Skocz do zawartości
IGNORED

WILE (Sound Art) Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego kondycjoner ma nie działać?

Kto mówi, że nie działa? Skoro podłączony doń sprzęt działa to znaczy, że i on działa.

Tyle, że nijakiego wpływu na działanie tego sprzętu nie ma.

Wielki wpływ ma jak widać na zafascynowanego użytkownika i jego psychikę, tylko tyle.

Wielki wpływ ma jak widać na zafascynowanego użytkownika i jego psychikę, tylko tyle.

Zatem jednak ma wpływ. W innych kategoriach niż postrzega to technik, ale ma.

My możemy jedynie powiedzieć, że nie stwierdzamy takowego słuchem, a dokonane pomiary nie potwierdzają wpływu na drodze elektrycznej.

Włodek.

Tyle, że nijakiego wpływu na działanie tego sprzętu nie ma.

Z uporem maniaka wypisujesz swoje pseudo wywody. Już podawałem Tobie linki do pomiarów, jakie wykonał @yoshi_80 kiedy projektował swój cleaner/listwę. Dodatkowo w necie jest sporo informacji popartych pomiarami. Co w oczywisty sposób wpływa i oddziaływuje na urządzenia audio. Co z kolei przekłada się na jakość dźwięku!!!!

Więc jeżeli twierdzisz, że nic nie dają poprzyj to dowodami, pomiarami, statystykami ślepych testów......

( atak personalny )

@iro III

Gdzie widzisz atak persony, nazwałem po imieniu to jak się zachowujesz. Czyli piszesz forumową sieczkę, nigdy nie odpowiadasz na merytoryczne pytania, a najlepiej się czujesz wypisując wyssane z palca pseudo teorie...........

wyssane z palca pseudo teorie...

I kto to napisał?

Spokojnie, za chwile przybiegnie tu "gospodarz" to sobie takie teorie będziecie mogli po przyklepywać.

Tylko uważajcie nawzajem na wcześniejsze uzgodnienie swoich odczuć co do "działania", bo sami sobie nawzajem zaprzeczacie lub dziwicie się wywołanemu zdziwieniu - w ferworze "bogatych" opisów ale znowu będzie zabawnie i w tym to wam bardzo kibicuję!

Edytowane przez iro III

I kto to napisał?

No cóż, niczego oprócz sieczki nie można się po Tobie spodziewać. Zadałem konkretne pytania, podałem gdzie masz ew. szukać. Chociaż raz postaraj się podważyć to o czym piszę. Albo przestań pisać banialuki....

Roznice , delikatne ale jednak slyszalne , na korzyść DB slychac bylo juz przy okazji wykorzystywania DB4 . Zastanawiam sie wlasnie z duzym zdziwieniem nad tym wszystkim co napisales bo roznica na korzysc DB5 wzgledem Mocarza jest juz ewidentna. Mam wrazenie jakbysmy porownywali dwa inne

zestawy urzadzen :)

DB5 akurat pod katem tworzenia ciemnego tla , ciszy na ktorej rysowane sa muzyczne wydarzenia jest wybitny. Czystosc przekazu zadziwia. Zresztą dla mnie zastanawiajace byly Twoje zachwyty DB5 i to co mi na jego temat pisales na poczatku uzytkowania . Czym , ze mogl Cie tak zachwycic wzgledem Mocarza , ktorego miales przed nim okazje uzywac przez kilka tyg , poznajac go chyba wystarczajaco dobrze? Co sprawilo , ze gdy przyszedl czas finalizacji transakcji i podjecia decyzji o zakupie Twoje stanowisko zmienilo sie diametralnie? Wymieniasz kilka aspektow na niekorzyść DB5 , ktore akurat w mojej ocenie sa wlasnie na bardzo wysokim poziomie w tym urzadzeniu i co nie ukrywam wprawilo mnie w zdumienie :) Kazdy kto ma juz DB4 wie , ze pod kazdym wzgledem urzadzenie to ustawia dla konkurencji wysoko poprzeczkę. Zawsze beda roznice powstajace na bazie roznic konfiguracji systemow , roznic w ocenie przez poszczegolnego sluchacza wynikajace z preferencji , roznice ktore do pewnego stopnia wynikaja z niedoskonalosci kazdego z pomieszczen w jakich odsluch jest przeprowadzany. To zawsze jest wypadkowa tych wszystkich skladnikow. Nie bede wnikal teraz w przyczyny takiego stanu rzeczy. To i tak niewiele wniesie. Kazdy moze i powinien sprawdzic dzialanie Mocarza i DB we wlasnym zakresie , zwlaszcza , ze jest taka mozliwosc wypozyczajac go.

Kazdy kto chce sie przekonac jak w spektakularny sposob DB5 wspolpracuje w systemie , jak zjawiskową czern tworzy w tle nagran, jak kompletnym urzadzeniem jest pod kątem brzmienia systemu , ktory zasila, moze wpasc do mnie , Zapraszam.

Watek poswiecony jest urzadzeniom Wile wiec nic chcialbym tu zasmiecac go informacjami na temat innych urzadzen.

