Skocz do zawartości
IGNORED

Poddasze, poszukiwanie niskich rejestrów, ciężki temat - pomiary

gucio.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Przeprowadziłem się w nowe miejsce, niestety na poddasze i mam problem gdyż kolumny które wcześniej w standardowym pomieszczeniu grały niesamowitym Bassem, ponadprzeciętnym jak na tak małe głośniki które są w kolumnach, na tym poddaszu znikły, ale znikły jedynie w niskich rejestrach, to wszystko się gdzieś rozpływa i bardzo go brakuje.

"profesjonalny" rysunek techniczny wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widać jest to spora otwarta przestrzeń + schody na dół

Zdjęcia dla zobrazowania sytuacji:

post-17608-0-89580800-1472825787_thumb.jpg

post-17608-0-20553300-1472825802_thumb.jpg

post-17608-0-43551800-1472825818_thumb.jpg

post-17608-0-62610300-1472825833_thumb.jpg

post-17608-0-57570000-1472825858_thumb.jpg

post-17608-0-44499200-1472825878_thumb.jpg

System niestety musi stać tu gdzie stoi aktualnie, mogę oczywiście pobawić się rozstawieniem kolumn ( przód tył boki), dodatkowo będzie oczywiście dywan z grubym włosem i jakiś stolik, stojące na zdjęciu wieszaki i całe to miejsce będzie zasłoniętej gęstym "makaronem" materiałowym

Nie mam pomysły co zrobić aby znaleźć to czego szukam, jedynie co mi przyszło na myśl co zrobić "sztuczne ścianki" coś tego typu jak zaznaczone na niebiesko:

post-17608-0-66650900-1472826039_thumb.jpg

Aby stworzyć takie 4 kąty i było jakieś odbicie, po za tym niestety nic nie wymyśliłem ciekawego...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakąś pomoc i porady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Najlepiej postawić ściankę po całości oddzielając część poddasza na pokój odsłuchowy. Inaczej monitorki mają napędzić całe poddasze i jeszcze to co masz połączone schodami w dół. A sam bas zanika również w skosach - pewnie zastosowałeś pojedyńczą płytę suchego tynku, za którym jest ze 20cm wełny.

Lepiej zagrało by też na prawej ścianie, ale jak nie możesz zmienić ściany to może kup słuchawki.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Dziękuję za sugestie, ale niestety ścianka odpada i słuchawki też odpadają także chyba pozostaje mi przyzwyczaić się do tego co jest obecnie, lub zbudować większe kolumny, basu może nie jest tak że nie ma go wcale ale jest go dużo mniej niż w standardowym pomieszczeniu, rozumiem że mój patent z tymi 'sztucznymi" kątami też niewiele dadzą ?

Jeżeli chodzi o poddasze, tak pojedyncza płyta + 20cm wełny

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

niestety na poddasze i mam problem gdyż kolumny które wcześniej w standardowym pomieszczeniu grały niesamowitym Bassem, ponadprzeciętnym jak na tak małe głośniki które są w kolumnach, na tym poddaszu znikły

Nie każdy jest w tak dobrej sytuacji jak ty -doceń to... Teraz powalczysz sobie "tylko" ze średnim i wysokim pasmem, co nie powinno sprawić Ci dużego problemu (zwłaszcza finansowego) i jesteś w domu, choć przyzwyczajenie do "dudniącego" basu będzie się za tobą ciągło jeszcze jakiś czas. Zaopatrz się w mikrofon pomiarowy, dobrą kartę i darmowego REW -a (na początek) i próbuj wyrównać czas pogłosu w całym paśmie (zwłaszcza z "dołem który już leci w "kosmos" przez płytę K-G + wełne 20cm") - nie będzie łatwo bo połaci odbijających >500Hz jest dosyć dużo, ale jesteś w stanie to zrobić bez problemu.

PS> Słuchawki sobie daruj! Ewentualnie zainwestuj wcześniej w kolumny z większymi przetwornikami.

Pozdrawiam

Nie każdy jest w tak dobrej sytuacji jak ty -doceń to... Teraz powalczysz sobie "tylko" ze średnim i wysokim pasmem, co nie powinno sprawić Ci dużego problemu (zwłaszcza finansowego) i jesteś w domu, choć przyzwyczajenie do "dudniącego" basu będzie się za tobą ciągło jeszcze jakiś czas. Zaopatrz się w mikrofon pomiarowy, dobrą kartę i darmowego REW -a (na początek) i próbuj wyrównać czas pogłosu w całym paśmie (zwłaszcza z "dołem który już leci w "kosmos" przez płytę K-G + wełne 20cm") - nie będzie łatwo bo połaci odbijających >500Hz jest dosyć dużo, ale jesteś w stanie to zrobić bez problemu.

PS> Słuchawki sobie daruj! Ewentualnie zainwestuj wcześniej w kolumny z większymi przetwornikami.

