Skocz do zawartości
IGNORED

PIONEER A-30 + PIONEER PD-30 Jakie Kolumny

rafi6666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem o dwóch lat w/w zestawu, obecnie grają z kolumnami Jamo 506 ale połączenie delikatnie mówiąc nie jest dobre i dla tego słucham głównie na słuchawkach. W oglądaniu filmów jeszcze ujdzie.

Moje preferencje muzyczne, muzyka filmowa (np. Władca Pierścieni, Lista Schindlera, Bandyta), trochę muzyki klasycznej, Chopin, Pink Floyd, Dire Straits itp.

Myślę o zakupie tych kolumn.

STX Electrino 150

Pylon Pearl 25

Pylon Pearl 20

Budżet do 1500zł

Mój pokój 17m2

Kolumny tylko podłogówki, nie chcę inwestować w stojaki.

Witaj,

Faktycznie połączenie A30 z Jamo jest jasne i bez środka.

A30 to dobry wzmacniacz jednak wymaga dobrych kolumn.

Do Twoich preferencji polecam Pearl 25 oraz Tannoy Eclipse 3.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Dzień dobry.

Biorąc pod uwage konfigurację systemu oraz gatunki muzyczne, moim zdaniem zdecydowanue najlepszą dla Ciebie opcją będzie jeden z modeli kolumn Pylon Audio. Model Pylon Audio Pearl 25 (http://q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html) będzie opcją idealną, chociaż rozważ proszę także wyzszy model Pylon Audio Opal 23 (http://q21.pl/pylon-audio-opal-23.html). Seria Pearl zagra bardzo dynamicznie, przestrzennie z dobrym wypelnieniem. Opal natomiast to brzmienie bardziej gęste, lekko ocieplone, nie eksponujące skrajów pasma.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiscie służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mam pytanie odnośnie kolumn Pylon Pearl 25 oraz Pylon Pearl 20, czy jest między nimi różnica w jakości dźwięku. Oba zestawy zbudowane są na tych samych głośnikach, pytam dlatego że mam mały pokój i nie widzę sensu kupowanie mocniejszych kolumn.

Mam prośbę do forum,

Czy możenie mi doradzić jakie kolumny wybrać, czym więcej szukam i czytam tym mam większy mętlik w głowie.

Szukam kolumn do mojego zestawu o ciepłej barwie, nie męczącej po dłuższym słuchaniu muzyki mogą być monitory lub podłogowe cena za parę maksymalnie ok 1800zł.

Mój gust mocno skręcił w stronę muzyki filmowe np. Howard Shore, Hans Zimmer, Ennio Morricone.

Co sądzicie o kolumnach:

Opal 20

Opal Monitor

INDIANA LINE TESI 260

Jestem otwarty na propozycje

Pylon 20 to monitor w wysokiej skrzynce, a 25 to już podłogówka z lepiej rozciągniętym basem...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Indiana nota 550 też ciekawsza i lepsza pod każdym względem od najtańszych pylonów, 550 da ci melodyjny dźwięk z ładną górą i twardym , jędrnym basem, chociaż nie tak bardzo obfitym. Tesi gra bardziej miękko i ciepło.

Bardziej sensowne byłoby porównanie Indiana line Tesi 260, lub Nota 260, ale z Dali zensor 3, bo 3 to udany spory monitor. Te Dali 1 to maleństwa,dodatkowo niestety słabych lotów, sporo jest okazyjnych cenowo używanych 1 i nie dziwię się;)

Po lekturze w necie bardzo jestem zainteresowany kolumnami Pylon Audio Topaz 15, w poniedziałek jadę do Jarocina to się przekonam.

Trochę jestem zawiedzony wyglądem w/w kolumn może w rzeczywistości wyglądają lepiej niż na fotkach w necie.

Jakie są wasze opinie odnośnie Topazów 15.

Wczoraj w poniedziałek pojechałem do fabryki Pylon Audio w Jarocinie na odsłuch głośników z moim wzmacniaczem oraz płytami. Zostałem zaproszony do pokoju odsłuchowego gdzie jako pierwsze osłuchałem Opale Monitor, następnie przyniesiono mi prosto z produkcji nowe Opale 20 i na tych głośnika skupiłem dłuższą uwagę, a koniec przyniesiono mi też prosto z produkcji nowe Pearl 20 i Topaz 20.

Jednak poprosiłem o podłączenie Opalów 20 i na tych głośnikach skupiłem swoją uwagę, głośniki oczywiście nie były "wygrzane" ale grały naprawdę bardzo przyzwoicie z moim Pioneerem A30 głównie leciała muzyka instrumentalna z filmów Władca Pierścieni, Lista Schindlera, trochę wokalu i rock.

Po bardzo miłym spotkaniu z firmą Pylon Audio kupiłem Opale 20 w kolorze czarnym (zapakowane w porządnej jakości kartony z bardzo grubej tektury)

Firma Pylon Audio bardzo profesjonalnie podchodzi do swoich Klientów, poświęconymi Mi bardzo dużo czasu, odpowiadano na każde moje pytanie, mogłem zobaczyć produkcję głośników. Pełen profesjonalizm.

Co do głośników Opal 20

Na plus: Miękki i delikatny dźwięk raczej do muzyki instrumentalnej, jakość wykonana w tej cenie pierwsza liga, wygląd zewnętrzny.

Na minus: zwykły terminal podłączenie kabli głośnikowych.

Więcej napiszę jak ustawie kolumny w pokoju i "wygrzeje" głośniki.

Dopiero zabieram się za tworzenie mojego sprzętu Audio, na początek kupiłem 5 metrów kabla głośnikowego Prolink CAV 1001 2 x 2.5 mm², do tego kupiłem wtyk bananowy Prolink TBC 055 oraz Kabel audio BRIDGE Elite, 1 m. (na kabel audio jest promocja w Empiku za 16 zł)

Zobaczę jak to wszytko będzie współpracowało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.