Mocarz jak dla mnie to jeden z najlepszych kondycjonerow jakie mialem przyjemnosc goscic u mnie w systemie. Gdyby nie irzadzenia DB-Elektro pewnie zostalby u mnie na stale. Ma jednak kilka cech ktore na tle DB byly dla mnie nie do zaakceptowania a najwieksza z nich to zubożenie przekazu pod wzgledem najdrobniejszych szczegolow, informacji o akustyce nagrania itp. Fakt ten rzutowal u mnie rowniez slabszym oddaniem plastycznosci przekazu i namacalnosci . Cechy te w duzej mierze odpowiadaja za efekt namacalnosci, obecnosci muzykow, istrumentow przed sluchaczem a co za tym idzie realizmu nagrania. To jedna z priorytetowych cech dla mnie . Juz Db4 robil to lepiej a DB5 to klasa wyzej praktycznie w kazdym aspekcie. To mniej wiecej roznica jakosciowa porownywalna do tej jaką obserwuje teraz przesiadajac sie z mooch dotychczasowych glosnikowych przewodow Wile na nowszy , drozszy model tej marki. Dla mnie przesiadka z Mocarza i DB4 na DB5 to kolejny , spory krok na przod pod wzgledem odkrywania mojego systemu, kolejny krok w jego doskonaleniu, kolejny krok w dążeniu do doskonalosci , do spelnienia moich brzmieniowych oczekiwan i marzen.

Na tle testowanych przeze mnie urzadzen Xindaka, Enerra i Shunyaty , Mocarz jawi sie jako najbardziej rzetelny pod wzgledem dzialania i wplywu na brzmienie zasilanych urzadzen w tym towarzystwie. Bez watpienia dla mnie to najbardziej zrownowazony w tej stawce sprzet.. Mysle ze wiele osob bedzie z jego dzialania bardzo zadowowlonych. Do tego jest swietnie wykonany i robi wrazenie swoim wygladem. A , ze nie sprawdzil sie u mnie lepiej od DB .....cóż, nie ma rzeczy idealnych i zawsze moze byc lepiej. Gdyby nie DB z pewnoscia Mocarz zasilałby dzis u mnie Jazz'a i Levinsona. Bez dwoch zdan to swietne urzadzenie , ktore z czystym sumieniem moge polecic kazdemu.

W tej sytuacji wchodzi w rachube jeszcze potrzebne dodatkowe okablowanie do polaczenia obu urzadzen , ktore moze byc przez wielu postrzegane negatywnie. Dodatkowe polaczenie, dodatkowy element w torze, dodatkowe potencjalne straty. Mysle jednak , ze powinien powstac przynajmniej prototyp by mozna bylo w odsluchach sprawdzic rzeczywiste wymierne korzyści takiego rozwiazania. Temat bardzo ciekawy i wart rozważenia.

Od niedawna mam dostep do odtwarzacza Wile Sarah. Zostala w Szprotawie na stale. U kolegi Doludzi gra z Louisem w piekny wyrafinowany sposob. Wlasciwie poziom jakosci brzmienia nie pozostawia niedosytu ale jesli dzieki dolaczanemu modulowi bedzie mozna poprawic brzmienie, to warto nad tym popracować .

"Wygląda na to,że DB5 gra zajebiście, ale jutro jeszcze testy porównawcze" takiego dokładnie sms-a wysłałem do Ciebie na początku, po włączeniu tego kondycjonera do systemu.Nie napisałem nigdzie w nim,że gra lepiej niż Mocarz (wręcz przeciwnie, że testy porównawcze później), a zatem sorry, ale nie rozumiem trochę tych sugestii. Piszesz co się stało, że zmieniłem zdanie? A gdzie ja niby zmieniłem zdanie? Nadal uważam, że DB5 gra bardzo dobrze, może nawet zajebiście,a listwy Soundartu i Furutecha zmiótł w pył w porównaniu bezpośrednim.Co więcej zakładam i rozumiem to, że ktoś może ten kondycjoner uznać za lepszy od Mocarza.Test porównawczy ich obu wykonałem kilka dni później , bo chciałem,żeby to urządzenie popracowało trochę w systemie.To chyba logiczne.Porównując oba urządzenia starałem się opisać jak najszczegółowiej różnice w dźwięku, jakie zaobserwowałem i nie chcę się powtarzać, bo wszystko o tym jest kilka postów wyżej. Nie chcę się też kłócić, bo pozostaniemy i tak przy swoim zdaniu, też dlatego, że a) mamy różne systemy, b) pewnie też trochę różne preferencje i być może trochę inaczej słyszymy. Kwestię czarnego tła zostawiam, bo i tak znowu każdy zostanie przy swoim zdaniu czyli ewidentnej różnicy w tym aspekcie na korzyść Mocarza dla mnie i dla DB5 dla Ciebie......Summa summarum - kondycjonera szukam dalej.

Co do przynależności do "innych grup marketingowych" oraz dywagacji, czy to w ogóle ma wpływ na dźwięk się nie wypowiadam, bo sens komentowania tego jest zerowy.

