Skocz do zawartości
IGNORED

WILE (Sound Art) Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

....myślę że powinienem o tym wspomnieć...

wcześniej napisałem że po 30 godzinach słuchania IC TON nie jestem w stanie określić który z kabli jest lepszy

lub na którym bardziej podoba mi się muzyka....wielokrotnie przemieniałem IC aby być pewnym i powiem tak....

WILE TON jest lepszy i mam większą przyjemność ze słuchania muzyki...takie jest moje zdanie...

dopiero dziś usłyszałem jak dźwięk na tym kablu ewoluował....pierwszego dnia gdy podpiąłem IC TON grałem na lampach

(we wzmacniaczu) srebrne Mazdy, na początku całość zagrała trochę jasno i jak dla mnie zbyt przejrzyście dlatego w miejsce Mazd dałem

TFK gładkie anody ( już było lepiej) i przez ten cały czas grałem i robiłem porównania IC właśnie na tych lampach...

jak wstawiłem z powrotem Mazdy dopiero usłyszałem jak dźwięk się zmienił/ poprawił....jest naprawdę dobrze...

tak fajnie gra że nawet nie zauważam że trochę brakuje tej gradacji planów bliżej/dalej ;-)

przede wszystkim jest lepsza emocjonalność przekazu (dla mnie jest to kluczowe) ...przy tym większa energetyczność grania

czystość dzwieku, gładkość, znakomity bas, neutralność....... za jakiś czas coś jeszcze napiszę...

... jak przyjdzie kiedyś czas na wymianę IC to będzie już to kabel docelowy...wyboru dokonam między dwoma IC

...Transparent z nowej serii Gen 5 lub Argento Flow Master Ref...bo tylko te kable biorę pod wzgląd ;-)

Słyszałeś je już, że tych dwóch kabli się trzymasz kurczowo?

Zastanawiam się czy wspomnianą przeze mnie korektę na średnim pasmie jakiej dokonał konstruktor w xlr, wprowadzi do Rca?

I co to znaczy zbyt przejrzyście? To akurat jest plus. Problem zaczyna się wtedy gdy za tym idzie odchudzenie brzmienia albo ostrość, brak spójności itd.

Słyszałeś je już, że tych dwóch kabli się trzymasz kurczowo?

I co to znaczy zbyt przejrzyście? To akurat jest plus. Problem zaczyna się wtedy gdy za tym idzie odchudzenie brzmienia albo ostrość, brak spójności itd.

....na temat tych dwóch kabli nie za bardzo chcę się teraz wypowiadać....pewnie za jakiś czas to zrobię...

...zapewne przejrzystość to plus/zaleta...tyle że kiedyś zrezygnowałem z tej przejrzystości (Dynaudio S25se)

....na temat tych dwóch kabli nie za bardzo chcę się teraz wypowiadać....pewnie za jakiś czas to zrobię...

...zapewne przejrzystość to plus/zaleta...tyle że kiedyś zrezygnowałem z tej przejrzystości (Dynaudio S25se)

Rozumiem. Czekam zatem na właściwy moment i Twoja opinie. A co do przejrzystości to zachowanie jej na najwyższym poziomie oferując zarazem barwy i wypełnienie to sztuka która potrafią tylko nieliczni. Każdy ocenia to wszystko po swojemu. Znalezienie odpowiedniej brzmieniowe mieszanki to klucz do sukcesu. Nie jest to proste zadanie. Ja mam to szczęście, że wzmacniacz który posiadam ma to w genach. Ale łatwo to gdzieś po drodze zgubić.

Przyszedł czas by zabrzmiał "wyższy TON" he he:) Czekam na XLRa i głośnikowe i powiem że nie mogę się już doczekać...

Różnica między ostatnim prototyp em przed seryjna wersja a tym który jest już wreszcie skończonym dziełem, jest dość znaczącą. Uwierz Łukasz, że warto było poczekać na do końca dopracowany już przewód. Nie wiem co tam względem mojego Witkowski zmienił ale ewidentnie seryjny ma jeszcze lepsza średnicę i bas. Odnoszę wrażenie, że przekaz jest jeszcze dokladniejszy, czystszy a bas momentami przypomina to co można usłyszeć z dobrej obudowy zamkniętej. I jak tu się nie ekscytowac ?! Jeszcze niedawno o takim graniu nawet nie marzyłem. Po prostu musisz wpaść do mnie i rzucić uchem. Znasz ten system. Usłyszysz różnice bez problemu. I co mam napisać na temat MITa którego miałem u siebie na tle tego przewodu? Mirek tylko nie pisz proszę, że to kwestia dopasowania ;) Czekam tylko na motyllo i na to co powie teraz hehe.

