Skocz do zawartości
IGNORED

kabel zasilający w cenie 500-600 pln czy wartko kupić do wzmacniacza

dfx5

Rekomendowane odpowiedzi

a jak pokazać i udowodnić, zmierzyć że krakowska jest lepsza od śląskiej, gouda od tylżyckiego, jedno wino od innego, limonka od cytryny. Kabel jest zmienną, wiec coś zmienia. Szukanie technicznych aspektów w kwestiach zmysłowych, sensorycznych jest dla mnie takie zabawne. Na szczęście to nie mój problem, mam Shunyatę Diamondback do źródła i nie sprzedam :).

Ci, którzy różnic nie słyszą desperacko szukają wytłumaczeń i teorii :), to bardzo zdrowa reakcja obronna, uzasadniona psychologicznie 100%

W tym wypadku nie chodzi o gust, tylko o pokazanie różnic, więc twój wpis jest nie na temat.

a jak pokazać i udowodnić, zmierzyć że krakowska jest lepsza od śląskiej, gouda od tylżyckiego, jedno wino od innego, limonka od cytryny. Kabel jest zmienną, wiec coś zmienia. Szukanie technicznych aspektów w kwestiach zmysłowych, sensorycznych jest dla mnie takie zabawne. Na szczęście to nie mój problem, mam Shunyatę Diamondback do źródła i nie sprzedam :).

Ci, którzy różnic nie słyszą desperacko szukają wytłumaczeń i teorii :), to bardzo zdrowa reakcja obronna, uzasadniona psychologicznie 100%

Słusznie kolega prawi .

Nie, bo odnosi się do czegoś czego mój wpis nie dotyczy.

Odniósł się do sedna problemu i zgadzam się z jego stwierdzeniami w 100 % .

Gość numik

(Konto usunięte)

W tym wypadku nie chodzi o gust, tylko o pokazanie różnic, więc twój wpis jest nie na temat.

czy gouda każdego producenta smakuje tak samo? Nie. Różne kable mają też różny wpływ, bo są inne, różne od siebie. Srebro serio różni się od miedzi :), to abecadło każdego w miarę osłuchanego człowieka

Nie, bo odnosi się do czegoś czego mój wpis nie dotyczy.

niestety nie zrozumiałeś mojego wpisu - właśnie jego sedna ;), muszę przyznać, że w trolowaniu masz sporą wprawę i robisz to faktycznie mistrzowsko. Czasem się zastanawiam czy te wszystkie kontrowersyjne profile mają swoich odrębnych właścicieli.

Poznaliśmy już Twoje zdanie, czy musisz na każdy wpis osoby, która czuje i słyszy różnicę reagować tak samo? To bardzo męczące i dziecinne, w tym jesteś dobry

Skoro jesteś taki mądry, to może napisz konkretnie o co ci chodzi, a nie zamieszczaj parametrów sprzętu pomiarowego, bo to nie ma związku z plikiem.

Akurat ten sprzet analizuje równiez pliki wav :)

Gość numik

(Konto usunięte)

jakakolwiek próba znalezienia dowodu na rzeczy, tematy, w których "dowodów" nie ma jest skazana na porażkę.

Pewne wydarzenia odbieramy zmysłowo i jeśli nasze zmysły odbierają różnicę to ona jest.

Jeśli ktoś ich nie słyszy dla niego tych zmian nie ma. Koniec kropka. Ale udawadnianie, że w tej sferze, ktoś "ma rację" a słyszący "NIE" jest idiotyczne w samym założeniu.

Nie siedzisz w mojej głowie, ja na szczęście nie siedzę w Twojej. Nie mów mi co słyszę, ośmieszasz się - jeśli to Twój cel ok dla mnie

czy gouda każdego producenta smakuje tak samo? Nie. Różne kable mają też różny wpływ, bo są inne, różne od siebie. Srebro serio różni się od miedzi :), to abecadło każdego w miarę osłuchanego człowieka

niestety nie zrozumiałeś mojego wpisu - właśnie jego sedna ;), muszę przyznać, że w trolowaniu masz sporą wprawę i robisz to faktycznie mistrzowsko. Czasem się zastanawiam czy te wszystkie kontrowersyjne profile mają swoich odrębnych właścicieli.