Pozdrawiam

Nie wiem czy się zrozumieliśmy, ale średnie i wysokie o dziwo są ok, a nawet bardzo ok, problem jest w braku basu a nie w jego dudnieniu

dobre rady zawsze w cenie - jak możesz tam "poszaleć " z ustawieniem obróć wszystko tak by kolumny były tyłem do okna w tej pionowej ścianie - poprawisz też symetrię - kanapę obróć tyłem do schodów i zobacz / usłysz efekt . wez trochę poduszek ułóż za kolumnami , dywan jak najbardziej . To "partyzanckie" sposoby , ale trzeba szukać kierunku zmian . Masz tam baaaardzo dużą powierzchnię , skosy , wnęki itd więc będzie ciężko , ale wydaje mi się że da się to opanować bez burzenia :-) fakt że byłoby najlepiej powierzchnię odsłuchową ograniczyć ścianką ale są inne rozwiązania. Koledzy zamieszczali zdjęcia ruchomych ścianek/ekranów które poprawiały akustykę wnętrza. Ja bym obrócił sofę tyłem do schodów i jeśli nie ma opcji ściany zrobiłbym coś na kształt parawanu i ustawił za nią . Może ramy wypełniona wełną ? Poza tym chciałbym mieć taki strych :-) , ale mój miałby 1/5 powierzchni Twojego

co tych ścianek to właśnie może jest droga- wg mnie to + np taki ekran o którym wspomniałem + obrócenie całości ?

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

W takim razie gratuluję "słuchu".

Pozdrawiam

kolego wiem co mówię robiłem też pomiar charakterystyki kolumny na otwartym powietrzu vs w miejscu ustawienia, efekty niepożądane występują w niskich rejestrach, o dziwo, co mnie też dziwi średnica i wysokie są naprawę ok bez większych odchyłek, pomiarów nie zapisałem ale oczywiście je powtórzę i przedstawię w wątku niebawem, ustawienie na ścianie z prawej pomaga i niweluje problem bardzo ale niestety zestaw musi stać tu gdzie stoi i stąd mój problem, powierzchnia jest spora a to tylko monitory, aktualnie pracuje nad większym projektem ale nadal nie tak dużym aby nagłośnił to pomieszczenie....

Gdybym chciał zabudować jeden skos za kolumną lewą, to jak to miałbym zrobić? ( z jakich materiałów) czy to ma być element płaski odbijając imitujący ścianę, czy raczej coś na bazie wełny ?

gucio Twój problem to klasyka poddaszy, opisałem ten tematów dość obszernie w jednym z tematów salonikowych. Napisz jaka jest dokładnie konstrukcja poddasza.

Kubatura nie jest duża i kolumny powinny bez problemu radzić sobie w takiej powierzchni. Na 99% wełna umieszczona w podkonstrukcji wycina "dziurę" w paśmie niskich składowych. Działa jak absorber w określonym przedziale częstotliwości, niestety jak to wełną bywa jest mocno niedoskonała i trudno kontrolować parametry losowo wybranego typu. Co gorsza jej parametry zmieniają się w czasie, włókna starzeją się i kruszą. Całość ma często tendencję do "zsuwania" się w konstrukcji kratownic nośnych, nie dalej jak kilka dni temu miałem taki przypadek. Budując pomieszczenie nie brałeś jej negatywnych właściwości pod uwagę. Sam typ i sposób zabudowy też ma znaczenie. To dość skomplikowany temat. Napisz jaki przedział składowych jest najbardziej osłabiony.

Na 99% wełna umieszczona w podkonstrukcji wycina "dziurę" w paśmie niskich składowych.

Większym problemem jest pojedyncza płyta karton-gips która działa teraz jak wielki nie kontrolowany rezonator płytowy, bez pomiarów ciężko cokolwiek przewidzieć... Temat rzeka.

Może rozważ subwoofer. Po dobrym zgraniu nawet średni sub brzmi bardzo dobrze. (np. Paradigm Ultracube 10 po kalibracji Audyssey XT32 na basie gra porównywalnie do B&W 804s). Zupełnie nie da się go zlokalizować i świetnie wspomaga kolumny również podstawkowe z małą ilością basu. (np. po ustawieniu odcięcia głośników głownych na 80Hz w amplitunerze)

W załączniku pomiar przed i po w pomieszczeniu prawie 40m2 otwartym na większą powierzchnię.

Ukryta Zawartość

Czy jest w pomieszczeniu jakieś miejsce gdzie jest wyraźnie więcej basu ?

Ukryta Zawartość

Subwoofer raczej odpada.

Co do pomieszczenia:

Zastawiłem wnękę gęstym materiałowym makaronem ( czerwony )

Oraz myślę z czego wykonać panele ( niebieskie) stojące za kolumną w formie parawanu oraz na ścianie

Ukryta Zawartość

post-17608-0-12217400-1473070862_thumb.jpg

myślałem za kolumną parawan wykonać z wełny PT80 obłożonej materiałem a na ścianę albo też wełna lub takie coś w ilości 2szt jedna nad drugą ( któryś z niżej wymienionych)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gruby 5cm dywan już zamówiony

Pytanie co dać za kolumną ( parawan i na ścianę przed okno )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest pewien punkt odniesienia

Ustawiłem ( niebieskie miejsce, drugie zdjęcie z ostatniego postu) 3 płyty styropianu 50x100 w formie parawanu, zdecydowanie przy takim prowizorycznym "ustroju" w miejscu odsłuchu basu przybyło, nie przybyło go nie wiadomo ile ale jednak coś jest na plus i to znacząco.

