Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  173 członków

Haiku-Audio Klub
IGNORED

Klub Haiku-Audio

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, przjan88 napisał:

Od wczoraj mam na odsłuchach SOL 3. Z oceną się jeszcze wstrzymam, ale mam pytania bardziej techniczne.

Czy to normalne, że podczas włączania wzmacniacza jest „pyknięcie” w kolumnach? Czy u Was też minimalnie słychać transformatory?

Tak słychać "pyknięcie" tak Pan Wiktor projektuje swoje wzmacniacze .Słychać transformator? U mnie nie ? Czyli co dokładnie? Coś w kolumnach ? Sam wzmacniacz ? Z bliska? Czy burczy i to wpływa (przeszkadza) słuchać ?

Z tym „pyknięciem” to tak myślałem. W kolumnach jest totalna cisza. Sam wzmacniacz wydaje taki jednostajny, lekko słyszalny dźwięk.
Prawdopodobnie to pochodzi od transformatorów. Trzeba zbliżyć głowę do wzmacniacza żeby usłyszeć. Chociaż jak jest totalna cisza w pomieszczeniu to z odległości 1,5m też coś się dosłyszy.

Podczas słuchania muzyki w żaden sposób to przeszkadza. Chociaż jestem trochę zaskoczony, że przy tej klasie wzmacniacza takie dzwięki się pojawiają. Może ten egzemplarz tak ma. Ale w sumie u innych producentów sprzęty też nie są bezgłośne. 

1 godzinę temu, przjan88 napisał:

Z tym „pyknięciem” to tak myślałem. W kolumnach jest totalna cisza. Sam wzmacniacz wydaje taki jednostajny, lekko słyszalny dźwięk.
Prawdopodobnie to pochodzi od transformatorów. Trzeba zbliżyć głowę do wzmacniacza .

Podczas słuchania muzyki w żaden sposób to przeszkadza. Chociaż jestem trochę zaskoczony, Ale w sumie u innych producentów sprzęty też nie są bezgłośne. 

Tego modelu SOL -a 3 w swoim systemie nie słuchałem ? 

Nic na dziś  nie piszesz jak gra? Ja tak " po cichu myśle " ze to nie koniecznie tak jak chcesz ☹

2 godziny temu, przjan88 napisał:

Prawdopodobnie to pochodzi od transformatorów. Trzeba zbliżyć głowę do wzmacniacza żeby usłyszeć. Chociaż jak jest totalna cisza w pomieszczeniu to z odległości 1,5m też coś się dosłyszy.

Przegladając zdjęcia, SOLIII ma już dwa transformatory zasilające w przeciwieństwie do SOLII. Haiku używa obudów z modushop.pl. Mają możliwośc użycia płyt montażowych, które idealnie sztywne nie będą. Dwa trafa na takiej płycie będą ją mocniej wprowadzać w drgania. Ja bym się nie przejmował tym zjawiskiem. Na pewno nie jest dokuczliwe.   

• 3 miesiące później...

Cześć 🙂 
SOL III gra w moim systemie 3 miesiąc w połączeniu ze Snellami. Jest masa, nawet dużo masy, dynamika, kontrola, detal. Mam jeszcze wzmacniacz na lampie 300b DIY, który ma wyborną średnicę, przestrzeń, barwę. Czego trochę brakuje mi w SOLu trójce.

Jak to w tym hobby często bywa, człowieka po jakimś czasie dopada "audio nerwoza" i chęć zmian 🙂 Z racji, że chciałbym kontynuować przygodę z Haiku rozważam zakup SOLa II SE lub Selene 6550. Jak myślicie, który ze wspomnianych wzmacniaczy ciekawiej zabrzmi ze Snellami? Poszukuję tej barwy, przestrzeni która daje lampa 300b, ale nie chciałbym też zbytniego odchudzenia.

Pozdrawiam wszystkich Haiku maniaków 😄 

Sol 3 gra najgorzej w srodku z serii
2 i 1 maja wiecej czaru, choc gorszą konrole.

Niemniej, eteryki 300b nic z w/w nie pobije. 

Selene gra ładną przestrzenią i zgrywa się ze Snell ładnie, ale mozna sporo lepiej - np. 211 😉

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich.

Proszę o informację czy w integrze  haiku audio sensei 211 występuje brumienie w głośnikach?

Byłem na odsłuchu wzmacniacza w salonie i zauważyłem że w głośnikach słychać brum. Nie był cichutki, raczej umiarkowany lub głośny. Wzmacniacz wypożyczyłem do domu i teraz będę sprawdzał u siebie dalej czy to będzie mi przeszkadzało aczkolwiek czy tak powinno być?

Podkręcając volume brum jest na tym samym poziomie, nie zwiększa się. 

Wzmacniacz podobno trochę był eksploatowany, jeździł po kilentach. To demo. 

W tym momencie mam u siebie triode 25 i tego haiku. 

• 1 miesiąc później...

Witam, czy ktoś planuje sprzedać SOL-a 4 ??

Przy okazji chętnie pozbędę się SOL 1 RC+ (wersja z pilotem) klasa A.

