Skocz do zawartości
IGNORED

Czy dac coś zmieni przy moim źródle ....?

gross12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Posiadam , odtwarzacz cd Denon dcd 720 ae, reszta toru to Advance Acoustic Xi60 oraz Klipsch Rf62.

Myślę nad dokupieniem dac'a aby podłączyć laptopa do systemu. Ale również pod dac'a chciałbym podłączyć mój odtwarzacz Cd, który posiada tylko wyjście optyczne. Teraz najważniejsze, czy podłączając dac'a pod mojego cd usłysze jakąś różnicę na plus, czy raczej ten odtwarzacz cd się kiepsko do tego nadaje? Chodzi mi o to czy wogóle warto podpinać jakiegokolwiek dac'a po niego. Na laptopie zapewne będę miał poprawę, no ale ciekawi mnie też sprawa z odtwarzaczem.

Na dac'a planuje wydać jakieś 1500 zł.

Zastanawiam się nad arcam rdac, arcam irdac, musical fidelity V90, CA dac magic 100.

Jeśli chodzi o dac'a to chciałbym aby dźwięk miał dobrze dociążony z dobrą rozdzielczością wysokich tonów, grający dynamicznie i z energią. Tutaj nie wiem, jaki dac byłby bliższy moim upodobaniom.

W cd brakuje mi trochę wysokich tonów i przede wszystkim powietrza, oddechu, głębi. Scena jest dosyć płytka i kiepska separacja instrumentów.

Muzyka Pop, Rock , Metal.

Pozdrawiam.

Witaj,

Na wstępie odniosę się do podłączenia USB z komputerem. Rożnica będzie olbrzymia.

Co do podłączenia CD do DAC'a to kaie rozwiązanie także ma sens. Zmodyfikujesz barwę dźwięku i ten CD będzie grał lepiej. Mimo zastosowania w nim przetwornika 32/192 to może być lepiej.

Po tym co piszesz wydaje mi się żę najlepszą opcją byłby Cambridge Audio DAC Magic 100. Raz że spokojnie zmieścisz się z ceną. Dwa on najbardziej wyeksponuje wysokie tony z CDka.

Uważam że jednym z lepszych na liście jest rDAC, jednak on nie zmini barwy CD w taki sposób jaki oczekujesz. Podobnie z V90.

Gdyby chodziło tylko o połączenie z komputerem doradzał bym rDAC'a jeśli jednak chcesz uzyskać wysokie tony których brakuje, co dziwne przy RF62 to raczej Cambridge.

Zastanawia mnie też kwestia czy aby coś nie tak jest ze wzmakiem lub akustyką. Przy tych Klipschach nie powinieneś mieć problemu ze sceną i wysokimi tonami.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Ten Denon nie jest niestety "wybitny" i DAC może dużo pomóc ale za brak wysokich i odpowiedniej rozdzielczości winiłbym raczej wzmacniacz. X-i60 znam dość dobrze i niestety jest to wzmacniacz mało rozdzielczy, dość mocno zaokrąglający górę. Zdecydowanie lepiej zainwestować w lepszą integrę.

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

Powiem, tak, szumu o to wszystko by nie było, gdybym nie usłyszał podpęitego pod mój wzmacniacz odtwarzacza Pioneer pds 901 , który właśnie pokazał lepszą scenę , oraz separację niż ten denon, do tego góra zagrała z piękną rozdzielczością. No ale wiadomo, Pds 901 to nie ta klasa co Denon dcd 720 ae.

Panowie macie chyba rację z tym wzmacniaczem, gdyż on faktycznie zaokrągla bardzo górę, a do tego Denon dcd 720 ae robi to samo. Więc może dlatego taki efekt, pomimo że Klipsch eksponuje górę, ale w takim zestawieniu te dwa elementy dosyć mocną ją przygaszają.

Póki co dac'a bym odpuścił i granie z laptopa, to i tak nie jest priorytetem.

Hmmm... Może faktycznie wzmacniacz bym wymienił, tylko zbytnio nie wiem na co, co by pasowało do Klipsch i do tego Cd Denona...

Wtedy na wzmacniacz bym mógł przeznaczyć jakieś 2500 zł. Da radę coś w tej kwocie kupić ?

Do mojego cd by pasował zapewne Denon Pma 720 ae , ale to raczej padaka jest i wtedy już te dwa elementy będą słabe.

Za wszelkie porady bardzo dziękuję ;)

Przecież denon dcd720 ma i wyjście optyczne i klasyczne rca więc możesz zobaczyć tzn usłyszeć co wolisz.