No widzisz ! Trzeba próbować ! Powodzenia

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Poszukaj może mojego wątku o poddaszu tutaj w dziale akustyka. U mnie bez adaptacji się nie obyło. Miałem także subwoofer, ale z efektów nie byłem do końca zadowolony. Obecnie mam zdecydowanie większe kolumny (Mezzo Utopie) bez suba oraz za sobą mnóstwo eksperymentów z ustawieniami. Różnicę potrafi zrobić naprawdę 5 cm w jedną lub drugą stronę, zarówno umiejscowienia kolumn, jak i miejsca odsłuchowego.

Mnie interesuje informacja na temat zamontowanych halogenów w suficie podwieszanym bo zapewne pod płytą KG jest wełna i folia. Dawałeś tam jakieś specjalne puszki ? Czy montaż tradycyjny ? Otwór i oprawa?

Mnie interesuje informacja na temat zamontowanych halogenów w suficie podwieszanym bo zapewne pod płytą KG jest wełna i folia. Dawałeś tam jakieś specjalne puszki ? Czy montaż tradycyjny ? Otwór i oprawa?

Wiem do czego zmierzasz, halogeny mają spory radiator, nie nagrzewa się on prawie wcale, jest bezpiecznie bez puszek, testowane przed zamontowaniem,

Subwoofer raczej odpada.

A to czemu? Jakieś uprzedzenia ideologiczne? Z opisu problemu wynika że to może być najlepsze rozwiązanie,

Miałem identyczny problem. Wełna za regipsem wycina niskie pasmo. reszta pasma odbija się od płyty i jest efekt braku basu. Nie pomogą kombinacje ze ściankami i inne tego typu. Szymon dobrze Ci doradził. Ja zrobiłem suba i pomogło. W kolumnach na zwrotnicy zmniejszyłem sprawność średnio-tonowego i wysoko-tonoweogo o ok. 1,5 db co pomogło na średnio wyższym basie. Całościowo teraz jest genialnie z basem.

Jak masz regulacje barwy na wzmaku bo obniż wysokie i średnie

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Subwoofer za kanapę i po sprawie. Tutaj najtańsze rozwiązanie i najlepsze.

Masz tyle powierzchni bliskich odbić, że jeśli środek nie ma rażących podbarwień, to prawie cud.

• 1 miesiąc później...

Witam

Zrobiłem pomiary pomieszczenia i jak widać nie jest kolorowo, macie może jakieś sugestie co dalej począć i od czego zacząć ?

Pomieszczenie ma już dywan, stolik i makaron zakrywający wnękę widoczną na zdjęciach z wieszakami

Lewa:

Ukryta Zawartość

Prawa:

post-17608-0-68125500-1479328826_thumb.jpg

Prawa+Lewa:

post-17608-0-97580000-1479328835_thumb.jpg

Prawa + Lewa:

post-17608-0-97944100-1479328840_thumb.jpg

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(Moderacja tematu) Na wniosek założyciela wątku edytowano tytuł wątku.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

od czego zacząć ?

Podstawowe pytanie brzmi czy uzyskałeś już zgodę na przesunięcie kolumn na prawą ścianę z oknem? Domyślam się że nie mieszkasz sam...

średnie i wysokie o dziwo są ok, a nawet bardzo ok

Mam pewne wątpliwości czy słuchałeś czegokolwiek w bardziej "referencyjnym" pomieszczeniu.

Na szybko mogę zaproponować przysunięcie sofy o co najmniej 1,5m w stronę sprzętu i metr w głąb pomieszczenia, prawą kolumnę przesuwasz w tedy (od ściany) o metr w lewo aby zachować "pseudo" symetrie.

Czy masz możliwość ewentualnie postawienia tam "lekkiej" ściany działowej?

Podstawowe pytanie brzmi czy uzyskałeś już zgodę na przesunięcie kolumn na prawą ścianę z oknem? Domyślam się że nie mieszkasz sam...

Mam pewne wątpliwości czy słuchałeś czegokolwiek w bardziej "referencyjnym" pomieszczeniu.

Na szybko mogę zaproponować przysunięcie sofy o co najmniej 1,5m w stronę sprzętu i metr w głąb pomieszczenia, prawą kolumnę przesuwasz w tedy (od ściany) o metr w lewo aby zachować "pseudo" symetrie.

Czy masz możliwość ewentualnie postawienia tam "lekkiej" ściany działowej?

Niestety muszę walczyć tak jak jest teraz, najpierw skupię się na likwidacji pogłosu, dziękuję za rady, myślę zacząć od ok 6-8 Paneli 50x100 - 60x120 z wełny 10cm w ruchowej wersji na podstawach .... czy to dobry kierunek ?

Ukryta Zawartość

HAHAHA ...

MISTRZ !!!

Kobita by na mnie nóż ostrzyła :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.