Skocz do zawartości
IGNORED

Bly-ray Panasonic BDT570 [test i rozebrane zdjęcia!]

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Panasonic BDT570

Oprogramowanie w wersji 1.01

Gdy dokonał żywota mechanizm mojego Pioneera 450 – końcówka gwarancji, więc dostałem zwrot pieniędzy, bo nie byli w stanie naprawić – jako następcę wybrałem Panasonika BDT570. Wahałem się, czy nie poprzestać na tańszym BDT460, ale recenzje zagraniczne, chwalące jego jakość dźwięku, przeważyły. Na forach polskojęzycznych informacji o tym modelu jak na lekarstwo. Zero.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potrzebowałem dwóch wyjść HDMI (taki kaprys, mój amplituner to model jeszcze bez tego standardu) chciałem podłączyć do BR nie tylko tv, ale i projektor. Poza tym istotne było wyjście cyfrowe elektryczne (też kaprys, ale jakoś nie lubię optyków).

Panasonic BDT570 ma to wszystko, a ponadto komplet wyjść analogowych, których nie wykorzystuję, bo do płyt audio mam innego playerka. Pełnej specyfikacji nie podaję, jest dostępna w necie. Dla wyjaśnienia wątpliwości, z obu wyjść HDMI podaje wideo+audio, ale można wyłączać wizję lub fonię, według uznania i potrzeb.

DSC_4996_zpsxkjlrvn8.jpg

Instrukcja tego nie wyjaśnia, ale na podłączonym dysku zewnętrznym widzi tylko pierwszą partycję. Po drugie nie widzi plików .AVCHD, niezależnie od nośnika zewnętrznego. Dziwne, bo wg instrukcji powinien, ale w tym formacie miałem tylko plik podesłany przez forumowicza. Może był uszkodzony?

Odtwarza z HDD oraz pendrive'a: pliki w formacie .MKV czy .mp3. Jeśli mamy plik z filmem z dwiema ścieżkami dźwiękowymi, DD lub DTS, jest możliwość wyboru ścieżki audio.

Odtwarza płyty DVD-R, plusy i minusy.

Pierwsze wrażenia

Są zdjęcia w internecie, mogę tylko potwierdzić, na żywo również wygląda bardzo elegancko. I minimalistycznie, sterowanie dotykowe jest na górnej krawędzi obudowy.

Siłą rzeczy porównuję BDT570 do jego nieszczęsnego poprzednika… Panas jest praktycznie bezgłośny, Pionek potrafi warczeć i stukać. Było słychać, że pracuje. Ciężko, bo głośno. Panas odtwarza bezszelestnie. I co ważne, płyty wczytuje błyskawicznie, zdecydowanie szybciej od poprzednika.

Fajna jest opcja obniżania/podnoszenia napisów oraz ich przyciemniania/rozjaśniania.

Pilot jest malutki i niestety okrojony. Nie ma np. klawisza „subtitle”, „wideo (obraz)” czy przycisku pokazujące parametry odczytu. Znaczy, to wszystko jest dostępne, ale ukryte w podmenu. No i niestety kodów pilota nie przyjmuje mój stary, uniwersalny dotykowiec SRC9200.

Obraz i dźwięk

O obrazie można krótko – perfekcja. Nic dziwnego, 570 bazuje na topowej 700-ce, co widać po dostaniu się do środka. Zdjęcia w załączeniu. Napęd, zasilacz i płyta główna są identyczne, w sekcji audio brakuje jedynie kilku elementów (no i złoconych wyjść).

DSC_4995_zpsmaozaao9.jpg

DSC_4991_zpsxvxvwxfz.jpg

DSC_5003_zps0fzubhtm.jpg

DSC_4994_zpsbtxkfrir.jpg

Dopiero teraz widzę, że Pionek miał przesmolone cienie. To było efektowne, ale kosztem utraty szczegółów. Kolory w ustawieniach fabrycznych są bardziej pastelowe niż żarówiaste, ja to lubię, a mnóstwo regulowanych parametrów pozwoli dostroić obraz precyzyjnie. Ja wybrałem fabryczne ustawienia „kino wysokiej jakości” (w sumie jest 6 trybów) i jest naprawdę dobrze.

Skalowanie z DVD – wyśmienite. 3D nie próbowałem, bo nie mam takiego wyświetlacza.

Dźwięk – też mnóstwo nastaw, w tym tryby „lampowe”. Nie wiem, nie próbowałem, jadę na ustawieniu „efekty dźwiękowe wyłączone” – i jest lepiej niż w Pionku.

panas%20presety_zpsyefgbtse.jpg

Szczegółowa góra, na granicy przejaskrawienia, ale nadal cywilizowana (na moich Focalach to ważne!). Ścieżce dźwiękowej filmów robi to dobrze, a i koncertom również. Płyta „Aero” Jarre'a wreszcie zabrzmiała, gołąb przelatujący między głośnikami jest bardzo naturalny ze swoim trzepotem (wiem, bo mam porównanie z prawdziwymi gołębiami, których niestety wokół mnóstwo, na balkon się pchają, psiejuchy).

