwa to mocne, dynamicznie grające konstrukcje. NAD jest trochę równiejszy, lepiej wypełniony szczególnie w środku pasma. Yamaha jest bardziej efekciarska (ale w dobrym tego słowa znaczeniu), bardziej eksponuje skrajne pasma.

Kwestia kolumn - dobrym, u wierzyłbym wyborem będzie Polska konstrukcja Pylon Audio Sapphire 31 (http://q21.pl/pylon-audio-sapphire-31.html), natomiast na pewno warto byłoby rozważyć trochę większy budżet i pomysleć o modelu Pylon Audio Diamond 28 (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-28-13277.html). To aktualnie flagowa konstrukcja, która pod względem brzmieniowym na pewno satysfakcjonowałaby Ciebie.

Alternatywą jest największa podłogówki serii kanadyjskiego Paradigm Monitor 11 v.7 (http://q21.pl/paradigm-monitor-11-v-7.html) oraz francuski Focal Chorus 726 (http://q21.pl/focal-chorus-726.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdeczne do naszego salonu na porównana, odsłuchy poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Powiadasz ze wskazaniem na bas. Może to zaraz wywołać lawinę komentarzy typu- (co ty pier..., ile pudeł w życiu miałeś okazję posłuchać). Wiem to, bo niektórzy twierdzą, że im monitory z 13-15 cm. wooferkiem zwijają dywan. Muzyka, bez nisko schodzącego, czystego basu nadaje się tylko do sypialni, żeby słuchać kołysanek. IMO. Od siebie mogę poradzić tyle. 30m2 to duże pomieszczenie. Gdybym, ja miał na nowo kompletować zestaw, to wolał bym kupić używany wzmacniacz i kupić kolumny z wooferami min 20cm. Tyle, że kolumn z takimi głośnikami, teraz jak na lekarstwo, bo w modzie są te słupki. Zwróć uwagę na Polk Audio TSx550T. Dwa 8'' woofery. Zejście basu 36Hz. Napisałeś Jazz. Jazz to kontrabas a kontrabas to nawet prawie 30Hz (nie wszystkie odmiany ale jednak). Nie wyobrażam sobie słuchania Jazzu, kiedy nie słychać szarpania strun kontrabasu. Oczywiście jest wiele kolumn z np. 6,5'' przetwornikami (takie posiadam) i też nisko schodzą ale to już nie będzie ta kultura basu którą daje membrana o większej średnicy. To tylko mój punkt widzenia.

Klipsch R 28F a do nich Pioneer A 30.

Membrany 20 cm ( 8" ) , zasięg dołu wystarczający a wzmacniacz wystarczy - poczytaj.

Razem dopasowane do metrażu i w budżecie - jeszcze coś zostanie ;-).

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tu masz wymiatacza, tylko mocy potrzebuje :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze taka wzmianka odnośnie basu. Moje niezatarte wspomnienie, to koncert organowy z katedry w Oliwie. To niesamowite uczucie, kiedy czuło się w trzewiach te basy. Wrzuciłem przed chwilą na warsztat jeden z koncertów organowych. Wiadomo, katedry do domu nie przeniosę ale te dźwięki z niższych oktaw aż się prosiły o większą membranę, żeby wytworzyć SPL, który dał by odczuć chociaż namiastkę tego wrażenia.

A Ja z Oliwy zapamiętałem głównie brak umiejętności organisty. Ni do rymu ni do taktu... Kupa hałasu. Może zależy kto się trafi.

Przepraszam autora, że tak poza tematem. W Oliwie byłem bardzo dawno temu. Może te organy nadają się już do renowacji, no i faktycznie, może organista był kiepski. Do Świętej Lipki mam bliżej i byłem tam kilka razy. Jak Ci się to podoba?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łukasz, zauważyłem, że założyłeś dwa wątki. W poprzednim napisałeś, (konkrene) basowe brzmienie. Jeśli nie masz możliwości odsłuchu, to weź pod uwagę średnicę woofera. Oczywiście producenci stosują różne strojenia, konstrukcje skrzyń, bass-reflexy i inne zabiegi powodujące uzyskanie niższego basu ale moim zdaniem to są sztuczki jak wydobyć niski bas z małego głośnika. Oczywiscie nie zapominaj że różne kolumny różnie grają, bo w jednych stosują tweeter z kopułką jedwabną inne np. z aluminiową i to może spowodować, że sopran będzie mniej lub więcej rżnął Cię po uszach. Życzę trafnego wyboru, bo wiem jaką irytację mogą wywołać niedostatki w basie, lub soprany zbyt mocno świdrujące w uszach. Powodzenia.

Też przepraszam autora za wtrąt.

Jak Ci się to podoba?

Lepiej niż to co słyszałem, ale dalej tempo jeździ facetowi jak chce. Nie wiem, może te organy mają jakieś ograniczenia że trzeba dać im czas do wydania dźwięku, ale wielu organistów tak pływa, nie wiem czemu.

Porównaj sobie z tym wykonaniem:

Też nie idealnie, ale aż tak nie kłuje w uszy.

Natomiast rzeczywiście potęga basu przy organach jest nie do powtórzenia.

Nie wiem, może te organy mają jakieś ograniczenia że trzeba dać im czas do wydania dźwięku, ale wielu organistów tak pływa, nie wiem czemu.

Z pewnością ogromne masy powietrza muszą przepompować jakieś pompy i wtłoczyć je do tych "luf od haubicy" :) Może stąd takie mikro opóźnienia.

Subwoofer jest w Twoim wypadku podstawą dyskusji, dobry bas jest tam, gdzie jest dobry subwoofer.

http://sklep.rms.pl/polk-audio-dsw-pro-440wi-dswpro440wi-180w-aktywny-subwoofer-8cali

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

W tym budżecie stawiał bym jednak na solidniejsze konstrukcje kolumn podlogowych i dobry wzmak niż subwoofer. Co jest niezbędne w kinie może spowodować zejście jakości z kolumn lub wzmacniacza.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.