Skocz do zawartości
IGNORED

WILE (Sound Art) Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Dyzman, myślę że Krell 400xi w porównaniu do Rock nie będzie miał wiele do powiedzenia

co prawda Rock słuchałem tylko na AS i to nie była za bardzo udana prezentacja (nowe kolumny)

ale ten wzmacniacz ma potencjał....

Dyzman, myślę że Krell 400xi w porównaniu do Rock nie będzie miał wiele do powiedzenia

co prawda Rock słuchałem tylko na AS i to nie była za bardzo udana prezentacja (nowe kolumny)

ale ten wzmacniacz ma potencjał....

Pod jakim wzgledem?Mocne słowa

Pod jakim wzgledem?Mocne słowa

...muzykalność, neutralność, barwa,.....szybkość i dynamika tego nie jestem pewien....

ogólnie większa przyjemność ze słuchania muzyki i to nie ważne jaki gatunek....

...muzykalność, neutralność, barwa,.....szybkość i dynamika tego nie jestem pewien....

ogólnie większa przyjemność ze słuchania muzyki i to nie ważne jaki gatunek....

Ja bym powiedział ze muzykalność, neutralność, barwa, lepsze ma Rock,

Szybkość i dynamika na plus 400xi. Jak dla mnie to podobny poziom kwestia gustu.

Ja bym powiedział ze muzykalność, neutralność, barwa, lepsze ma Rock,

Szybkość i dynamika na plus 400xi. Jak dla mnie to podobny poziom kwestia gustu.

Wydaje mi się że Krell 400xi nie ma za bardzo czego szukać w bezpośrednim sparingu z Rockiem bo tak naprawdę

do słuchania muzyki i delektowania się nią potrzebna jest przede wszystkim muzykalność i barwa a tych rzeczy

Krellowi niestety brakuje .

Spotkanie aktualne tylko DAC ciagle jeździ na odsłuchy i ciężko jest go upolować -:)

Wydaje mi się że Krell 400xi nie ma za bardzo czego szukać w bezpośrednim sparingu z Rockiem bo tak naprawdę

do słuchania muzyki i delektowania się nią potrzebna jest przede wszystkim muzykalność i barwa a tych rzeczy

Spotkanie aktualne tylko DAC ciagle jeździ na odsłuchy i ciężko jest go upolować -:)

A ja myslę , że tak do konca nie jest bo ważne jest całe zestawienie . Wszystko co zrobiłem u siebie , prowadziło do wydobycia całego potencjału z tych urzadzeń , które dobrałem tak by do siebie pasowały , tak by spełniały moje oczekiwania i oczywiscie wpisywały się w moje preferencje. Oczywiscie na miarę moich finansowych mozliwosci. 400 xi to urzadzenie neutralne. Niektórzy mówią: do bólu. Moje doswiadczenia z nim to potwierdzają i trzeba tu poswiecić sporo uwagi. Na osobiste preferecje kazdego ze słuchaczy nie mam oczywiscie wpływu ale nikt mi nie powie że to co u mnie dziś można usłyszeć , pozbawione jest emocji czy wspomnianej muzykalnosci. Czymże jest owa muzykalnośc? To też pojęcie dość mocno względne.

400 nie wybacza błędów i przypadkowych konfiguracji. Nie jest prawdą , że jest pozbawiony muzykalnosci choc może jest ona słabsza lub zwyczajnie inna niż w Rocku. W moim systemie nie ma problemów z muzykalnoscią choc jest ona podporządkowana róznicowaniu jakości nagrania , stad czasem mozna usłyszeć coś co z muzykalnoscią nie ma wspolnego , ale z drugiej strony można też trafic na płytę , która brzmi często w sposob kojarzony z klasą A. Jest obficie , aksamitnie a nawet ciepło, jest muzykalnie choc akurat ten aspekt jest obecny praktycznie stale bo pracują na to jeszcze inne rzeczy . Są barwy , w moim mniemaniu dobrze róznicowane i jak na cene systemu i technikę tranzystorową , dobrze oddane , a więc w miarę neutralne. Dla mnie muzykalnosc to szereg aspektów połaczonych w odpowiednich proporcjach.