Różnica między ostatnim prototyp em przed seryjna wersja a tym który jest już wreszcie skończonym dziełem, jest dość znaczącą. Uwierz Łukasz, że warto było poczekać na do końca dopracowany już przewód. Nie wiem co tam względem mojego Witkowski zmienił ale ewidentnie seryjny ma jeszcze lepsza średnicę i bas. Odnoszę wrażenie, że przekaz jest jeszcze dokladniejszy, czystszy a bas momentami przypomina to co można usłyszeć z dobrej obudowy zamkniętej. I jak tu się nie ekscytowac ?! Jeszcze niedawno o takim graniu nawet nie marzyłem. Po prostu musisz wpaść do mnie i rzucić uchem. Znasz ten system. Usłyszysz różnice bez problemu. I co mam napisać na temat MITa którego miałem u siebie na tle tego przewodu? Mirek tylko nie pisz proszę, że to kwestia dopasowania ;) Czekam tylko na motyllo i na to co powie teraz hehe.

Podjadę i "rzucę uchem" he he... już Twój prototyp jest dużo lepszy od 5.1 więc tym bardziej czekam na finalny TON.

Witam szanownych klubowiczów. Gdyby ktoś był zainteresowany mam na sprzedaż Wile XLR 5.1 Długość1m. Wtyki xlr Furutech. Kabel ma 8 miesięcy i jest w stanie idealnym.

• 2 tygodnie później...

Dziś, kolejny raz gościł u mnie kolega Motyllo. Wymienilismy sie głośnikowym. Trafił wreszcie do mnie Transparent Reference za ponad 50 tys. Mój Wile Ton pojechał do Wojtka. Nie będzie wstydu. Podobna charakterystyka, Liniowość powoduje że z moim systemem Trans sprawdza się doskonale. W przeciwieństwie do mocno koloryzujacego xlr MITa jaki czas temu mogłem sprawdzić dzięki uprzejmości Wojtka. Na dokładną analizę przyjdzie czas. Jutro wstępnie opiszę pierwsze wrażenie jakie wywarł na mnie ten kabel.

Wojtek, wielkie dzięki za odwiedziny! Za wypożyczenie Trans również! Jak zwykle posluchali sumy świetnej muzyki. Chciałbym, żebyś odniósł się do tego co usłyszałem u mnie. Oczywiście mówię w kontekście transa-wile ale również w kontekście finalnego już, skończone go projektu XLR Wile Ton.

Dla jasności - który to jest dokładnie Reference, bo u Transparenta jest ich wiele? I z którego +\- roku?

Pzdr

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

...mam na sprawdzeniu IC Harmonixa HS101GP jutro coś napiszę i wrzucę jakąś fotkę

wczoraj odwiedziłem kumpla by posłuchać gramofonu i przy okazji sprawdzić kable (kolega od kilku lat gra na Wile)

w jego miejsce daliśmy Transparenta Ref Phono....zmiany były znaczne i praktycznie słyszalne od razu....

po 30/40 minutach kolega nie mógł uwierzyć jak ładnie gra.....wszystko uległo poprawie, począwszy od dołu po górę

powiem po sportowemu....Transparent nie dał żadnych szans Wile ;-) ...pokazał wielką klasę

Dla jasności - który to jest dokładnie Reference, bo u Transparenta jest ich wiele? I z którego +\- roku?

tak, to istotne..... wystarczy podać oznaczenie po numerze seryjnym i wszystko będzie jasne;-)

w jego miejsce daliśmy Transparenta Ref Phono....zmiany były znaczne i praktycznie słyszalne od razu....

to co by było w przypadku kabla do gramiaka....

Szanowny Wit-toldzie, ważne, bo kable głośnikowe Transparenta nie kosztują >50k pln, więc chciałbym się dowiedzieć, o które konkretnie kable chodzi. Chyba, że chodzi o XL, ale Dyzman tego nie napisał. Jeśli jest to jednak stary model, to też wiele powie, bo Transparent często apgrejduje swoje kable i stare nowym nierówne.

Skoro te porównania mają być miarodajne dla tych, którzy je czytają, to warto chyba wiedzieć, co jest porównywane? Szczególnie, że mierzymy Dawida z Goliatem.

Pzdr

Pzdr

Myślę, że tej informacji najprecyzyjniej udzieli sam wlascicieciel tych przewodów.

...mam na sprawdzeniu IC Harmonixa HS101GP jutro coś napiszę i wrzucę jakąś fotkę

wczoraj odwiedziłem kumpla by posłuchać gramofonu i przy okazji sprawdzić kable (kolega od kilku lat gra na Wile)

po 30/40 minutach kolega nie mógł uwierzyć jak ładnie gra.....wszystko uległo poprawie, począwszy od dołu po górę

powiem po sportowemu....Transparent nie dał żadnych szans Wile ;-) ...pokazał wielką klasę

Jaki to przewód Wile?

