Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz vs Kolumny? Od czego zacząć?

djmilkyway

Wzmaczniac vs Kolumny  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wzmacniacz vs Kolumny? Od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwi mnie fakt czytając to forum od kilku lat sporadycznie, a od roku śledząc systematycznie, czemu jeszcze nie powstał taki wątek?

Praktycznie pytanie dotyczy większości wątków na tym forum, a jak temat wątku jest inny to i tak dyskusja prowadzi do wyboru co najpierw zmienić wzmacniacz czy kolumny, nie wspominając o kablach i źródłach bo to dalszy krok.

Dla "laika" jest to najważniejsze pytanie, od czego zacząć? Łatwo pisać, że to plus tamto będzie super, a jak dołożysz do tamtego to i jeszcze tamto w kilkunastu opcjach kolejności wyboru to będzie lepiej, a najlepiej to jakbyś jeździł po całej Polsce i słuchał setek kombinacji...

Z tym, że trzeba słuchać i poszukiwać swojego brzmienia zgadzam się całkowicie, ale biorąc pod uwagę tylko wzmacniacz i kolumny opcji jest kilkadziesiąt, kilkaset zakładając różne przedziały cenowe, czyli nasze skromne budżety/

Waszym zdaniem zakładając, że znamy i wiemy jakie brzmienie nam odpowiada od czego powinniśmy zacząć, bo nie da się jeździć po salonach i robić mixy, remixy kilkudziesięciu kombinacji.

Moim skromnym zdaniem najważniejsze są kolumny i ich charakter. I to one powinny iść jako pierwszy element wymarzonego systemu i to właśnie z nimi powinniśmy poszukiwać odpowiedniego wzmaka do napędzenia.

Ciekaw jestem Waszego zdania...

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Od czego sie nie zacznie to i tak bedzie to dopiero poczatek, zanim sie dogoni....

Wracajac do pytania: od dobrego zrodla czyli ca cxn albo pioneer pd 50.... a wzmacniacz jest tylko jeden wlasciwy, ten najlepszy do 10 kzl.... Dobra, to taki zart z tymi wymienionymi klamotami, bo jeszcze ktos uwierzy. A zaczac od q21, nooo!.

-Salva Mea-

Dla "laika" jest to najważniejsze pytanie, od czego zacząć?

Największym problemem większości poszukujących nie jest sam zakup, ale określenie dźwięku który ich na dobre zadowoli. Większość osób na forum potrafi taką prezentację opisać, ale nie mają tego dźwięku "w głowie". To szalenie utrudnia poszukiwania.

Co do pytania, reguły nie ma. Kolumny powinny wpasować się w warunki lokalowe (akustyka), jest to więc argument za. Zdecydowanie łatwiej jest ganiać po sklepach z wzmacniaczem pod pachą, ale patrz pierwsze dwa zdania powyżej. Musisz sam zdecydować.

Jeśli należysz do grupy która twierdzi, że elektronika nie ma wpływu na prezentację, to problem w ogóle nie istnieje.

Największym problemem większości poszukujących nie jest sam zakup, ale określenie dźwięku który ich na dobre zadowoli. Większość osób na forum potrafi taką prezentację opisać, ale nie mają tego dźwięku "w głowie". To szalenie utrudnia poszukiwania.

Otóż to, trzeba wiedzieć jakiego brzmienia się chce, oczywiście na podstawie jednego posłuchanego zestawu tego się nie stwierdzi, a tak często jest. Z tym że większość osób wie to już dyskusyjne, bo Ci co chcą pierwszy zestaw raczej nie wiedzą. Wielu początkujących idzie do sklepu agd puszcza im ktoś kino domowe np. Yamaha z Yamahą i nowicjusz mówi ale czysty, dźwięk, nic nie szumi, no to biorę . Niestety innych kolumn nie podepnie i nie pozna wzmacniaczy innych marek. Potem wypisuje, że jego zestaw najlepszy, a punktu odniesienia zero.

Co do kolejności łatwiej i mniej ryzykownie chyba kupić wzmacniacz, oczywiście tez porównując kilka modeli. Potem można już ze swoim klockiem w torbie łatwiej szukać pasujących kolumn. Szukać i słuchać, bo jednak kolumny mają trochę większy wkład w końcowy efekt brzmienia zestawu .

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Zacząć od pasma przenoszenia i skuteczności kolumn . Bo to jest najsłabsze ogniwo całego zestawu.

Dziwi mnie fakt czytając to forum od kilku lat sporadycznie, a od roku śledząc systematycznie, czemu jeszcze nie powstał taki wątek?

Praktycznie pytanie dotyczy większości wątków na tym forum, a jak temat wątku jest inny to i tak dyskusja prowadzi do wyboru co najpierw zmienić wzmacniacz czy kolumny, nie wspominając o kablach i źródłach bo to dalszy krok.