Krellowi może i tak, ale można to nadrobić odpowiednim źródłem czy Dackiem, a tak naprawdę całą resztą. Doświadczyliśmy tego chociażby przy odsłuchu CD i DACa Wile. Natomiast szybkość, dynamika, kontrola na basie, to na pewno atuty Krella, których mu nie brakuje w zestawieniu z Rockiem. Rock zapewne jest łatwiejszy w doborze reszty toru, bo tak jak napisałeś daje dużo muzykalności i barwy od siebie. Słychać od razu tą liniowość o której wspominał kolega Wiosna, wszystko jest poukładane żadne pasmo się nie wyrywa, niczego też nie brakuje.

Co do spotkania to spokojnie czekam...

Edytowane przez doludzi

Krellowi może i tak, ale można to nadrobić odpowiednim źródłem czy Dackiem, a tak naprawdę całą resztą. Doświadczyliśmy tego chociażby przy odsłuchu CD i DACa Wile. Natomiast szybkość, dynamika, kontrola na basie, to na pewno atuty Krella, których mu nie brakuje w zestawieniu z Rockiem. Rock zapewne jest łatwiejszy w doborze reszty toru, bo tak jak napisałeś daje dużo muzykalności i barwy od siebie. Słychać od razu tą liniowość o której wspominał kolega Wiosna, wszystko jest poukładane żadne pasmo się nie wyrywa, niczego też nie brakuje.

Panowie, to również jest kwestią preferencji ale firma Krell zasłużyła na swoje uznanie zwłaszcza w początkowym

okresie działalności. Jedna z pierwszych konstrukcji Krella KSA 50 w czystej klasie A do dzisiaj uchodzi za jedną z wybitniejszych koncówek stereofonicznych i robi ogromne wrażenie na słuchaczach.Generalnie jestem za barwą

wszędzie tam gdzie jest niezbedna - czyli pre, power, kolumny. Źródło natomiast powinno być absolutnie neutralne

i dźwiękowo krystaliczne tak aby dać reszcie systemu pełne spektrum pasma do dalszej obróbki dźwiękowej.

Edytowane przez Magnepan

Właśnie o tym mówię. Muzykalnośc która słyszymy lub nie to zawsze wypadkowa tego co gra w całości a nie jednego konkretnego urzadzenia. W kązdym wypadku można wszelkie cechy wyeksponować lub je wycofac i efekt może być dalece inny od tego jaki słyszelismy kiedyś gdzieś w innej konfiguracji. Ta zmiana charakteru , przynajmniej w tej kwestii o ktyrej dyskutujemy , a wiec muzykalnosc, barwy , o której wspominasz Łukasz , a którą to wprowadził dac WILE czy chocby 512 Levinsona , swiadczy o tym że krell 400xi jest neutralny . Mało dodaje od siebie pozwalająć zaprezentować muzykę taką jak została zerejestrowana na płycie. To czy w jednym systemie bedzie bardziej ostry , mniej muzykalny czy bardziej techniczny brzmieniowo zależeć bedzie od umiejetnosci w doborze całej reszty z nim wspołpracującej jego własciciela. Łatwo przy nim popełnic bład w tej sztuce ale z drugiej strony ma duzy potencjał i wiele mozna z tego urzadzenia wyciągnąć. Jeśli komuś brakuje barw , gładkości , muzykalnosci i dawki ciepła itd polecam wykonanie czynnosci polegającej na wyczyszczeniu płynem Reson , 5 bezpieczników jakie się w tym urzadzeniu znajdują i pokrycie ich drugim płynem Reson Licon. Efekty są zaskakujaco duże i skuteczne.