Edytowane przez ttttttt3433434
2 godziny temu, tomatotota napisał:

Witam

Aktualnie mam Bright-a MK5 i Fyne Audio F501. Zastanawiam się nad zmianą na Origami 6550 SE. Nie słyszałem jak gra ten wzmacniacz. Co sądzicie o tej zmianie? Warto?

Warto? Nie wiem? 

To będzie całkiem inaczej . Powinieneś posłuchać u siebie j ocenić czy takiego dźwięku  szukasz 

Jeśli pytasz to powiem że u mnie ( dla mnie) totalnie inaczej dużo lepiej lampa SE jak hybryda .Ale wszysko to indywidualne podejście i gust. 

4 godziny temu, tomatotota napisał:

Bogus18 czy mógłbyś według własnych odczuć napisać jakie w czym są te różnice między hybrydą a tą lampą?

Hybryda Bright gra dźwiękiem bardziej docìążonym ,ciemniej . Jest moc ,barwa nasycenie i troszkę spowolnienie.  Lampa SE przestrzeń, powietrze ,kontur szybkość . Piękna scena lokalizacja .Bas kontrolowany punktowy .Wokale naturalne bez podbarwnień takie prawdziwe. Oczywiście wszystko ma wpływ tz. reszta  systemu akustyka pomieszczwnia .

Powinieneś przed zakupem wypożyczyć i posłuchać u siebie czy będzie Ci pasować. 

Miłej pogoni za swoim króliczkiem.

Godzinę temu, bogus18 napisał:

Hybryda Bright gra dźwiękiem bardziej docìążonym ,ciemniej . Jest moc ,barwa nasycenie i troszkę spowolnienie.  Lampa SE przestrzeń, powietrze ,kontur szybkość . Piękna scena lokalizacja .Bas kontrolowany punktowy .Wokale naturalne bez podbarwnień takie prawdziwe. Oczywiście wszystko ma wpływ tz. reszta  systemu akustyka pomieszczwnia .

Ale masz na myśli lampę single ended na jakich lampach mocy i w jakim konkretnie wzmacniaczu Haiku?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, bogus18 napisał:

Hej

Dzięki za info. Brzmi ciekawie. Może coś wymyślę z tym odsłuchem u siebie albo kupię w ciemno 😉

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Ale masz na myśli lampę single ended na jakich lampach mocy i w jakim konkretnie wzmacniaczu Haiku?

Haiku Audio Origami 6550 SE

Godzinę temu, tomatotota napisał:

Hej

Dzięki za info. Brzmi ciekawie. Może coś wymyślę z tym odsłuchem u siebie albo kupię w ciemno 😉

Sprawdź w Salonie  AudioOn czy jest .Tam  można  wypożyczyć produkty HAIKU AUDIO. 

15 minut temu, bogus18 napisał:

Haiku Audio Origami 6550 SE

Dziękuję.
Bright z tego co wiem to lampa na pre i tranzystor na końcu.
Haiku 6550 SE to końcówka mocy z potencjometrem,tak jak moja Haiku Origami na El34-więc nie ma pre lampowego.
Tam są tylko lampy mocy i lampy sterujące lampami mocy.
Taka konstrukcja (no i u mnie zasilacz na lampie 5c3s,a w 6550 tam jest chyba stabilizator OC3 z tego co pamietam)

Prawdopodobnie pre w Bright daje to ocieplenie,dociążenie i może wycofanie.
Warto by porównac Bright z Haiku 6550 i Iris Line

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, przjan88 napisał:

Cześć,

Jakby ktoś był zainteresowany to mam na sprzedaż SOLa 3 w idealnym stanie. Fabryczny zestaw. Cena 4800 zł.

A co kupiłeś w zamian?

• 2 miesiące później...
Godzinę temu, szczypior88 napisał:

Panowie szukam pieca do Dali Epicon 2. Polecicie coś od Haiku? Budżet mam w okolicach 10k 

Kolumny wysokiej klasy budżet skromny jak na godny wzmacniacz. Parametry techniczne kolumn wskazują na mocny wydajny prądowo wzmacniacz HAIKU AUDIO robi takie tylko czy będziesz zadowolony? I czy uda się kupić? Nowe nie ale jeśli używane i trafi się okazja sprawdź  Sola 3 lub 4 i SEnsej  211 . Lub Haiku Audio Sol ll Se. 

Pozdrwaiam

.

Godzinę temu, szczypior88 napisał:

Niestety miałem dobry wznak ale musiałem sprzedać bo kasa była potrzebna. Aktualnie takim budżetem dysponuje🙂

Kup taki na jaki na dziś $ pozwala i ciesz się świetnymi kolumnami 👍 które pokażą Ci co potrafią jak im pozwolisz  ,jeżeli będą miały komfortowe warunki 

Cieszmy się tym co dziś! 

Jutro może być lepsze  albo go nie będzie. 

• 3 tygodnie później...

Mam Brighta Mk5 - na początku miałam lampy Gold Lion i radiatory grzały się mocno więc sądziłam, że tak ma być.

Później kupiłam parę innych lamp i przy żadnych innych radiatory nie są gorące, co najwyżej letnie.

22 minuty temu, Absolute beginners napisał:

Mam Brighta Mk5 - na początku miałam lampy Gold Lion i radiatory grzały się mocno więc sądziłam, że tak ma być.

Czyli jednak grzał się ?

Edytowane przez Luk77
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.