Dla "laika" jest to najważniejsze pytanie, od czego zacząć? Łatwo pisać, że to plus tamto będzie super, a jak dołożysz do tamtego to i jeszcze tamto w kilkunastu opcjach kolejności wyboru to będzie lepiej, a najlepiej to jakbyś jeździł po całej Polsce i słuchał setek kombinacji...

Z tym, że trzeba słuchać i poszukiwać swojego brzmienia zgadzam się całkowicie, ale biorąc pod uwagę tylko wzmacniacz i kolumny opcji jest kilkadziesiąt, kilkaset zakładając różne przedziały cenowe, czyli nasze skromne budżety/

Waszym zdaniem zakładając, że znamy i wiemy jakie brzmienie nam odpowiada od czego powinniśmy zacząć, bo nie da się jeździć po salonach i robić mixy, remixy kilkudziesięciu kombinacji.

Moim skromnym zdaniem najważniejsze są kolumny i ich charakter. I to one powinny iść jako pierwszy element wymarzonego systemu i to właśnie z nimi powinniśmy poszukiwać odpowiedniego wzmaka do napędzenia.

Ciekaw jestem Waszego zdania...

Ja bym zrobił mix estradowo domowy . Kupił kolumny i końcówki stosowane i na estradzie i w domu , potem bym to wszystko połączył i "zgrywał" tak żeby mi pasowało.

Witam. Ja zas mysle ze wybor jest tez podyktowany kwota do wydania jak i tym czy to kwota ostateczna czy w przyszlosci chcemy cos dorzucic by cos polepszyc. Ja inaczej bym sie do tego zabieral gdybym mial 5000 zl inaczej gdybym mial do wydania 10-15000 a inaczej 50 czy 100000. W moim przypadku bylo tak ze wiedzialem ze z czasem bede chcial lepiej bo posluchalem kilku zestawow z kilku progow cenowych i zrozumialem czego miec nie bede a w jaki pulap moge celowac. Ja kupilem streamer z wbudowanym wzmacniaczem i kolumny. To byl moj pierwszy zestaw wydajac 5000 zl.Wybralem streamer ktory w przyszlosci mial grac role transportu. odlozylem troche grosza przyszla kolej na wzmak , wzmak po to by bylo wiecej mocy pod bardziej wymagajace kolumny ktore mogly byc kolejnym krokiem.a po nich dac , choc on moze byc jeszcze przed doborem kolumn. Wiec w moim przypadku byl wybor streamera i kolumn jednoczesnie choc te drugie byly wybierane jako przejsciowe i z takiego obrotu sprawy jestem zadowolony. Pozdrawiam

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Witam. Ja zas mysle ze wybor jest tez podyktowany kwota do wydania jak i tym czy to kwota ostateczna czy w przyszlosci chcemy cos dorzucic by cos polepszyc. Ja inaczej bym sie do tego zabieral gdybym mial 5000 zl inaczej gdybym mial do wydania 10-15000 a inaczej 50 czy 100000. W moim przypadku bylo tak ze wiedzialem ze z czasem bede chcial lepiej bo posluchalem kilku zestawow z kilku progow cenowych i zrozumialem czego miec nie bede a w jaki pulap moge celowac. Ja kupilem streamer z wbudowanym wzmacniaczem i kolumny. To byl moj pierwszy zestaw wydajac 5000 zl.Wybralem streamer ktory w przyszlosci mial grac role transportu. odlozylem troche grosza przyszla kolej na wzmak , wzmak po to by bylo wiecej mocy pod bardziej wymagajace kolumny ktore mogly byc kolejnym krokiem.a po nich dac , choc on moze byc jeszcze przed doborem kolumn. Wiec w moim przypadku byl wybor streamera i kolumn jednoczesnie choc te drugie byly wybierane jako przejsciowe i z takiego obrotu sprawy jestem zadowolony. Pozdrawiam

Nie znasz polskich liter ?

Nie znasz polskich liter ?

I po co ta zaczepka? Obczajasz ze ktos moze mieszka za granica, moze siedzi w pracy i akurat uzywa klawiatury ktora moze napisac tak jak napisal - np jak ja teraz. No chyba ze nie mozesz wylapac bez polskich znakow co on tam napisal... ale w takim razie moje wypociny na nic bo i tego nie zdolasz rozkminic...

I po co ta zaczepka? Obczajasz ze ktos moze mieszka za granica, moze siedzi w pracy i akurat uzywa klawiatury ktora moze napisac tak jak napisal - np jak ja teraz. No chyba ze nie mozesz wylapac bez polskich znakow co on tam napisal... ale w takim razie moje wypociny na nic bo i tego nie zdolasz rozkminic...

