Skocz do zawartości
IGNORED

Lar LSP1 - co poradzicie w zamian

t_rex_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - LARa mam od jakiegoś czasu i z wkładkami MM spisywał się wyśmienicie. Jednak w obecnej konfiguracji (Ortofon quintet black, Ortofon Verto, H160) pokombinowałbym z preampem. Nie mam nic do LARa ale w zestawienie z pozostałymi komponentami obawiam się, że stosując lepszy preamp mógłbym wyciągnąć jeszcze więcej z wkładki + Verto. Brakuje mi trochę pazura i dynamiki. Jak ktoś ma pomysł czego powinienem posłuchać będę wdzięczny - budżet na preamp tak +- 5-6k - nie musi być nowy - jak najbardziej używki wchodzą w grę :) - dzięki i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/128883-lar-lsp1-co-poradzicie-w-zamian/

Można zajrzeć tu, miałem od nich pre do testów i grało z moimi zabawkami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Można zajrzeć tu, miałem od nich pre do testów i grało z moimi zabawkami :

Ukryta Zawartość

To jest tylko pre do MM. Ale w rzeczy samej całkiem porządne i w dobrej cenie urządzenie .

Ukryta Zawartość

A ta dobra cena to ile bo nic na ich stronie nie ma.?

Wysłane z tapciocha

Aktualnie jest kolejne, nowe pre lampowe MM od PhoenixAudio. Ani nie widziałęm, ani nie słyszałem. Na sasiednim forum dopytuję czy ktkolwiek widział i słyszał ale jak to tam... Dyskusja na temat uziemiena. W ogłoszeniu, na które się natknąłem bardzo poytywne opinie. Opinia Konstruktora wyrazona w rozmowie także bardzo ok. Ktoś słuchał?

Wszystko fajnie tylko go nie ma

Wysłane z tapciocha

Na stronie nie ma ale w sąsiednim wątku o lampowym pre mm wkleiłem ogłoszenie z netu. Istnienie potwierdzone w rozmowie z Konstruktorem. Jest jedno zdjecie bebechów i dyskusja zeszła na uziemienie (ważna sprawa, ale szukam kogoś kto to słuchał).

W sąsiednim? Którym?

Wysłane z tapciocha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Witam - LARa mam od jakiegoś czasu i z wkładkami MM spisywał się wyśmienicie. Jednak w obecnej konfiguracji (Ortofon quintet black, Ortofon Verto, H160) pokombinowałbym z preampem. Nie mam nic do LARa ale w zestawienie z pozostałymi komponentami obawiam się, że stosując lepszy preamp mógłbym wyciągnąć jeszcze więcej z wkładki + Verto. Brakuje mi trochę pazura i dynamiki.

Na początek warto zmienić temat wątku, bo nie ma czegoś takiego jak LAR LSP1. Chyba, że masz jakąś podróbę domorosłego konstruktora, który skopał projekt. Żartuję ;) Warto zmienić nazwę - chociażby ze względów formalnych dla łatwiejszego wyszukiwania frazy w googlach, przez kolejne pokolenia zarażonych analogiem.

Swoją prośbę napisałem tutaj:

Ukryta Zawartość

Sorry za ten szantaż. Jeśli nie odpowiesz, nie będziesz dla mnie wiarygodny i po prostu nie widzę celu żeby kontynuować dyskusję z Tobą. Jeśli odpowiesz, to zwrócę Ci publicznie honor i zaproponuję 2 lepiej grające preampy od LARa LPS-1 - w tandemie z bardzo wysokimi modelami wkładek Ortofona i nie tylko oraz podpowiem co mogłeś schrzanić w tandemie LAR + VERTO, że zagrało źle (ale to powiem tylko przez telefon).

czyli sam zdobędę doświadczenie widzę :)

Tylko tak, chyba że masz łebskiego kumpla, co zjadł zęby na analogu i u którego w domu GRA, a nie smyra i plumka - i Ci pomoże odejść spod wysokiej murowanej ściany ;) Znam takich speców, którzy dali się skroić z dość grubej kasy salonom audio i granie mają marne. Przykre to, zwłaszcza, że doradzają na forach audio. A to już wg mnie nie jest uczciwe.

No niestety - bardziej zaawansowani analogowcy odeszli na inne fora gdzie cud , miód i malina .