Kolego Magnepan, dzięki za tą świetną płytkę :)

Kolego Dyzman69 , u mnie Rock gra z Heglem hd20 po usb z laptopa + jbl xpl200, hegel daje rade choć wiem, że można duużo lepiej, Ostatnio testowałem jeszcze mając krella Zodiaca Golda z dedykowanym volticusem, różnica była spora na korzyść zodiaca, testowałem też Daca Wile, wg mnie świetne urzadzenie choć mi brakuje w nim możliwości odtwarzania gęstych plików .

Co do tego jak sie ma Rock do 400xi to nie mam zielnego pojęcia, nie słuchałem tego krella, najprościej jest wypożyczyc i przetestować bo bez tego to tylko wróżenie z fusów. Jakby ktoś chciał posłuchać Rock to zapraszam do mnie, pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu rzecz jasna ale takie jest własnie audio, że jedni wolą ogórki a drudzy......

Rafał myślę,że najlepiej byłoby przetestować Rocka u siebie.Krella nie znam,ale interga lampowa to integra lampowa (barwy-dla mnie obok liniowości rzecz kluczowa).Reasonem czyściłem wszystkie swoje styki i szczerze-u mnie różnica na granicy percepcji.Magnepan mam podobne do Ciebie preferencje,dlatego mam wszystko od Wile.Wkrótce zamknę swój system na dłuższy czas.

Edytowane przez WIOSNA

Kolego Magnepan, dzięki za tą świetną płytkę :)

Kolego Dyzman69 , u mnie Rock gra z Heglem hd20 po usb z laptopa + jbl xpl200, hegel daje rade choć wiem, że można duużo lepiej, Ostatnio testowałem jeszcze mając krella Zodiaca Golda z dedykowanym volticusem, różnica była spora na korzyść zodiaca, testowałem też Daca Wile, wg mnie świetne urzadzenie choć mi brakuje w nim możliwości odtwarzania gęstych plików .

Co do tego jak sie ma Rock do 400xi to nie mam zielnego pojęcia, nie słuchałem tego krella, najprościej jest wypożyczyc i przetestować bo bez tego to tylko wróżenie z fusów. Jakby ktoś chciał posłuchać Rock to zapraszam do mnie, pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu rzecz jasna ale takie jest własnie audio, że jedni wolą ogórki a drudzy......

Hegla słuchałem , Wile też i ten ostatni dużo lepszy. Ogólnie swietna maszyna , piekne barwy , srednica ale i cała reszta na wysokim poziomie .

Co do jakichkolwiek porównan to oczywiscie trzeba by posłuchac obu bezposrednio ale i tu wnioski okupione będą ewewntualnym lepszym dopasowaniem jednego z nich do systemu w który zostanie wpiety. Chętnie posłachałbym jak Wile gra. Obawiam sie jednak że mieszkasz pewnie po drugiej stronie Polski:)

Hej . Orientujecie sie w jakiej cenie sa 3 m głośnikowe od Wile ?

Czy jest możliwość zakończenia bananami ?

Dzwon do Witkowskiego. Mysle ze jakieś 3 tys z małym haczykiem a banany to pewnie żaden problem.

Rafał myślę,że najlepiej byłoby przetestować Rocka u siebie.Krella nie znam,ale interga lampowa to integra lampowa (barwy-dla mnie obok liniowości rzecz kluczowa).Reasonem czyściłem wszystkie swoje styki i szczerze-u mnie różnica na granicy percepcji.Magnepan mam podobne do Ciebie preferencje,dlatego mam wszystko od Wile.Wkrótce zamknę swój system na dłuższy czas.

To to wiem i jak bedzie okazja to zrobię choc szczerze powiem , że bardziej interesowałbym się już Jazzem . Jasne że barwy to rzecz kluczowa bo inaczej słychac bedzie tylko karykaturę instrumentów. Dobrej konfiguracji 400xi nie ma z tym problemów choc to z pewnoscią nie lampa , nawet nie brzmienie takiej hybrydy jak WILE. To inny dzwiek ale znam brzmienie instrumentów na żywo i moge stwierdzic że Krell nie uszczupla tu jakoś prezentacji choc z pewnoscią niczego nie podgrzewa, nie dopełnia.