Co to znaczy:

"obejde sie bez laski"

albo klasyczne:

"zrobic komus laske"

:)) i tak to jest z tymi polskimi znakami, fakt faktem, że bardzo źle się czyta teksty bez polskich znaków. Są userzy, którzy nie używają ich z lenistwa bądź niedbalstwa, a są tacy, którzy po prostu nie mogą ale chcą mimo to pisać.

A w temacie wątku: zaplanowałbym budżet docelowy na wszystko, zdecydował czy kupuję rzeczy nowe czy używane, potem podzieliłbym wydatki na części ( kolumny, wzmacniacz, źródło/ła, akcesoria wg własnego uznania lub różnych istniejących teorii na ten temat) zacząłbym od kolumn dopasowanych do preferencji muzyczno-brzmieniowych i do wielkości pomieszczenia, potem wzmacniacz i reszta. Na kolumny przeznaczyłbym co najmniej połowę planowanego budżetu.

Wyobraz sobie ze znam. Jesli gdzies cos dla Ciebie jest niezrozumiale to zawsze mozesz dopytac. Ja tak robie i zwykle pomaga. Zawsze mogles zerknac na moj profil.z tego co pamietam jest tam zapisane ze mieszkam w burton on trent, mozna sie domyslic ze to nie w polsce i stad moze taka pisownia.Kolegi "userzy " nie kluje po oczach? Ja tam sie domyslilem o co mu chodzi.Pozdrawiam i przepraszam ze nie odnioslem sie do tej wlasciwej wypowiedzi , to zwiazane jest z tym ze nie moge wlaczyc pelnej wersji na ta chwile. Milego dnia.

Kazdy ma pewnie swoja droge, ale to wzmacniacz jest sercem systemu, ktory napedza kolumny. Podejrzewam, ze racja jest, ze koumny maja wiekszy wplyw na dzwiek, jego charakter itd...dlatego sa wazniejsze i powinno sie je dobierac majac wzmacniacz u siebie w domu, ktory je napedzi. Dzieki temu posluchasz kolumn w pomieszczeniu, w ktorym beda graly ze wzmacniaczem, ktory im sprosta.

Nie znaczy to jednak, ze np odtwarzacz nie ma znaczenia...ma i to rownie duze co reszta toru. Tak samo jak jakosc nagran...

Prawda jest tez, ze jak sie zaczyna zabawe z audio to kupuje sie caly zestaw od razu (przynajmniej najczesciej) a pozniej zmienia poszczegolne elementy by uzyskac upragniony dzwiek.

Jak juz sie wie, jakiego dzwieku sie szuka to zaczalbym kompletowanie od wzmacniacza. Ale to tylko moja subiektywna opinia.

Sory za znaki..tez pisze z pracy w UK. :)

Wieza STEREO Technics :)

No niestety ale najbardziej dźwięk ustalają trzy podstawowe elementy w kolejności Kolumny Wzmacniacz I DAC(cd).Na końcu kable, które nadają brzmieniu estetyki.

Ale najpierw trzeba zacząć mimo wszystko od kolumn. Miałem u siebie ostatnio 4 różne DACi i każdy oferował z gołą odmienne brzmienie

SA DUZE prosze Pana. I nie w Burton tylko Burton on Trent jakbys juz chcial byc taki Pan wnikliwy i dokladny. Moze powinienes zmienic forum i bardziej sie udzielac tam gdzie pisza poprawna polszczyzna.Bedziesz Pan mogl zablysnac swoim wyszukanym i bezblednym jezykiem.Albo napisz Pan cos co wniesie cos do tematu a przynajmniej sprobuj nie pisac nie na temat, bedzie sie innym lepiej czytalo, byc moze.A ja przepraszam za wprowadzenie czytajacych w blad i pisanie nie na temat.Jakby ktos w przyszlosci byl niepewny co do poprawnej formy moich tu wypocin zawsze moze zapytac kolegi powyzej. Pewnie z mila checia mnie poprawi.

Co do smartfonu to dostalem za darmo pewnie dlatego nie ogarnia tematu.

a dużych liter tam w tym Burton też nie ma? :)

W tym nie ma ale w tym innym juz sa ;)

Najpierw trzeba wiedziec jaki chce sie dzwiek otrzymac a pozniej trzeba dobierac pod swoja wizje. Wzmak czy glosniki to nie jest tak wazne ktore pierwsze - posluchac kilku roznych fajnych systemow, zdecydowac sie jaki dzwiek sie podoba... Juz po tym krag urzadzen sie zaciesni i bedzie mozna wybierac np. pod dyktando zony ;) - czyli te ladniej wygladajace ;)

A ja pisze z Londynu... Tak tak - wiem ze nie ma takiego miasta - Ladek Zdroj moze niech zostanie dla tych ktorym trudno kontekst wypowiedzi zlapac bez polskich znakow.