Tak to Reference XL

Muszę powiedzieć, że pierwszy kontakt z tym przewodem jest bardzo pozytywny. I choć w przypadku xlr MITa też tak było, to tam zauroczenie średnicą jakie nastąpiło na początku, szybko ustąpił ukazując szereg niedociągnięć lub bardziej podkolorowan czy wręcz przesady jaką ten przewód wprowadza.

Tu tego nie ma. Trans ma to czego zdecydowanie brakowało Mit- owi, mianowicie otwartość dźwięku i klarownosc , powietrze.

Finalny Xlr Wile Ton został dopracowany i konstruktor dodał dodatkowy przewodnik właśnie dla średnich tonów co spowodowało delikatne podkreślenie tego zakresu. Nadal jednak mowa o wielkiej kulturze i zrownowazeniu czy liniowosci. Zrobiono to na podstawie mojej opinii z porównania z MITem. Ogólnie mój końcowy prototyp różni się od tej, zmodyfikowanej wersji również zakresem niskotonowy. Bas jest przede wszystkim pełniejszy i całościowo przekaz wydaje się obfitszy stojąc nadal na pozycji naturalności, liniowosci i neutralności.

Kabel świeży a z doświadczenia wiem że bas to jeden z ostatnich elementów które ulegają w procesie wygrzewania "dotarciu" Tak samo było w przypadku wszystkich przewodów Albedo jakie u siebie miałem. Wnioskuję więc, że bas jeszcze się zmieni.

Wracając do Transa, słychać klasę i wyrafinowanie no ale przy cenie 50 tys nie mogło być przecież inaczej. Czy wiadomo z jakich materiałów go zbudowano? Pytam o przewodniki.

Reference z technologią XL. Rocznika nie pamiętam...certyfikat powinien być w pudle

Pzdr

Slucham właśnie koncertu Zimmera. Twoj Transparent Wojtek, oferuje najlepszy bas jaki słyszałem. Wile Ton ma ten zakres świetny ale Trans różnicuje i kontroluje jeszcze lepiej.

Koncertu słucha się wybornie. Wspaniała plastycznosc, spojnosc i gładkość. Gdy wrócę do Wile Ton pokusze się o dokładną analizę. Muszę też teraz przerzucić więcej płyt. Zobaczymy jak będzie na różnych realizacjach ale już teraz mogę stwierdzić, że Xlr Mit, którego mi pożyczyles nie ma do takiej prezentacji podskoku. Na tle Transa to co robi z brzmieniem Mit to czysta fantazja idaca w kierunku ocieplenia, przebasowienia i zamulenia. Tu otrzymujemy otwartość, oddech, plastycznosc, spojnosc, ocean mikroinformacji, Liniowość, dźwięk zyje. Świetna przestrzennosc. No i cholera ten bas! Wile Ton ma go na bardzo wysokim poziomie ale XL stawia w tej kwestii pół kroku, może krok dalej.

Trafił wreszcie do mnie Transparent Reference za ponad 50 tys

mała pomyłka.... jak się okazało to nie Transparent Reference XL, który tyle kosztuje, tylko Reference drugiej generacji, czyli w technologii XL (literki za numerem seryjnym) kosztujący połowę mniej;-)

skąd wiem? bo taki mam;-)

polecam sprawdzić w IC tej samej linii;-)

te kable lubią być "w kupie"

i uważam ten kabel za świetny, zwłaszcza w cenie S/H;-)

Na opakowaniu jak byk Transparent Reference XL. Ja tam pewności żadnej nie mam. Wojtek chyba wie najlepiej co kupił.

Jeśli IC trzyma ten poziom i sygnature co głośnikowy to warto przynajmniej to sprawdzić choć w przypadku kolumn Wojtka nie wiem czy nie zacznie być dosadnie. Góra w XL, jej najwyższy zakres jest mocno doświetlony. Nie jest przejaskrawiony ale niczego nie ukryje, niczego nie złagodzi. Mit u Wojtka koryguje w dużym stopniu zapędy jego kolumn, równoważy je. Nie wiem czy nie lepiej byłoby sięgnąć po wysokie modele IC Fadela?

Edytowane przez dyzman69

Dawno?

...chyba jakieś 3/4 lata

mała pomyłka.... jak się okazało to nie Transparent Reference XL, który tyle kosztuje, tylko Reference drugiej generacji, czyli w technologii XL (literki za numerem seryjnym) kosztujący połowę mniej;-)

Witek, tz że po technologii XL weszła MM....dobrze myślę ?