Co do płynu Reson to samo czyszczenie to nie wszystko. Wieksze chyba znaczenie ma drugi płyn którym po czyszczeniu pokrywa sie wtyki i styki. Do tego u Ciebie dochodzi jeszcze sposob prezentacji , który obarczony jest duzym wpływem pomieszczenia i ustawienia kolumn powodującym pogorszenie wglądu w nagranie. U mnie wszystko słychac jak na dłoni , wszysto jest bardzo namacalne. To pomaga w wychwytywaniu najdrobniejszych róznic. U mnie zastosowanie płynów dało efekt porównywalny z tym co wnosi wymiana interkonektu na lepszy.Nie były to niuanse na granicy percepcji.

Wlasnie jestem po rozmowie . 3 tysie , banany odradza. dzieki

Też bym odradzał przy tej sztywnosci i masie:)

Ktoś kto preferuje dzwięk ocieplony , oparty na obszernym basie , kto preferuje dzwięk urzadzeń opartych na żarówkach , będzie deprecjonował to co oferuje Krell 400xi. To inne granie bez wątpienia tak więc w sumie nie ma nad czym dyskutować.

A co się tyczy stosowania i skutecznosci płynów Resona, ostatnio miałem okazję prezentacji tego wynalazku u kolegi w Śremie na jego systemie. Do tego zrobiłem to tylko częsciowo bo terminale kolumn i widły w głosnikowych od strony kolumn zostały nieruszone . Szkoda że kolega się tu nie udziela bo napisałby pewnie pare ciekawych słow na ten temat. ECI 1 , szczytowy SACD SONY i MAGNEPANY 1,7 oraz całe okablowanie od WILE świetnie na ten zabieg zareagowało i nie było to nic co moznaby nazwać " na granicy percepcji" :)

Jakby ktoś chciał posłuchać Rock to zapraszam do mnie,

mój kolega chętnie by posłuchał Rock bo coś wspominał że będzie chciał wziąć ten wzmacniacz na odsłuch....

... może mieszkasz gdzieś okolice Katowic?

Ze stolicy jestem, z racji tego, że Wile jest z Wwy, właściwie Pan Sylwester mieszka rzut beretem odemnie łatwiej tu o ew odsłuch czy testy.

Ze stolicy jestem, z racji tego, że Wile jest z Wwy, właściwie Pan Sylwester mieszka rzut beretem odemnie łatwiej tu o ew odsłuch czy testy.

Dobrze masz z panem Sylwestrem.....

Rafał stosowałem ten Reason powlekający.Nie chcę tutaj deprecjonować wpływu tego środka na dźwięk.Jeżeli komuś pomógł-ok.U mnie było na granicy percepcji i tyle.Nie ma tutaj znaczenia pokój odsłuchowy.Zdaje sobie z pewnych ograniczeń swojego,ale wiem też,jak mój system zagrałby w pokoju w pełni odpowiednim.Dla mnie najważniejsze są klocki i kolumny,potem kable, a dalej inne akcesoria.Płyny tego typu traktuję z lekkim przymrużeniem oka,chociaż najlepiej,kiedy każdy przetestuje coś takiego u siebie.Te sto parę złotych można odżałować.Pozowlę sobie nie podzielić entuzjazmu,że jakikolwiek płyn jest w stanie wynieść system na jakiś znacznie wyższy poziom.