Pozdrawiam

SA DUZE prosze Pana. I nie w Burton tylko Burton on Trent jakbys juz chcial byc taki Pan wnikliwy i dokladny. Moze powinienes zmienic forum i bardziej sie udzielac tam gdzie pisza poprawna polszczyzna.Bedziesz Pan mogl zablysnac swoim wyszukanym i bezblednym jezykiem.Albo napisz Pan cos co wniesie cos do tematu a przynajmniej sprobuj nie pisac nie na temat, bedzie sie innym lepiej czytalo, byc moze.A ja przepraszam za wprowadzenie czytajacych w blad i pisanie nie na temat.Jakby ktos w przyszlosci byl niepewny co do poprawnej formy moich tu wypocin zawsze moze zapytac kolegi powyzej. Pewnie z mila checia mnie poprawi.

Co do smartfonu to dostalem za darmo pewnie dlatego nie ogarnia tematu.

Swoje merytoryczne zdanie w tym wątku przedstawiłem, gdybyś czytał uważnie. Nigdzie na inne forum się nie wybieram, jestem u siebie, cieszę się też, że wielu uczestników tego forum pisze z emigracji bo to oznacza jakiś sentyment do "stary kraj" i może kiedyś powrót do Polski.

W temacie wątku do tego co wcześniej napisałem dodam jeszcze, że miałem w ostatnich dwudziestu kilku latach sporo zestawów i zawsze zaczynając kolejny etap zmian rozpoczynałem od kolumn. To co mam obecnie też zaczęło się od kolumn. "Nigdy nie mów nigdy" ale to raczej ostatni zestaw, "króliczek dogoniony".

Na zadaną ankietę odpowiedziałem że wzmacniacz lecz w moim przypadku jak szukałem w/w to od razu brałem pod uwagę i kolumny

miałem jak to sie mówi 2 w 1 .

Polecam taki sposób zaoszczędzi czasu .

Ps szkoda że nie ma opcji jedno i drugie

Ps 2 Może panowie na temat odpowiadajmy a nie szukajmy dziury

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Głośniki dobrze dopasowane do posiadanego pomieszczenia...TO podstawa...

Zostanie sporo talarków... które byśmy musieli w niedalekim czasie wydać na korygowanie tego błędu / peryferiami i elektroniką...

Albo stratą związaną z ich sprzedażą gry " błąd " wstrzelenia się w kubaturę jest na tyle duży że żadna korekcja już nie pomoże ...

Moim zdaniem.

Pozdrawiam.

Panowie pytanie i ankieta jest bardzo proste. Zakładamy, że wiemy jakie brzmienie nas interesuje, zakładamy również, że wszystko w systemie ma wpływ na charakter przekazu (kable, dac, akustyka). Ale tym zapomnijmy, sedno pytania jest proste co pierwsze?

Wiadomym jest, że kolumny firmy X eksponują bardziej górę, kolumny firmy Y bardziej środek, firmy Z mają lepszą scenę, a z drugiej strony wzmacniasz firmy X, Y, Z podobnie coś mniej lub bardziej eksponują. Ale na coś trzeba się w pierwszej kolejności zdecydować. Wiadomo, że bujanie się z kolumnami swoimi po salonach jest bardziej upierdliwe niż ze wzmakiem ale nie o to chodzi w tej ankiecie.

Ps. podobnie w tej ankiecie i miałem nadzieje konstruktywnej dyskusji nie chodzi o to przez jakie h pisze się hwdp

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Kolumny dopasuj do pomieszczenia a do kolumn dopasuj wzmacniacz. Pomieszczenia nie zmienisz, kolumn jak już znajdziesz właściwe to w zasadzie też. Jak zaczniesz od wzmacniacza to możesz na początku niechcący ograniczyć sobie wybór kolumn z uwagi na możliwości tegoż wzmacniacza. Niektóre kolumny lubią słabowite kilku watowe lampiony a inne śpiewają z estradowymi wzmacniaczami mocy...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Kolumny dopasuj do pomieszczenia a do kolumn dopasuj wzmacniacz. Pomieszczenia nie zmienisz, kolumn jak już znajdziesz właściwe to w zasadzie też. Jak zaczniesz od wzmacniacza to możesz na początku niechcący ograniczyć sobie wybór kolumn z uwagi na możliwości tegoż wzmacniacza. Niektóre kolumny lubią słabowite kilku watowe lampiony a inne śpiewają z estradowymi wzmacniaczami mocy...

Chyba najsensowniejszy wpis w tym temacie, można jeszcze dodać, że przed wyborem kolumn warto zdecydować czy chce się podłogowe czy podstawkowe, a może aktywne.

Chyba najsensowniejszy wpis w tym temacie, można jeszcze dodać, że przed wyborem kolumn warto zdecydować czy chce się podłogowe czy podstawkowe, a może aktywne.

No wlasnie - a jak aktywne to nie ma sprawy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.