Poznaliśmy już Twoje zdanie, czy musisz na każdy wpis osoby, która czuje i słyszy różnicę reagować tak samo? To bardzo męczące i dziecinne, w tym jesteś dobry

Nic nie zrozumiałeś. Nie kwestionuję różnic między serami, kiełbasami itd. Nie wypowiadam się o smaku. W przypadku tych dwóch plików nie chodzi o gust, tylko o to czy są różnice , czy ich nie ma. To tak trudno zrozumieć?

Gość numik

(Konto usunięte)

Nic nie zrozumiałeś. Nie kwestionuję różnic między serami, kiełbasami itd. Nie wypowiadam się o smaku. W przypadku tych dwóch plików nie chodzi o gust, tylko o to czy są różnice , czy ich nie ma. To tak trudno zrozumieć?

a ja o plikach czy kablach? :) ciężko to zrozumieć? widzę, że się przegrzałeś - słuchaj, nic Ci do tego, że ja słyszę różnicę, moje uszy, moje pieniądze. ciężko zrozumieć? zachowujesz się jak nudne męczące dziecko

Ależ róznice są. Porównaj sobie binarnie.

Ale czy jesteś w stanie je usłyszeć. Wątpię ;)

a ja o plikach czy kablach? :) ciężko to zrozumieć? widzę, że się przegrzałeś - słuchaj, nic Ci do tego, że ja słyszę różnicę, moje uszy, moje pieniądze. ciężko zrozumieć? zachowujesz się jak nudne męczące dziecko

Odnoszę wrażenie, że część osób tutaj ma poważne problemy z myśleniem i czytaniem słowa pisanego. Albo też udają, że nie rozumieją i błaznują. Obie możliwości są w równym stopniu dyskredytujące.

To nie jest tak. Kłania się metrologia. Dokładnośc i czułość systemu pomiarowego nie zależy od tego, co podlega zmierzeniu tylko od mozliwości sytemu pomiarowego. Dokładność wyniku od tego zależy. A znajomość tej dokładności pozwala na sensowne wyciąganie wniosków z wyników.

Twój pomiar podaje różnice w granicach 0,01 - 0,03 dB. Zakładasz, że ten wynik jest prawidłowy nie wnikając w to, czy zastosowany system jest w stanie prawidłowo coś takiego zmierzyć. Wyciagasz wnioski zupełnie nieuprawnione.

Dla zobrazowania problemu punktem odniesienia niech będzie topowy analizator audio firmy Audio Precision serii APx55 ,

którego producent deklaruje max dokładność pomiaru amplitudy w analizie widma sygnału audio na poziomie +- 0,03 dB.

Taką dokładność osiąga dzięki 32 bitowemu próbkowaniu z częstotliwością próbkowania do 432 kHz, uzyskując 1,2 mln punktów dla analizy FFt. Imponujące, prawda? A i tak jest to gorzej od tego, co sam załozyłeś w przypadku interpretacji twoich wyników uzyskanych na kompie z oprogramowaniem z sieci. ;)

A koszt takiego urządzenia to ok. 30 tys $.

To teraz ja zacznę od zdania: to nie jest tak. Tak namieszałeś, że w pierwszym momencie nie wiedziałem o co Ci chodzi.

Dokładność urządzenia pomiarowego a dokładność oprogramowania to są dwie bardzo różne sprawy. W ogóle jak wpadłeś na pomysł żeby porównywać dokładność urządzenia do dokładności oprogramowania? Jak można porównywać dokładność karty dźwięku do dokładności programu edycyjnego.

Mogę się założyć, że dokładność oprogramowania stosowanego przez Audio Precision wielokrotnie przewyższa możliwości ich urządzeń.