Rafał stosowałem ten Reason powlekający.Nie chcę tutaj deprecjonować wpływu tego środka na dźwięk.Jeżeli komuś pomógł-ok.U mnie było na granicy percepcji i tyle.Nie ma tutaj znaczenia pokój odsłuchowy.Zdaje sobie z pewnych ograniczeń swojego,ale wiem też,jak mój system zagrałby w pokoju w pełni odpowiednim.Dla mnie najważniejsze są klocki i kolumny,potem kable, a dalej inne akcesoria.Płyny tego typu traktuję z lekkim przymrużeniem oka,chociaż najlepiej,kiedy każdy przetestuje coś takiego u siebie.Te sto parę złotych można odżałować.Pozowlę sobie nie podzielić entuzjazmu,że jakikolwiek płyn jest w stanie wynieść system na jakiś znacznie wyższy poziom.

Oczywiscie masz racje, kazdy ma inny system i juz ten fakt powoduje , ze efekty moga byc rozne. Kazdy ocenia na swoj sposob to co slyszy. Poza tym ja nigdzie nie napisalem , ze po zastosowaniu resona sprzet zacznie nam grac o klase lepiej:) ale z pewnoscia u mnie nie byla to roznica na granicy percepcji . Jesli chodzi o gradacje waznosci elementow w systemie to moja jest podobna do Twojej. Wszelkiej masci akcesoria to ostatni szlif, dopieszczanie i przyslowiowa kropka nad i .

powiem że nawet niewskazane....Wile są za ciężkie

Dokladnie , dlatego Wile odradza ten rodzaj wtykow ale jak ktos sie uprze to nic nie stoi na przeszkodzie by takie koncowki zalozyc tylko zeby potem nie bylo zdziwienia jak cos sie wygnie , wylamie czy peknie. Sorki za pisownie ale mam awarie klawiatury .

Ciekawe o ile wzrosna? No i chyba dobrze sie dzieje , ze trafia do sklepow. Miec cos tak dobrego i nie sprzedawac tego oficjalnie to moim zdaniem blad.Dostalem wczoraj fotki nowych wtykow xlr ktore sa ponoc zastosowane juz w wersji 5,1 PRO. Teflon, fosforobraz i aluminium. Wygladaja niezwykle solidnie i sa naprawde ladne.

Ciekawe o ile wzrosna? No i chyba dobrze sie dzieje , ze trafia do sklepow. Miec cos tak dobrego i nie sprzedawac tego oficjalnie to moim zdaniem blad.Dostalem wczoraj fotki nowych wtykow xlr ktore sa ponoc zastosowane juz w wersji 5,1 PRO. Teflon, fosforobraz i aluminium. Wygladaja niezwykle solidnie i sa naprawde ladne.

Ja już je posiadam od miesiąca a właściwie to mój friend dla którego załatwiłem Wille 5.1 pro cieszy się ich dźwiękiem

ale nie chciałem wychodzić przed szereg. Piękny nisko schodzący bas - niżej niż w modelu 5.0, delikatnie cofnięty

środek w stosunku do 5.0, ale naprawdę niewiele i przepiękna góra. Konstrukcja i wygląd bardziej przyjazny dla oka.

Basu wiecej mi nie trzeba . Jaki ma charakter ten zakres wzgledem normalnej wersji?Z moimi wysokotonowymi z berylu piekna gore mam tez na zwyklej wersji:) ale jesli dostane wiecej

ciepla gladkosci bez utraty precyzji , rozdzielczosci, detalicznosci , zwlaszcza w dziedzinie tworzenia aury poglosowej a wiec w sferze najdrobniejszego muzycznego planktonu to chetnie widzialbym taki kabelek w swoim sytemie.

Kabelki głośnikowe już zamówione. Pan sylwester bierze się do roboty od poniedziałku. Będzie prezent na swieta;)

Na początek przyszłego roku postaram się wypożyczyć Rock , jestem bardzo ciekawy jaki poziom prezentuje .

W q21 jest cena 12 tys. Orietujecie się jak jest z kupnem bezpośrednio od producenta ?

Mysle ze ceny podobne bo z tego co wiem to oni podaja ceny producenta ale moze jakis rabat uzyskasz. Gratuluje zakupu. Sluchales ich wczesniej u siebie?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.