Edytowane przez WIOSNA

Dyzman napisał:"Ma jednak kilka cech ktore na tle DB byly dla mnie nie do zaakceptowania a najwieksza z nich to zubożenie przekazu pod wzgledem najdrobniejszych szczegolow, informacji o akustyce nagrania itp. Fakt ten rzutowal u mnie rowniez slabszym oddaniem plastycznosci przekazu i namacalnosci . Cechy te w duzej mierze odpowiadaja za efekt namacalnosci, obecnosci muzykow, istrumentow przed sluchaczem a co za tym idzie realizmu nagrania"

"Zubożenie najdrobniejszych informacji o akustyce nagrania" a co to jest? krótsze wybrzmiewanie pogłosów, mniejsze szumy ze studia itd. A gdzie to siedzi? Ano w średnicy i dolnej średnicy.A jak zrobić, żeby tego było więcej? A uwypuklić tę część pasma i jeszcze ją najlepiej wypchnąć lekko do przodu, to i przestrzeń się powiększy.A jakim kosztem? A takim,żeby schować wyższą średnicę i zaokrąglić górę w najwyższym jej paśmie.I to jest wgląd w nagranie ? I tak i nie.A może wgląd w nagranie to równe wyciągnięte pasmo kosztem pewnych efektów po pewnych zabiegach? Ja jestem po latach zwolennikiem tej drugiej koncepcji, ale szanuję też tę pierwszą.Z tego właśnie wynikają różnice w opiniach między nami i dobrze.Trzeba jednak podkreślić to uczciwie, że pewne rzeczy dzieją się zamiast a nie pomimo.

Dyzman napisał:"Ma jednak kilka cech ktore na tle DB byly dla mnie nie do zaakceptowania a najwieksza z nich to zubożenie przekazu pod wzgledem najdrobniejszych szczegolow, informacji o akustyce nagrania itp. Fakt ten rzutowal u mnie rowniez slabszym oddaniem plastycznosci przekazu i namacalnosci . Cechy te w duzej mierze odpowiadaja za efekt namacalnosci, obecnosci muzykow, istrumentow przed sluchaczem a co za tym idzie realizmu nagrania"

"Zubożenie najdrobniejszych informacji o akustyce nagrania" a co to jest? krótsze wybrzmiewanie pogłosów, mniejsze szumy ze studia itd. A gdzie to siedzi? Ano w średnicy i dolnej średnicy.A jak zrobić, żeby tego było więcej? A uwypuklić tę część pasma i jeszcze ją najlepiej wypchnąć lekko do przodu, to i przestrzeń się powiększy.A jakim kosztem? A takim,żeby schować wyższą średnicę i zaokrąglić górę w najwyższym jej paśmie.I to jest wgląd w nagranie ? I tak i nie.A może wgląd w nagranie to równe wyciągnięte pasmo kosztem pewnych efektów po pewnych zabiegach? Ja jestem po latach zwolennikiem tej drugiej koncepcji, ale szanuję też tę pierwszą.Z tego właśnie wynikają różnice w opiniach między nami i dobrze.Trzeba jednak podkreślić to uczciwie, że pewne rzeczy dzieją się zamiast a nie pomimo.

Czy zdajecie sobie sprawę, że gaworzycie tak, jakbyście porównywali różne kolumny głośnikowe?

• Redaktorzy

Czy zdajecie sobie sprawę, że gaworzycie tak, jakbyście porównywali różne kolumny głośnikowe?

A jakby to grzecznie powiedzieć, co cię to obchodzi?

A jakby to grzecznie powiedzieć, co cię to obchodzi?

( wypowiedź obraźliwa )

Tylko do nich się zwracam a oni nie piszą do siebie prywatnie, tylko publikują.

• Redaktorzy

Trollowanie wątku jest sprawą, która dotyczy wszystkich którzy w nim piszą, wiec każdy ma jak najbardziej prawo przyhamować zapędy trolla.

(na ataki personalne nie odpowiadam)

A to z czym wyskakujesz do mnie to nie atak personalny? Gdzie tu moderator ? To watek klubowy. Gdzie w tym belkocie choc slowo na temat ?
  • Redaktorzy

Rzeczona osoba lata od wątku do wątku i wtrąca trzy grosze, generalnie tłumacząc wszystkim, że się nie znają, bo tylko on i jego koledzy się znają, w związku z czym wszyscy inni są samooszukującymi się głupkami. Można to lubić, można się pośmiać przez pierwsze dziesięć razy, ale w końcu staje się to irytujące i człowiek sięga po muchozol.