Z tym wzmacniaczem AA to bardziej sprawdzą się bardziej rozdzielczo grające cd, choć wniesie to niewiele, sam miałem w domu pioneera pd30 i starszy model i denona dcd 720, denon jest muzykalniejszy od pioneera 30, bo 30ka gra trochę sucho.

Jednak w zestawie audio gdzie jest AA kluczowe są kolumny, z odpowiednio analitycznymi i z dobrą górą będzie ok, jak brak ci dokładności w górze odtwarzacz wniesie niewiele, tyle co postrebrzane kabelki głośnikowe względem zwykłych miedziaków.

Wybrałbym inny wzmacniacz, a dcd720 jest dość uniwersalny i muzykalny i gra pliki z usb.

Tak, dlatego też nie chciałbym zmieniać Cd ponieważ bardzo mi się podoba to , że można na pena wrzucić albumy mp3 320kbps i wtedy nie latać z płytami.

Sprawa jasna. Wymienię wzmacniacz, tylko na co:

Yamaha As-501/701 - Z tym raczej będzie już za dużo góry z Klipschami i chyba za mało basu.

Pioneer A 50 - również w stronę analityczności , a basu nie zawiele.

Więc może Nd 326bee lub 356 bee, może z nimi było by odpowiednio? Cholerne brzydale , no ale bym to przeżył ;) Znowu naczytałem się , że w Nad'ach ciągle coś się psuje, a to kolumny nie grają równo przy niskiej głośności, a to się wzmacniacz wyłącza sam bo szybko się przegrzewa, ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Poza tym czy warto dokładać do Nada 356 bee? Czytałem , że ponoć ten słabszy model ma lepszą średnicę. Pokój mam 20m2.

.

Co myślicie, może co innego?

Z Yamahą klipsch to porażka, ostry, twardy i płaski dźwięk bez polotu. Do klipschy wzmacniacz typu Nad 326 będzie mocą okey, także Denon 720, a brzmieniem i szerokością sceny przebija yamahę zwłaszcza z klipschem. Zamiast impulsowego (D) pioneera a50, przyjemniej gra model A30.

Jak chcesz wejście optyczne i trochę więcej analityczności niż. Nad i denon, a mniej od yamahy to może Marantz 6005.

Tak, dlatego też nie chciałbym zmieniać Cd ponieważ bardzo mi się podoba to , że można na pena wrzucić albumy mp3 320kbps i wtedy nie latać z płytami.

Sprawa jasna. Wymienię wzmacniacz, tylko na co:

Yamaha As-501/701 - Z tym raczej będzie już za dużo góry z Klipschami i chyba za mało basu.

Pioneer A 50 - również w stronę analityczności , a basu nie zawiele.

Więc może Nd 326bee lub 356 bee, może z nimi było by odpowiednio? Cholerne brzydale , no ale bym to przeżył ;) Znowu naczytałem się , że w Nad'ach ciągle coś się psuje, a to kolumny nie grają równo przy niskiej głośności, a to się wzmacniacz wyłącza sam bo szybko się przegrzewa, ale ile w tym prawdy to nie wiem.

Poza tym czy warto dokładać do Nada 356 bee? Czytałem , że ponoć ten słabszy model ma lepszą średnicę. Pokój mam 20m2.

.

Co myślicie, może co innego?

Mam NADa C356 już z 5 lat i wszystko gra idealnie i nie mam z nim żadnych problemów. Na Twoim miejscu sprawdziłbym go bo może okazać się to strzał w dziesiątkę :) Super dynamika, świetny bas, a góra jest wg mnie w idealnych proporcjach. Nie wiem czego sluchasz ale do rocka NAD jest naprawdę dobry.

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

Słucham Rock, Metal, Pop ;)

Ten Nad do mnie przemawia, po tym jak czytam o jego brzmieniu, trzeba będzie odsłuchać. Może się ładnie zgrać z Klipschami w moich gatunkach muzycznych.

Mam pytanie, co do ustawienia głośności z pilota bo ludzie często psioczą na ten temat, tak trudno jest ustawić głośność?. Dużo opinii jest , że potencjometr ma duży przeskok jak się używa pilota i chce się podgłośnić albo sciszyć.

Przy odsluchu c 356 zwroc uwage na gorna srednice i przelom gornego basu i dolnej srednicy, w tych miejscach c 356 niestety kuleje i o dziwo c 326 jest od niego rowniejszy. A i jeszcze ten nieszczesny potek, sprawdz czy nie "trzeszczy" itd. bo moze byc roznie. Potek z pilota ma "duzy przeskok".

-Salva Mea-

Witam wszystkich. Posiadam , odtwarzacz cd Denon dcd 720 ae, reszta toru to Advance Acoustic Xi60 oraz Klipsch Rf62.