Podobnie jest z takim oprogramowaniem jak np. Cool Edit Pro. Zdajesz sobie sprawę jak dokładne obliczenia musi wykonać Cool Edit Pro żeby nałożyć na ścieżkę jakiś efekt? A jak tych ścieżek jest 128?

Uwierzę, jak zrobisz analizę FFT pliku wav na kompie bez karty dźwiękowej.

W tym przypadku karta dźwięku nie jest w ogóle potrzebna.

Ależ róznice są. Porównaj sobie binarnie.

To jest normalne. Już o tym wspominałem, ale powtórzę to jeszcze raz (i jak będzie potrzeba to będę to powtarzał do znudzenia) : fizycznie jest niemożliwe żeby z wejścia analogowego zarejestrować dokładnie co do bita zgodne dwa pliki.

Mając do dyspozycji jeden plik, super sprzęt odtwarzający i super sprzęt rejestrujący, odtwarzając jeden i ten sam plik dwukrotnie - zawsze otrzymamy niezgodne bitowo dwa pliki.

Pisałem, że słyszałem. ;)

To najpierw wypada pogratulować, a potem współczuć, bo różnice na tym poziomie będą zawsze, za każdym razem nawet bez wymiany jakiegokolwiek elementu systemu.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Tak namieszałeś, że w pierwszym momencie nie wiedziałem o co Ci chodzi.

Taki ma styl :)

Ja jak po pierwszym przeczytaniu posta jar1 nie zajarzę o co chodzi, to drugi raz już nie czytam - bo raz za razem dochodzę do tego samego wniosku: wtf? :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

jakakolwiek próba znalezienia dowodu na rzeczy, tematy, w których "dowodów" nie ma jest skazana na porażkę.

Pewne wydarzenia odbieramy zmysłowo i jeśli nasze zmysły odbierają różnicę to ona jest.

Jeśli ktoś ich nie słyszy dla niego tych zmian nie ma. Koniec kropka. Ale udawadnianie, że w tej sferze, ktoś "ma rację" a słyszący "NIE" jest idiotyczne w samym założeniu.

Nie siedzisz w mojej głowie, ja na szczęście nie siedzę w Twojej. Nie mów mi co słyszę, ośmieszasz się - jeśli to Twój cel ok dla mnie

Nie wiesz w co się pakujesz. ;-)

Jakakolwiek próba tłumaczenia Ułomnouchym naszych racji jest skazana odgórnie na fiasko.

Tego betonu nie przebijesz...jest twardszy niż ten komunistyczny z PRL. ;-)

Gość numik

(Konto usunięte)

Nie wiesz w co się pakujesz. ;-)

Jakakolwiek próba tłumaczenia Ułomnouchym naszych racji jest skazana odgórnie na fiasko.

poczułem się jak Syzyf ;), masz rację

Żeby przebić beton trzeba mieć narzędzia, a nie sobie tylko na niego krzyczeć... Panie o złotych uszkach...

Gość numik

(Konto usunięte)

Piękny Stefan zarzuca innym zniewieściałość, ciekawe

moje wrażenie jest takie, że to beton jedynie "drze mordę" i nie umie zmienić płyty...spełnia właśnie definicję betonu. też kiedyś do niego należałem? Kable? Zasilające????? Roześmiałem się w Audio-Forte.

W domu...roześmiałem się z siebie i było mi głupio

Piękny Stefan zarzuca innym zniewieściałość, ciekawe

moje wrażenie jest takie, że to beton jedynie "drze mordę" i nie umie zmienić płyty...spełnia właśnie definicję betonu. też kiedyś do niego należałem? Kable? Zasilające????? Roześmiałem się w Audio-Forte.

W domu...roześmiałem się z siebie i było mi głupio

Sprytny sprzedawca zrobił ci wodę z mózgu?

Gość numik

(Konto usunięte)

Sprytny sprzedawca zrobił ci wodę z mózgu?

ty masz wodę z mózgu na stałe niestety, to moja odpowiedź, ja swojego mózgu...po prostu używam, słuchu też. naprawdę twoje przedszkolne metody na nikim nie robią wrażenia. Polecam Audio-forte...myślącym, wnioskującym i słuchającym, tobie również, nie należy nikogo przekreślać.