"Wygląda na to,że DB5 gra zajebiście, ale jutro jeszcze testy porównawcze" takiego dokładnie sms-a wysłałem do Ciebie na początku, po włączeniu tego kondycjonera do systemu.Nie napisałem nigdzie w nim,że gra lepiej niż Mocarz (wręcz przeciwnie, że testy porównawcze później), a zatem sorry, ale nie rozumiem trochę tych sugestii. Piszesz co się stało, że zmieniłem zdanie? A gdzie ja niby zmieniłem zdanie? Nadal uważam, że DB5 gra bardzo dobrze, może nawet zajebiście,a listwy Soundartu i Furutecha zmiótł w pył w porównaniu bezpośrednim.Co więcej zakładam i rozumiem to, że ktoś może ten kondycjoner uznać za lepszy od Mocarza.Test porównawczy ich obu wykonałem kilka dni później , bo chciałem,żeby to urządzenie popracowało trochę w systemie.To chyba logiczne.Porównując oba urządzenia starałem się opisać jak najszczegółowiej różnice w dźwięku, jakie zaobserwowałem i nie chcę się powtarzać, bo wszystko o tym jest kilka postów wyżej. Nie chcę się też kłócić, bo pozostaniemy i tak przy swoim zdaniu, też dlatego, że a) mamy różne systemy, b) pewnie też trochę różne preferencje i być może trochę inaczej słyszymy. Kwestię czarnego tła zostawiam, bo i tak znowu każdy zostanie przy swoim zdaniu czyli ewidentnej różnicy w tym aspekcie na korzyść Mocarza dla mnie i dla DB5 dla Ciebie......Summa summarum - kondycjonera szukam dalej.

Co do przynależności do "innych grup marketingowych" oraz dywagacji, czy to w ogóle ma wpływ na dźwięk się nie wypowiadam, bo sens komentowania tego jest zerowy.

Marcin,przeciez nie o jakies kłótnie tu chodzi. Dla mnie dziwne wydaly sie zachwyty nad DB5 w momencie pozniejszej krytyki. Ale moze masz racje ,nie raz czlowiek po dluzszym sluchaniu zmienil zdanie. To naturalne. Nie warto rozwodzic sie nad tym dlaczego mamy rozbieżne zdania na ten temat. Jedno wspolne mamy na bank ,ze oba urzadzenia sa swietne. Kazdy ma wybor bo roznice miedzy nimi istnieja I sa wyrazne mimo tego ,ze taki kolega Iro twierdzi ,ze wplywu na brzmienie systemu nie maja ;) Usmiechne sie tylko na to z politowaniem. Fajnie ,ze tak dobre urzadzenia powstaja w Polsce,ze wycenione sa uczciwie ,fajnie ,ze mozna je wypozyczyc I sprawdzic we wlasnym systemie bo jak widac po naszym przykladzie ,zdania moga byc podzielone. Zdrowa sytuacja.

Wglad w nagranie ,transparentnosc ,precyzja,wspomniana namacalnosc I materializacja muzyki w moim odczuciu lepsza zdecydowanie w DB5 I w niewielkim stopniu ale jednak w DB4 ,wynika wlasnie z lepszej filtracji urzadzen DB,lepszego oddania przez nie,zwlaszcza przez DB5 ,tej cechy ktora jest przeze mnie bardzo ceniona,mianowicie wspomnianego wyzej ciemnego tla,ciszy zawartej w nagraniu. To nie manipulacja w pasmie srednim i zabiegow na wysokich tonach. To odfiltrowanie przekazu z wydawac by sie moglo nieslyszalnego wczesniej szumu. Nie zgadzam sie tez ze lepsza przestrzen to rowniez gierki w pasmie. Owszem ,mozna zyskac lub stracic w tej dziedzine,żąglujac charakterystyką ale moim zdaniem bedzie tu mowa jedynie o byc moze roznicach w postrzeganej plastycznosci brzmienia,jego swoistej trojwymiarowosci ale w wydaniu mikro ,czyli dotyczacej co najwyzej wrazen z odbioru kazdego instrumentu ,jego dzwieku z osobna. Przestrzennosc w skali makro to domena troche innych rzeczy niz uwypuklenie tego czy tamtego wzgledem reszty. Takie zabiegi nie spowoduja wiekszego oderwania sie dzwieku od kolumn,ich przyslowiowego znikania. Nie spowoduja tego ze w danym nagraniu odczucie rysowanej glebi bedzie bardziej dobitne isugestywne,ze akustyka nagrania bedzie odtwarzana w sposob zapierajacy dech w piersi bo pokoj w ktorym sluchamy praktycznie przestaje istniec gdyz sciany tegoz pokoju nie stanowia zadnej przeszkody w tworzeniu akustycznego tla nagrania co buduje tak poszukiwany przez nas realizm.

Od 3 tyg mam nowe przewody Wile. Przestrzen jest o wiele lepsza niz starym ,tanszym modelu. Zapewniam Cie Marcinie ze owa poprawa tego aspektu nie wynika z jakichkolwiek roszad w pasmie akustycznym ;)

Edytowane przez dyzman69

A to z czym wyskakujesz do mnie to nie atak personalny? Gdzie tu moderator ? To watek klubowy. Gdzie w tym belkocie choc slowo na temat ?

Jeszcze raz przypomnę.

TO JEST WATEK KLUBOWY.

W tym wątku decyzja Ludwika ty jesteś gospodarzem. Zatem to ty jesteś odpowiedzialny za jego prowadzenie. Masz pełne prawo banować wszystkich, których uznasz za niechcianych w tym wątku. Jedynie ty możesz wskazywać wpisy do usuniecia. Z żadnych decyzji podejmowanych w tym klubie jako gospodarz nie musisz tłumaczyć się moderacji.