Myślę nad dokupieniem dac'a aby podłączyć laptopa do systemu. Ale również pod dac'a chciałbym podłączyć mój odtwarzacz Cd, który posiada tylko wyjście optyczne. Teraz najważniejsze, czy podłączając dac'a pod mojego cd usłysze jakąś różnicę na plus, czy raczej ten odtwarzacz cd się kiepsko do tego nadaje? Chodzi mi o to czy wogóle warto podpinać jakiegokolwiek dac'a po niego. Na laptopie zapewne będę miał poprawę, no ale ciekawi mnie też sprawa z odtwarzaczem.

Na dac'a planuje wydać jakieś 1500 zł.

Zastanawiam się nad arcam rdac, arcam irdac, musical fidelity V90, CA dac magic 100.

Jeśli chodzi o dac'a to chciałbym aby dźwięk miał dobrze dociążony z dobrą rozdzielczością wysokich tonów, grający dynamicznie i z energią. Tutaj nie wiem, jaki dac byłby bliższy moim upodobaniom.

W cd brakuje mi trochę wysokich tonów i przede wszystkim powietrza, oddechu, głębi. Scena jest dosyć płytka i kiepska separacja instrumentów.

Muzyka Pop, Rock , Metal.

Jakiś czas temu mając Denona PMA2020AE i wolne miejsce w półce kupiłem sobie DCD720AE bo pasował wizualnie a dobry odtwarzacz CD już miałem .

Za te pieniądze to dobrze grający odtwarzacz ( chociaż mnie denerwował ten przymulony wyświetlacz ).

Próbowałem go podłączyć jako transport CD do dobrego DACa i z tym DACem grał gorzej niż sam po RCA .

Krótko - nie warto do niego dokupować DACa .

Znam dobrze Pioneera 9700 i 901 . Jeżeli 901 gra Ci lepiej to znaczy że problem leży we wzmacniaczu lub kolumnach które takiej dobitności potrzebują.

Skoro Pioneer z podkreślonym Basem Ci się podobał to polecam poszukać wzmacniacz NAD C350 + taki mod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ewentualnie model C326BEE który ma podkreślony bas .

C350 + mod będzie grał bardziej dociążonym dźwiękiem od 326BEE z modem

C356 nie będzie grał dociążonym dźwiękiem ani fabryczny ani po modzie .

Skoro chcesz używać jeszcze PCta to sprzedaj 720AE i kup rDACa za około 800zł ( czasem pojawiają się z zasilaczem który robiłem na org regulatorze Teddy Pardo ) i za około 200zł Marantz CD42 jako transport CD . No i 50zł kabelek coax .

Na końcu kable które pomogę Ci dobrać .

Będziesz miał uniwersalny i bardzo dobry zestawik .

Jeżeli jednak jakimś cudem nie będziesz zadowolony z modyfikowanego C350 - 326BEE ( byś był pierwszy ) to pomogę Ci go sprzedać bez lub z minimalną stratą .

Ukryta Zawartość

Teraz najważniejsze, czy podłączając dac'a pod mojego cd usłysze jakąś różnicę na plus, czy raczej ten odtwarzacz cd się kiepsko do tego nadaje?

Używam jako napędu Denona dcd700ae i nie narzekam. Większość cd ripuję do plików i słucham z odtwarzacza CA, a i cd i odtwarzacz plików mam podpięte do daca (który gra od razu jako pre). I jest zdecydowanie lepiej, niż bezpośrednio z rca cd czy tego odtwarzacza. Pewnie można lepiej dobrać transport cd (choćby ten wyżej wspomniany Marantz) ale mnie ten wystarcza.

Jakiś czas temu mając Denona PMA2020AE i wolne miejsce w półce kupiłem sobie DCD720AE bo pasował wizualnie a dobry odtwarzacz CD już miałem .

Za te pieniądze to dobrze grający odtwarzacz

Na tyle dobry że dopłata do modelu dcd1520 jest mocno wątpliwa, a różnice lepiej przeznaczyć na wzmacniacz.

W tej cenie jest więcej niż ok, porównaj w sklepie z yamahą cds300,700 , lub pioneerem pd10,pd30 które grają stylem technicsa.

Dzięki , za odpowiedzi Panowie. Muda44 , mam takie pytanie do ciebie, bo widzę , że wiele sprzętu testowałeś.

Czy słuchałeś może nowego Pioneera Pd 50? Jestem ciekawy jak on się ma do Pioneer Pds 901? Czy dociążenie dźwięku jest na podobnym poziomie i jak wyglądają wysokie tony w obydwu odtwarzaczach? Czy może ten Pioneer gra bardziej w stylu niższego modelu Pd 30?

