Skocz do zawartości
IGNORED

kabel głośnikowy

stu

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłeś podstawowe modele. Z tej stawki to XLO. Może znajdziesz gdzieś Pro 600.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Nie podałeś całej reszty toru ale nawet i bez tego jako żaden zapalony kablarz polecę po prostu qed ruby .

Sam używam.Solidny kabel za przystępne pieniądze.Z tej półki cenowej na pewno wart polecenia i jak nie chcesz go chować w tynku to tylko brać.

Ostatnio na próbę kopiłem sobie Belden 9497, standardowo używam The Chord Odyssey 4 i 2, zależy od zestawu, mam też QED Rubby, Wireworld Luna, Ultralink MATRIX 2 oraz Klotz LY240S. Oczywiście najbardziej neutralny z tych kabli i najlepiej oceniam Odyssey, ale to inna półka cennowa, ale fajnie gra faktycznie Qed Rubby i w niektórych zestawach bardzo dobrze może zagrać właśnie Belden 9497 (niepozorny kabel, mało znany u nas, bardzo tani i strasznie ubarwiający granie - po podpięciu słychać od razu różnicę że jest zmiana - słucham go w testach od kilku dnii i tak jak w przypadku niektórych kabli naprawdę trzeba trochę posłuchać, żeby zauważyć różnice - przynajmniej takie są moje dośwaidczenia- to Belden od razu pokazuje swój charakter - tylko nie wiem czy nie za bardzo ubarwia przekaz - podobne wrażenia miałem jak testowałem kiedyś Furutecha u2T). Najgorzej w moich zestawach grał Klotz strasznie matowo.

Musical fidelity m3i + epos k1. Gdzieś czytałem że supra 3.4 jest ok.

Supra to kable oferujące ciepłe brzmienie, spójny bas i jego pełną kontrole. Fajnie sprawdza się w systemach gdzie występuje skrajne pasmo i chcemy nieco załagodzić ostrość wokali.

Brzmienie Musicala zupełnie tego nie wymaga, dlatego osobiście poleciłbym do takiego połączenia kabelek Chord odyssey 2 który znacznie poprawi analityczność, przestrzeń oraz namacalność instrumentów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znalazłem QED Silver Anniversary w dość dobrej cenie. Czy na początek z powyższych modeli nadał by się.

Chord odyssey 2 to super kabel ale niestety dla mnie na tą chwilę dość drogi może w późniejszym czasie.

Polowałbym na używane Odyssey 2. Bez konfekcji pamiętam, że chodziły w okolicach 300-350zł za 2x2m. Ewentualnie Rumour 2 (tutaj okolice 200-250zł, tylko rzadziej się pojawiają), które są bardzo dobrze wyważone, względem Odyssey bezpieczniejsze pod względem wpasowania się w system (Odyssey potrafi w niektórych systemach pokazać za dużo góry), choć dające mniejszy impuls i mniejszą namacalność/prawdziwość wszelkich brzmień. Za to i tak dają dźwięk znacznie czystszy, oraz właśnie z lepszym impulsem od Qedów w jakie celujesz, czyli coś, dzięki czemu muzyka żyje i potrafi zaangażować. Właściwie to mój wpis polega na uzasadnieniu, iż wg mnie warto kupić coś porządniejszego, bo za 30-40zł za nówki niestety rewelacji nie ma się co spodziewać. Ale rozumiem jeśli nie masz ochoty szukać używek bądź dopłacić np do Rumoura (to moje osobiste minimum, które daje radość z odsłuchów) - każdy samemu ustala swoje "maksimum" dla wydatków na audio. ;)

Z mojego doświadczenia:

- lepiej lepszy kabel niekonfekcjonowany niż gorszy konfekcjonowany

- po kilku latach nie zauważam pogorszenia jakości dźwięku

- słaba konfekcja z niezłego kabla potrafi zrobić bubla brzmieniowego

- banany często mają konstrukcję wymagającą jedynie zaciśnięcia przewodnika, zatem i tak jest on narażony na utlenianie

- możesz po prostu zacynować końcówki kabli

- jest mnóstwo zwolenników każdej z tych trzech opcji - pozostawienia kabla samego sobie, zacynowania, zakonfekcjonowania, każda ma plusy i minusy.

• 2 tygodnie później...

w niektórych zestawach bardzo dobrze może zagrać właśnie Belden 9497 (niepozorny kabel, mało znany u nas, bardzo tani i strasznie ubarwiający granie - po podpięciu słychać od razu różnicę że jest zmiana

Co masz na myśli z tym ubarwianiem? Dodaje koloru czy podbarwia?

Co masz na myśli z tym ubarwianiem? Dodaje koloru czy podbarwia?

Zmiana na ten kabel jest wyczuwalna zarówno z Odysseya 2 jak i Qed Rubby. Dla mnie na razie wzorcem jest właśnie Chord Odyssey, Belden 9497 wydaje mi się, że dodaje koloru, sam nie wiem czy to nie jest przebarwienie, ale tak w pozytywnym stylu. Ale jak za kabel w granicach 20-25 zł, to naprawdę fajnie grający kabel. Postaram się go jeszcze trochę protestować w porównaniu do innych kabli ale dopiero w drugiej połowie sierpnia, bo w następnym tygodniu jadę na urlop. Postaram się to zrobić z kolegą, żeby moją sugestywność trochę ominąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.