Przecież zawsze o tym marzyłeś :-)

Zarządzaj wiec swym klubem jak gospodarz. I wiecej nie wzywaj imienia moderacji nadaremno :-)

Panu Ludwikowi za ten zaszczyt dziekuje.

Mylisz sie Włodku. Nigdy w mych marzeniach tego nie bylo. Korzystalem z tego narzedzia bo bylo dostepne . Fakt ,ze Ty jako forumowicz trolling jaki nagminnie stosuje Iro traktujesz za norme ,nie powinien rzutowac na Twoje postepowanie jako MODERACJA a jak jest ,kazdy mogl sie tu przekonac wielokrotnie. Te powyzsze personalne wycieczki w stosunku do mnie napisales jako Włodek czy jako moderator? Z tego co mi wiadomo masz swoje lata ale szczeniackie zachowanie jak widac nie jest Ci obce.

I choc moze te gówniarzerskie przytyki do mojej osoby pasuja Włodkowi,to moderacji juz srednio. I by zakonczyc ta nierowna walke,o moich marzeniach masz Włodku blade pojecie.

Wracajac do sedna sprawy a wiec zachowania kolegi Iro, kolega Jozwa Maryn okreslil je bardzo celnie. To czysty trolling I zasmiecanie watku. Takich sytuacji byly juz setki. Interwencji moderacji jak na lekarstwo. Prosze wiec o jedna ,skuteczna w tym akurat przypadku. Dziekuje I pozdrawiam

Dyzmanku drogi. Jako Włodek wytykałem ci to co do wytknięcia znalazłem. Kilka razy napisałem co myślę o Twoim sposobie prowadzenia agitacji na Wile. Również odniosłem się raz do moim zdaniem absurdalnego stosunku ceny jednego ze wzmacniaczy, do poziomu jego wartości materiałowej i wkładu inżynierskiego. Ale to jako Włodek, długoletni użytkownik tego forum.

Od moderatora vlado otrzymałeś to co sobie sam wypracowałeś, wciąż atakując moderatora vlado za opinie użytkownika vlado i za przewinienia niezgodne z Regulaminem Forum AS. Ja osobiście nic do Ciebie nie mam i nawet lubie ten godny laurów upór i inwencję z jakimi wciąż - teraz juz nazwę to inaczej - prowadzisz swój Klub miłośników produktów Wile :-)

Skoro zaufał ci Ludwik, ja również nie będę ci szkodził w Twej misji.

Pozdrawiam naprawdę serdecznie,

Włodek.

A teraz pora na moderatora vlado vel vladomorda:

Czego nie zrozumiałeś z wpisu który skierowałem do Ciebie jako gospodarza klubu?

Ja za Ciebie nie będę banował trolli, skoro niektórych za takowych uznałeś. Sam musisz to robić. Moderacja w działania gospodarzy klubów miłośników nie ingeruje.

Wpisy do usuniecia musisz zgłaszać na panel modertorski, żadnych innych zgłoszeń prócz Twoich jako gospodarza, moderacja nie respektuje.

Jeśli jeszcze czegoś nie rozumiesz pytaj teraz, abyśmy mieli wszystko jasne i nie zaśmiecali wątku strona techniczna prowadzenia klubu.

dyzman69

od kilku miesięcy tłumaczymyu Tobie ze masz na górze strony zakładke centrum banowania

tam blokuje sie dostep trolli do watku

a my sie nie domyslamy sami czego oczekujesz od nas w swoim watku

jesli liczysz na nasza interwencje zrób zgłoszenie do moderacji -pod kazdym wpisem jest stosowne narzędzie do tego

inaczej to nie zadziała chyba ze chodzi o wpisy typu manifesty oburzenia

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Marcin,przeciez nie o jakies kłótnie tu chodzi. Dla mnie dziwne wydaly sie zachwyty nad DB5 w momencie pozniejszej krytyki. Ale moze masz racje ,nie raz czlowiek po dluzszym sluchaniu zmienil zdanie. To naturalne. Nie warto rozwodzic sie nad tym dlaczego mamy rozbieżne zdania na ten temat. Jedno wspolne mamy na bank ,ze oba urzadzenia sa swietne. Kazdy ma wybor bo roznice miedzy nimi istnieja I sa wyrazne mimo tego ,ze taki kolega Iro twierdzi ,ze wplywu na brzmienie systemu nie maja ;) Usmiechne sie tylko na to z politowaniem. Fajnie ,ze tak dobre urzadzenia powstaja w Polsce,ze wycenione sa uczciwie ,fajnie ,ze mozna je wypozyczyc I sprawdzic we wlasnym systemie bo jak widac po naszym przykladzie ,zdania moga byc podzielone. Zdrowa sytuacja.