Z tym zaawansowaniem - moim zdaniem - bywa różnie. Wystarczy poczytać co tam wypisują, co odkrywają po latach (nie wszyscy, bo jest tak kilku bardzo kumatych ludzi) posłuchać jak grają ich systemy, na które wydali często kupę ciężko zarobionej w Polsce kasy. I tę klasę grania w przeliczeniu na wydaną kasę gdyby przypisać stopniowi zaawansowania, to... Generalnie często bywa tak, że fora są tak merytoryczne jak merytoryka ich właściciela, dobór moderatorów. Jeśli z tym krucho, to sami wiecie. A do tego jeszcze jak zwołuje się kółeczko wzajemnej adoracji miłośników CPG - ciężkich protez gramofonowych, to pozostaje raz na jakiś czas wejść jako "gość", poczytać co tam skrobią i poprawić sobie humor niektórymi wypowiedziami specjalistów - chociażby że "trafa obcinają pasmo wkładek gramofonowych i tną dynamikę". Facet niby łebski, ale poziom wiedzy technicznej marny, niestety. A mógł rzetelnie sprawdzić tę informację na stronie internetowej producenta, że dane trafo zapi3rdala do 80 czy 100kHz i z jakim spadkiem, a dynamiki za żadne skarby nie utnie. Tyle, że gość o trafie wyczytał w internecie i klasowego drogiego trafa nigdy w rękach nie miał. Ale wejść w tyłeczek koledze, poklepać go po pleckach jest fajne. Zatem słowo "zaawansowany" jakoby zaczyna tracić swoje pierwotne znaczenie...

post-49078-0-65565400-1474607385_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Kangie największym problemem naszych czasów jest to - że każdy chce mieć wszystko podane na talerzu ! Tak to się mało kiedy udaje a w audio wogóle , więc trzeba słuchać innych bo gdzieś tam delikatnie naprowadzą lecz bez własnych doświadczeń ani rusz .

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Na początek warto zmienić temat wątku, bo nie ma czegoś takiego jak LAR LSP1. Chyba, że masz jakąś podróbę domorosłego konstruktora, który skopał projekt. Żartuję ;) Warto zmienić nazwę - chociażby ze względów formalnych dla łatwiejszego wyszukiwania frazy w googlach, przez kolejne pokolenia zarażonych analogiem.

Swoją prośbę napisałem tutaj:

http://www.audiostereo.pl/ortofon-mc-quintet-ktos-sluchal_122048.html/page__st__30#entry3918515

Sorry za ten szantaż. Jeśli nie odpowiesz, nie będziesz dla mnie wiarygodny i po prostu nie widzę celu żeby kontynuować dyskusję z Tobą. Jeśli odpowiesz, to zwrócę Ci publicznie honor i zaproponuję 2 lepiej grające preampy od LARa LPS-1 - w tandemie z bardzo wysokimi modelami wkładek Ortofona i nie tylko oraz podpowiem co mogłeś schrzanić w tandemie LAR + VERTO, że zagrało źle (ale to powiem tylko przez telefon).

Tylko tak, chyba że masz łebskiego kumpla, co zjadł zęby na analogu i u którego w domu GRA, a nie smyra i plumka - i Ci pomoże odejść spod wysokiej murowanej ściany ;) Znam takich speców, którzy dali się skroić z dość grubej kasy salonom audio i granie mają marne. Przykre to, zwłaszcza, że doradzają na forach audio. A to już wg mnie nie jest uczciwe.

Z tym zaawansowaniem - moim zdaniem - bywa różnie. Wystarczy poczytać co tam wypisują, co odkrywają po latach (nie wszyscy, bo jest tak kilku bardzo kumatych ludzi) posłuchać jak grają ich systemy, na które wydali często kupę ciężko zarobionej w Polsce kasy. I tę klasę grania w przeliczeniu na wydaną kasę gdyby przypisać stopniowi zaawansowania, to... Generalnie często bywa tak, że fora są tak merytoryczne jak merytoryka ich właściciela, dobór moderatorów. Jeśli z tym krucho, to sami wiecie. A do tego jeszcze jak zwołuje się kółeczko wzajemnej adoracji miłośników CPG - ciężkich protez gramofonowych, to pozostaje raz na jakiś czas wejść jako "gość", poczytać co tam skrobią i poprawić sobie humor niektórymi wypowiedziami specjalistów - chociażby że "trafa obcinają pasmo wkładek gramofonowych i tną dynamikę". Facet niby łebski, ale poziom wiedzy technicznej marny, niestety. A mógł rzetelnie sprawdzić tę informację na stronie internetowej producenta, że dane trafo zapi3rdala do 80 czy 100kHz i z jakim spadkiem, a dynamiki za żadne skarby nie utnie. Tyle, że gość o trafie wyczytał w internecie i klasowego drogiego trafa nigdy w rękach nie miał. Ale wejść w tyłeczek koledze, poklepać go po pleckach jest fajne. Zatem słowo "zaawansowany" jakoby zaczyna tracić swoje pierwotne znaczenie...