Taki mam :) Jak kolega Witek. Zawsze piszę w technologii XL

Q

Dokładnie o to mi chodziło.

To jednak różnica re „kabel Transparenta za >50k pln”

Myślę, że to ważne, co tak naprawdę Dyzman porównuje.

Pzdr

Też myślę, że to ważne. Nie interesowałem się ofertą Transparenta a cenę tego przewodu znam od Wojtka, właściciela. To właściwie z jakiego pułapu cenowego jest ten kabel? Ile nowy kosztował?

Ten na allegro za 8 tys ma inne opakowanie.

post-8400-0-17666100-1538425243_thumb.jpg

Witek, tz że po technologii XL weszła MM....dobrze myślę ?

Tak, Mirku, jak zwykle;-)

To właściwie z jakiego pułapu cenowego jest ten kabel? Ile nowy kosztował?

Nowy, dość dawno temu ok. 24 tyś.

Pudełko z Twojego zdjęcia jest od wyższego modelu - z plastikowymi plakietkami z oznaczeniem modelu kabla i jego przeznaczenia (SS - tran, V - lampa)

Kabel o którym mowa realnie teraz to ok 6 tyś...za więcej bym nie kupił;-)

Góra w XL, jej najwyższy zakres jest mocno doświetlony. Nie jest przejaskrawiony ale niczego nie ukryje, niczego nie złagodzi.

A wielu twierdzi, że wręcz odwrotnie;-)

czy nie zacznie być dosadnie.

ja tam od lat zgłębiając ich ofertę, uważam, że są jak wskazuje nazwa - o dziwo transparentne.... więc jak system jest ok, to będzie super, jak coś jest nie tak - zostanie pokazane...

jednak dosadne to chyba nie najlepsze określenie...

jedno, co moim zdaniem mają ponadprzeciętne - to przestrzeń - zwłaszcza głębię..

Tak, Mirku, jak zwykle;-)

Nowy, dość dawno temu ok. 24 tyś.

Pudełko z Twojego zdjęcia jest od wyższego modelu - z plastikowymi plakietkami z oznaczeniem modelu kabla i jego przeznaczenia (SS - tran, V - lampa)

Kabel o którym mowa realnie teraz to ok 6 tyś...za więcej bym nie kupił;-)

A wielu twierdzi, że wręcz odwrotnie;-)

ja tam od lat zgłębiając ich ofertę, uważam, że są jak wskazuje nazwa - o dziwo transparentne.... więc jak system jest ok, to będzie super, jak coś jest nie tak - zostanie pokazane...

jednak dosadne to chyba nie najlepsze określenie...

jedno, co moim zdaniem mają ponadprzeciętne - to przestrzeń - zwłaszcza głębię..

Z nikim nie zamierzam się spierać. Piszę to co słyszę. Na tle ciepłej, bogatej barwowo średnicy i równie kulturalnej góry, jej najwyższy zakres jest mocniej akcentowany. Na wielu nagraniach słychać to wyraźnie. Jest więc to jakieś odstępstwo od liniowosci, która moim zdaniem jest na wysokim poziomie. To nawet nie jest odstępstwo a jedynie sposób na świetny dźwięk. Wraz ze świetną kontrola basu odtworzenie bębnów, szarpniecia strun kontrabas czy gitary basowej wypadają dzięki temu bardzo ekscytujaco. Generalnie przekaz bardzo kulturalny i wciągający. Przestrzeń jedna z najlepszych jakie słyszałem. Bardzo podobna do tej z Wile Ton. Włącznie z oddaniem głębi, która jak w Wile jest zjawiskowa. O różnicach w tej materii szerzej wypowiem się gdy wrócę do mojego przewodu ponownie.

Jeszcze kwestia ceny i lat produkcji. W jakich latach był oficjalnie dostępny i czy owe 24 tys to cena którą obowiązywała od początku czy może w zależności od roku ceny były inne? Mam na myśli np pierwsze lata produkcji i jej końcowy etap.

Co do dosadnosci, to może użyłem niezbyt trafnego określenia ale jak sam zauważyłeś, kabel gra czystym transparentnym dźwiękiem a to w połączeniu z dokładną precyzyjna górą i lekkim podkreślenie jej najwyższych składowych w pewnych konfiguracjach może dać efekt dosadnosci w tym właśnie przedziale. O średnicę i niższa górę bym się nie obawiał. Tu jest spokojnie, aksamitnie i gladziutko.

Edytowane przez dyzman69

...ponoć technologia XL weszła do obiegu w 1997r więc ten kabel ma jakieś + - 20lat...

I od początku kosztował 24 tys? Pytam o to w kontekście tego co mówił Motyllo. Mówisz 20 lat. Czyli gdyby dziś był produkowany kosztowałby pewnie ze 40 :)
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.