Wglad w nagranie ,transparentnosc ,precyzja,wspomniana namacalnosc I materializacja muzyki w moim odczuciu lepsza zdecydowanie w DB5 I w niewielkim stopniu ale jednak w DB4 ,wynika wlasnie z lepszej filtracji urzadzen DB,lepszego oddania przez nie,zwlaszcza przez DB5 ,tej cechy ktora jest przeze mnie bardzo ceniona,mianowicie wspomnianego wyzej ciemnego tla,ciszy zawartej w nagraniu. To nie manipulacja w pasmie srednim i zabiegow na wysokich tonach. To odfiltrowanie przekazu z wydawac by sie moglo nieslyszalnego wczesniej szumu. Nie zgadzam sie tez ze lepsza przestrzen to rowniez gierki w pasmie. Owszem ,mozna zyskac lub stracic w tej dziedzine,żąglujac charakterystyką ale moim zdaniem bedzie tu mowa jedynie o byc moze roznicach w postrzeganej plastycznosci brzmienia,jego swoistej trojwymiarowosci ale w wydaniu mikro ,czyli dotyczacej co najwyzej wrazen z odbioru kazdego instrumentu ,jego dzwieku z osobna. Przestrzennosc w skali makro to domena troche innych rzeczy niz uwypuklenie tego czy tamtego wzgledem reszty. Takie zabiegi nie spowoduja wiekszego oderwania sie dzwieku od kolumn,ich przyslowiowego znikania. Nie spowoduja tego ze w danym nagraniu odczucie rysowanej glebi bedzie bardziej dobitne isugestywne,ze akustyka nagrania bedzie odtwarzana w sposob zapierajacy dech w piersi bo pokoj w ktorym sluchamy praktycznie przestaje istniec gdyz sciany tegoz pokoju nie stanowia zadnej przeszkody w tworzeniu akustycznego tla nagrania co buduje tak poszukiwany przez nas realizm.

Od 3 tyg mam nowe przewody Wile. Przestrzen jest o wiele lepsza niz starym ,tanszym modelu. Zapewniam Cie Marcinie ze owa poprawa tego aspektu nie wynika z jakichkolwiek roszad w pasmie akustycznym ;)

Co do Twojej pierwszej wypowiedzi absolutna zgodna.Te urządzenia są bardzo dobre,choć,jak bardzo się nie wypowiem, bo wypadałoby przesłuchać jeszcze chociaż ze 2,3 (oprócz tej nieszczęsnej Shunyaty) uznane, konkurencyjne kondycjonery z zakresu 5-10 tysięcy i wyżej i wtedy można by było pokusić się o jakieś globalne stwierdzenie, co do półki cenowej na której powinny one leżeć.Co do drugiej części Twojej wypowiedzi. Nie wysnuwam tezy, że zwiększenie przestrzeni w odbieranej muzyce musi iść w parze z "kombinacjami" w paśmie.Z doświadczenia wiem, że jednak bardzo często tak się dzieje.Co do nowych kabli Wile - nie znam ,nie wypowiadam się.Co do manipulacji- to brzydkie słowo, wolałbym raczej zabieg, który jest stosowany świadomie, bądź nieświadomie, ale dotyczy on bardzo wielu urządzeń z bardzo różnych półek cenowych.Skupię się najpierw na odtwarzaczach, które grały w moim systemie już przy liniowym wzmacniaczu, kablach, kolumnach i nie do końca liniowej listwie zasilającej.A grały tam oprócz Sary jeszcze Theta i Twój C.E.C.Sara to jedyny kompakt, który można z tej trójki nazwać liniowym. Pozostałe dwa oprócz oczywiście wielu różnic między sobą nie wchodziły w paśmie tak wysoko, co więcej ciężar dźwięku był również od wyżej średnicy trochę przesunięty w dół .Nie twierdzę,że było to robione w sposób brutalny, ale słyszalny (w Thecie na pewno ewidentniej) .Czytając recenzję Marka 512 - recenzent pisze dokładnie o tym samym zabiegu, który słyszałem i w Thecie i C.E.C -u i w kondycjonerze DB5 oczywiście różnie wykonanym i nie 1 do 1, ale po części wspólnym. Jeszcze raz zachęcam do lektury tego tekstu http://highfidelity.pl/@main-1509&lang= , bo to jak się to robi, jest tutaj dobrze opisane i zgadzam się z tymi tezami w 100 procentach. Jeżeli Mark Levinson ma taki pomysł na dźwięk, to podejrzewam, że Twój odtwarzacz gra również wg tego pomysłu.Żeby było jasne nie krytykuję tego, bo jest to dźwięk często bardzo wysokiej klasy, ale taki po prostu jest i należy o tym powiedzieć wprost.Przez lata osłuchałem się z dość liniowym graniem i odstępstwa (które są często pod pewnymi względami atrakcyjne) mnie denerwują.Tak mam.Tak się przyzwyczaiłem.Dlatego lepszym uznam urządzenie jedno od drugiego, które będzie trzymało linię (wg moich standardów) 1 do 1 i doda do tego coś jeszcze niż urządzenie, które zrobi coś więcej kosztem pewnych odstępstw od liniowości, ale to są moje preferencje, które też zmieniały się na przestrzeni lat.