Inaczej mówiąc - wystawiam rękę, widzisz ją? Wyobraź to sobie i.....mów do ręki :)

Polecam Audio-forte...myślącym i słuchającym, tobie również, nie należy nikogo przekreślać

Raczej podatnym na sugestię.

Bum co sprytnego jest w propozycji ktore tu padaja miedzy innymi z chytrej Twoim zdaniem branzy:

"Wypozycz i przekonaj sie sam. To nic nie kosztuje"

BeatX też to zobaczyłem, a mam otwarte tylko lewe oko ! :)

wyprze moje obecne top10 złotouchych

Powiedziałeś a do powiedz b :) :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

w niedziele jeszcze raz zrobie test z nagrnaiem kabla zasilającego

jeśli się powiedzie po audiofilskiej mysli to powinno zamknać raz na zawsze coponiektórym malkontentom usta - jeśli nie to ja posypie głowę popiołem i bedziemy szukać innych dowodów :)

w niedziele jeszcze raz zrobie test z nagrnaiem kabla zasilającego

jeśli się powiedzie po audiofilskiej mysli to powinno zamknać raz na zawsze coponiektórym malkontentom usta - jeśli nie to ja posypie głowę popiołem i bedziemy szukać innych dowodów :)

Tylko to dokładnie opisz krok po kroku. Jak się da porób zdjęcia. Rozpisz cały tor itp.

Po prostu zrób to tak by nie było się do czego doczepić.

Proponuje dla porównania zrobić też nagranie w uproszczonym torze, z pominięciem elementu wzmacniacz - mikrofon.

ok zrobię najrzetelniej jak się da

gdyby ktoś z Warszawy chciał pozyczyć na parę godzin jakiś lepszy kabel niż mój neel to będzie super :)

Gość numik

(Konto usunięte)

tak?

nie czytam twoich głupot nawet, nie sil się, znam twoje intencje na tym forum, chcesz to dalej mylnie zgłaszaj posty do moderacji :D :D (reszta nie jest odpowiedzią do ciebie)

dla zainteresowanych rozwojem w tej sferze.

naprawdę nie trzeba nic wydawać, wystarczy pójść do dobrego salonu, na przejrzystym droższym zestawie posłuchać 3 zestawów kabli i wnioski są proste. Trzeba tylko chcieć, sprawdzać, być otwartym, wyciągać wnioski.

Jak się różnic nie słyszy też są plusy - oszczędności i mniej "zmiennych". A to, że mamy różne wrażenia to normalka.

Niektórzy tu przedszkolnie dyskutują z moimi wrażeniami, które znam lepiej od nich :). Szanuję ich wrażenia. Ciekawe, czy potrafią uszanować moje, tak zwyczajnie.

Tutaj Ci zdradzę że do specjalnej aparatury podtrzymującej życie, oraz pomiarowej szpitalnej zależnie od tej aparatury, są wykorzystywane wysokiej jakości przewody kriogeniczne oraz różnego typu włączniki i przełączniki np typu dpd ze srebrnymi stykami i hermetycznymi osłonami chroniącymi przed utlenianiem i wilgocią. Ekstrawagancja? Nie sadzę. Nie są to przełączniki po 2 zł ze sklepu elektronicznego. Ich jakość nie budzi zadnych wątpliwosci.

ok :)

To ja mam lepszy pomysł.

Skontaktuj się z ministrem zdrowia i zaproponuj, żeby podłączali w szpitalach urządzenia tym kablem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (najlepiej 2.5m żeby lepiej odfiltrowało prąd)

Tutaj jakość też nie wzbudzi żadnych wątpliwości, a kto wie czy taki audiofilski kabel zasilający nie uratuje komuś życia w szpitalu? ;)))

Natomiast pewne jest, że taki audiofilski kabel zasilający uratuje niejedno serce i duszę audiofilską :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.