Czytam i czytam te twoje wpisy i nie widzę w nich za grosz merytoryki,tylko jeden wielki kompleks. Jesteś nadęty,bufonowaty i zarozumiały,nie potrafisz dzielić się wiedzą,jak również nie potrafisz dyskutować. Napchałeś sobie łeb teoriami i teraz na siłę chcesz tym zainteresować innych. Zacznij może o lubienia ludzi,bo z tym masz spory problem a potem naucz się z nimi rozmawiać, inaczej nikt nie będzie cię traktował poważnie. Widzę,że na innym forum z ulgą się ciebie pozbyli,może sie nad tym zastanów i coś w swoim postępowaniu zmień,bo twoje obecne zachowanie,tylko ludzi zniechęca a ciebie z pewnością nie ubogaca. Na koniec mam prośbę,bądź łaskaw nie odpowiadać na ten wpis,bo będę zmuszony napisać ci coś naprawdę przykrego.

• Redaktorzy

t_rex_ nie wklei fotki, bo nie ma tego sprzętu. Musialby wbic sie do GregaWatsona i u niego cyknąć zdjecie. Napisze wprost - to troll majacy na celu zdyskredytowac LARa i za chwile pochwalic inny produkt. Tak mysle i pisze o tym otwarcie i podkresle, ze mam do tego prawo.

Pawle Skurzewski, nie znamy sie. Pisz sobie co tam chcesz. Oby na temat, bo widze ze robisz OffTopa. Mnie to jest obojetne. Jedynie prosba zebys nie zastraszal mnie i grozil jakimis przykrosciami. Podejrzewam, ze jestes z grona CPG lub preampow spod znaku wodki Sobieskiego, stad twoja niechec do mojej osoby. Mowi sie trudno i zyje dalej. Znajdz sobie inny obiekt, a najlepiej skrobnij jakas recenzje sprzetu audio. Chetnie poczytam i porownam kiedys z wlasnym odsluchem, o ile na taki sprzet bedzie mnie stac. Tymczasem pozdrawiam i zdrowia zycze. A moze lepiej szczescia, gdyz nie kazdy je ma? ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

t_rex_ nie wklei fotki, bo nie ma tego sprzętu. Musialby wbic sie do GregaWatsona i u niego cyknąć zdjecie. Napisze wprost - to troll majacy na celu zdyskredytowac LARa i za chwile pochwalic inny produkt. Tak mysle i pisze o tym otwarcie i podkresle, ze mam do tego prawo.

Pawle Skurzewski, nie znamy sie. Pisz sobie co tam chcesz. Oby na temat, bo widze ze robisz OffTopa. Mnie to jest obojetne. Jedynie prosba zebys nie zastraszal mnie i grozil jakimis przykrosciami. Podejrzewam, ze jestes z grona CPG lub preampow spod znaku wodki Sobieskiego, stad twoja niechec do mojej osoby. Mowi sie trudno i zyje dalej. Znajdz sobie inny obiekt, a najlepiej skrobnij jakas recenzje sprzetu audio. Chetnie poczytam i porownam kiedys z wlasnym odsluchem, o ile na taki sprzet bedzie mnie stac. Tymczasem pozdrawiam i zdrowia zycze. A moze lepiej szczescia, gdyz nie kazdy je ma? ;)

Co ty tam sobie podejrzewasz i o jakim gronie majaczysz g mnie interesuje,komentuje tylko twoje zachowanie. W wielu miejscach sieci dałeś się poznać jako zwykły dupek i tym żałosnym wpisem tylko to potwierdzasz. Bóg z tobą,może kidyś zmądrzejesz,choć szanse są nikłe.

• 4 tygodnie później...

No i widzisz kolego,myslałem że się podepnę w temacie a tu klapa.Chciałem zapytać Kangiego,jakie pre na lampach ,w zamian za Lara i czy ma to sens?Mam w torze Lara iHegla80.Czy przedwzmacniacz lampowy zmieni dotychczasowy odsłuch ?