Edytowane przez WIOSNA

dyzman69

od kilku miesięcy tłumaczymyu Tobie ze masz na górze strony zakładke centrum banowania

tam blokuje sie dostep trolli do watku

a my sie nie domyslamy sami czego oczekujesz od nas w swoim watku

jesli liczysz na nasza interwencje zrób zgłoszenie do moderacji -pod kazdym wpisem jest stosowne narzędzie do tego

inaczej to nie zadziała chyba ze chodzi o wpisy typu manifesty oburzenia

Za banowanie troli zostalem przez Vlado obrzucany blotem. Stracha mam teraz I uraz :-) Dobrze wiem jak dziala forum ,jakich narzedzi moge uzyc I w jaki sposob. Nie chce usuwac nikogo a kolege Iro chcialem pobudzic do refleksji nad swoim postepowaniem tutaj I mam nadzieje ,ze dotrze to do niego. Jesli nie......coż,to jego wybor.

Tak wiec drogi Cir, wiem do czego jestem uprawniony ,wiem co moge a czego nie. Korzystalem z tego forum jak Was tu jeszcze nie bylo ale dzieki za przypomnienie. Pozdrawiam Rafał

Póki co jak widzę masz jedynie 38 lat i nie korespondujesz z durnymi dziećmi więc oszczedz sobie pouczanie innych zwłaszcza w temacie doświadczenia i dostosuj sie do reguł bo póki co jest tak jakbys ich ciagle nie rozumiał

Kolejne pisanie postów o kłopotach z trollami nic nie da. Jestes gospodarzem watku WILE działaj , to Ty tu uznajesz kto rozwala watek i nikt z nas tego nie zakwestionuje

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Póki co jak widzę masz jedynie 38 lat i nie korespondujesz z durnymi dziećmi więc oszczedz sobie pouczanie innych zwłaszcza w temacie doświadczenia i dostosuj sie do reguł bo póki co jest tak jakbys ich ciagle nie rozumiał

Kolejne pisanie postów o kłopotach z trollami nic nie da. Jestes gospodarzem watku WILE działaj , to Ty tu uznajesz kto rozwala watek i nikt z nas tego nie zakwestionuje

Daj spokoj,nikogo nie pouczam a co do wieku to chcialbym miec te 38 :-) a trolling gdy pisywalismy przed laty byl prawie zupelnie nie znany. Nie wnikam w przyczyny takiego stanu rzeczy ale powinno to dac co niektorym do myslenia.

Dyzmanku drogi. Jako Włodek wytykałem ci to co do wytknięcia znalazłem. Kilka razy napisałem co myślę o Twoim sposobie prowadzenia agitacji na Wile. Również odniosłem się raz do moim zdaniem absurdalnego stosunku ceny jednego ze wzmacniaczy, do poziomu jego wartości materiałowej i wkładu inżynierskiego. Ale to jako Włodek, długoletni użytkownik tego forum.

Od moderatora vlado otrzymałeś to co sobie sam wypracowałeś, wciąż atakując moderatora vlado za opinie użytkownika vlado i za przewinienia niezgodne z Regulaminem Forum AS. Ja osobiście nic do Ciebie nie mam i nawet lubie ten godny laurów upór i inwencję z jakimi wciąż - teraz juz nazwę to inaczej - prowadzisz swój Klub miłośników produktów Wile :-)

Skoro zaufał ci Ludwik, ja również nie będę ci szkodził w Twej misji.

Pozdrawiam naprawdę serdecznie,

Włodek.

A teraz pora na moderatora vlado vel vladomorda:

Czego nie zrozumiałeś z wpisu który skierowałem do Ciebie jako gospodarza klubu?

Ja za Ciebie nie będę banował trolli, skoro niektórych za takowych uznałeś. Sam musisz to robić. Moderacja w działania gospodarzy klubów miłośników nie ingeruje.

Wpisy do usuniecia musisz zgłaszać na panel modertorski, żadnych innych zgłoszeń prócz Twoich jako gospodarza, moderacja nie respektuje.

Jeśli jeszcze czegoś nie rozumiesz pytaj teraz, abyśmy mieli wszystko jasne i nie zaśmiecali wątku strona techniczna prowadzenia klubu.

Zaczne od konca I powtorze ,ze znam dobrze zasady I mozliwosci jakie autor wątku i uczestnik forum posiada . W jakim celu napisalem powyzej to co napisalem ,wytlumaczylem. Tak masz racje ,dzieki Panu Ludwikowi moge decydowac tu o wielu sprawach. Nie chce jednak nikogo wykluczac chyba ,ze ktos uparcie sie bedzie tego domagac. To bylo do moderatora vlado.

Teraz do forumowicza Włodka,

Włodziu,kochaniutki . Dobrze pamietam twoje wystapienia . Wytknales mi a ja tobie I jest dobrze. Agitacji powiadasz? Błędna ocena z twojej strony. Mylisz zadowolonego klienta marki Wile z agitatorem. Pisanie pozytywow I pochwal pod adresem marki Wile jest na tym forum niemile widziane? Koliduje z czyimiś interesami? Ja swojej fascynacji niektorymi produktami tej marki nie ukrywam. To jednak nie agitacja kolego. Od tego sa fora by cieszyc sie pasją I kazdy ma do tego prawo. Jesli mozna do znudzenia trolowac bez podstaw to mozna I publicznie wyrazac swoj zachwyt tutaj ,zwlaszcza na solidnych podstawach. I powiem wiecej ,firma Wile znow zachwycila mnie czyms co wyprodukowala. Jak sie domyslasz ,mam na mysli najnowsze kable glosnikowe ,ktore aktualnie jeszcze sie wygrzewaja a wiec moje wszelkie zachwyty na ich temat jeszcze przed tobą :-)

Absurdalna cena powiadasz .....hmm......