W sumie rozmyślam jeszcze różne opcje.

Ten rDAC i marantz też kusi, gdyż bym miał wtedy dwie pieczenie na jednym ogniu.

A czy irDAC jest lepszy od rDAC?

Czy słuchałeś może nowego Pioneera Pd 50?

Tak , miałem . Jest dużo lepszy i od DCD 720AE i nawet od PD75

Ukryta Zawartość

Wśród trollingu znajdziesz moje o nim wpisy i zwróć tez uwagę z czym PD50 porównuje Kolega Luk77

Tyle że ograniczeniem będzie wzmacniacz i nie oszukujmy sie - kolumny .

PD50 to można powiedzieć brzmienie PD9700 / 901 . Czyli nie skąpi dołu ani góry ale nie gra tak technicznie jak starsze modele . No i rozdzielczość na dużo wyższym poziomie .

W sumie rozmyślam jeszcze różne opcje.

Wszytko kwestia ile chcesz wydać .

Ten rDAC i marantz też kusi, gdyż bym miał wtedy dwie pieczenie na jednym ogniu.

To rozwiązanie jest bdb w zamian za DCD720AE ale sens będzie po zmianie wzmacniaczy na C350 lub C326BEE z modem bo raz że odczujesz wtedy różnice jakości zestawu rDAC z CD42 VS DCD720AE a i będziesz miał dociążenie bez utraty góry .

Sam w sobie rDAC nie da Ci dociążenia .

Ukryta Zawartość

No to juz wiemy, ze pioneer pd 50 ma duzo gory i duzo dolu, znaczy sie jest super, no i ktos go tam z forum jeszcze ma, jakis kolega wiec jest juz najlepszy. Zapomnielismy o srednicy tego pd 50 a wiec jest sucha, bezbarwna i techniczna oczywiscie moim zdaniem.... Posluchaj tak dla siebie cos co gra calkiem inaczej jak ten pioneek a mianowicie vincent cd 400, tu zobaczysz co to plastyka, barwa a do tego bedzie duzo gory i dolu jak w pd 50 tylko lepszej jakosci, bas duuuuzo lepszej jakosci. Posluchaj i wnioski wyciagnij sam.

-Salva Mea-

Techniczną , bezbarwną i suchą średnicę to ma właśnie PD 9700 i 901 .

W PD50 po prostu nie brakuje góry ani dołu .

znaczy sie jest super, no i ktos go tam z forum jeszcze ma, jakis kolega wiec jest juz najlepszy.

Zauważ że Luk77 miał drogie odtwarzacze NAIMa , ja NAIMa XS czy Krella KAV280CD po RCA i od tych jest lepszy , ciekawe nieprawdaż ?

Zastanawiające jest to że w bdb systemach się sprawdza a w tanich jak widać czasami nie .

Kupując używay DAC w granicach 1500zł i używając jako transporu DCD-720AE można uzyskać wiele lepszy efekt. Np Hegel HD10. Gra mocna górą czyli tak jak szuka autor wątku. Jako nowy kosztowal 4tys zł. Taki zestaw zdeklasuje każdy tani playerek. Jak dla mnie gra on dość ostro, ale biorąc pod uwagę wymagania autora było by pewnie OK.

?👈

Nie chcę się sprzeczać .

DCD 720AE jako transport jest klasy takiego Sony CDP 791 za 120zł ( porównywałem ) i tu żaden DAC nie pomoże .

Owszem , może zmienić równowagę tonalną , wyostrzyć ale nie będzie to grać wyższą klasą od samego Denona grającego po RCA.

Juz pisalem, nie wierze w lepsze i gorsze transporty. A jeżeli już to na pewno nie ma to decydującego wpływu, może 10 w stosunku do 90 sekcji analogowej. Od lat apeluje o zdrowy rozsądek. Mnostwo juz tu takich, którzy twierdzą że sieciowka do wzmacniacza ma taki sam wpływ jak sam wzmacniacz, przykłady można mnożyć. Nie dajmy się zwariować, włączmy trochę myślenie, odstawmy fanatytzm i religię. W takich przedziałach cenowych transport to najmniejszy problem tak jak drut jakim to złączymy.

?👈

Juz pisalem, nie wierze w lepsze i gorsze transporty

Tu nie chodzi o wiarę ;)

Dobry transport jest naprawdę ważny , sam spróbuj .

Robiłem sporo prób z rDACem i to słychać a jak mamy dać za transport te 200zł czy ciut więcej to nie jest majątek i można samemu spróbować .