No i widzisz kolego,myslałem że się podepnę w temacie a tu klapa.Chciałem zapytać Kangiego,jakie pre na lampach ,w zamian za Lara i czy ma to sens?Mam w torze Lara iHegla80.Czy przedwzmacniacz lampowy zmieni dotychczasowy odsłuch ?

Spytaj Kangiego na priw może coś podpowie , ogólnie fora wypalają i mam nadzieje że jego to nie dopadło .

Troll t_rex_ ma niestety ten sprzęt - no jak napisałem wyżej już bez LAR-a bo sprzedałem tydzień temu na allegro, na którym wciąż znajduje się Verto z Pro-Jectem z quintetem black (login xjojox)

Troll t_rex_ był również inicjatorem idei produkcji prototypu step-up LARa, który powstał (włącznie z obszerną korespondecją email i rozmowami telefonicznymi z właścicielem LARa panem Czyżewskim, z którym zawsze miło mi się gawędzi i którego bardzo szanuję jak również jego wkład w elektronikę Audio, którego z tego miejsca serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję uśmiejemy się na audio-show z owego wątku) - to tak apropo dyskredytowania LARa...

Teraz ja napiszę otwarcie bo mam do tego prawo - jest Pan płytkim idiotą :)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Troll t_rex_ ma niestety ten sprzęt - no jak napisałem wyżej już bez LAR-a bo sprzedałem tydzień temu na allegro, na którym wciąż znajduje się Verto z Pro-Jectem z quintetem black (login xjojox)

Troll t_rex_ był również inicjatorem idei produkcji prototypu step-up LARa, który powstał (włącznie z obszerną korespondecją email i rozmowami telefonicznymi z właścicielem LARa panem Czyżewskim, z którym zawsze miło mi się gawędzi i którego bardzo szanuję jak również jego wkład w elektronikę Audio, którego z tego miejsca serdecznie pozdrawiam i mam nadzieję uśmiejemy się na audio-show z owego wątku) - to tak apropo dyskredytowania LARa...

Teraz ja napiszę otwarcie bo mam do tego prawo - jest Pan płytkim idiotą :)

Ja bym jeszcze dodał:zakompleksionym trollem. Brawo t_rex_!! :))

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Witam - LARa mam od jakiegoś czasu i z wkładkami MM spisywał się wyśmienicie. Jednak w obecnej konfiguracji (Ortofon quintet black, Ortofon Verto, H160) pokombinowałbym z preampem. Nie mam nic do LARa ale w zestawienie z pozostałymi komponentami obawiam się, że stosując lepszy preamp mógłbym wyciągnąć jeszcze więcej z wkładki + Verto. Brakuje mi trochę pazura i dynamiki. Jak ktoś ma pomysł czego powinienem posłuchać będę wdzięczny - budżet na preamp tak +- 5-6k - nie musi być nowy - jak najbardziej używki wchodzą w grę :) - dzięki i pozdrawiam

Kup sobie Phono Phasta ..u mnie gra z Transrotorem LaRoccia SME 3009 i ZYX100 i odsyła z powrotem do domu konstrukcje w cenach do 20 tys..

Waźne są dobre lampy do środka..np.Telefunken lub Siemens NOS..

Ja za swojego zapłaciłem 2000 zł i całość toru analogowego gra lepiej niż Nagra CDP za ...70 tys...

• 1 miesiąc później...

zakupiłem póki co RCM Sensor Prelude i tak sobie słucham już z tydzień z hakiem. Jest ok - porównywanie do LARa z Verto czy bez Verto sensu nie ma żadnego - to zupełnie inna liga (Sensor pracuje bez Verto - jest zbyteczne a wręcz degraduje katastrofalnie dźwięk (dla chętnych moje Verto na giełdzie hifi wisi :) ) - ale nie byłbym soba jakbym się nie przypierdzielił - RCM też wali w kulki - niby po RCA + masa zbalansowane wejście do pre - gramo w 100% zgodne ze schematem RCM a preamp ustawiony na wejściu "balanced" brumi, sapie, pierdzi i nic z tego... Po weekendzie sobie z Panami z RCM mam nadzieję wyjaśnię :)

Tak jak nie ma wyjścia symetrycznego po RCA tak nie ma i wejścia.

Musi być XLR, bez dodatkowego kabla uziemienia. Ale musi być odpowiednia aplikacja wejściowa.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.