Skocz do zawartości
IGNORED

AKG K 550 kontra AKG K 550 MKII

red88

Rekomendowane odpowiedzi

ciekawi mnie, czy posiadajac pierwszy model warto wymienic go na AKG K 550 MKII czy to strata pieniedzy? P.s. jeszcze dopytam, czy do 1500zl mozna znalezc lepiej brzmiace sluchawki zamkniete?

ciekawi mnie, czy posiadajac pierwszy model warto wymienic go na AKG K 550 MKII czy to strata pieniedzy? P.s. jeszcze dopytam, czy do 1500zl mozna znalezc lepiej brzmiace sluchawki zamkniete?

cześć po swoich doświadczeniach ze słuchawkami mogę ci polecić słuchawki otwarte (zalety: komfort długiego słuchania, wentyluje ci się ucho, dźwięki otoczenia zupełnie nie przeszkadzają) sennheiser hd 600 lub 650 są naprawdę świetne, długo podchodziłem do nich z dużą rezerwą ale po przesiadce ze słuchawek studyjnych znanego niemieckiego producenta powiem krótko - pozycja obowiązkowa. Przy tej okazji pozdrawiam konstruktora mikroforum oraz kolegę, który sprzedał mi ten genialny i piękny pod względem wzornictwa przedmiot ;) ten neandertalczyk (z wyglądu) ma w sobie coś.

cześć po swoich doświadczeniach ze słuchawkami mogę ci polecić słuchawki otwarte (zalety: komfort długiego słuchania, wentyluje ci się ucho, dźwięki otoczenia zupełnie nie przeszkadzają) sennheiser hd 600 lub 650 są naprawdę świetne, długo podchodziłem do nich z dużą rezerwą ale po przesiadce ze słuchawek studyjnych znanego niemieckiego producenta powiem krótko - pozycja obowiązkowa. Przy tej okazji pozdrawiam konstruktora mikroforum oraz kolegę, który sprzedał mi ten genialny i piękny pod względem wzornictwa przedmiot ;) ten neandertalczyk (z wyglądu) ma w sobie coś.

A jakie to były słuchawki? Ja obecnie mam w domu Beyerdynamic DT990 Pro i Sennheiser H650

A jakie to były słuchawki? Ja obecnie mam w domu Beyerdynamic DT990 Pro i Sennheiser H650

dt 880 32 ohm, dt 770 80 ohm, słuchawki które wymieniłeś 880 pro pożyczyłem kiedyś od kolegi i muszę przyznać, że chciałbym je mieć w przyszłości (na rynku wtórnym ok 400 zł - rewelacja). Dt 880 są genialne, neutralne naprawdę klasa, niestety niskoohmowe grają skrajnymi pasmami a ja jestem miłośnikiem relaksującego analogowego środka, górne pasmo były dla mnie za ostre (ale może to była kwestia niskiej klasy wzmacniacza słuchawkwego - ifi nano) dt 770 - tutaj wyraźne niskie pasmo, słuchało się ok. Ten zestaw doskonale się wzajemnie uzupełniał, lecz w obu przypadkach analityczny studyjny charakter po 2h potrafił mnie zmęczyć. Po przesiadce ze słuchawek studyjnych naprawdę dowiedziałem się co to znaczy relaksować się słuchając muzyki na słuchawkach;) Niesamowite jest to jak diametralnie 770, 880 i 990 pro się od siebie różnią.

Odnośnie produktów ifi bezwzględnie należy posłuchać wzmacniaczy/daców przed zakupem.

Parowanie sprzętu słuchawkowego z mojego doświadczenia jest dużo trudniejsze od stereo i zachęcam do kupowania sprzętu z rynku wtórnego, w szczególności wzmacniaczy słuchawkowych. I uwaga na ifi nano dac, który seryjnie ma problem z kanałami, jak onegdaj wzmacniacze słuchawkowe creeka jeżeli ktoś je jeszcze pamięta:)

AKG K 550 to bardzo dobre sluchawki. Zamiast kombinowac z nowymi sluchawkami, kup sobie wzmacniacz sluchawkowy i wtedy zobaczysz poprawe jakosci.

Akurat AKG K550 mogą dobrze zagrać z taniego źródła, więc jak coś w nich wyraźnie nie pasuje, to nie ma co kombinować.

.

Na pewno coś wniesie. Kolegom chodziło chyba że K550 bardzo łatwo napędzić bo są

niskoomowe.Dobry Dac plus wzmacniacz słuchawkowy na pewno dużo zmieni na plus jeżeli dotychczas słuchasz prosto z laptopa czy smartfona.

Zauwazylem, ze w sieci bardzo wiele osob doradza zakup wzmacniacza sluchawkowego w cenie plus/minus 2000zl argumentujac tym, ze taki wzmacniacz wnosi do jakosci brzmienia bardzo duzo, a wzmacniacz za kilka tysiecy tez wnosi poprawe jakosci brzmienia, ale tylko minimalna w porownaniu do tego za ok 2000zl. Ile w tej argumentacji jest prawdy? Ile nalezy wydac na dobre zrodlo odt.cd aby wnioslo do poprawy jakosci w zestawie sluchawkowym?

Focal Spirit Profesional grają o niebo lepiej od AKG K550, więc nie trzeba wydawać 1500zł by mieć coś lepszego od nich. Fakt, że Focale są mniej wygodne od AKG ale dźwiek to rekompensuje.

Jaka jest różnica w brzmieniu między AKG K 550 a Sennheiser HD650? Gdzie Sennheiser gra lepiej, a gdzie AKG jest lepszy w brzmieniu? Czy np wymiana k550 na hd650 to wymiana fiata 126p na poloneza, czy raczej jest duzo lepiej?

• 3 miesiące później...

"Czy np wymiana k550 na hd650 to wymiana fiata 126p na poloneza, czy raczej jest duzo lepiej?"

Dużo gorzej. Zamulenie.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.