Możemy się tak umówić że poszukasz CD52 w stanie niemal idealnym do powiedzmy 350zł . Jak ci się nie spodoba jako transport to go od ciebie w tej kwocie odkupię we wrześniu.

Niczym nie ryzykujesz ;)

Kilka dni temu kupiłem transport Teac VRDS T1 . Ponoć jest bdb o czym mam zamiar się przekonać .

Muda sa jeszcze nasze preferencje i moze dla luka wlasnie pd 50 podszedl najbardziej, kto wie moze jeszcze bardziej podszedlby mu denon dcd 720... Oboje mamy budzeciaki i tobie pd 50 sie podoba a mi nie, po prostu gustujemy w innym brzmieniu, ja barwa i plastyka, ty rozdzielczosc i techniczne meczace na dluzsza mete brzmienie, kto co lubi.

-Salva Mea-

Muda sa jeszcze nasze preferencje i moze dla luka wlasnie pd 50 podszedl najbardziej, kto wie moze jeszcze bardziej podszedlby mu denon dcd 720...

Preferencje - zgoda ale nawet sprzęt pod określone preferencje będzie lepszy i gorszy .

Przykładowo Xindac DAC20 gra bardzo barwnie ale nie ma to nic wspólnego z tanimi przetwornikami które grają " barwnie " bo w nich ta barwa zakrywa detale , informacje o lokalizacji , przestrzeni itd .

Oboje mamy budzeciaki i tobie pd 50 sie podoba a mi nie

Nie bardzo rozumiem o co chodzi ?

Kef R900 nawet fabryczne są 4 x droższe od twoich X14 i to zupełnie inna liga a o wzmacniaczu pisać mi się już już nie chce .

O kablach też ;)

A to wszytko ma ZNACZENIE .

, po prostu gustujemy w innym brzmieniu, ja barwa i plastyka, ty rozdzielczosc i techniczne meczace na dluzsza mete brzmienie, kto co lubi.

Mylisz się .

Nie znoszę technicznie brzmiącego sprzętu .

Sprzęt ma wyciągać jak najwięcej informacji ale i barwę a nie jest to łatwo uzyskać .

Technicznie to dla mnie grał przykładowo M-DAC , niewiele lepiej M2TECH Young nawet z zasilaczem Palmer .

Jeżeli lubisz " plastyczne " granie to posłuchaj kolumn Vienna .

Polipropylen XP Seasa ma swój urok :)

Zebysmy sie za daleko nie zapedzili i nie zaczal sie trolling zakoncze stwierdzeniem , ze seria R kefa i seria excite dynaudio to ten sam zakres cenowy, ja mam monitoroki z racji wielkosci pokoju, pewnie ze wolalbym dynaudio excite x 38 ktore kosztuje tyle co twoje kef-y. I do cholery, czemu gadamy o cenie, przeciez sam doskonale wiesz, ze cena to nie wszystko. Jak zawsze gust decyduje o wszystkim a przynajmniej powinien a nie cena....

O wzmacniaczu juz nie bede pisal...wiesz czemu. Noooo

-Salva Mea-

A X14 grają tak samo jak X38 ?

Chyba jednak nie ;)

Tak samo R300 od R900 różnią się poza SPL jakością basu.

Tylko i aż basem ale to trzeba posłuchać 1:1 żeby zrozumieć jaka to jest różnica.

Tu nie chodzi o wiarę ;)

Dobry transport jest naprawdę ważny , sam spróbuj .

Podłączałem różne transporty. Od zwykłego PC czy Blu-Ray po róże playery CD. Nic tam nie słyszę, dlatego nie zgłębiam tematu. Szkoda na to czasu tak jak na machanie kablami w te i z powrotem. Już kiedyś o tym pisałem. Bawimy się, dogrywamy system lub też nam się tak wydaje, a po zmianie jednego istotnego elementu takiego jak wzmak, DAC czy kolumny wszystko diametralnie się zmienia. Wiec dawno straciłem wene na takie duperele. Ludzie za dużo przejmują się głupotami, a za mało ważnymi rzeczami.

?👈

Podłączałem różne transporty. Od zwykłego PC czy Blu-Ray po róże playery CD. Nic tam nie słyszę, dlatego nie zgłębiam tematu.

Podłączałem około 30 odtwarzaczy w roli transportu . Tanie i wysokie modele . I tylko klika z nich jako transporty się wyróżnia o czym pisałem .

Nawet topowe Sony z serii 7 jako transporty nie zachwycają .

PC po USB OK ale minimum to Foobar 2000 i Jplay

O kablach nie chce mi się pisać .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.