Dół jest mocny i głęboki, Pionek może pozazdrościć.

Podsumowanie

Może mój króciutki i powierzchowny test pozwoli komuś podjąć decyzję co do wyboru playerka BR. A ja? Po miesiącu użytkowania Panasonica cieszę się, że Pioneer się zepsuł:)

DSC_5009_zpsxr9gclkl.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłbym zapomniał:

bardzo płynne odtwarzanie ruchu to duża zaleta tego playerka. Pionek robił to wyraźnie gorzej, przy panoramowaniu obraz skakał jak żaba.

(DO ADMINA: można to scalić z głównym tekstem?)

Burz jak mogłeś tak długo męczyć się z tym pionkiem? ;)

Teraz sam się dziwię, że tak długo dałem radę;)

Co zjamuję się u Ciebie dekodowaniem dzwięku? Bluray czy amplituner?

Z BR idzie przez coaxiala

@adams19

Sam się sobie dziwię, że tak długo z nim wytrzymałem ;)

@TRIBUL

Audio wychodzi przez coaxiala, dekoduje amp

Amp

amp

amp

Poszukajmy dobrych materiałów AUDIO a nie o tym jak lutować kondensatory.

Na koniec:

Trochę chodzi "Kowalskiemu" o muzykę a nie o sprawność lutowania przez byłego Ubola.

No to jeżeli audio dekoduje amplituner to nie wiem w jaki sposób słyszysz różnice między Pioneerem a Panasonikiem:/

Pewnie tak samo, jak jak niektórzy słyszą różnicę pomiędzy kablami coaxial:)

@janunio - Ciebie żegnam, bo zapewne pomyliłeś tematy.

Jak się widzi taki zasilacz jak w tym Panasie to się scyzoryk w kieszeni otwiera jakie pieniądze chcą dzisiaj za takie g.

Muszę przewietrzyć mój system…

Nom jak pamiętam test Panasa 700 w AV to też ubogo wyglądał w środku jak rodem DVD Manty, Co do tych Remasterów dźwiękowych to żadna nowość moja stara 45 to samo ma co mam ja pod PC podłączoną.Nie wiem jak ta nowa ale moja stara 45 solidnie jest zrobiona i działa do dziś.500 najlepiej wygladała jak dla mnie na zewnątrz i w środku

pmcomp: zasialcz jest dokładnie taki jak w topowej 700-tce. Na tle zdecydowanej większości obecnych sprzętów wideo i tak jest rozbudowany ;)

Tak wygląda start panasa:

<iframe width="560" height="315" src="

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

dodawanie, czy edycja, postów na tym forum to ostatnio jakis koszmar jest!

A to środek i zasialcz w 700 (zdjęcia z netu):

panasonic_dmp_bdt700_srodek_zps4sw3re2g.jpg

panasonic_dmp_bdt700_zasilanie_zpsfjwwmj1i.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />500 najlepiej wygladała jak dla mnie na zewnątrz i w środku<br /> <br /> <br />

500???

Ukryta Zawartość

No faktycznie, klękajcie narody ;)

Ukryta Zawartość

ludzie przecież to odtwarzacz głównie video,więc o co wam chodzi,jak ma być zbudwany,ja uważam że Panasonic robi bardzo udane odtwarzacze ,model 300,500,700 to super maszyny,nowsze już bardzo cieńkie,nie wysokie,ale 330,460,570 to nadal dobre sprzęty,zdecydowanie ponad przeciętne.

Mam dmp-bdp500. Bardzo dobry odtwarzacz. Niebezpieczne blisko Oppo.

Oppo to sami forumowicze zrobili kultową maszyną.

500 dobra potwierdzam bo miałem,podobnie jak 300

Oppo to sami forumowicze zrobili kultową maszyną.

Najpierw kultową stała się na świecie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

I na moje wychodzi że 500 najlepsza jesli chodzi o jakość/wykonanie jak sami posiadacze po tylu latach od wydania modelu piszą tak samo wyszło z testu polskiego AV.Z Panasów 700/570 na pewno nie pochodzi tak długo jak poprzednie generacje też widać że panas jak inni poszli w tandetny plastki nawet za te pieniądze porządnych nóżek nie dali jak w 500 tylko jakieś gumki za 20gr.Jak czytałem test w AV 700 to dostała rekomendacje za jakość obrazu ale nie za wykonanie jak podkreśliła redakcja bo w tych budżecie lepiej wygląda Philips 9700 który w obrazie i dźwieku nie ustępuje oppo można przeczytać test też jego w AV jak ktoś kupuje gazety to wie bo czyta

Edit:oczywiście chodziło mi o oppo bez D

Test 500-tki w Audio z 2012 roku też jest bardzo pozytywny ;)

Ukryta Zawartość

<br />panas jak inni poszli w tandetny plastki nawet za te pieniądze porządnych nóżek nie dali jak w 500<br />
<br />panas jak inni poszli w tandetny plastki nawet za te pieniądze porządnych nóżek nie dali jak w 500<br />

tyle że 500 to też plastik (front z paskiem aluminiowej blaszki), a nóżki... plastik. W 570 cały front jest metalowy (wytoczona blacha alu).