Moim zdaniem cena doskonale broni sie jakoscia brzmienia ale ty na ten temat nie masz pojecia wiec sobie nie porozmawiamy. Brzmienie swiadczy tez o wkladzie inzynierskim. No chyba ,ze ten mozna oceniac tylko na podstawie kilku marnych fotek w necie :-)

Twoje wywody na temat kondycjonerow,sieciowek I paru innych ciekawych rzeczy ,swiadcza ,ze jeszcze dluga droga przed tobą ale pamietaj ,ze czasu co raz mniej przed tobą :-)

Tak wiec nie kryje fascynacji niektorymiproduktami Wile,podejsciem konstruktorow,metodologia jaka sie posluguja przy konstruowaniu swoich urzadzen ,produktow,pasji ,ktora widac I czuc na niemalże każdym kroku ich dzialalnosci. To tak wlasnie powstaja rzeczy wyjatkowe,ponadczasowe,z duszą. Takie jest Wile. Wile to piekne brzmienie ,to muzyka. Wystarczy posluchac.

Pozdrawiam Rafał

Agitacji powiadasz? Błędna ocena z twojej strony. Mylisz zadowolonego klienta marki Wile z agitatorem. Pisanie pozytywow I pochwal pod adresem marki Wile jest na tym forum niemile widziane? Koliduje z czyimiś interesami? Ja swojej fascynacji niektorymi produktami tej marki nie ukrywam.

Rafał, ja nie miałem niczego pejoratywnego na myśli w nazwaniu formy w jakiej wykazujesz swój podziw dla swej ulubionej marki. Ot nazwa która sam mi się narzuciła:-)

Ja osobiście nie mam kontaktu z produktami Wile, zatem nie jestem w stanie zweryfikować czy podzielam Twoje zachwyty. Wypowiadać się zatem ani o brzmieniu ani o jakości nie mogę. Wtedy wypowiedziałem się na podstawie zdjęć zawartości owego wzmacniacza i tylko o tym.

Rządź się rozsądnie, a widzę że przejścia z moderatorem vlado troszkę Ciebie zmieniły i dojrzalej będziesz prowadził swój Klub miłośników :-).

pozdrawiam,

Włodek.

Rafał, ja nie miałem niczego pejoratywnego w nazwaniu formy w jakiej wykazujesz swój podziw dla swej ulubionej marki. Ot nazwa która sam mi się narzuciła:-)

Ja osobiście nie mam kontaktu z produktami Wile, zatem nie jestem w stanie zweryfikować czy podzielam Twoje zachwyty. Wypowiadać się zatem ani o brzmieniu ani o jakości nie mogę. Wtedy wypowiedziałem się na podstawie zdjęć zawartości owego wzmacniacza i tylko o tym.

Rządź się rozsądnie, a widzę że przejścia z moderatorem vlado troszkę Ciebie zmieniły i dojrzalej będziesz prowadził swój Klub miłośników :-).

pozdrawiam,

Włodek.

Zatem o Wile sobie nie porozmawiamy. Dla milosnikow fotografii sa inne fora. Tak samo dla milosnikow elektrotechniki I elektroniki. Nie zebym byl ignorantem w tej dziedzinie ale zglebianie technicznych tajnikow urzadzen , opisow laboratoryjnych badan I testow,interpretacja tabelek,wykresow nie jest moja pasją a I miejsce do tego mozna znalezc lepsze.

Wspomnialem wczesniej o pieknych starych czasach w ktorych trollingu bylo jak na lekarstwo. Ludzie przedstawiali swoje wnioski I racje ,wymieniali sie nimi , czesto spierali sie ale byly to spory ktore prawie nigdy nie przypominaly tego co dzis obserwujemy. Szkoda ze tak jest.

Fajnie za to ,ze jest troche osob ,ktore sa odporne na tego rodzaju ,,niszczącą "dzialalnosc i bez uprzedzen chca tych urzadzen posluchac ,bo warto .

• Redaktorzy

Panowie, litości. Nie zmieniajcie kolejnego wątku w walkę czort wie czego z diabli wiedzą czym. Pogadali o sprawach ubocznych, OK. Może teraz wrócić do tematyki?

Racja.

Czy wspomniane wczesniej urzadzenie wejdzie do oficjalnej produkcji ,czy pozostanie w sferze prototypu?

Zastanawiam sie czy powstanie nowy ,lepszy interkonekt,odpowiednik nowego glosnikowego, ktory jest dobrym przykladem na to ,ze na bazie dotychczasowych materialow uzytych przy budowie wczesniejszych wersji przewodow,mozna zbudowac co jeszcze lepszego.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.