W swoim nóżki z gumek odkleiłem, bo są bardzo niskie, a stojący pod spodem DVD mocno się grzeje. Dałem wysokie nóżki z jakiegoś starego tunera i wygląda porządniej niż 500 czy 700:))

tak to wygląda:

DSC_2436_zpspbkli5pe.jpg

DSC_2439_zpsufuvqm8c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz bardzo ładnie wyglada ja tez do 45 dokupiłem swego czasu nóżki Monacor złote HF-45G 7zł za sztukę tylko mój kosztował około 600zł w tamtm czasie jak wyszedł ale gra do dziś ma jakieś 7lat od nabycia a twój więcej tylko to był inny czas BD Playerów

Panasonic ma jedną zaletę,jest bardzo cichy,deklasuje inne odtwarzacze w tej materii,modele 300 500 700 to świetne odtwarzacze a Philips 9700 chowa się tak jest miałem te Philipsy flagowe 9500,9600,9700 każdy z nich skopany soft,zawieszanie się oraz hałaśliwe bestie,jedynie lepiej wyglądają bo i wysokie,aluminium cięzkie,ale to tyllko jedyne pozytywy,obecnie mam 300,wróciłem właśnie do panasa po kiepskim 9700.

Zodze sie że Philips ma skopany soft ale support szybko działa mam 7700/12 i też był skopany ale momentalnie support wypuszczał porawki mam go do dis też działa.Co do chałasu szuflady jest szłyszalna ale jest zrobiona w mojm modelu z kawał dobrego plastiku nic nie dźwięczy i nie wibruje mowa mo mojm modelu nie wiem jak w innych.Tylko fakt że Philipsy potrafią się na grzewać ale u mnie jakoś mnie padł od 2011r.

szkoda jednak że te flagowe Philosy są takie gówniane bo świetnie wyglądają po moim bdp-9600 który się strasznie wieszał,często oglądałem filmy z dysku,i tylko wyciąganie wtyczki pomagało,kupiłem po nim Panasonica bdp-500 były nówki na ole ole za marne 800 zł,Nie miałem z nim żadnych problemów,pojawił się na horyzoncie Philips 9700 ,kupiłem go i tragedia nic się nie zmieniło w stosunku do 9600,więc się go pozbyłem i nigdy więcej Philipsów nawet za darmo.Kupiłem 4 letniego Panasa bdp300 i działa jak nowy,szybki,cichy,brak mu tylko wifi,lecz mi jest to zbędne tak to kosmos,jeszcze fajniejszy od 500 która ma już wszystko,ale wydaje się grać ciut gorzej po analogu.

Tak ja pisze u mnie też potrafił sie zwiesić ale po poprawkach nie mam problemu co najlepsze instrukcjia i nawet pisałem na suupport mój model oficjalnie nie wspiera po usb ntsf partycji sam nie wiedziałem aż znalazłem test niemiecki i sam sprawdziłem i czyta pliki obrazy BD po wypakowaniu tylko napisy musza być odzielnie w TXT

Tak tylko modele 7600,7700 to już kiepski tandetny plastyk,i delikatna szufladka.,nie ma nic wspólnego z modelami 9000,oraz nawet bdp8000 którego też miałem.

Mam 7700/12 nie ten model nie jest tandetny jak by był to by sie mi rozyspał jak po dwóch latach LG 420 a działa o dziś po aktualizacjach działa wysmienicie.Blacha jest dobrze spasowana nic nie trzeszczy sensory dotykowe działają bez zarzutu.Co mogę sie przyczepić to pilot jest do dupy ale sam odtwarzcz bardzo mulimedialny i to po usb nic nie rwie i działa.Może ty krótko go miałeś nie aktualizowałeś i sprzedałeś ja mam go od 2011 i działa u mnie

Dodam jeszcze że 7700/12 z procesorem Cinema Perfect HD daje wyśmienity obraz jest tyle regulacji co do jakosci obrazu.Na ten model nie powiem nic złego korzystam od 2011 i słurzy mi do dziś. Więc je jest to tandeta

Potwierdzam iż Panasonic w moim przypadku również się sprawdził. Mam od nowości 300tke i plazmę 50vt20 do tego. Blu ray dziala jak nowy a i plazma śmiga jak by dopiero z pudełka pomimo że obie rzeczy mają ponad 5lat.. :-)

Zauważyłem że moja 45 podpięta pod ultra Panorame 21:9 chyba już dogorywa od kilku dni po wczytaniu płyty strasznie głośno chodzi i wibruje a najdziwniejsze jest że nawet jak ją wyłacze z pilota czy panelu też słychać jak chodzi i się nagrzewa dziwne jest to zjawisko pomaga tylko wyciągnięcie wtyczki i wtedy jest ok poza tym filmy czyta bez błędnie spotkał się ktoś z was z takim zjawiskiem czy to może zasilacz padać? Ale swoje wygrała i wysłużyła już

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.